Çanakkale'de Bizans dönemine ait altın hazine bulundu

The Thing

C*
Süper Moderatör
Katılım
27 May 2017
Mesajlar
4,609
Tepkime puanı
6,935
Puanları
24
Çanakkale'deki Apollon Smintheus Tapınağı çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda, Bizans dönemine ait 68 altın sikkeden oluşan hazine bulundu.


Çanakkale'nin Gülpınar köyündeki Apollon Smintheus Tapınağı çevresindeki kazılar, 1980 yılında başladı. Yapılan çalışmalarda, şimdiye kadarki en önemli hazine ortaya çıkarıldı.
1989 yılında 675 bronz sikke bulunan tapınakta, ilk kez 68 altın sikkenin bir arada olduğu altın hazine bulundu.

Fotoğraf: DHA


Bir Bizans evinin odasında bulunan 1. ve 2. Justinianus dönemine ait 68 altın sikkenin tanıtımı için Troya Müzesi'nde basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıya, Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Troya Müzesi Müdürü Rıdvan Gölcük ve Apollon Smintheus Kazıları Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel katıldı.

Fotoğraf: DHA


5. ve 6. yüzyıllarda altın birikimi yapılıyordu
1980 yılından bu yana Apollon Smintheus'un kutsal alanı, hamamları, evleri ve işliklerinde kazılar yaptıklarını belirten Prof. Dr. Coşkun Özgünel, şöyle konuştu:
"Her dönem ayrı bir buluntu, ayrı bir heyecanla yürüttüğümüz kazılarda bu yıl, M.S. 550-575 yılları arasına tarihlenen bir hazine bulduk. Buluntular, Apollon Smintheus Tapınağı ve çevresinde yaşamın M.S. 6. yüzyıla kadar devam ettiğini ortaya koyuyor. Altın, bronz gibi paslanan bir madde değil. Yağışlardan dolayı alanı su basmış ve çamur içindeydi. Çamurlar temizlendikten sonra 68 irili ufaklı sikke bulduk. Hepsinin gramları farklı. Birbirleri arasında çok az farklılıklar var. Bu da 1. ve 2. Justinianus zamanındaki ölçü farklılıklarından kaynaklanıyor."

Fotoğraf: DHA


Altın sikkelerin, sergileneceği Troya Müzesi'ne ayrı bir güzellik katacağını anlatan Özgünel, şunları söyledi:
"Biz böyle bir buluntuya hazine diyoruz. Aslında bu bir birikim. Bunun sahibinin, muhakkak geleceğiyle ilgili birtakım endişeleri vardı. Altın sikke biriktiriyordu. Şu anda da büyüklerimizin altına karşı bir ilgisi var. Bulunan bu altın sikkeler, İsa'dan sonra 5. ve 6. yüzyılda bu kutsal topraklarda da altın sevgisinin, altın birikiminin olduğunu ortaya koyması yönünde çok önemli. Sosyolojik, etnolojik yönden önemli."

(DHA)
 

The Thing

C*
Süper Moderatör
Katılım
27 May 2017
Mesajlar
4,609
Tepkime puanı
6,935
Puanları
24
Bazı yorumlarda okuyorum da, böyle haberler yaparak definecilerin iştahını kabartmayın demişler,
Defineciler kadar kafanıza taş düşsün diyorum, ne istersiniz definecilerden bu kadar, asıl ahtapotlar içerden götürüyorlar :D
 

Meltun

Bilgili Üye
Katılım
4 Şub 2019
Mesajlar
398
Tepkime puanı
333
Puanları
9
Çok şükür bu tür çalışmalar esnasında yurdumuzda da çanak çömlek yerine birikimde olsa altın "hazine" çıktığını açıklayanı da gördük.
 

murat5164

Bilgili Üye
Katılım
11 Kas 2016
Mesajlar
333
Tepkime puanı
111
Puanları
7
Yaş
31
Gösterilen paralar bana sahte gibi geldi, sizinde dikkatinizi cekti mi
 

Keskingöz

Tüm Yorumlarım, Resmi Kazılar İçin Geçerlidir.
Süper Moderatör
Katılım
11 Şub 2018
Mesajlar
2,167
Tepkime puanı
1,991
Puanları
23
Ortalama 350-400 k civarında ederi vardı. Müzeye teslim edildiğine göre “............” cümlenin devamını hayalgücünüze bırakıyorum.
Sahi, kültür Bakanının müzelerimizdeki çoğu eserlerin sahte olduğuna dair inceleme sonucunda kimseye soruşturma açıldı mı ?
 

The Thing

C*
Süper Moderatör
Katılım
27 May 2017
Mesajlar
4,609
Tepkime puanı
6,935
Puanları
24
@ıYı usta bak hele teşhir mevzuları var tam senlik ?
 
Üst