Define arama yönetmeliğinde yeni değişikler.

ahmetusta

Yeni Üye
Katılım
13 Eyl 2013
Mesajlar
11
Tepkime puanı
13
Puanları
2
Yaş
45
21 Temmuz 2020 SALI

Resmi Gazete

Sayı : 31192

YÖNETMELİK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığından:

DEFİNE ARAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 27/1/1984 tarihli ve 18294 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Define Arama Yönetmeliğinin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 3 – Bu Yönetmelik 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 50 nci maddesine, 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 772 nci ve 773 üncü maddelerine ve 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununun ekinde yer alan (8) sayılı tarife hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.”

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“TANIMLAR:

Madde 4
– Bu Yönetmeliğin uygulanmasında;

a) Bakanlık: Kültür ve Turizm Bakanlığını,

b) Define: Gömülmüş veya saklanmış olduğu ve duruma göre artık malikinin bulunmadığı kesin olarak anlaşılan, 2863 sayılı Kanunun 6 ncı ve 23 üncü maddeleri dışında kalan ve bilimsel değer taşımayan menkul varlıkları,

c) Genel Müdürlük: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünü,

ç) Müze: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı müzeleri,

ifade eder.”

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 5 – Define aramak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gerçek kişiler, define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amire bir dilekçe ile müracaat ederler.”

MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 6 – Dilekçede arama maksadı açıkça belirtilir ve define aranacak yerin il, ilçe, bucak, köy, mahalle, sokak ve ev numarası bildirilir. Ayrıca bu yerin ekili, dikili, meskûn, gayrimeskûn, tapulu ve tapusuz olup olmadığı ve kime ait olduğu açıklanır.

Müze müdürlüğünce başvuruya konu alanın 2863 sayılı Kanun kapsamında tespit ve tescil edilen alanlar ve mezarlıklar arasında olmadığına karar verilmesi durumunda, başvuru sahibinden 7 nci maddede belirtilen belgeler istenir.”

MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 7 – Müracaat dilekçesine;

a) Define aranacak sahanın yetkili teknik elemana çizdirilmiş, ilgili çevre ve şehircilik il müdürlüğünce tasdikli, 1/500 ölçekli tasviye münhanili haritası veya krokisi,

b) Krokisi çıkarılamayacak ev ve bunun gibi yerler için ise ada, parsel ve çap numarasını belirten vaziyet planı,

c) Uzaktan ve yakından olmak üzere çeşitli yönlerden çekilmiş net fotoğrafları,

ç) Define aranacak yer sahipli ise; gerçek kişilerden noterden tasdikli muvafakatname, tüzel kişilerden de yetkili organlarından alınacak muvafakat,

d) Define araması yapılacak sahada yer altı ve yer üstü hizmetlerine yönelik sakınca bulunmadığına dair yetkili kurumlardan alınan onay yazısı,

e) Define aranacak yer, yerleşim alanı içerisinde veya yakınında ise çevre yapılar açısından arama yapılmasında sakınca bulunmadığına dair yetkili kurumlardan alınan onay yazısı,

f) 25/11/2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin Ek-2 listesinin 57 nci maddesi gereğince hazırlanan çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) raporu,

eklenir.”

MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 8 – Define aranacak yer elli metrekareyi ve on metre derinliği geçemez. Bu yer verilecek fotoğraflarla harita veya krokiler üzerinde işaretlenir. Su altında define araması yapılamaz.”

MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 9 – Mülki amir, define aranacak yerin 2863 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinde belirtilen yerler ile sit alanları ve mezarlıklar arasında olup olmadığını, define aranmasında sakınca bulunup bulunmadığını en yakın müze müdürlüğüne tespit ettirir.”

MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 10 – Müze müdürlüğünce, 6 ncı, 7 nci ve 9 uncu maddeler kapsamında hazırlanan bilgi ve belgeler valilik makamına sunulur. Valilikçe yapılan değerlendirme neticesinde müracaatın uygun bulunması durumunda, müze müdürlüğünce hazırlanan ruhsat, define araması yapılacak ilin valisi tarafından imzalanır.

Ruhsatname sahipleri, 492 sayılı Kanun gereğince define araştırmaları için verilecek ruhsatnameler harcının ödendiğine dair belgeyi ilgili müze müdürlüğüne ibraz eder. Ruhsatname verildiği yıl için geçerlidir.

Define araması aralıksız en çok on beş gün devam eder. Hava muhalefeti veya tabii afetlerden dolayı bu süre içinde bitirilemezse bir defaya mahsus olmak üzere çalışılmayan süre kadar valilikçe uzatılabilir. Çalışmalara ara verilen süre içerisinde çevre sakinlerinin can ve mal güvenliğini sağlayıcı tedbirlerin alınmasından ve doğabilecek tüm zararın karşılanmasından define arayıcısı sorumludur.

Define aramak isteyenlere aynı süre içinde birden fazla yerde arama izni verilemez. Daha önce define araması yapılmış alanlar için yeni bir başvuru yapılamaz. Define arama izni başkalarına devredilemez. Bu iş için bir başkası tevkil olunamaz.”

MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Madde 11 – Define araması, define aranacak yere en yakın müzeden görevlendirilecek iki ihtisas elemanı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığının kolluk hizmeti yürütmekle görevli mahalli birer temsilcisi gözetiminde yapılır.”

MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 12 – Define aranacak yeri incelemeye gidecek en az iki kişiden oluşan müze ihtisas elemanı ve aramada bulunacak ihtisas elemanları ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı temsilcilerinin yol masrafı ve birinci derece devlet memuru harcırahı üzerinden yevmiyeleri define arayıcısı tarafından ödenir. Bu yevmiyeler günlük zorunlu giderleri karşılamadığı takdirde, aradaki fark yevmiyelerin yüzde ellisini geçmemek şartıyla define arayıcısı tarafından ayrıca ödenir. ”

MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 13 – Define aramasından doğacak zarar ziyan ve kazı yapılan yerin eski haline getirilmesi ile ilgili masraflardan, define aranacak sahada, on beş günlük define arama süresi dikkate alınarak çevre sakinlerinin can ve mal güvenliğini sağlayıcı tedbirlerin alınmasından ve doğabilecek tüm zararın karşılanmasından define arayıcısı sorumludur. Bu masrafların tahmini tutarı ilgili müze müdürlüğünce tespit edilir. Tespit edilen bu tutara 492 sayılı Kanunun ekinde yer alan (8) sayılı tarifenin “VI – Meslek erbabına verilecek tezkere, vesika ve ruhsatnamelerden alınacak harçlar” başlıklı kısmının 13 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi gereğince her yıl belirlenen define araştırmaları için verilecek ruhsatnameler harcının yüz katı teminat bedeli eklenir.

Define arama yerini incelemeye gidecek müze ihtisas elemanlarının harcırahı incelemeden önce, birinci fıkra ve 12 nci madde gereği hesaplanan tutar ise arama başlamadan önce define arayıcısı tarafından bir kamu bankasına ilgili müze müdürlüğü adına yatırılır.

Müze müdürü aramadan önce görevlilere avans öder.

Hizmetin yerine getirilmesinden sonra görevlilerin verecekleri hakediş belgelerine göre kesin hesap yapılır. Artan para define arayıcısına iade edilir.”

MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 17 – Define aramasında çıkan buluntular Bakanlıkça tayin edilecek en az üç kişilik bir uzman heyetine incelettirilir. Elde edilecek buluntular kültür ve tabiat varlığı ise müzelere, define ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Hazine ve Maliye Bakanlığına teslim edilir.”

MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 18 – Bulunan definenin Hazine ve Maliye Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tespit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa yüzde ellisi define arayıcısına; özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa yüzde kırkı define arayıcısına, yüzde onu ise mülk sahibine verilir.”

MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 21 – Bu Yönetmelik hükümlerini Kültür ve Turizm Bakanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı müştereken yürütür.”

MADDE 16 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 17 – Bu Yönetmelik hükümlerini Kültür ve Turizm Bakanı ile Çevre ve Şehircilik Bakanı müştereken yürütür.


SG6z0f.md.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

The Thing

C*
Süper Moderatör
Katılım
27 May 2017
Mesajlar
4,608
Tepkime puanı
6,932
Puanları
24
- Define aranacak yer, sahipli ise, gerçek kişilerden noterden tasdikli muvafakatname, tüzel kişilerden de yetkili organlarından alınacak muvafakat,
Yandık desene ebbedi anlaşamayız :D
 

samizel

Aktif Üye
Katılım
1 Eki 2019
Mesajlar
193
Tepkime puanı
141
Puanları
7
Yaş
34
Konum
Burdur
Yeni yönetmeliğe göre dedektör taşımak faturalıda olsa yasak diyorlar doğrumudur?
 

Kurtlarkuşlar

Yeni Üye
Katılım
8 Tem 2020
Mesajlar
13
Tepkime puanı
9
Puanları
2
Yeni yönetmeliği okumadım ama; faturalı dedektör bulundurulması ya da taşınması hususunda yasaklama getirileceğini zannetmiyorum.
 

samizel

Aktif Üye
Katılım
1 Eki 2019
Mesajlar
193
Tepkime puanı
141
Puanları
7
Yaş
34
Konum
Burdur
Yeni yönetmeliği okumadım ama; faturalı dedektör bulundurulması ya da taşınması hususunda yasaklama getirileceğini zannetmiyorum.
Gruplarda bu yönde paylaşımlar görüyorum. Dedektorcüler de isyan etmeye başlamış. Sanırım yine dediğim gibi bir olay var
 

Turko

Uzman
Katılım
19 Ağu 2016
Mesajlar
3,303
Tepkime puanı
3,397
Puanları
23
Yeni kanun hazırlıyorlar arazi kiralayıp define aramak için. Dedektör taşıma ve kullanma için ruhsat hazırlanacak. Fatura vs noter tastik izin hikaye. Biz önceden mal sahibinden A4 e yazılı imzalı belge yazdirirdik el yazısı ile arazimde su araması için xxx kişiye izin veriyorum diye. O yeterli oluyordu ekip geldiği zaman su arama cihazı adı altında kesilmiş faturasını ve imzalı izni gösterince kolay gelsin diyip giderlerdi. Şimdi yemez. Yeni kanunu bekleyin. Nasıl balık tutmak için amatör balıkçılık belgesi alıyorsan denize açılıp balık tutmak için bu işte öyle olacak. Araziler M2 bazında ayrılıyor. Arama yapacağınız yeri seçip kirasını ödeyip ruhsat ile birlikte arama yapacaksınız.
 

samizel

Aktif Üye
Katılım
1 Eki 2019
Mesajlar
193
Tepkime puanı
141
Puanları
7
Yaş
34
Konum
Burdur
Yeni kanun hazırlıyorlar arazi kiralayıp define aramak için. Dedektör taşıma ve kullanma için ruhsat hazırlanacak. Fatura vs noter tastik izin hikaye. Biz önceden mal sahibinden A4 e yazılı imzalı belge yazdirirdik el yazısı ile arazimde su araması için xxx kişiye izin veriyorum diye. O yeterli oluyordu ekip geldiği zaman su arama cihazı adı altında kesilmiş faturasını ve imzalı izni gösterince kolay gelsin diyip giderlerdi. Şimdi yemez. Yeni kanunu bekleyin. Nasıl balık tutmak için amatör balıkçılık belgesi alıyorsan denize açılıp balık tutmak için bu işte öyle olacak. Araziler M2 bazında ayrılıyor. Arama yapacağınız yeri seçip kirasını ödeyip ruhsat ile birlikte arama yapacaksınız.
Yani diyorsunuz ki kaçak kazılar daha da kaçak olacak.
 

Turko

Uzman
Katılım
19 Ağu 2016
Mesajlar
3,303
Tepkime puanı
3,397
Puanları
23
Yani diyorsunuz ki kaçak kazılar daha da kaçak olacak.
Evet. Kaçak kazı yapın diyorum. Hırsız olun devletten vergi kaçırın diyorum. Evet devleti dolandırın diyorum. Kaçaklar dahada kaçak olacak.
BUNUMU ANLADIN YAZDIĞINDAN CUMA VAKTİ NE DİYİM SANA KALP Mİ KIRAYIM ? HE BEN DEDİM KAÇAK KAZI NIN KAÇAĞI OLACAK HEPSİ.

Siz kazı yaptığınızı sandığınız için kaçak birşeyler yaptığınızı sanıyorsunuz. Doğal yere 2 MT çukur açmak ile kaçak kazı yapılmış olmuyor. Girersin 3. Derece sit alanı olmaya aday zenginlikte bir bölgeye . Açarsın 7-8 MT çukur bulursun odayı boşaltırsın sonra biri görür ekibe haber verir ekip bakar evet boşaltılmış. Tutanağa yazarlar izinsiz kazı yapılmış. Budur kaçak kazı.

Ben ne diyorum sen ne diyorsun diyorum.
 

samizel

Aktif Üye
Katılım
1 Eki 2019
Mesajlar
193
Tepkime puanı
141
Puanları
7
Yaş
34
Konum
Burdur
Evet. Kaçak kazı yapın diyorum. Hırsız olun devletten vergi kaçırın diyorum. Evet devleti dolandırın diyorum. Kaçaklar dahada kaçak olacak.
BUNUMU ANLADIN YAZDIĞINDAN CUMA VAKTİ NE DİYİM SANA KALP Mİ KIRAYIM ? HE BEN DEDİM KAÇAK KAZI NIN KAÇAĞI OLACAK HEPSİ.

Siz kazı yaptığınızı sandığınız için kaçak birşeyler yaptığınızı sanıyorsunuz. Doğal yere 2 MT çukur açmak ile kaçak kazı yapılmış olmuyor. Girersin 3. Derece sit alanı olmaya aday zenginlikte bir bölgeye . Açarsın 7-8 MT çukur bulursun odayı boşaltırsın sonra biri görür ekibe haber verir ekip bakar evet boşaltılmış. Tutanağa yazarlar izinsiz kazı yapılmış. Budur kaçak kazı.

Ben ne diyorum sen ne diyorsun diyorum.
Evet benim anladığım bu?
 
Üst