Define Haritaları, Aradığınız Tüm Konular

Koray Kor

Admin
Administrator
Katılım
9 May 2017
Mesajlar
567
Tepkime puanı
950
Puanları
11
Harita Genel Bilgisi


Definecilik kültüründe, daha öncede gömülen definelerin daha sonraları gelip bulabilmek, yada nesillerine bu
gömünün yerini bildirmek amacı ile deri, kemik, seramik ve kağıt gibi nesneler üzerine çizilen şifre düzeneğidir..Bu tür şifreleri çözmek için haritanın ait olduğu bölgeyi bulmak yeterli gelecektir.
Defineciliğin en büyük sorunlarından biri olan bilgisizliğin beraberinde getirdiği açıklardan yaralanmak isteyen art niyetli insanların definecilere sattıkları sahte haritalar, Definecilikte sorun haline gelmiştir. Sahte haritaların gerçeği ile ayırt edilmesi gerekir. Kaynağı belirsiz olan bu tür sahte haritaları satın almamak gerekir, itibar etmemek gerekir. Gerçek haritanın nasıl olduğunu aşağıda birkaç madde halinde sırlayalım.


1-Define haritalarında belli bir ölçeklendirme yoktur
2-Kullanılan kağıt kalitesi bu gün kullandığımız kağıt kalitesinden değildir.
3-Kullanılan kalem bu gün kullandığımız kalemlerden farklı ve kalındır.
4-Bölgeyi bulduğunuzda bölgeye uyum sağlar.


Elinize geçen harita gerçek harita ise, bundan %100 emin iseniz haritanın dilini çözmek o kadar zor değildir .haritanın dilini çözmeniz için tarihi bilginiz çok önemlidir. Elinizdeki harita bölgenize aitse bu haritayı çözmeniz daha da kolay olacaktır.


Harita çözmede önemli konular:


1- Tarihi bilgi dağarcığı yüksek olacak
2- Haritanın arazideki durumuna uygun yönde tutulması
3- Üzerinde kullanılan rakam,yazı ve lisanının bilinmesi
4- İz ve işaretlerin neler ifade ettiğinin bilinmesi
5- Haritanın hangi döneme ait olduğunun anlaşılması


Öncelikle şunu ifade edelim. Harita okumak başlı başına bir sanattır. Haritaları çözmek için bilgi ister,harita çözmek çok zor olman bir iş olup, uğraşanın biraz yetenekli ve becerikli olması yeterli gelecektir.
Haritalarda yer ve bölge isimleri önemlidir. Her değişen kültürlerde yer ve bölge isimleri de değişmiştir. Bilindiği gibi Cumhuriyet döneminde bir çok yerin ismi bölgenin ismi hatta bir çok köyün ismi değişmiştir. Bu tür durumla karşılaşılınca İDARİ kayıtlara yada bölgenin YAŞLI insanlarına müracaat edilmesi gerekir.
Cumhuriyet döneminde kentleşmenin hızlı olması yol yapımları bir çok nişaneleri yok etmiş olabilir. Önemli ikinci konuda; tabi afetlerin tahribatıdır. Bu itibarla bölge coğrafyası çok iyi bir şekilde izlenmesi gerekmektedir.


Toplanılan bilgiler, veriler bir araya getirilip yeniden değerlendirilmelidir. Eski dönemlere ait haritaları, tahribatlar nedeniyle okumak oldukça zor bir iştir. Sabır, bilgi, beceri ve araştırma gerektiren bir iştir


Haritayı Yönüne Koyma


Defineciler bilirler. Haritalarla çalışılmasında en önemli şey haritaları yönüne koymaktır. Haritayı yönüne koyunca doğa (çevre) biliniyorsa gerisi ancak biraz adrenalin yükselmesiyle sonuçlanır.


Haritalarda mevcut ana işaretler (dağ, tepe, ırmak, kaya, mağara vs.) haritayı yönüne koymada size yardımcı olunacaktır. Haritayı doğru yönüne koymazsanız hedefiniz yanlış bir yer olacaktır.


Haritalarda önemli konulardan biriside güneşin doğudan doğuşu ve batıdan batışıdır. Bu konu haritanın genelinde görülebilir. Bir veya birkaç iz ve işaretle bu anlaşılamaz. Olaya üç boyutlu bir resme bakmak gibi bir şeydir.


Haritalarda güneş, rüzgar ve su akış yönü çok önemlidir. Açılarla harita yönüne konmazsa bütün emeğin boşa gideceği unutulmamalıdır.


Haritayı yönüne koyduktan sonra detay, iz ve işaretlerle haritanın tam olarak yönüne girip girmediği test edilmelidir.


Haritayı yönüne koyamıyorsanız hiç boşa uğraşmayın mutlaka yanlış yerde kazı yapacaksınız demektir.


Haritalardaki akarsular haritayı yönüne koymakta önemli bir unsur olarak değerlendirmelidir. Dağ izi ve işaretini doğu – batı yönünde değerlendirilmesi ve beraber işlenmesi gerekir.


Akarsu ve tepeler arazide alanı daraltıp dar bölgede çalışma yapmanızı sağlayacaktır. Akarsu akış yönü ile alanınız daha da daralacağı unutulmamalıdır.


Haritalarda mevcut akarsu ve çeşme işaretleri büyük önem taşır. Bir diğer husus ise çeşmelerin eğime göre ön tarafı aşağı doğru baktığının unutulmaması gerektiğidir. Kaynak ve çeşmelere (pınarlara) önem vererek definecinin beyninde şimşeklerin çakmasını sağlar.


Eski dönemlerde pınar, kaynak gibi su kenarları temel veriler kabul edilirdi. Yapacağınız kazı bölgesinde bu gibi yerlere dikkat etmekte fayda vardır.


Pınar, su kaynağı, çeşme vs. kurumuş veya yer değiştirmiş olabilir. Konuyu etraflıca incelemekte fayda vardır.


Haritadaki akarsular dağdan aşağı veya yüksekten aşağı gelir. İşaretlerin bol olduğu bölge akarsuyun oraya ulaştığının göstergesidir. Bu bize haritayı araziye yerine koymada önemli ipuçları verir.


Unutulmaması gereken diğer bir nokta gömü yapılırken su ihtiyacının nereden giderildiğidir. Mutlaka yakın bölgede bir su kaynağı olması gerekir.


Mevcut mağara, taş, mezar gibi belli yerler haritanın yönüne konduğunun testi için önemlidir.


Mezarların veya mezarlıkların bakış açıları dine göre değiştiğinden hangi dine mensup olduğunun öğrenilmesinden sonra ilgili yöne bakarak harita doğa üzerinde yerine konulabilir.


Haritadaki şelale, pınar, akarsu, mağara, mezar gerçek anlamları ile konulmamış olabilir. Konuyu bütünlük içerisinde değerlendirin.


Haritadaki anlatılmak isteneni iyi anlarsınız haritayı yönüne koymak çocuğun suyla oynaması gibi basit, sade ve zevkli bir iştir.


Haritalar 100 puanlık bilmece sorusuna benzer. Ne kadar çok alıştırma yapılırsa hata payı o kadar az olur.


Haritayı Komple Anlama


Haritayı komple anlamak için haritayı yönüne koymadan, ne aradığını anlamadan, işaretleri çözmeden haritayı komple anlayamasın.


Haritayı komple anlamanız için haritayı yönüne koyup, işaret gruplandırılmasını yapıp işaretlerin araştırılması yapılmalıdır.


Detaylara inmeden haritayı komple anlamak mümkün değildir. Her detay etraflıca incelenmesi gerekir.


Haritayı anlamada belkiden en önemli kural şudur. Ne aradığınızı bilmek şarttır. Buradan hareketle haritayı anlamaya çalışabilirsiniz.


Haritayı komple anlama o kadar kolay bir iş değildir. Zaten yaptığımız işin kolay olmadığını sizde farkındasınızdır.


Her iş gibi definecilikte de zorluklar vardır. Bu zorluklar emek, para, zaman vs. bir tarafa eldeki verilerin değerlendirip anlama zorlukları çok önemlidir.


Haritayı iyi okuyamadıysanız bu konuda uzmanlaşmış arkadaşlarınızdan yardım talep edebilirsiniz veya sitemize müracaat sonucu ilgili uzman arkadaşlarımız sizlere yardımcı olabilirler.


Ne kadar harita çözerseniz o kadar tecrübe sahibi olur, haritaları kitap gibi okursunuz. Unutulmamalıdır ki harita definenin yerini gösterir veya yanıltır.


Konuya nasıl yaklaştığınız önemlidir. Aynı haritayı üç değişik define ekibine versek bunlar üç ayrı nokta kazarlar. Ancak üç değişik profesyonelce çalışan define ekibine versek hep aynı yeri kazarlara. Mantık tek olmalıdır. Olaya yaklaşma tek olmalıdır.


Haritalar konusunda kitaplar alın okuyun , kendinizi profesyonelleştirin. Araziye çıkmak defineci için en son iştir. Önce harita etüt edilmeli iyice anlaşılmalı sonra diğer konulara geçilmelidir.


Kazı yapmak definecinin en son işidir. Defineci demek iyi araştırma yapan kimse demektir. Nokta belli değilse harita o noktayı işaret etmiyorsa konuyu baştan alın tekrar inceleyin. Noktası belli olmadan rasgele kazı yapmayın. Emek, para, zaman ve başarı arzunuzu boşu boşuna risk etmeyin.


Haritanın güvenliğinden emin değilseniz hiç uğraşmayın veya sahte bir harita ise çok çabuk çözersiniz. Sahte haritalarda 4-5 tane yanıltıcı ip uçları vardır. Kısa sürede çözülür ve definenin yeri net olarak bilinir.


Uzman kişiler hariç olmak üzere haritalar hemen çözülemez.


Gerçek haritaların çözümü daha zor ve definenin yeri tam net değildir. Defineyi yine oradaki mevcut iz ve işaretlerden yola çıkarak bulacaksınız.


Haritanın komple okunması tamamen mantık ve profesyonelce çalışma sonucu olur. Haritayı etüt ettikten sonra kendiniz çizin. Haritayı çizemiyorsanız haritayı komple anlamamışsınız demektir. Size yardım şart olur.


Haritadaki işaretler


Haritalardaki işaretlerden binlerce anlam çıkacağını unutmayın. Burada önemli olan bütünlüktür. Bir işaretten yola çıkarak onun tamamlayanlarını bulun. Bunu diğer işaretlere de yaparak ortak bir noktaya geleceksiniz.


İşaretlerin tamamını anlayabilirsiniz. Önemli olan bir bütünün parçalarıymış gibi düşünülmelidir. Her işareti anlamak mümkün değildir. Olaya bir doğru üzerinde giden noktaların belli bir hedefe gitmesi gibi düşünmelisiniz. İşaretleri % 80 çözdüyseniz diğer noktaların önemi yoktur.


Harita üzerindeki işaretleri sitemizin işaretler bölümünde detaylı olarak bulabilirsiniz. Unutmayın veya yanılmayın genel olarak kullanılan işaretler bazen o harita için geçerli olmayabilir. O zaman mantıkla yaklaşın veya bir bilene danışın.


Bütün iz ve işaretleri teker teker hangi anlama geldiğini açıklamak mümkün değildir. Bunun için açıklamalar kısa, sade ve net olarak yapılacaktır.


Yanılmamanız gereken diğer bir nokta iz ve işaretlerin hangi kültüre veya döneme ait olduğunun bilinmesidir. Ermeni işaretleri ile Arap, Osmanlı, Yunan veya Kafkas işaretlerin anlamları tamamen farklıdır.


İşaretleri çözmeniz için ;


a. İlgili topluma ait kültür yapısı,


b. İlgili döneme veya zamana,


c. Hazineyi gömen kişilere,


d. İlgili dine ait verilerin tam olarak bilinmesi gerekir.


Dört maddelik kategoriden sonra işaretlerin anlamları çözülebilir veya yakın anlamları ortaya çıkabilir.


Sahte Harita Nasıl Anlaşılır ?


Sahtecilik insanların kolay ve aşırı zenginlige karşı olan zaaflarının nedeniyle ortaya cıkar. Sahte haritacılık meslegi bunları yapan sahtecilerin elinde müthiş gelişmeler kaydetmiş, bu meslek yüksek bir beceri haline ulaşmıştır. Bunun için bazen gerçegini sahtesinden ayırmak zor bir iş olmuştur.


Gerçeğe ulaşmak için sağlıklı bir kontrol, meseleyi çözmek için yeterli olabilir.


ANCAK PARAMIZIN VE EMEGİMİZİN BOŞA GİTMEMESİ İÇİN ÇOK DİKKATLİ DAVRANMALIYIZ. BUDA GERÇEKTEN ZOR BİR İŞTİR.


Zira pek çok haritanın satışındaki hedef pazarı çizilen haritanın ilgilendirdigi bölge İNSAN'ıdır. Bir haritanın üzerine bilinen bir dagın bir derenin ismi yada yakın geçmişte kullanılan isimlerden bir iki nokta serpiştirildiginde; bu işin meraklısı insanlar balıklama atlamaktadırlar. İŞTE İLK YANILGI BURDA
BAŞLAMAKTA, BU ZAFIDA ÇOK İYİ BİLEN SAHTEKARLAR İŞLERİNİ YÜRÜTMEKTEDİRLER.


En etkili ve akıllı yol masaya konulan haritayı işin ehli bir UZMAN'a götürmek ve onun fikrini almaktır.Danışılacak olan uzmanında sahtecilerin EKSİTME - YIPRATMA yollarını gözden uzak tutmaması gerekir.


ARAZİ, harita teknigi açısından define bölgesi olarak belli bir oranda küçültürmüştür.Küçültülme işlemi günümüzdeki teknige ve ölçeklere uymaya bilir. Ancak hangi el tarafından çizilmiş olursa olsun günümüzdeki o bölgeye ait bir harita ile benzerlik içerecektir. Öyleyse hiç sa 1/5.000 ölçekli bir günümüz haritasıyla ÜST ÜSTE-YAN YANA koyarak inceden inceye bir etüt yapmak faydalı olucaktır. Baz alacağınız örnekler farklı olsada tabii oluşumlar sayılan daglar, dereler şekil degiştirse bile asıl konumları bize bazi bilgi verecektir.


Diyelimki; elimizde 150 sene önce çizilmiş bir harita var.


---- Harita kagıdının selüloz yapısı bu günkü teknolojiye göre kendini derhal belli edecektir.


----- Kullanılan kalemler genelde eskiden ( kopya kalemi ) tabir edilen kalemlerdir. Tükenmez kalem dolmakalemden cıkma baskılar ucunun inceligi sebebiyle kendini ele verecektir, kolay fark edilecektir.


----- Kagıt üzerinde kırılma ve sararmalar kolay yapılacak şeyler olmakla birlikte ASIL NÜSHA çizimlerdeki kalem boyasının kontrolü saglıklı bir test etme yöntemidir.


----- Gerçek haritalarda ÇİZGİLER KABA VE KALINDIR..!!! Arapça harf kullanıldı ise muhtemelen OSMANLI dönemidir ve KULLANILAN YAZI METODU ARAZİ ÜZERİNDEKİ YER İSİMLERİ VE ŞİFRELER yapımcısını kolayca ele verir.


DERİ ÜZERİNDEKİ HARİTALARIN SAHTESİNİN ANLAŞILMASI


1-Harita deri üzerine cizili ise o zaman uzmanı için derinin ALBENİSİ VE KOKUSU büyük önem arz eder.


2-Eski deri KARBONATLI SUYU KOLAY EMER, yeni yapılan ve kimyasal yolla eskitilen deride bu ÖZELLİK OLMAZ, su içinde tutsanızda suyu içine almıycaktır.


3-Bu konuda en saglıklı test haritayı getirenle birlikte ucundan kesilecek 1 cm,lik küçük bir parçayı LABORATUAR'da ANALİZ ettirmektir.
bu iş en fazla bir saate mal olucaktır. GERÇEK BİR HARİTANIN SAHİBİ BU TÜR BİR TEST'DEN KAÇMIYACAKTIR.


Günümüzde eski haritaların meşru modern reprodüksiyonları (aslına uygun kopyası) ve faksimile ( bir yazının, desenin, tablonun ve benzeri bir şeyin fotoğrafından kalıp çıkarılarak yapılan, her yönden aynı olan basımı) örnekleri oldukça fazladır.


Önceleri bu sahte haritaları elle yazarak hazırlayanlar için şimdi online olarak hazırlayan siteler ve programlar mevcuttur.İnandırıcı olsun diye İbranice Yunanca ağırlık olarak yazı karakterlerini.
kullanmaktadırlar.


Eski Bir Haritanın Sahte veya Gerçek Olduğunu Nasıl Anlarız



Evet çizilen kağıt ve diğer objeler bize eski görünebilir.Ama gerçek define haritasında özellikle kağıdın kenarlarında hafif kızarmalar Kağıt üzerinde buruşukluk,delik,kirlenme alt köşelerde parmak lekeleri gibi her zaman bir miktar aşınma pas ve renkli lekeler muhakkak gözle görülür olmak zorundadır. bu lekelere ve işaretlere foxing denir


Çizim yapılan Kağıda ışıkta baktığımız zaman Yakın aralıklı yatay çizgilerden oluşan ( Chain lines) Zincir hatlarını görmek zorunda ve Haritanın katlanma yerlerini gösteren hatlara dikkat etmemiz gereklidir.


1-Çizilen Haritanın Saklanmasındaki Amaç araştırılmalı veya biliniyorsa teyit edilmelidir.


2-Harita Çiziminde Mutlak suratle belirgin noktalar gizlide olsa gösterilmiş olmalıdır ( Örnek olarak gerçek haritada Kuyu işareti iç içe iki yuvarlak şekil olarak çizilir Kilise yapısı + işaretiyle gösterilir.)


3-Haritaları Kimler neden çizme gereği duymuştur bilinmeli ve araştırılmalıdır.


4-Deri veya Kağıt üzerinde Harita çizimi Nasıl olur araştırılmalıdır.


5-Saklanmış Kağıt veya deri haritalar günümüze kadar asla pürüssüz ve tertemiz gelemez.Deri ve kağıtlar belli bir zaman sonra üstündeki baskı ve hava değişiminden dolayı saklandığı yerde yıpranır renk değiştirir.Bu hususlara mutlaka dikkat edilmelidir.


6-Harita nasıl korunur nerede nasıl saklanır araştırılmalı ve bilgi sahibi olunmalıdır


7-Kullanılan kağıt yapısı incelenmeli ve araştırılmalıdır.


8-Kağıt veya Derinin Kokusuna dikkat edilmelidir.


9-Çizimde kullanılan mürekkep kokusuna ve kalem yapısına dikkat edilmelidir.


10-Harita üzerinden teknolojik cihaz yardımı almadan fotokopi makinasıyla cep telefonuyla kopyalama yapılıp içerik çıktısı alınmaz.Alınmış olsa dahi net bir şekilde okumak kesinlikle mümkün değildir.Bu gibi kopyalar sahtedir.


11-Orjinal haritayı veya objeyi görmeden gerekli kontrolleri yapmadan veya bir uzmandan destek almadan kesinlikle kopya üzerindeki bilgilere itimat etmeyiniz.


12-Orjinal olan bir harita asla internet ortamında paylaşılmaz dolaştırılmaz.(Paylaşılmamış ve Dolaştırılmamıştır)


13-Her harita define yerini anlatmaz.


14-Haritalarda asla derinlik ölçüsü verilmez


15-Gerçek haritada yön belirtme kuzeyden sağdan aşağı güneyden yukarı şeklinde yazılır veya belirtilir.


16-20 metrelerde 30 metrelerde bu gömüler asla olmaz.Haritada üzerinde asla belirtilmez yazılmaz.


17- Çizimi yapan sakladığını geri gelip alıcak veya aldırıcaktır.
bu gömüler 20 / 30 metrelerde değil sadece haritanın çözümüyle noktayı buldugunuzda biter.bu bilgi kesindir.Nettir.


Çok nadir de olsa günümüzde orjinal haritalar mevcuttur.Bu haritalar asla sıradan insanların elinde dolaşmaz.Bu insanlar evet savaş zamanı ülkeyi terk ederken sakladıkları altınların yerlerini çizmişlerdir.Ama bu çizimler Haritayı çizenin torunları akrabaları diğer aile bireyleri gibi aile içindeki insanlarda bu haritalar olur.


Bu insanlar dedesinin atasının babasının sakladıgı altını ülkemizde bırakıcak kadar aptal değildirler.Fırsatını veya bu iş için güvendiği birisini buldugu zaman ülkemize gelir eliyle koymuş gibi çıkarır alır.Sana bana yedirmez.


İkinci bir bakış açısı bu adam zaten ülkeyi terk ediyor aptalmı ki parasını sakladığı yeri gösteren haritayı burada saklasın.Yanında götürür zamanı geldiği zaman kendi veya yukarıda belirttiğim gibi aile bireyleri aracılığıyla zaten aldırır sakladığı altınlarını.Nasıl olsa adres belli değilmi. Mantıklı yaklaşırsanız bir çok bizi aydınlatıcak sebep bulabilirsiniz.


Gerçek Define Haritası Nasıl Anlaşılır ?


Gerçek Define Haritası Deri ve Kağıt:


Son yıllarda A4 kağıdına basılmış bir çok define haritası elden ele dolaşmaktadır, Gerçek bir define haritasının çizildiği nesne deri, papirüs kağıdı, menü kağıdı, aharlı kağıt yada özel el yapımı kağıtlar olmaktadır, bunlar genelde çift kat muhallebi ve ahar tatbik edilen asitsiz kağıt şeklindedir.


Bir haritanın çözümü bilgi birikimi ve tecrübeyle orantılıdır. Özellikle işaret lisanı çok iyi olan kimseler harita çözebilir. elinizde bulunan harita üzerinde adı geçen köy, kasaba ve bölge isimlerinin bir çoğu değişmiş hatta bazı köylerin isimleri 3-5 defa değiştiği görülmüştür. bu sorunu giderebilmeniz için tapu yada vakıflardan yardım alabilirsiniz.
Gerçek haritayı anlamamız için bilmemiz gereken önemli hususlar.


1: Kullanılan kalemler genelde eskiden ( kopya kalemi ) tabir edilen kalemler olmalıdır. asıl nüsra çizimlerdeki kalem boyasının kontrolü önemlidir.


2: Gerçek haritalarda Çizgiler kaba ve kalın olmalıdır.


3: Harita deri üzerine çizili ise o zaman derinin albenisi ve kokusu büyük önem arz eder. eski deri karbonatlı suyu kolay emer.


4: Harita kağıdının selüloz yapısı bu günkü teknolojiye göre kendini derhal belli edecektir.


Define arayacak bölgeye gelindiği zaman çevrede bulunan köylerde yaşayan yaşlı insanların bölgenin eski şekliyle bilgi alınabilir.


Şunu iyi bilmeliyiz kurtuluş savaşı sonrasında bu ülke yeniden yapılmıştır ve bununla beraber ülkenin bir çok bölgesinde yine yollar, evler ,fabrikalar, barajlar yapılmıştır. bu nedenle birçok yer tahribata uğramış, bazı köyler yer değiştirmiştir. harita üzerinde nişan olarak konan han, hamam, çeşme , saray, köprü değiştirme gibi kaybolması zor olan belirtili noktalar bulunabilir. bu gibi yerler yıkılmadıysa haritadaki diğer işaretler buralar baz alınarak bulunabilir. yıkılmış olsalar bile isimlerin dilden dile söylenerek bu güne kadar gelmiştir.


Harita üzerinde aranan tepe, ırmak, dere, köprü gibi oluşumlar yada yapılar zamanla deprem, sel gibi doğal afetler sonucunda ortadan kalkmış olabilir, tüm bunlar dikkate alınmalıdır..saygı ve sevgiler dilerim.


Harita Çözüm Teknikleri


Defineciler kahvehanesi, lokali, lokantası, derneği veya bu işlerle uğraşan kişilerin ellerine ummadıkları yerden ummadıkları haritalar gelir, geçer. Bu haritalara çok dikkat edinilmelidir. Gerçeği ile sahtesini ayırmak çok zor ve büyük şans işidir.


Bu haritaların çoğu harita pazarcıları tarafından çizilip, eskitilip para karşılığı meraklı arkadaşlara pazarlamasıyla gün ışığına çıkar. Ama para, emek, zaman her şey boşa gitmiştir. Geri getiremezsiniz. Onun için çok dikkatli davranılmalı. Her harita alınmamalı. Emin olmadığınız haritaları kaile bile almamalısınız.


Çünkü herkes harita yapabilir. Yeter ki biraz bilgi ve birkaç saati olsun. Harita çizmek o kadar basittir. Haritayı eskitmek belki birkaç gün alabilir. Ama her zaman stoklarda sahte harita olduğu unutulmamalıdır.


Burada kullanılan haritanın yarıdan fazlası sahtedir. Bunun gerçeği nasıl anlaşılır? Nasıl emin olunur? Bu biraz zor. Çünkü harita cazip gelir. Zaten insanlar meraklı bir anda bir iki nokta çözülmesi sahte bir haritayı dahi gerçekmiş gibi algılanır. Bence bunun anlaşılmanın en güzel yolu harita teknisyenleri ve mühendisleridir. (Tabi konu ile ilgisi olanlar)
Harita alınacaksa mutlaka bir teknik personele danışılmalıdır. O olmadan harita alınıp boşa çalışma yapılmamalıdır.


Haritanın gerçekliğinden emin olunduğu zaman sıra gelir haritanın çözülmesine eğer bölgenin haritası ise durum çok kolaydır. Haritayı arazide yönüne koyup işaretler saptamak profesyonel bir defineci için en fazla yarım saattir.


Harita okumak başlı başına bir sanattır. Bilgi ve beceri ister. Herkes harita okuyamaz. Her defineci haritayı çözemez. Önemli olan haritanın çözülmesi değil doğru çözülmesidir. Tabiri caizse taşları yerine oturtmaktır.


Haritayı çözemiyorsanız bu işten anlayan birine çözdürmelisiniz. Olaylar bazen sizi yanıltır. İz ve işaretlerin neler ifade ettiğini bilmelisiniz. Burada hemen ana işaret ve izlerin çözümlenmesi lazım. Gözle inceleme burada bir kat daha önem kazanır.


İyi gözlem yapamadıysanız harita bilginizde zayıfsa mutlaka yanlış yer kazacaksınız demektir. Bu riske girmeyiniz, heyecanınızı boşa harcamayınız.

Haritaların hangi dönemde çizildiğini harita üzerindeki işaret ve izlerden anlaşılır. Dönemi belirledikten sonra doğanın aşınma ve yıpranması kuralının hesaplanması gerekir.
Doğadaki her varlık su, güneş ve rüzgardan aşınma ve yıpranmaya uğrayacağı bir fizik kuralıdır. Dönem içinde bu yıpranma, bozulma, göçme, heyelan vesaire olayların yerine göre değerlendirilmesi gerekir.


Harita gerçekten eski bir harita ise haritadaki bazı iz ve işaretlere ulaşılamayacaktır. Çünkü bazı izler yok olmuş veya yok olacak kadar aşınmış ve yıpranmış olacaktır. Bu durum profesyonel bir defineci için o kadar da önemli değildir. Çünkü bazı iz ve işaretler çabuk yok ve tek değildir.


Haritalar her ne kadar eski olursa olsun, her ne kadar ilkel olursa olsun doğanın belli bir bölümü küçültülmüştür. Doğayı bir türlü bir bütün olarak ele alarak inceleme ve etüt etmelisiniz. Sizce neler yok olmuş olabilir ? sorusunu kendinize sormalısınız.


Haritanın bölgesi bilinmiyor ise bence o harita hiçbir işe yaramaz. Çünkü haritayı doğaya uyduramayacak, doğa hakkında bilgi edinilemeyecektir. Profesyonel define avcısı veya işi gözlemleme yapamıyorsanız doğayı bir anlık görmekte işe yaramayacaktır.


Haritalarda diğer bir kural bir bölgeyi küçülterek çizmektir. Yani günümüz 1 / 5.000 veya 1 / 10.000 ölçekli haritalara benzerler. Eğer bölge biliniyorsa o bölgenin 1 / 5.000 ölçekli haritasını alıp üst üste çakıştırılmasında fayda vardır. Bu durum eski haritanın günümüz haritası ile benzerlik içerecektir. Her ne kadar amaç ve ölçekleri farklıda olsa size bazı bilgiler verecektir. Denemenin fayda sağlayacağından eminim.


Haritalarda dikkat edilmesi gereken diğer bir hususta harita üzerindeki iz ve işaretlerin ne anlama geldiğinin doğru bilinmesidir. Eğer haritalardaki işaretleri bilemiyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım alınız. Bu size başarı sağlamada yardımcı olacaktır. Hedefinize ulaşamamış iseniz boşu boşuna kazı yapmayınız. Bu size para, zaman, emek gibi faktörlerin boşa gitmesi ile bıkkınlık ve hırs getirir. Olayı profesyonelce yaklaşmada fayda vardır. Hiçbir iş basit değildir. O halde olayı basite indirmeyip üzerinde titizlikle çalışınız.


Şifreli Haritalar


Yaklaşık son 3 asırdan bu yana bir kısım haritalarda aşağıda görülen sistemle oluşturulmuş yazılı şifrelemeler bulunabilmektedir.Bu sistemde her harfin kendine ait rakamsal bir değeri ve karşılığı vardır.Anlatılmak istenen yerin veya olayın açıkça yazılması yerine rakamlar kullanılır.Şifreyi çözecek olan kişi bu rakamları yerine oturttuğu zaman orada verilen cümleyi yakalamış olur.


A=1 B=2 C=3 Ç=4 D=5 E=6 F=7 G=8 Ğ=9 H=10 I=11 İ=12 J=13 K=14 L=15 M=16 N=17 O=18 Ö=19 P=20 R=21 S=22 Ş=23 T =24 U=25 Ü=26 V=27 Y=28 Z=29


D --E-- F --İ ---N ---E_______ B----U--- R--- A--- D-- A
5-- 6 --7- 12- 17 --6________2 ---25-- 21---1----5-- 1



Bir başka uygulamada harflerin eksiltilmesi veya artırılmasıyla oluşturulan Sezar şifresidir.Buda ayrı bir sistem olan harfin yerine denk gelen rakam değil de, bir önceki veya sonraki yazılarak cümle devam ettirilir.Yani asıl harflerin 1 veya 2 öncesi olan harflerle olay anlatılır.


Örnek olarak 2 harf arttırmayla yine yukarıdaki aynı (DEFİNE BURADA) cümleyi yazalım...
Burda rakamlar sabit kalır, yani ''DEFİNE BURADA'' cümlesinin harflerine karşılık gelen rakamları sabit kalır, 2 arttırılan harflerdir...


Haritada bu yöntem uygulanmışsa, biz haritada yazılanı her harfe karşılık gelen rakamları yazarak bulmaya çalışırsak anlamsız bir cümle çıkar,artık haritada hangisi uygulanmışsa , 2 arttırıp yada 2 eksiltirsek cümleleri yakalayabiliriz...


Rakamlar sabit, harfler 2 arttırılır:


F ---G--- Ğ--- K--- Ö--- G---______ Ç--- V--- Ş--- C--- F ---C
7 ---8--- 9-- 14 --19---8 _________4 ---27 --23-- 3 ---7---3




Rakamlar 2 harf gerideki ile eşleştirildiğinde aşağıdaki cümle çıkar.
D--- E---F--- İ ---N ---E_____B--- U--- R--- A--- D--- A
7--- 8-- 9-- 14-- 19 --8 _____4 ---27-- 23 ---3 ---7 ---3




NOT: Bu sistemler bütün alfabeler için geçerlidir, bir alfabedeki harflere karşılık gelen rakamlar çözüldüğünde geriside kendiliğinden gelir ...


Ekli dosyayı görüntüle 249242
 

dersu

Bilgili Üye
Katılım
25 Eyl 2018
Mesajlar
269
Tepkime puanı
235
Puanları
7
Yaş
53
Bu ara çok güzel bilgiler paylaşıyorsunuz, her anlamda doğru hareket, teşekkürler ve tebrikler.
 

Koray Kor

Admin
Administrator
Katılım
9 May 2017
Mesajlar
567
Tepkime puanı
950
Puanları
11
Merhaba,

Bunlar sitemizdeki var olan konular. Araştırmacılara kolaylık olsun diye tek sayfaya topluyorum. Umarım faydası olur.
 

Mal bulanındır

BELKIDE INSANLARIN ELINDE KALAN SON SEY UMUTLARIDI
Katılım
27 Nis 2018
Mesajlar
7,967
Tepkime puanı
9,648
Puanları
23
Konum
Yaşamın olduğu her yer
Merhaba,

Bunlar sitemizdeki var olan konular. Araştırmacılara kolaylık olsun diye tek sayfaya topluyorum. Umarım faydası olur.
Sayın ustamiz ilginize ve katkiniza minnettariz...geçen rica etmiştim.envanterinizde mevcutsa yurtdışında busektorun uygulama işlem ve tespit yöntemleri nasıldır..onlardan bizi ileriye tasiyacak konular çok aydınlatıcı olur.
Saygılar sevgiler
 

dersu

Bilgili Üye
Katılım
25 Eyl 2018
Mesajlar
269
Tepkime puanı
235
Puanları
7
Yaş
53
Bir de kaya yapıları ile ilgili detaylı ve örnek resimlerle desteklenmiş bir konu olsa faydalı olur diye düşünüyorum. Zira eski insanlar kaya ve taşlarla yaşamlarının her alanında fazlaca haşır neşir idi, dolayısıyla bizden çok daha fazla bilgi ve deneyime sahip idi bu konularda. Hangi kaya yapısı bir işareti uzun yıllar taşımak için müsait, hangisinin yıllar içinde doğal tahribata uğrama potansiyeli var onlar biliyordu. Bizler de öğrenelim neyimiz eksik :20:. Aslında ben toplama bilgilerle bir şeyler hazırlamıştım fakat konuda yetkin birinin paylaşması daha doğru olur sanırım. Sevgiler, saygılar.
 

Koray Kor

Admin
Administrator
Katılım
9 May 2017
Mesajlar
567
Tepkime puanı
950
Puanları
11
Bir de kaya yapıları ile ilgili detaylı ve örnek resimlerle desteklenmiş bir konu olsa faydalı olur diye düşünüyorum. Zira eski insanlar kaya ve taşlarla yaşamlarının her alanında fazlaca haşır neşir idi, dolayısıyla bizden çok daha fazla bilgi ve deneyime sahip idi bu konularda. Hangi kaya yapısı bir işareti uzun yıllar taşımak için müsait, hangisinin yıllar içinde doğal tahribata uğrama potansiyeli var onlar biliyordu. Bizler de öğrenelim neyimiz eksik :20:. Aslında ben toplama bilgilerle bir şeyler hazırlamıştım fakat konuda yetkin birinin paylaşması daha doğru olur sanırım. Sevgiler, saygılar.
Sayın kullanıcımız hazırladığınız konuyu yayınlamanızı isteriz. bu işlerin uzmanı sizsiniz, ben sadece önüme gelmiş var olanları düzenliyorum. konuya hakim olanlar sizsiniz.
 

dersu

Bilgili Üye
Katılım
25 Eyl 2018
Mesajlar
269
Tepkime puanı
235
Puanları
7
Yaş
53
Sayın kullanıcımız hazırladığınız konuyu yayınlamanızı isteriz. bu işlerin uzmanı sizsiniz, ben sadece önüme gelmiş var olanları düzenliyorum. konuya hakim olanlar sizsiniz.
Peki, biraz daha çalışayım üzerinde düzgün bir şey olsun o zaman, zaten gerekli destek de gelir sonrasında sanırım ustalardan.
 
Üst