Eşkiya Topal Manol Belgesi, Bursa ve İnegöl Civarı

Koray Kor

Admin
Administrator
Katılım
9 May 2017
Mesajlar
567
Tepkime puanı
951
Puanları
11
Bursa’nın Doğusu Merkezi Kebir ( Başlangıç Noktası ) Ketsel köyü merkez olup oluk pınarı mevkiinde araları 500 adım mesafede merkez işaret olarak kaya üzerinde bir daire çizilmiştir. Bursanın doğusundaki Göksu deresi üzerindeki köprüyü geçince eski Bağdat yolu bu köprü üzerinden geçer yoldan 100 adım yukarda ili öküz kafası taş üzerinde papaz andrev değirmenin üstünde yine doğuya doğru gidildiğinde iki dereden sonra gelen 3. dereyi geçince cumalıkızık köyünü görürüz. Buradan ulu boğazın içinde yontma kayadan kapı kaya var. Yontulmuş olan yerde bir kılıç resmi normal büyüklüğünde yapılmış. Kapı kayadan devam edersek karşımıza gelen kayalıkta göz gibi delikler var . 7 basamakla çıkılan bu deliklere girildiğinde içerisi genişler. Ağzı kemer şeklinde olup içerisinde 32 adet taştan koltuk vardır.

Bu mağaranın adı göz mağarası olarak anılır. İnegöl Domaniç hani dağındaki tepede eski Bizans sarayı var buradan yeşil dağa geçilir. Buradan gemliğe 5 saat armutluya 3 saat koca dere köyüne 4.5 saatte Hayriye köyüne gelinir. Burada manol un değirmeni ana kayadan oymadır. Karanlık dere değirmenin sağ duvarında 1 el resmi 1 ayak resmi ve yarım bir adam resmi yapılmış olup bu adam resminin önünde bir siyah taş ve taşın üzerinde bir istavroz vardır. Bu taşın altında bir miktar meblağ konulmuştur. Yalova üstünde 3 kuyular mevkii iki sarnıç taştan çevrilmiş horasanlı set duvar yapılmış yerli kayada 3 basamak sarnıcın doğu kısmına kalır basamaklar altı doludur. Derbent –Pamucak kan yeri ( İznik ) pamucağın batı kıblesinde hora tepesi üzeri çevrili bir duvarla tarafında ana kayada bir oturak yapılmıştır. Bu oturak üzerine oturulduğu zaman denize doğru dönüp tam karşımıza gelen mal kaya arkamızda kalan bey pınarı ( ayran pınarı ) dır. Bu pınardan 1 saat “5 dk. Kıbleye 40 at bağlanan mağaramıza buradan 2.5 saat mesafede kara tepeye kara tepe mal tepe ile karşı karşıyadır. Mal tepe üzerinde tarihi karakol Cenevizlilerden kalmadır.

Buradan batıya 22 dakika mesafede baklaya vardır. Mal kayanın göl tarafında 2 göz delik var. Bu gözlerin baktığı yönde 3 basamakla girilen bir mağra olup içine girerken yukarıdan akan su nedeni ile kolumuzun birisi ıslanır diğeri ıslanmaz. Buradaki mağraların birisi görünür diğer ikisi ise su içinde kalır görünmez. Buradan içeri girildiğinde fırın mağarasına ve 25 itriyat arabasının olduğu mağaraya girilir. Boyalı çini ( boyalıca ) ye şelalelerin 6 kulaç mesafeden çıktığı bir mağaradır. Tarihi çınar izniğin doğusunda buradaki mağaraya girerken omzumuzla kapısını iter çıkarken çekeriz. Bu mağra içerisinde hazinelerimizi saklamakta kullandığımız taş ustalarının cesetleri vardır. Bunlardan birisinin kellesi masada tabaktadır. Bu mağra içinde demir kapılar vardır. İkinci değirmenin aşağısında derenin solunda topal ayı ayağı 23 adım ileride derenin karşı tarafında olup yarık kaya bu kayanın üzerinde 7 civcivli tavuk karşısında kartal uçar vaziyette ve altında iki kılıç çatılı bir vaziyette karşısındaki değirmen arkının üzerinde küçük mağara içinde bir çift öküzü bir çocuğu yedeğinde çeker vaziyettedir. Mal öküzler arkasında tek oda mağara içindedir. Buradan 55 dakika mesafede harami derein şeytan dere ile birleştiği yerde uzun ali beyin değirmeni üç tarafı kayadan kesme olarak yapılmış buraya beş basamak ile çıkılır. İki basamak ile içine girilen oluk başında bir sofra kaya kara taştan yapılmış olup bir çatal bir kaşık parça ekmek bir Çerkez kaması 21 halka zincir olan çakı resmi yapılmıştır. Kayanın altında bir miktar meblağ gömülmüş olup gümüş altın karışıktır.

Karşı yönde devam edersek sol tarafta topal ayının kayada resmini görürüz. Bunu takiben bir avcı ve karaca bunların 20 adım ileride bu bölgede olmayan bir taş üzerinde altı yavrulu bir domuz domuz yavrularını emzirir haldedir. Burayı kırar isek içi doludur. Değirmene suyun vurduğu yerde bir istavroz var. Yine merkez noktamız Hersek ( Karsak ) boğazında Marya köyü 8 hanelik olup Tahtalı köyü karşısında kıbleden çıkan su olup kazan derenin üzerindedir. Kışın akar yazın kurur. Suyun çıktığı yerde 90 okkalık kantar yanındaki su kaynak derenin topladığı kaynaktır. Burada Harman yeri gibi bir düzlük mevcut olup Hersek ( Karsak ) ın karşısında acı su deresinin sağında kara tepe bu tepede 4 köşe delikli tekne doğu ucu kırıktır. 18 adım doğu kıblesinde domuz kabarması var. Mağara mevcut olup 8 basamak ile içine inilir.

Sol tarafta Tekkelinin yatak mağarası kızlı mağara yüksekte olup koltuk taşı vardır. Koltuk taşına oturulduğu zaman karşımıza sağ omuz yönünde abiliyontmiryan manastırı görülür. Başka bina yoktur. Mağara zirvede olup mağara içerisinde iki kişi yatacak kadar yer vardır. mağaranın karşısında bakraçlı kız resmi kabartma olarak yapılmıştır. Kızlı mağaradan 3 saat doğuda ak dere – gemici deresi ile şelale dereden 3 saat kıble yönünde ki değirmene çıkılır. Başka hiçbir yerden bu değirmene ulaşmaya imkan yoktur. Buradaki mağara içinde bir fayton resmi yapılmış olup faytona iki at koşulmuştur arkadaki atın sol ayağı kırık faytonun karşısında gergef işleyen kızlar bu kayanında karşısında ayı oynar vaziyette ayıcı def çalar çubuğu ensesine sokulu vaziyette arkasında devamında 1 kara tavşan bir kirpi bir karaca iki güvercin güvercinlerden birisi su yalağından su içer biri içmiş başını kaldırmış bir çerçeve içinde pop martin ve adamları resmedilmiştir.

Buranda 10 dk. Aşağı doğru aynı derenin sağında yeri ve buradaki iki kapılı mağara mevcuttur. Mağara olabilecek yere dikkat edilirse bu iki mağarayı buluruz. Bu mağaraların 5 dk sol tarafında mağara içinde tek gemi resmi vardır. Bu mağaraların olduğu tepenin arka tarafı vakıf beldeyi güney yönünde sultan baba – şambaba türbelerini müteakip geldiğimiz öküz ini deresi mevkinde 3 tepeler ve üç kaynaklar ortadaki tepenin önünden Bağdat yolu geçer burada üstünde kül yığını olan tepedeki su kaynağında dereye doğru 40 adım mesafede topal ayı ayının baktığı yerde derenin karşı tarafında ayağına bakar vaziyette ayağının olduğu yere bakılırsa sol tarafta zemine çok yakın mağara ağzı görülür. Ayının 10 adım ilerisinde iki balık ters tarafa bakarlar. Ahı dağı avdan dağı üzerinde 80 rakamı yazılı olan balığın baktığı tarata bir koltuk taşı bunun 40 adım altında bir kurt başı büyük taşta yapılmış olup kapalı değirmene bakar değirmenin üzerine büyük bir kaya düşürülmüştür.

İnegöl Dağları

Domaniç – İnegöl dağları hekim ali bey değirmeni doğanlar mevkiinde olup hiç çalışmamış sahte bir değirmendir. Üç tarafı ana kayaya oyulmuş 5 basamaklı tek bir odası olup burada değirmenden 100 adım ilerde 7 adet dikili taş mevcuttur. Buradan 21 saat 28 dakika doğuda harami dağında Konstantin sarayı bu tepede olup buranda yeşildağa geçilir. Buradan 33 saat doğuda yongalık dağı koca dağ buranda karacalar köyü yönünde doğuda 3 saat mesafede Göksu köprüsünü mütaakiben sağ tarafta 100 adım ilerde papaz andrey değirmeni buradan kara dağ ( kara tepe ) 12 günde geçilir. Burada belirli mesafelerde 3 taş yığını olup arada bulunan düz taşın üzerine oturulduğunda göl ve deniz görünür. Temiz açık havada ayasofya buranda seçilir. Buranda çıkan iki sudan birisi harami dereye dökülür. Saha sonra şeytan dere ile birleşerek kapı kayaya iner. Buraya inerken başta pop martin 12 adet at bağlama yeri olan değirmen ana kayadan oyulmuş olup 7 basamak ile oluk başına çıkılır 2 basamak ile değirmen içine girilir. Değirmenin üzerinde 26 adım mesafede bir tepecik ( yığma ) mevcut olup bu tepeciğe 32 adım mesafede bir tane daha vardır. Bölgenin doğruluğunu gösterir. Değirmenin 40 adım alt tarafında yontma bir kayada iki güneş resmi bir birine 3 adım mesafede olacak. Burada po martin değirmeninden 5 saat doğusunda karagöz – karagöl- balıklı dere- buzluca eşkiyanın 39 adamının öldüğü ve katırlarının yuvarlandığı yerdir. Yine kara tepede topal geyik ve …… yavrusu vardır.

Buraya puropolis denir. Emine resi burnu civarındaki 4 adacıklar mevkii denizden çıktığında bacalı mağara içinde 3 direkli gemi ortadaki direği kırıktır. Kara tepe muhitinde çok yakın ayrıca burada denize yakın sazlık vardır. Kayanın arkasında bir mağra var kara tepeyi buradan anlamamız lazım Dört saat ilerde güneyde kara tepe çete başı gemlikli Romikal kaptan Andrio saruhanlı kaptan petnos Bulgar subayı woywoda …. Karadenizden geldiler. Aksu boğazına girerek iskele kasabasına kadar geldiler. Aksu kasabasında kaldılar. Burada yaptıkları eşkiyalığın ganimetlerini aksu maşatlığına gömdüler.

Aksu kabristan senden kara olamam diye mezar taşı üzerine yazdık. Buradan birr saat yol yürüdük değirmene ulaştık. Bu değirmenin on dakika doğusunda değirmenin karşı 100 adet mezar var bu mezarlardan birisi başı sarıklı ayak taşında 3 adet delik var bu mezara yakın 3 adım mesafede bir meşe ağacımız vardır. bu meşe ağacını batıya 3 adım mesafede bakır kazan gömdük. Kaynaktan gelen su buradan aşağıya döner ve ilerde 3 kol yapar ve 3 suyun birleştiği yerde pınar karşısında kaya üzerinde zinciri ağzında Ayıcısız bir topal ayı var. Ayıcı burada aranır ayıcı bulunduğunda ayıcının ensesine bir çubuk sokuludur. Oradaki nişan bu olup ayının kırılıp açılacak ve 20x20 bir kare ve dört kenarında birer yuvarlak oyma çekil bu işaret görülecek bu kapak olup mahsen girişini açar. Kara tepeye gitmek için bacalı mağra yanında çıkarak 4 saat ilerledik Güneye doğru ilerlediğimizde acı suyun üzerinde mermer ayaklı ve eğrimsi bir köprüden geçtik kara tepeye vardık kara tepe üzerine çıkarken yamaç üzerinde bir taşa kabartma olarak Çerkez eğeri tam takım olarak yaptık.

Kantarmasını katladık eğerin üzerine taktık. Zirveye çıktığımızda oraya oldukça büyük kurnalı tekneyi iki renkli mermerden yaptık ve bir kaza sonucu doğusuna gelen tarafı kırdık. Kurnalı teknenin sağ tarafında göze görünür yerinde …………….yazar teknenin 1 metre eni vardır. Bu tekneye çok yakın bir domuz kotrası vardır. 18 adım güney tarafına gittiğimizde bir taş topluluğu göreceğiz sol tarafına düşen taşa 3 basamak ile çıkılır. Bu taşa zincirle takılı domuz yalağı vardır. Bu taşın altında altın gümüş ve değerli variyetler vardır. Bu kayaya ambar kaya adını verdik. Buradan devamla bir kaya üzerinde tavşan resmi tavşana bir şahin saldırı vaziyette ayrıca taşta yöreyi gösteren bir kroki çizilmiştir. Kara tepeye ulaştığımız zaman denizi arkamıza aldık ve 1 saat 45 dakika mesafede sağda yukarıda bir tüfek mermisinin ulaşacağı yerde bir mağara 7 basamak ile içine girilir. Birinci gurup paralarımız bu mağara içinde L şeklinde 3 er adım mesafede bir birine değmeyecek şekilde gömülüdür. İkinci gurup paramızı suyun kaynak olarak çıktığı oyuğun 1 adım ilerisine gömdük.

kılıçlar mücevherat ve külçeler

Suyun solunda 3 adet mezar olup bu mezarların ortasındakinde 3. gurup paramız en çok olanıdır. İkinci mağarada suyun 700 adım doğusunda 3 basamak mevcut olup buraya varmanda önce üzerinde iki bacalı üç direkli gemi resmi olan bir taş var bu taşta mağaranın işareti olup bu taşın yanında 3 karış boyunda bir oyuk yapılmış olup içine 3 parça altın konulmuştur.yörenin doğruluğunu anlayabilmemiz için üç basamaklı mağaranın yanındaki yarık içerisinde yine 3 adet küp bir birine değmez şekilde konuldu araları doldurulup doğaya uyduruldu.bu mağaranın içi 4 köşe olup 3 basamak ile içine girilir. Buradaki mezar içinde 3 küp vardır. Bir gurup parada yakındaki hisarın karşısındaki toprak yığmanın altına kondu. Yine yakında bulunan oyuk ocak yerinin yanında duran dikili taşın güneye doğru 3 adım mesafesinde bir miktar para vardır. Aynı yörede sırtını yalayan öküze benzeyen bir taş kuzeyine 7 adımda bir miktar para vardır. Kalan par yatan iki öküz gibi taşın altına ve yakınındaki mezara konulmuştur.mezarda kılıçlar mücevherat ve külçelerde vardır.yörenin doğruluğu ve diğer yerlerin haritası öküze benzeyen kayanın bacaklarındadır.

Tepe üzerinde çıktığımızda türbe meydanının orta yerinde yol ikiye ayrılır. Bu ayrılan yollardan biri kara tepesine çıkar. Tepe üzerinde nalbant alanı olarak kullanılan bir düzlük mevcut olup bu düzlükte sac ayağı bir şekilde dikilmiş 3 taş vardır. Aralarındaki mesafe 29 adımdır. Taşlardan birinde nalbant kerpeteni suntraç nalbant çekici resmi vardır. Yörenin doğruluğunun kanıtıdır. Bu taşlar oturak taşı şeklindedir. Bu taşların ortasında yöreye ters ortası delikli bri taş olup bayrak direği yeri olup bu taşın altıda doludur. Nu tepenin adı hora tepesidir. Karşı sırta gelen tepe türbe tepesi oradada 3 oturak taşı vardır. Bu taşların yakınında taştan yapılma 3 nöbetçi yeri vardır. Bunun karşısında yarıma y resmi bütün ay resmi güneşe bakar şekildedir. Altında 11-9-7-5-3 rakamları var bu rakamla kroki olup ayın önündeki çift rakamlar ile 16-13-8-4 rakamlar ile kaşılaştırılıp 12 yerdeki kıymetli mebla bulunur. Bu yörede 31 çete başı ve 887 adamı vardı.bu çeteler zaman içinde bir birlerine düştüler adamlarını esir etti bazılarını öldürdüler.

Bu yörede 12 dağda 31 mekanımız vardır. Bu tepeden baktığımızda karşımıza karanlık dere gelir. Güneye 10 adım gidildiğinde mevcut bir kaynak var bu kaynaktan eşkıya su içer. Kaynaktan 300 adım ilerde üzerindeki işaret olan bir taş göreceksiniz üzerinde üç basamakla çıkınla bu kaya minare kaya üzerinde bir istavroz vardır. Kara hasan köyü ile yeni köy arasında ve yol üzerindedir. Aynı köy kazan deresi kenarında kurulmuş karahasan köyü ve bir kemerli köprü bu köprü 3 göz olup üzerinden değirmen arkı geçirilmiştir. Orta kemer üzerinde bir karaca başı son kemerin altında bir istavroz mevcuttur. Haç kemerde üç köşe taş üzerinde karahasan yazısı göreceksiniz. Bu köprünün bir ayağı ana kayaya bağlı ir üzerinden kağnı arabası geçebilecek şekilde köprü kenarına babalar yapıldı köprü üzerinde kurşunla kaplanmış yerler olup bu köprünün ana kaya ya bağlı olan tarafı nda yüksekte mağarası var köprünün sadece bir gözünden su geçer yağmurda sel gelirse ikinci gözüne su çıkar burada ikinci gözde karaca başının olduğu yerde taş sandık içinde ve yukarıdaki mağra içinde geçerli meblağ karışık olarak konuldu. Karaca başı içerisinde bölgenin haritası vardır.

buradan …………kasabasına ve Yörük yaylasına karanlık bir yoldan gidilir. Burada 3 yol ağzında bir yolda türbe tepeye gider. Mağra şeklinde olup mağranın taşına sarı kızın ruhuna fatiha bir taşın üzerinde beni bir meçhul asker koydu buraya karnımda yılan var yazılıdır. Aynı mıntıkada tekkeli köyü olup buraya danagöz – karagöz-salvan köyleri yakındır. Bu üç yol ağzından ayrılan yollardan biri tepeye çıkar. İkiye ayrılır kaya yanından türbeye çıkar. Yollardan biri kara tepeye gider. Bu yol taş döşelidir. Bu yolun solunda bir çeşme vardır. Çeşme taşında üzüm salkımı resmi var. Bu çeşmenin arka tarafında üç köşe yontma bir taş üzerine bir kemençe resmi yaptık. Aşağıda ambar kaya altında bir pınar var. Önünde epey uzaklıkta yine bir pınar olup oda ayran pınarı olarak adlandırılmıştır. Bu pınarın ayran pınarı olduğu önündeki yarım değirmen taşından anlaşılır.

Ambar kaya iki köşeli sıra ile oyulma olup içinde bir meşale resmi vardır. Yanından istavroz haç olacak. Bir göl ucunda hazan yaprağı işlenmiştir. Burada değirmenin ana kayası oyulmuş ve yarım bırakılmıştır. Bu değirmen yarım değirmendir. Kavacık köyü iskele kasabası bacalı mağra bölümüne gelirsek bacalı mağar yakınında iki köyün arasında bir mağra daha var. Mağara içinde bir kupa ve kupadaki suyu içmeye giden martı kuşları kupa içinde ve orada dikkat çeken bir taşın altında ve merdiven basamaklarının solunda küçük tabancaya benzer taş altında bir meşin heybe içerisinde para ve bir Çerkez kaması vardır. Kama yörenin doğruluğunun nişanıdır.

Bursa'nın Kuzey Batısı

Bursanın kuzey batısında 4 saat 20 dk. Mesafede kovalı bal kaya bu kaya üzerinde çeşitli delikler olup doğusunda yılanlı ve havuzlu mağara vardır. Mağara yakınında 78 okka gösterir kantar resmi olup Baklaya deveciler hanı Süleyman pınarı ak köprü yakındır.

Ak köprü Göksu deresi üzerinde olup merkez ak köprü olarak alındığında güney doğuda sol tarafta kara köse köyü bu köyün alt tarafında Hüseyin pınarı bu pınara 4 yerden su gelir ve kuvvetlendirir deve kervanları ve deveciler ak köprüye 340 ………………. 15 dakika göksunun solunda ak taş mevkiinde eski Bizans sarayının karşısında kilitli kaya buradan yerden 10 adım yüksekte oyma su kanalı arkasında baklaya onun sağında kudret deresinin sağında ve ağzında sağ omuz yönünde sivri kayalar buradaki mağara içine 3 basamak ile inilir. Mağara içinde 12 adımda bir kemer var. Bu kemerin sağ tarafında bir papaz üstünde bir çiçekli put ve bir kız papaza gül veriyor. Burası papaz mağarasıdır. Göksu – aksu deresi aynı dağdan çıkar Başlangıçları çalıca dır. Deniz kenarı Malkara köyü miko çiftliği ve kızıl ağaç çiftliği iskele kasabası ve ona en yakın köy çukurcambaz köyü Göksu boğazı çekerek mağarası ve monik mağarası 15 dakika çeker. Eminağa değirmeni haricide bu kuru derede 4 adet daha değirmen vardır. Burada aramanız gereken oyulma sureti ile yaptığımız 6 adet 20x 20 dikdörtgen oyukladır. Ortada olanların altında oyularakmevcut mebla kondu ve üzeri horansa ile kapatıldı. Kanlı mağra değirmene yakın olup ili kaynaktan suyunu alır. Sulardan biri acı biri tatlı su olup o dönemde buraya patlak pınar ismi verilmiştir. Bu işaretleri ve paraları koyanlar 27 sene burada eşkiyalık yapan eşkıya başları manuk ve lefterdir.

Civardaki Köyler

Beldeyi nazır yeşildağ – sorma köyü- kirazlı köyü- tahtalı köyü- kevler boğazı-kartal kaya – kurt kaya- Araplı mağarası- kara tepe-kara dağı- 4 atlı fayton-sarı kız mezarı saran kaya- şeytan çukuru-harami dere soldan gelir-kuru dere – karanlık deredir. 21x21 ktular 17 parça mal gömülü olup kara derededir. 3 gözlü köprü- Bondoryay kalesi- tahtalı tatar ovası- dikenli boğaz deresi – büyük dere- köprüye 6 saat mesafededir. Çatalca köyü monik çiftliği buradan 12 saat geriye ali bey köyü – şahin kaya buranda şam kasabası karşı tarafında hora tepesi selvili mağara simyee boğazı simye krallığının kalesi vardır. Sakaaya yeşildağ son merkezimiz olup iskele kasabası denizden merkezimize Kara tepe güneyden batıya kalır. 31 saat kara tepe kara kütük beldesi at kayrı mıntıkası içinde sarı meşelik birlik değrimenine büyük dereye ve dikenli boğaza 6 saat mesafede olup Kuzey doğusu deniz sahilinden 3 saat mesafede Dikmen tepe ve kırcali köyleri vardır. Kırcali köyü karşısında vezir köyü vezir tepe küçük vezir tepsi vezir han ile ayran pınarı vardır. Ayran pınarı vezir tepededir. Ayran pınarı karşısında yalçın kaya üzerinde istavroz yapılmış olup bir adet mahmudiye altını mevcuttur. Yörenin doğruluğunu gösterir.

Burada ayazma evlerinin temelleri be bir kuyu mevcuttur. Kuyu ile ev temelleri arasında be tam ortasında bir mahzen var. Yukarıdaki haçtan 10 adım sayarsan buradan mahsene giden yolun kapısını bulursun. Vezirhandan 20 dk. İleride manuk çiftliği ile mihali karaca çiftliği ve manastırı bir adacık tepesi şeklinde burada eşkıya devleti askeriyeyi sardı ve katletti. Buradan şam a giden yol karşı tepede olup bu tepede 18 adet dikili taş mevcuttur. Çok sarp olan bu yerde atlarımızın be katırlarımızın kayışlarını birbirine bağlayarak indik elde ettiğimiz ganimetleri burada kütüklük içerisine ve taş içerisine oyarak yaptığımız yere sakladık. Ve doğasına uydurduk ardından yukarı çıkaramadığımız katırları burada kesip uçruma yuvarladık. Bu 18 taşın ortasındaki delik olup yörenin doğruluğunu belirten nişandır. Delik taşın altında bir haç resmi vardır. Bu haçlı taşın altıda doludur.

Bu tepenin üzerinde bulunan bir mağara daha var bu mağarada bir kız omzunda bakraç kızın yan baktığı yerde bir mağara daha burada bir adam ayakları dolalı elleri sarılı ve yine bir yeniçeri çıkmaz vaziyette resimler vardır. Bu mağaranın karşısında 1 kurşun atımı mesafede kızın güney tarafında bir kuyu 200 metre yukarısından şaraphane yolu ve yazılı kaya doğusunda bir tava resmi batısında 3 köşeli bir taş üzerinden elini yüzüne koymuş vaziyette bir kız resmi var. Boynunda istavroz resmi vardır. Taşın üst tarafından batıya 40 adım uzaklıkta 3 metre boyunda bir çakıl yığma var. Taşların birisinde istavroz olup yine bir taş üzerinde de 40 okka kantar resmi vardır. Bu kantar resminin orta çengeli kırıktır. Çakıl yığının yanında eski Bağdat yolu geçer. Doğusundaki sıra dağların arazisi dalgalı bir şekildedir.

3 Tepeler

Bu dalgalı arazi karşısında 3 tepe olup buraya 3 tepeler mevkisi denir. Burada bulunan suyun başı 3 tepelerin ortasındaki tepenin dibinden çıkar. Ortadaki tepe dar tepe olup üstünde batı tarafından ot yığını benzeri yığma vardır. Buraya tuna tepe dedik. Yığmanın kapısı batıdadır. Yüne bu tepenin dibinde bir yarık kaya vardır. Sağında ve solunda kıymetli heykeller ve paralar vardır. Buranın kapısını açtığımızda içerisinin çok değerli odluğunu gördük çete başı manuk bizdeki ufak emanetleri de buraya koydu ve mezarı kapadı. buradan Göksu deresi istikametinde 3 kuyu var birinci kuyu derenin sağ tarafında ikincisi yukarda solda 3. sü yine ilerde soldadır. Yukarıda solda karşı sol yakadaki kuyudan 100 metre ilerde bir taşın altında bir asker matarası para ve şişe içerisinde bölgenin haritasını koyduk . Buranın doğruluğunu gösterir. Kuyunun içerisinde ayrı odalar olup bu odalardan birisi sarı kızın odasıdır.

İçerisinde çok kıymetli eşyalar ve kitaplar vardır. Burası üç kuyular mevkisidir. Burada taş üzerinde bir istavroz ve altında malı ardır. İlerde bir dikili taş üzerinde incir ağacı bu incir ağacı altında malımız vardır. Bu değirmenin tam karşısına gelen yerde bir küçük tepe var tepenin 6 adım arkasında emin ağanın mezarı var mezar taşında bulgari eminağa yazar. Ve altında bir haç var. Burada hem yerin doğruluğunu hemde mezarın olduğuna bir işaret ile yemin edildi. Mezarın altında kapalı mağra vardır. Mağra tuzaklı olup girişinde bir taş altında dişli Razel yay var ondan sakının. Mağaraya girildiğinde sağ tarafta eminağanın kanlı elbiseleri bir çiviye asılıdır. Mağranın tavanında at karığı ve kesik baş çakılıdır. Mağara içinde merdiven olup küçük dar olduğu için kolay çıkılmaz. Merdivenin tam karşısında bir nişan balkayasına benzer dikkat edilir ise yaylı tuzak olduğu görülür. Bu mağara en tehlikeli mağralardan biridir.mağra içinde yerde de işaretlerimiz vardır bu mağradaki tuzaklara dikkat etmek gerekir. Magra içinde su taşıyan sıra ile kızlar vardır. Arkalarında bir av köpeği bir tavuk yumurta üzerinde kuluçkaya yatmış önünde kırık bir istavroz resmi duvarda bir kurt başı resmi kurdun baktığı yerde mağara içinde kapak taşı kapak açılınca 2 oda dolusu büyük variyet buradadır.

Mağara dışında bir kızılcık ve bir çınar ağacı vardır.bu dışarıdaki ağaçların üzerindeki tepeyi biraz geçersek batı tarafında ikinci tepe görünür burada tepenin yamacında Bizanslılardan kalma taş bir kilise vardır. Kilise içinde papazın durduğu taş mihrap önünde dışarıdan gelme bir taş içine bakılmalıdır. Kilisenin 15 adım aşağısında iki su kaynağı olup birinin suyu acı diğeri tatlıdır. Değirmenin bulunduğu dere 6-7 saat mesafede olup bu değirmenin suyu iki kaynaktan gelir birisi kuru dere olarak adlandırılır kışın su gelir yazın ise kurudur kaynaktan gelen suyun önü sek bozasın diye horasandan sıvanmış 2 metre duvar yapılmıştır. Değirmenin suyunun geldiği kaynak başında ki taş üzerinde bir tabanca resmi olacak. Su birinci taşı ve ikinci taşı da yalayarak üçüncü taşı dolanır değirmenin karanlık oluğuna iner.

Dolandığı taş üzerinde bir haç resmi vardır. Bu haçın altında 40 adet gümüş para var. Değirmenin karanlık oluğu taş olacak ve zerinde kahve değirmeni resmi olacak. Değirmenin odasının iki duvarı dört kayadan olup kiriş atılan ağaçların yerleri tavan oyma olacak değirmen odasına 3 basamak ile çıkılır. Basamakların altına bakarsan 3 adet tabanca vardır. Biri rus diğeri Osmanlı diğeri ise bulgardır namluları altın işlemedir. Değirmenin karanlık oluğuna 9 basamak merdiven ile çıkılır bu merdivenlerin 8 tanesi kudretten biri yarım değirmen taşındandır. Bu yarım değirmen taşı altında 27 okka altın meblağ vardır. Değirmen önünde bir binek taşı var bu taşın 4 köşesinde delikler olup her delikte 20 adet altın vardır. Değirmen duvarında bir haç bu haçın bir metre doğusunu kazar isek burada gömülü olan parayı buluruz. Değirmen önünde 6 kişinin devirebileceği büyüklükte bir taş vardır. Bu taşı devirdiğimiz vakit altında bir kılıç olduğunu görürüz.

Bu değirmen üzerinde büyük bir taş değirmen üzerine düşecek gibidir. Bu kaya düşerse değirmen harap olur. Değirmenin önünden bir patika gider. Bu patikadan bir kişi gidebilir. Bu patikanın yukarıda iki taş arasından bir kişi zorla geçer. Aralıktan geçince yarım değirmen taşı vardır. Buradaki bir diğer taş üzerinde sofra takımı vardır. Burası düzlük bir yerdir. Bu düzlükte 12 adet dikili durumda taş olup birisi siyah renktedir. Bu siyah taş altında çömlek içerisinde karışık para var. Değirmenin 50 metre yakınındaki çayırlıkta ancak bir araba yükü kadar ot alınabilir. Buranın kenarında abrayı andıran bir kaya var bu kaya üzerinde iki öküz resmi yapılmıştır. Öküzlerin ikisi kıç kıça vermiş olup birinin boynunda 7 kat dolalı zincir. Sarılı haldedir. Diğer öküzde ise bir çan vardır. Öküzlerin göğüsleri arası kazılmalıdır.

Cır Cır Çeşmesi

Öküzlerin yakınında bir yapma çeşme vardır çeşmenin mihrabında bir köpek budu resmi vardır. Su içmek için eğildiğinde dizlerin yarım değirmen taşına değer. Bu çeşme çır çır çeşmesidir. Yarım değirmen taşının altında bir kahve değirmeni içinde değerli altın vardır. Bu çeşmenin üzerinde 3 adet taş olup ikisi birinin üzerine kapatılmıştır. Sağ tarafa doğru olan taşın bir karış altında parası vardır. Çır çır çeşmesine yakın devrilmiş kazana benzeyen bir siyah kaya var. Bu kaya üzerinde bir yengeç resmi olup bu kaya arkanı dayarsan çayırı görürsün. Taş ile çayır arası 150 adım gelir. Taş ile çeşme arasını adımlayıp tam ortasını bul buradaki bir taş üzerinde saz resmi var sazın 6 teli 7 burgusu var. Büyük para bu taş altındadır. Eğirmenin altında bir değirmen daha vardır. Bu ikinci değirmeni 135 adım geçtikten sonra bir burun var bu burunda topal ayı resmi mevcuttur. Topal ayının altı 1.5 metre genişlikte kaldırım taş ile döşenmiştir.

Taşlar beyaz olup ayının altında bir taş siyahtır. Bu taşı kaldır. Ayının önünde bir adam boynuna sokulu bir çubuğu olacak ayının zinciri ayıcının beline dolalı ve ayıcının elinde def olacak. Ayının ayağı topal karnı gebe burada ayıyı seyreden 3 kadın birinin elinde mendil birinde meyve diğerinde çiçek vardır. Ayının karnı mücevher ile doludur. Derende coşkun bir su gelse bu su ayının ayakları dibine değer. Ayının karşısında kara kayalık var burada manda büyüklüğünde bir kaya üzerinde 12 fincan ve iki cezve bu bizim 1 çete başı ve 11 adamdan ibaret olduğumuzun ve bu variyetlerin bize ait olduğunun işaretidir.topal ayının üzerine buruna çıkarsak büyük bir kaya görülür bu kaya üzerinde şahin resmi olup bu kayanın kıblesine 200 adım gidersek bir araba resmi vardır. 4 tekerlekli bir tekeri dağılmış beygirlerden birinin ayağı kırılmış arabada kamçı sokulu arak tekere bir Çerkez kaması takılı bıçağın uzu karayı gösterir bıçağın gösterdiği tarafta atın topal ayağını ara altına bak arabanın altında da bir miktar altın var. Arabanın arkasında bir köpek olacak.

45 okka altın

Arabanın 300 adım ilerisinde 4 atlı resmi vardır. Baş taraftaki atlıyı yokla taşın deliğini bulursun. Bu atların altında gün batısında 400 adım ilerisinde dere olup bu dereyi takip edersek Bağdat yoluna ineriz bu derenin adı atlı deredir. Bağdat yoluna buranda indiğimizde 10 adım ileriden bir yığma ve bir mağra vardır. Mağranın kıble tarafında 3 mezar mezarların yanında horasanlı duvar ve bir yığma olacak. Toplu kantar bu mağaradadır. Kantarın iki topuzu olup birisi 45 birisi ise 90 okkada durur. Kantarın üzerinde ZEGU yazsısı vardır. Bununda üzerinde terzi makinesi vardır. Terzi makinesinin olduğu yerde mağra içinde terzi aletleri duvara işlenmiştir. Cetveli makası buradadır. Mağranın ağzını ortalar 3 adım içeri girersek bir çember görürüz.bu çemberin içi 45 okka altınla doludur.

Kantarın üzerinden gün doğusuna gidildiğinde kayalık bir mevkiye gelinir. Buradaki kayalar üzerinde 3 gemi resmi vardır. İkisi devrik biri düz düz olan geminin 3 direk birisi kırık kırık olan yerde bir tüfek mermisi ile altın konmuştur. Geminin arkasında 3 basamak merdiven olup üzerinde martı kuşları uçar önünde su kovası vardır. Bu kovaya bakılırsa 500 akçe içindedir. Geminin merdivenlerinde bir şarap tası geminin önünde bir çan vardır. Geminin bir metre altı kapalı mağaradır. Bu mağra içinde 90 okka altın ve heykeller vardır. Ceneviz kalesinden bakarsak kudret kalesi görülür. Bu kalenin ortasında tek bir mezar mezarın ayak ucunda bir pınar olup mezarın altı kaldırımlıdır. Mezara 30 adım mesafede yassı bir taş olup üzerinde burgu resmi vardır. Bu burgu resminin gösterdiği yerdeki taşın altı doludur. Kudret kalesinden çıkarken sol tarafa döndüğümüzde bir kişinin yaya olarak yürüyeceği patika vardır. kudret deresinin ağzında sivri kayalar iki suyun karıştığı yerde sağ omuz yönünde sivri kayalar arasında mağara 3 basamakla girilecek bir mağara ağzı görülür. Bu mağaranın iki yanında alçıdan yapılma kadın memeleri olup parası içindedir kırılıp alınır.

Mağaranın sağ tarafında bir insan kolu sol tarafında bir kılıç resmi vardır. Mağara içine girildiğinde oturmuş vaziyette bir derviş ve bir siyah taş var. Buranın parası siyah taş altındadır. Cenevizlerden kalan eşyalarda buradadır. Kudret kalesinin bir kurşun atımı mesafesinde kudret kayası vardır. Kudret kayasının ön tarafında oluklu kama kabartma oyuktan su akıtılırsa suyun aktığı yerin başında insan oturabilecek şekilde yapılmış bir koltuk taşı var buna oturup baktığın zaman halka görülür. Buranda şimale ( kuzey ) doğru yürüdüğün zaman önüne 3 toprak höyük gelir. Ortadaki höyüğü aç. Buradan gün doğusuna bakar isen köy bekçisi gibi bir kaya görülür. Buraya yakın birde saçaklı kaya vardır. Bu saçaklı kaya altına 40 at çekilebilir. Buraya at bağlama yeri dedik. Yağmur yağarsa atların sağrıları ıslanır. Buranın altı taş döşemedir.

Kayanın 30 adım mesafesinde bir kerpeten çekiç resmi vardır. Çekiç kerpetenin kolları arasındadır para da bu kollar arasındadır. Ön tarafında 30 metrelik bir uçurum var. Bu kayanın üzerinde 14 adet nal olup hepsi alafrangadır. Bir tanesinin ortası deliktir bu nalı kazarsan kapak taşı bulursun kapağı aşıp aşağı ine sol tarafa bak orada istavroz olacak burayı kaz para burada. Kayanın yanında elma ağaçları var bu ağaçlar arasında bir ev kadar kaya var. Büyük malımız bu kayadadır. Bunun güney doğusunda bir avcı ve ceylan resmi vardır. Avcı nişan almış ceylan ona bakar vaziyette bu taşın önünde bir mezar var 7 heybe dolusu variyet burada taşın önünde gömülüdür. Buradaki mağaraların biri açık diğeri kapalıdır. Kapalı olanın ağzı kemerle çevrilmiş olup üstünde 7 adet delik deliklerinn altında kemerli olacak bu marağada civcivli tavuk var. Altı civciv altında iki civ civ sağında iki civciv ise tepesinde toplam 9 civciv bir tavuk olacak. Başındaki civcivin içinde para olup bölgenin nişanıdır.
 

Koray Kor

Admin
Administrator
Katılım
9 May 2017
Mesajlar
567
Tepkime puanı
951
Puanları
11
Eşkiya Belgeleri İznik

70 OKKALIK KANTAR.... İznigin dogusunda bir saltanat koltuguoturdugun zaman sagına gelen yöne 15 adım gidip 2 adet put görecegiz altında 7 put vardır.üçgen yapar bu putlardan 100 adımbatıya yıgma tepe vardıretrafı tasla cevrilidiryıgmanın dogu tarafından 7 mt kazarsan karsına cıkan kayanın üzerinde 5 okkalık kantar resmımevcuttur.bu kantarlı tası cıkarıp1,5 odalı magranın kapısını acarız sagdan 1. odaya girdigimiz zaman iki adet som altından heykel bulacagız yarım odada cok kıymatli işyalar bulacagız 2. odada ise cok degerli oskigörecegiz. buradan ileriye devam edecegız su gelen magraya tünelden yürüyecegiz tünelin üzerinde su sesi duyacagız burada bizansiznik krallıgından kalma en büyük hazineyi buluruz.sag odada cubık altın yıgını sol oda kesilmis darp hane halindedır külçedir ve kutu icerisinde topludur.buradan 2 merdiven inecegız darphane makinalarını bulacagı BURAYI BİZSENE1868 RABİÜEVVEL 12 SİNDE BİR PERSEMBE GÜNÜ ACTIK ZENGİNLİGİNE DOKUNMADIK. BURADAN BATIYA AVDANLIK MAGRASINA HARAKET ETTİK. .....V KOVANLI BALLI KAYA , KARA KAMBERİN DEGİRMENİ..... ....AVDANLIM MAGRASI......


İznigin batısından saat 1.5 da avdanlık magrasına vardık .burası ballıdere diye anılırdı.buradakı ballı kayayı batıdan doguya 80 sm kayayı yontmuslar3 dönüs yapan yoldan yürüyecegiz 56 basamakla yukarı cıkacagız 4 kişilik bir odaya girecegiz buradakı ısaretler sag duvarda bir karaca bir boynuzu 3 çatal diger boynuzu 1 çataldırsolda bir ayıcı tey elinde ayıyı oynatır vazıyette sopası koltuk altındazincir ayıcının belinde karsısında fayton faytonun okunun ucunda bir horoz kanat acmıs öter vazıyette .iki kız bir birine cicek verırı vazıyette tavanda bir saat 11.20 gece durmus.bu saatın saatın ıcınde 1.5 okka prasyonel minhal külce bu magra kapalıdır ısaretı 1.5 mt re yuksekte kılıc kapı üzerınde 2 sütun tasın üzerınde 1 lahıt vardır tum degerlı varlıklarımız buradadır derede karakamberın degirmeni vardır.degirmenın ıkı tarafı kaya olup 5 basamakla oluk basına cıkılır 3 basamakla degirmenın ıcıne girilir degirmenın sag kösesınde oturak tası ocak yanında 22 okka mevlag tas ıcerısındedır degerli krokıler mevcututur horasanla sıvalıdır buradan 4 saatte veznedar emın beyın degirmenıne vardık .....

VEZNEDAR EMIN BEYIN DEGİRMENİ........ Ballı kayadan yarım saatte kara hasan köprusune ınerız.1 saatte cukur canbaz köyu kara hıdır köyü yolu takıben buyuk kebir kestan köyünü saga tahtalı köyü içinde catlı dere köyüaltından,çingene köyünün içinden.altın gümüş dereye varırız.dereyi takıbenak köprüye cıkarız kazan dagını solabırakıp aksu köyünü ortalayıp,ak köprüden gecip.2 saatte yörük yaylalarına varırız. yörük yaylasından 1 saatte erikli arasında 2 adet dere vardır. dogudan gelen dere harami deredır batıdan gelen dere seytan deredir. seytan dereden 1 saat saga 1.5 dönüm kadar sarı göl vardır bu gölün ince bir ayagı haramı dereye karısır. tam karıstıgı merkezde veznedar emın beyın degrırmenını buluruz.bu deg. 3 tarafı kaya kesme olup,9 basamakla üzerıne cıkarız 3 basamakla içeriye girerız.deg. sag üzerınde oluk basında dokuz yavrulu tavuk ananın üzerınde bır yavru yavruyu yılan kapacak sekılde karsısında bır kız tavuklara yem atar vazıyette. deg. karsısında derenın öbur yakasında10 adım oynayan ayı topaldır.ayının topal bacagından 25 adım ilerıde yarık kaya üzerınde ayının kopuk bacagı mevcuttur. bu kayada v yavrulu tavuk yavrunun bırısı ananın üzerınde tavugun karsıında kartal ucar halde altında 2 kılıc çatık halde,karsıında deg. arkınnın üzerınde kucuk bır magra. bır cocuk ökuzlerı ceker halde bu degırmende bır günes resmı günesın altında horasan duvar burayı acıp magraya gırerız burası veznedar emın beyın3. selım han zamanından istanbul soygunundan kalma 111 torba altın buradadır ana mevlag budur ... ......

UZUN ALİBEY DEG. SEYTAN HARAMİ DERELERİ..... Emin beyin degirmeninden 55 dak yukarı harami ve seytan dere catagına uzun alibey degirmeninı yaptık. üç tarafı kaya kesme olup üç basamakla içine inilir. oluk basıda sofra,catal,kasık,cerkez kamasıbir parca ekmek ,bir parca [1bakla,zincir sofradan arkı takıben ^3 adım sol tarafa topal ayı aynı kayaya 3 adım avcı zaar köpegi 1 adım arka üzerınde karaca 5 adım önunde düz bir taş degirmen tası gibi üzerınde bir domuz iki yavru anayı emer vazıyette.Degirmen suyunun çarka vurdugu yerde 2 adet ıstavruzoldugu yeri acıp icerı 3 basamakla gireriz 3.selim hanın 25 torba calınan parasına dokunmadık buradan 5 saatte batıya kirazlı yaylasına gittik..

MARTİNİN DEGİRMENİ ....KAPI KAYA....... Sarı olan kırk pınar,kırkpınardan baya kariyesi ulu bogazdan içeri girdigimiz zaman kara tepe,butepede 3 çakıl yıgını olup buradaki düz tasın üzerinden deniz ve acık hayada istanbul ayasofya ısıkları görunur.bu tepede anasını emen 5 geyik ile bakraçlı kız vardır.buradan cıkan 2 sudan birisi 2. harami dereye dökülür.seytan dere ile birleşip kapı kaya ya inerken basta pop martin degirmeni ana kaya olup 5 basamakla oluga cıkılır 2 basamakla içine girilir. degirmenin 26 adım üstünde bir tepecik altı magradır.hüdavendigar soygununu buraya yerleştirdik 2 osmanlı hocası ile bir papaz kellesi içeride kapıdan içeride sag tarafta 26 adım üsste iki tepe mahsen içinde36 cesetvardır .degirmenin bir önünde altından 2 günes arası 3 adımdır.tam ortası sıvalı mahsendır 3 kısı yatacaklayın kadardır bergama ,izmir saruhan posta soygununu buraya yerlestırdık. .........

KIZLI MAGRA TERAZİ.... kara göz balıklı dere buzluca bası balıklı göl kızlı magra 39 arkadasımzı 3 katrı yuvarladıgımzı yerdir. kızlı magra kapalıdır .kayada tepsi resmi 120 sm altından magranın kapısını acarız 14basamakla mahsene ınerız görulmedık varlıklar buradadır. 3 saat doguya ak dere gemıcı deresı ile dökülen su mevkiinde faytona gelecegız. ...........

İKİ ATLI FAYTON........ Balıklı gölden 3 saat doguya ak dere gemıcı deresı buderelerden 3 sat kıpleye gidilirse degirmenlere cıkılır buradan yukarıya cıkmak ve ınmek mimkün deıldır.bu mevkıde işaretlerımzı vardır en önemlısı faytondur. magranın ııcnde 2 kız gergez ısler karsısında oynar ayı tey elınde sopa elınde arkasında kara tavsan kırpı.,2 karaca 2 guvercın biri su ıcer dıgerı yukarıya bakar . bir cerceve ıcerısınde tayfası ıle beraber martının resmı. faytonda ıkı at kosuludur atın sol ayagı kırıktır kopuk ayagın karsısında ayagın altında 5 kazan her kazan xx okkadır. bu varlıklar btınnya krallıgın aaiittir bu civarda yazılı tas dogusunda tava resmi batısında dalgalı arazılervardır üç tepeler arasından yol gecer. bu tepenın güney tarafında 4 tas vardır orta tasın altı da mahsen içinde bol mıktarda ziynet ve oskı mevcuttur. buraya yakın küçük hora tepenın batı tarafından kapısı vardır ..hora tepede bir kzı elını yüzüne koymus sandalyede oturuyor vazıyette . boynunun altında ><..3 okkalık bir bakır kazan o tastan .. adım batı tarafa tepenın dıbınde yarık kayanın altında heykeller vardır..güneyınde 3 kuyular 1.. metre ileride kapalı kuyu şise içerisisnde krokiler ve harita ve 0.. okka oski mevcutturbirde kulanılır kitap vardır. tepenın içinde mezar cok zengındır yanımzıdakı ><..3 okkalık altını bir bakır ile mezara yerlestırdık üzereini eşkiya leşteri ile kapattık burası .

İZNİK CATAL DERE köyü civarındadır. küçük hora tepede üç tas dıkılıdır üçgendir ortada bır kapak tası vardır buradan ana mahsene ineriz buradakı varlıklarda biringya krallıgına aittır cok degerli ve zengındır...... COK DİKKAT!! BİZ ACARKEN 4 ÖLÜ VERDİK.. .......

GEMİLİ MAGRA...... Faytonlu magranın on dakıka sagında magra 2 kaplan dövusurken magra içi tas dösemelıdır orta tas dag tası gibi tasın altında1.2 okka tek kulplu ıcerısınde dır .üzeri birkarıs kumla örtuludur taslar görulmez. buranın bes dakıka altında solda magra bu magra da bir gemi üzerinde yengec resmı üç adım önunde 360 cm boyunda bir mezar üzei hoıasanlı içine dökulen paranın mıktarı bılınmemektedır. üzerinde bir mumyalı ceset vardır. burası bızanstan kalmadır budagın arka tarafı VAKIF BELDESİ DİR DOGUSNDA SAM BABA TÜRBELERİ VARDIR GELEMİŞ KÖYÜ CİVARI.....

ÖKÜZ İNİ DERSİ ÜÇ TEPELER KILIÇLI MAG
.... Göksuyun batısında üç tepeler ve üç kaynaklar bu kaynaklar göksuyun batısındadır.orta tepenın dıbınden bagdat yolu gecer.. bu tepeler kül yıgınından yapılmıstır her üç tepenın dıbınden su cıkar .orta tepenın 40 adın altında bir cakıl yıgınıvardır.altında bır kazan mevcuttur.üç kaynakların bırlestırgı gök suya karıstıgısag omuz yönundesivri kayalar magraya bakar.içine 3 basamakla gırılır. 12 adım mesafede 5 kemerın sagında bir papaz,üstündeçiçekli put vardır. bir kabartma kızin elindeGÜLvardır şifresı ıse kızın elındekı güldedir.içine 5 basamakla girilir.bu meblag buraya 1878 hazinda kondu saat 1120 gece...........

KARAHASANDEGİRMENİ........ Acık bir magradırsag duvarda bes yavrulu tavuk sol duvarda dokuz yavrulu tavuk, kabartmadır orta yerde < yılan örülü < yanında put magraya girerken merdıvenın ön solunda koltuk oturdugun zaman sol elını koyacagın yere koyupkol istikametın de 10 adım bir cift öküz yatar birisi beyaz digeri gök renktedir araları 9 adımdırbeyaz öküzde ay resmı gök öküzde ise balta resmıvardır . dereye dogru 40 adım bir kayada topal ayı 10 adım önünde < balıkters yöne bakar 40 sm birisinde n. rakkamı yazılıdır balıgın baktıgı yönde bir koltuk 3 adım altında büyük bir taş üzerinde kurt bası kapalı degmene bakar.degirmenın üzerinde bir kaya kesılip dusurulmustur.tasın üzerinde 30 sm erkek penısı kabartma haldedır karsıısında bayan cınsel organı kabartmadır .bu degmen 40 kısılıktır degirmenın arkı 365 adımdır.7 atımızı bagladıgımız magra arkın 60 cı adımındadır kapalıdır .magranın kapıısnda yanı 60 cı adımda bir 70 smlık balık 40 sm derındedır cok iyi bakmadıkca fark edılemez. burası 7 atımızı bagladıgımız yerdır.buradan < 1 saat cvı dakıka doguya haramı dagına gıdılecek.. ....

KOSTANTIN SARAYI... Gelemıs karıyesınden 21 saat 28 dakka doguya ınegöl domanıç cıvarı anı dagının dogusuna haramı dagı vardır. bu dagda kostantın sarayı namı ıle anılan saray vardır .sarayın batıdan kapısı olup 3 basamaklı merdıvenı olup 3. basamaktakı horasanlı kapıyı acarız2 odalı mahsene ınerız içerıde In som altından heykel 35'er okkadır öbür odada ise frıngya kralıgından kalma cok buyuk servet vardır karbona dıkkat buradan yesil dagına doganlar bölgesıne hareket ettık.. .

EKİM OGLU ALI PASA DEGİRMENI.....2. Büyük degirmen olup burada altın besik kadın cocugu emzırı vazi yette. deg 3 tarafı ana kaya olup sahtedır hıc dönmemıstır .içine 5 basamakla cıkılır bir oda halındedır .içeride bir yılan fareyi tutmus vazıyettesag duvarda V... rakkamı yazılıdır. degirmenın önunde V adet taş 1... er adım aralıklarla dıkılıdır her tasın altında 1.. okka vardır . çarkın altından mahsene girilir. ALTIN BEŞİK KADIN COCUGU EMZIRIR vazıyette som altındandır bzans hazınesıdır.. buradan 33 saat doguya yongadık dagına gıdılır.. .........

PAPAZ ANDRİVENİN DEG.... Koca dagından karacalar köyunu ıstıkametımıze alıp önumuzu doguya dönüp doguya 3 saat yurüyüp göksu köprusunden gececegiz. köpruden saga I.. adım üzerinde kayada < öküz kafasının oldugu yerde papazın magrasını acarız. magrada 2 yol sola gıden yol tuzaklıdır sag tarafta üç oda vardır son odadan kapak acarız mezar gibidir 9 basamakla asagıya ınerız fringya krallıgının darp hanesını buluruz.burada su ile calısan çarkın sesını duyarız 4 oda vardır darp edılmıs tahmını güç bir meblag buradadır.. ...

CENEVİZ KALE.. Alaslı akkoca ceneviz kalesı muhıtı kalenın cevresınde 27 basamak merdıvenlı kaya kayaya 55 adım sagına gelen bır yerde dıkılı bır tas tasta 3 adet delik orta delık mahsendır.. I.. adım önü kapalı kuyudur 11 basamakla tunele ineriz içeriye yürürüz içeride tek bir odabuluuruz sergenler 6 sıra doludurve ortada yıgın halınde buyuk bır zengınlık vardır İLELEBET PAYIDAR KALACAKTIR... ..........

YILANLI MAGRA....BABA DAGI .... Amaros bartın kerli tepeye3 saatte vardık güneydekı anıt agına ulastık 35 basamaklı bır kayaya cıktık kapıdan 10 adım ? karsımıza yılan cıkar yılan 100 okkalık ,arkasından ayı öküz,her 7 dakıkada karsımıza korkunc hayvanlar zuhur eder nıhayet iki katır cok korkunctur . faytona kosulu 2 deve enson bır deve cıkar 12 okkalık agırlıgı al devenın önune atacaksın 12 türlü ses cıkacaktırdünya göçtü sanacaksın .korkma! asagıdakı çanlar birbirine vurdu.devenın tam önunden 13 basamaklı mahsene inecegızburada bulunan zengınlık cenevız krallıgına aittır.30 hayvan arabası ile kaldırılamaz.burayı actık kapattık KANAAT GETİRDİK BÜYÜK İŞ BAŞARDIK İLELEBET PAYIDAR KALACAKTIR!!!!

MANUK BEY DEGİRMENİ ÇIRPICI GÖLÜ....... Yerdeme mudurlunun 3 saat 3.5 dakıka dogusunda cırpıcı gölüvardır .bu gölün 70 mt doguusnda yarık 365 heybe altını göle attık 1040 kısı cıkartamadık ebedi payıdar kalacaktr.gölün ayagı handereye akar dereye birleştıgı yerde burunda manuk beyın degirmenını oyduk .deg oluk basına 7 basamak merdıven vardır.oluk ana kayadan 13 adım oymadır. deg.5 basamakla ınılır. deg. alnında 2 güneş ortasına da ay resmı yaptıkdıkkat edelım bu bölgede 68 yere meblaglarımızı gızledık.bu bölgede 512 nisanımız mevcuttur. nısanlarımzı bölgeyı bıldıren senedır.meblaglarımzıın 14 tanesı taş içinde 27 tanesı magrada 27 tanesıde putların 3'er adım önündedır.belli baslı nısanlarımzı deg. içeri girdigimiz zaman sag duvarda 7 yavrulu tavuk yavrunun bırı ananın üzerınde, yavruya yılan saldırır haldetavugun 10 adım önunde bınek tasıı tasta bır delık veasagıya donru bır balık40cm tekrar 10 adım ileride bir binek tası üzerınde 3 adet köpek izi. deg. 31 adım karsında sofra tası üzerınde 5 catal 5 kasık 5 parca ekmek dılımı,2 balık 2 bıcakbıcaklar bırbırıne catılı.20 adfım asagıda topal ayıve ıkı gemı resmı capası asagıya sarkıkbir gemıde degmenın yukarısında olup dıregı kırıktır . kırık yerınde bır sarı liramız mevcuttur. gemıden 40 adım yukarıda bır yörük kızı salvarlı omzunda su bakırları vardır kızın baktıgı yönde 100 adım avcı arkasında zagar köpegı. 90 adım önünde bir karaca gerıye bakar avcının 10 adım yukarısında tekrar topal ayı arkasında zaar köpegı degirmene geri dönelım topal ayı ile degirmenın tam ortasında 7 domuz arkasında caban cabanın gergesı elınde kaval belınde kepenek sırtında bu coban KEPENEKLİ COBAN dıye anılırdı. buradan 35 adım asagıya iki manda kıc kıca yatar aralarından bır yol gecer ıstıkamet deg gider. degirmenden 5 basamakla ındıgımzı zaman sagımzıda bır catal putkabartma halde birde üçgen muska tası bu tasın ıkı karıs altında 2 parca altın plakaya yazılı krokıler ile 69 yerdekı meblaglarımzıızı alacagız . krokının kıymetı coktur 3 okkaa som altındandır.degirmenden 3 saat yıldız simalıne KARA KÖSE köyü batı asagıısnda 25 dakıka GÖKSU 1 saat kıblede kudret hama mı 366 rakkamı yazılıhamamın basında merdıvenlı kayadır.bu rakkam degirmenın oluk basında 3. basamagında mevcuttur.4 saat doguda x 'lere dıkat 3 adım önü verir......


KARACALAR KÖYÜ................. BAKRACLI KIZ Yeşil dagı ,anda dagı,salarya dagı,harami dere, çifte nöbetciler harami dereyi tanımak ıcın aklımıza ılk gelen sey kara denıze akmasıdır degirmenı gecınce colak papaz,topal ayı, degirmenın önunde kara taş çırcır çesme,kus kayası, kartal yuvası,ıstavruzlu magra sarı mese lazer köyü varıdr. degirmenın arkında bır karaca avcı nısan almıs karsısında bır geyık degırmen bendıneyakın bir ay 99 okkalık kantar , çift örülü yılanve kirman V Yavrulu domuz karsısında karanlık dere,kecı dere,horasan dere , kara tepe,kurt tepe,karadag muhitine yakın bir direkli gemı orta dıregı kırık güney tarafa 10 adımbir taş 3 basamakla üzerıne cıkılır.üzerınde bır domuz yalagı zıncırle takılıdır.içinde bir mıktar oskı ve harıta vardır.buradan magranın yarım saat masafede 1 serefelı tas altında oskı gömulüdür.magranın bır saat ılerısınde gemının tersı görulecektır önunde bir yengec resmı vardır. bunlar KORU muhitindedir.oradan kara daga dogru 25 dakıak mesafede bakraclı kız gerı bakar vazıyette kara dagda bır magra önunde bir balta ve ay resmı vardır. kara tepenın bir kursun atımı batısında kayalık içerisinde 4 atlı fayton vardrı atlar kosulu vazıyettedır.faytonlu atların yan tarafında çayırda 18 tasta kelebek ve elemıt remmı onların yan tarafında üç kireç kuyusu ikisi acık bırısı kapalıdır. kapalı olan kuyuda 2 kazan oskı mevcutur. ...

BIYIKLI ALİ PASA DEG...SENE 1842.. Bozyaka muhiti kesıf sırasında bir faytona geldık bir tekeri kırıktır. kırık yerde bır torba oskı mevcuttur. faytonun altında bir aş bakırı oskı topal beygirin ayagının altında 1 torba faytonda horoz resmı var. köpek resmı var köpek nereye bakarsa sergene elını sokacaksın bir pistov cakmaklı tüfek namlunun ucunda rutbeler var. kamcının ucunda 2 put topaldır ana harıta oradadır. sofra kayaya 90 adım mesafededır.bu derede bir gemi burası KURT deresıdır.bir ayı oraya bakıyor ayının arkasında kara tavsan resmı vardır arkasında bir av köpegı resmı vardır. ayıcının ensesınde cubuk sokuludur bu ayıcı insanın belden yukarısı kırılacak kapak acılacaktır.oradan asagıya gemı ve alanlıklar vardır .oradakı kaynaktan su ıcerdık.dızlerımızıın altındakı sarı tasın altında 1 bakrac oskı koyduk.kaynakllardan yukarı 300 adım 2 kayın agacı bunların yakında 28 yere paramızı gömduk.26 sar okka dır.ayıcısız topal ayı üç dere agzındadır. burası( atların toplanddıgı bır yerdır)dogusundan gelen bayırın üzerınde dıkılı bır tas vardır tasta ıstavruz vardır.altında su testısı ıle oskı vardır. bu tastan asagıya 4 metre bir tas 4 kösesınde tas cakılı 4 kösesınde 18 beygıır torbası oskı monuk beyın faytoncusunun bulundugu kenardan yüksekten yurursek yanına varacagız. magranın agzı kucuktur sol omuzla ıcerı girerız girerken delıgın agzı kücüktur ve delıgın agzında ıstavroz vardır.içerıde sol tarafta bir fayton 4 at kosulu faytonun ıkı espiti kırık faytonun surucusu oturuyor çubugu ıle tutun ıcıyor halde . sürücünün gerısınde pali köpegi faytonun karsısında horoz resmı vardır.

magranın dıbınde bır delık var. oradan ıcerıye gırecegız delik tasta kafa suretı var emekleyerek girdıgımız zaman önümüze duvar gelecekbu duvarı acarak ana paraya cok paraya cok buyuk paraya gelırız. oradan kanaraya gerı dönelım segende iki cakmaklı tabanca birisi sıneklı magraya dıgerı bıyıklı alı basa degirmenıne bakıyor. degirmenın basında arkta putlar var kapıdan asagıda derenın yanında kül ve pislıklerın atıldıgı yıgıntı var içinde4 okka külce oskı platın .kül yıgının karsısındakı tepede derenın kenarında bır cınar bu çınar 3 çataldır yanından su cıkar. orada 2 canta oskı suyun basında horasan içinde oradan 4 adın altında mesın heybe ıle cerkes kaması ve ıkı namlulu cakmaklı pistov var . deg üzerındekı tasda köpek budu bu tas dıkılıdır SENE 1876 6. ay 12. gün saat 11.20 kurt bedenlı kara lefter davut pasa ve karabot mahıyetıyle beraber karaan köyü, koyunlu,köyü arası papaz alı safran degrimenınden asagıyaasık hasan köprusu 3 gözdur degirmenın dogu karsısında sıcak su batı karsısında kudret hamamı, kıblede koyunlu köyu üzeri cakıl tepe ındısar calkaya köylerine gelelım.degirmen derenın dogu yakasında harman kaya köyunun 15 dak. altında. bu dereye karahısar incivez dersı ayı mercan deresı denır.degrimen ana kayaya 3 tarafı üstü dahı oymadır.bır magraya benzer. kapısı batıya bakar önunden dersaatten gelen bagdat yolu asık hasan köprüsüden gecer koyunlu köyune ulasır. degirmenı tanımamız ıcın içeri girigimzi zaman sag duvarda isa kucagında meryem ana sol duvarda 7 yavrulu tavuk degirmen 6 mezuro uzunlugunda 6 mezuro genışlıgındedır altı mezuro( 120 sm ) yapar. degirmenın ortasında tavanda tabak resmı altında üst üste ikinci yalak üçbucuk karıs horasanlıdır 1200 okka cok degerlı tamamen zıynet esyasıdır.

degirmenin karısında biraz sagında 41 adım ana kayaya oyma bir kuyu vardır . kuyunun agzındakı kayaya bır cerceve oyulmustur. bu kuyunun ıcıne tunel ıle tek bır odaya girilir burada 7000 okka altın vardır. bu ısı bılen 8 kısıyı katletıp kuyuya atılmıstır. kuyu 5 kulac derınlıktedır. degirmenın 41 kulac ddogu üzerınde 1 mezar yapılmıstır etrafı kızılcıktır mezar bostur tunel ıle 2 odalı mahsene girilir. mahsenın tamamı bizans hazınesıdır . mdegirmenın sag on duvarında bır cerceve vardır. degrimene 55 adım sagında 2 katlı kırk at bagladıgımzı magra vardır. alt kattan magranın kapısından girdıgımz zaman üç adım sagda bır baykus remıvardır oranın tasına uymayan harıcı bır tasın üzerınde 20x20 artı vardır . butasın altı bır kısı yaracakkadar mahsen olup papazın mahsenıdır 365 kişinin harclık parası bu mahsendedır. zehirlıdır magranın ıcı kaldırım döseemelıdır üzerınde bır karıs kum vardır bu yuzden kumlu magra denılır.degirmene 31 adım caırda bınek tası tasta köpek ızı deg sıcak hamam ve dereden aldıgı su ıle döner bu degirmen sahte olup hıc dönmemsıtır aslı bızanslılardan kalma kılısedır. biz degirmen dedık bu degırmen den yukarı sarp bogazda 40 merdıvenlı berber magrası, mısır kıtaplı magra bu magraya ulasa bılmek ıcın 40 tane mıhrabı bulmak lazımdır. yukarıdan sahde degırmen makedını gecıp28 merdıvenden sonra 12 merdıvenın son üç basamagıkesılıp dusurulmustur catlak ve delık olanında3.5 okka vardır üç dıbeklerınortasındakınde 300 okka vardır. 3 adet canaklara zincirle ıslenmsıtır ortadakınde 300 okka paramzı vardır salalenın magrasında 2 kılıcları gectıkten sonra ilk berber magrasına gırılır bu magra bırbırıne komplekslıdır kitaplı magradır ortada altın yıgını vardır mermer sandık ıcerısınde 7 adet kıtap vardır ortadakı WOLCANIN kıtabıdır papaz burada 5.5 sene yasamsıtır tamamını kıtaplara adamsıtır .

buradakı ıslemlerı tamamladıkatan sonraburadan sunduken yayala bayırı karya kara pınar ereylı arasındakı kara hasan deresı kara hasan köprusu ıslemlerını tamaladık arpa tarla üles tarla kara hasan köprusu cıvarlarında osmanlı askerı ıle kıyasıya mucadeleye gırdık sonunda 1040 kısı ölu verdık 135 ksıı ıle yedı gun yedı gecede mefte murat dagına ulastık bu bölge önemlıdır söyledır sahın kaya , hora tepe,kecı kale, kurt kale, karanlık dere önemlıdır...
 
Üst