Gpx 5000 ayarlari

selman_07

Yeni Üye
Katılım
20 Şub 2018
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Puanları
0
GPX 5000 AYARLARI
ÖN PANEL
A-ZEMİN BALANSI : Makinede çok önemli bir anahtardır. Çok önemlidir. Hayati önemdedir. İzlemede yaparken düğmeye basıp bırak. Sabitteyken basılı tutulur.

1-) İZLEME: Toprağı sürekli izler . Başlangıç için çok iyidir. Başlangış için izleme şimdilik en iyi tercihtir. Çok fazla volkanik taşın toprağın olduğu yerlerde iyidir.

2-)SABİT : Daha derine iner. Ama ayar çabuk kaçar. Arada bir tekrar zemin balansı yapmalıyız. Çok derindeki bir hedefi ve cılız hedefi daha iyi gösterir.

B-EŞİK DEĞERİ : Sabit arka plan vızıltı sesidir. En iyisi arı vızıltı sesidir. Tamamen sessizde yapılabir ama küçük altınları kaçırabiriz. Mümkün olduğunca düşük sivrisinek vızıltı sesinde olmalıdır.

C-ARAMA MODLARI: 6 tanedir. Genel, derin, özelleştirilmiş (Yüksek madenli, Değersiz toprak, Hedef toprak tespiti, arazi modu.)

1-GENEL:Yeni bir Bölgede hepsini yakala tarzında bir ayardır. Çok gürültülü ve derin değilse.fazla derine inmez.
2-DERİN (DEEP):Daha DERİNDEKİ büyük hedefler içindir.

3-ÖZEL (CUSTOM):-YÜKSEK MİNERALLİ : Zeminde ki mineralizasyonun yüksek olduğu çok fazla volkanik taşın olduğu yerlerde.

DEĞERSİZ TOPRAK : Hudaların çok olduğu yerlerde teneke kutu gibi hurdalar.

HEDEF NOKTA TESPİTİ : Hedefin yerini net bulma

ARAZİ (PATCH): Yeni bir alanda hızlı bir arama için geniş yerlerde.

D-TOPRAK ZAMANLAMALARI : 8 TANEDİR. Normal, Geliştirilmiş, Özel ; Sens Smoot (DÜZGÜN ALTIN), FİNE GOLD (KALİTELİ ALTIN), SENS EXTRA (ÇOK HASSAS-EXTRA DUYU), SALT GOLD (Maden tuzu-altın), SHARP (KESKİN), COİN-RELİC (MADENİ PARA KALINTI)

D-BOBİN ANEX ANAHTARI
1-MONO: Bu seçenek az ve orta mineralizasyonlu topraklar için en iyidir. DD bobinlede kullanılır.

2-DD:
Monodada çalışır. Bu ayar orta yüksek mineralizasyonlu alanlar için en iyi seçenektir. En iyi derinlik için DD yi DD’de Monoyu Monoda kullan.

3-İPTAL:
Parazitlenmeyi azaltmak için kullanılır. Elektrik Hattı vb. DD bobinle çok güzel çalışır. Derinlik ve Hassasiyet azalır.extra sessizlik.

ARKA PANEL
A-BACKLIGT: Ekran ışığı

B-BATTARY TEST :
BATARYA 7.8 DOLU 7.1 BOŞ

C-VOL LİMİT :
Bir metal cismin üzerine geldiğimizde çıkarılacak maksimum sesdir. Fabrika ayarı 12 dir. En iyisi fabrika ayarından biraz daha yüksek 15-17 filandır. Daha çok bir güvenlik özelliği gibidir. Büyük boydaki tenekedeki sinyali keser. Deneyimsiz kullanıcılar için en iyisi 12dir. En güzeli yüksek olmasıdır.

D-GB TYPE :
Zemin balansı için çeşitli düzenlemeler. 3 tanedir. Genel, special, (özel), off (kapalı).

1-GENEL:
%90-95 genel uygundur. Tavsiye edilen ayardır. Ben kesinlikle genel ayarını tercih ediyorum.

2-ÖZEL(SPECİAL:
Zengin demir içerikli yerlerde. Gereksizdir.

3-OFF (KAPALI):
zemin balansını kapatır. Dedektör ÇOK DERİNLERE İNEBİLİR. Zemin balansını kapatabileceğimiz bir yer yok gibi bir şey ama denemekte fayda vardır. Avantajı detektörden çok daha verim alırız. Çok derine iner. kumsalda kullanılabilir.

E-TOPRAK ZAMANLAMALARI :
8 TANEDİR. Normal, Geliştirilmiş, Özel ; Sens Smoot (DÜZGÜN ALTIN), FİNE GOLD (KALİTELİ ALTIN), SENS EXTRA (ÇOK HASSAS-EXTRA DUYU), SALT GOLD (Maden tuzu-altın), SHARP (KESKİN), COİN-RELİC (MADENİ PARA KALINTI) Makinenin ekranında sade special yazar. Öndeki anahtari speciale getirmeyi unutmayınız.
Arabadaki viteslere benzetebiliriz. İlk vites çalıştırmak için 5. Vites Nos.

1-NORMAL:
Hepsini yakala türünden bir ayardır. Başlangıç için en idealidir. Yeni bir alanda toprağın ne kadar mineralli olduğunu veya etrafta ne kadar mineralli taş olduğunu aramaya vaktimiz yoksa başlangıç için en iyisidir. Çok çeşitli hedefler için çok güzel sinyal almamızı sağlar. Başlamak için en uygunudur.

2-GELİŞTİRİLMİŞ:
Mineralizasyonu yüksek topraklarda mono başlık kullanmamızı sağlar. Çok iletken topraklarda kullanabiliriz. Gürültülü zeminlerde kullanılabilir.

3-SENS SMOOT (DÜZGÜN ALTIN):
Aşırı zemin mineralizasyonu olan yerlerde kullanılır. En kötü ve gürültülü zeminlerde mono bobinle kullanılır. Fazla derine inmez.

4-FİNE GOLD (KALİTELİ ALTIN):
5000’e özeldir. Yüksek mineralizasyonlu ve çokça sert kayanın olduğu yerler için geliştirilmiştir. Tek halkalı bobinleri kullanmamızı sağlar. Daha önce arama yaptığım yerlere gittim kullalndım ve daha önce kaçırdığım çok küçük (1 gr) altınları buldum. 1 gr’dan bile küçük altınları bulmak için idealdir. Çok daha

DERİNDE
kullanmamızı sağlar. Gürültülü zeminlerde bu modla tekrar arama yap. Ne kadar güçlü olduğunu görelim.Daha iyi daha yüksek sesdir. Deneme yaptı derindeki altınların sesi daha yüksek geliyor. Benim gerçekten çok ilgimi çekti. Çok daha derin çok kullanılmış altınları daha iyi buluyor.

5-SENS EXTRA (ÇOK HASSAS-EXTRA DUYU):
Derindeki küçük hedefler için çok iyi bir zamanlamadır. Ve en iyi sinyal yanıtını almamızı sağlar. Biraz daha sessiz zeminler için çok daha uygundur. Zemin mineralizasyonu yüksekse işe yaramaz. Zemin mineralizasyonu orta ise yüksek verim alırsınız. Ben bu zamanlamayı oldukça fazla kullandım.

Başlamak için en uygun seçenek olacaktır.


6-SALT-GOLD (MADEN TUZU-ALTIN):
Toprağa tuz karışmış bölgelerde tuzun fazla olduğu yerlerde kullanılır. Kurumuş göl gibi.

7-SHARP (KESKİN):
Keskin ayarı ön taraftaki normal ayara çok benzer. Ancak güçlü bir tarama ayarı oluşturur. Daha geniş Penantasyon (Derinlik) sağlar. Fazla parazitlenme olmayan yerlerde kullanmanızı tavsiye ederim. Zemindeki volkanik taşlara daha duyarlıdır.

8-COİN-RELİC (MADENİ PARA-KALINTI): Tüm zamanlamalar arasında en derin arama yapmamızı sağlar
. Madeni para veya kalıntıyı seven derinlere gömülü paraları ve benzeri paraları yakalamak için geliştirilmiştir. Bu zamanlama aslında çok sessiz zeminlerde kullanılmak için geliştirilmiştir. Mineralizasyonun az olduğu topraklarda en derin arama yapmamızı sağlar. Bir çiftçinin tarlası, kale gibi yerlerde. Zemin balansını yaptıktan sonra makine sessizleşirse kesinlikle bunu çalıştırmalısınız. Kimsenin inemeyeceği kadar derine inmemizi sağlar.

F -MANUEL TUNE (MANUEL AYAR) :
Frekansı elle seçme ayarıdır.

G – GENEL, DEEP , CUSTOM(ÖZEL)
bu ayar ön taraftaki arama modlarıyla bağlantılıdır.

H- MOTİON (DEDEKTÖRÜ SALLAMA AYARI):
4 tanedir. Çok yavaş ,yavaş, orta hızlı, hızlı. Arazide gerçekten yardımcı olur. Çok yavaş ve yavaş gibi daha ağır hareket ayarları ise en sarsılmaz çalışmaya olanak sağlar. Bu ayarlar cılız hedeflerinde duyulmasını kolaylaştırırarak çok daha tutarlı bir eşik değerini sağlar. Bir çok bölge için bunlar tavsiye edilir. Hızlıca ilerlemek istiyorsak geniş yerlerde orta ve hızlı kullanılır. Çok yavaş ve yavaş ayarı makineyi daha stabil tutar. Parazitlenmenin bir bölümünü gidermeye yaardımcı olur. En iyisi yavaştır. Ben kişisel olarak yavaş ve çok yavaşı kullanıyorum. Çünkü çalıştığım yerlerin çoğu parazitli yerler.

I-RX GAİN (RX KAZANCI
): Fabrika ayarı 11’dir. 1-20 arasındadır. Bir tür hassasiyet ayarıdır. Sayılar ne kadar büyük olursa o kadar derindeki küçük hedeflere inmemizi sağlar. Ancak burada bir değiş-tokuş söz konusudur. Daha derine inebilir ve yüksek hassasiyetle çalışabilirsiniz ancak; öte yandan parazitlenme ve mineralizasyondan kaynaklanan çok daha fazla arka plan sesi duyarsınız. Düşük kazanç ayarında makine çok düzgün ve stabil çalışır fakat derine inmez. Buradaki asıl konu bu dengeyi nasıl kuracağımızdır. Kazancınızın oldukça yüksek olmasını istersiniz amacınızı engelleyecek kadar yüksek olmasını da istemezsiniz. Daha derine inebilirsiniz ama arka plan sesi nedeniyle bu hedefleri zaten duyamayacaksınız. Size tavsiyem arama yerine gidin zemin balansını yapın zemin balansı bozuluncaya kadar değeri yükseltiniz. Ayrıca bazen sessiz ayarını yani bobin iptal ayarını kullanarak çok daha yüksek kazanç sağlayabilirsiniz. Daha yüksek bir rx kazancı için daha düşük bir motion (hareket)ayarı kullanınız. Kazanç ayarı muhtemelen arazideyken en çok değiştirdiğim ayardır. Sizinde öyle yapmanız gerekir. Bobin iptal ayarında daha yüksek bir rx kazancı elde edilebilir. Ben bu ayarı sürekli kurcalarım. Daha büyük arama bobinleri için bu ayarı biraz daha düşürmeniz gerekmektedir. Bu çok güçlü bir fonksiyondur. Ve arazideyken bu ayarı sıklıkla değiştirerek denemeler tavsiye ederim.

AUDİO TYPE :
Ses ve ses tipi fonksiyonudur. 4 tanedir. Sessiz, normal, derin, gürültülü. Bu fonksiyon dedektörün sinyali çevirme biçimi ve ilgili sinyali nasıl bir ses yanıtı olarak üreteceği konusunda değişiklikler yapar. Bu ses ayarlarının her biri için uygun yerler vardır.

1-SESSİZ :
Bu ayarı gerçekten seviyorum. Parazitlenme seviyesi yüksek bir bölgede çalışıyorsak ve makine gürültülü çalışıyorsa eşik değerini düzgünleştirmek ve dedektörün sessiz çalışmasını sağlamak için sessiz mükemmel bir ayardır. Buradaki tek kaygımız sinyallerin biraz daha sakinleşmesi ve sessizleşmesidir. Yani bu sinyalleri biraz daha zor duyarız. Bu ayar benim derindeki altınları ararken kullanacağım bir ayar değildir.
2-NORMAL : Fabrika ayarıdır. Oldukça iyi bir seçenektir. Çok çeşitli arama koşullarında bu ayarı kullanabilirsiniz. Başlangıç aşamasında kullanmak için iyi bir ayardır.

3-DERİN: Daha derindeki altın parçalarını hedefliyorsanız çok uygundur. Derin zemine sahip bir bölgedesiniz ve büyük parçalar arıyorsunuz. Arka plan gürültüsünün susturulmasına yardımcı olarak derindeki muhtemel altın parçacıklarını gösteren cılız sinyallerini fark etmenizi sağlar.

4-GÜRÜLTÜLÜ: Tüm ses tipleri arasında bu en agrasif olanıdır. Gerçekten keskin ve net bir sinyal sağlar. Keskin hedef sinyalleri sağlar ancak mineralizasyondan ve parazitlenmeden etkilenir. Yüksek seslidir. Buradaki sorun ayarın arka plan gürültüsünü de yükseltmesidir. Yani yüksek mineralizasyon ve parazitlenmenin olduğu yerlerde kullanmak isteyeceğiniz bir ayardır. Çok fazla tepki almaya başlarsınız. Aslında eskiden aradığım arazilerde birinde kullanmıştım ve daha önce kaçırdığım ve daha önce kaçırdığım altın parçalarına ulaşmıştım. Size tavsiyem hepsiyle denemeler yapmanız. Her biri için ideal bir RX kazancı vardır. Örneğin; sessiz ayarından gürültülü ayarına geçerseniz kazanç özelliğinizin de nasıl değiştiğini ve aramanızda nasıl etkilendiğini inceleyiniz.

AUDİO TONE (SES TONU ) : HUYU HUYU SESİ. Fabrika ayarı 50’dir. Eşik değeri seviyesini ayarlamamıza olanak sağlar. Çok faydalı bir özelliktir. Minelab bize gerçekten büyük bir esneklik sunmuştur. Herkesin duyma kapasitesi farklı olduğu için oldukça kullanışlıdır. Bazı kişiler yüksek frekansları bazı kişilerse düşük frekansları daha iyi duyar. 1-100 arası. Deneme yaptı hoporlör ile 50 ile huyu huyu sesi normal 85 ile yaptı çok daha yüksek bir ses. Doğru veya yanlış yar yoktur. Kişisel tercih. 80-90 la çalışanları biliyorum ben genellikle 55 ile çalışıyorum. Araziye ilk çıktığımızda ayarlayabiliriz. Bir altın tut ayarı azalt çoğalt. Ve sizin için en uygun olanı seçin.

STABİLİZER : eşik değerini daha düzgün yapma ayarı 1-20 arasındadır. Stabilizer eşik değerindeki hafif değişimlerin duyulmaya başlayacağı noktayı ayarlamamızı sağlar. Bir çok açıdan RX kazancı ayarına benzer ama yalnızca sesin işlenmesini etkiler. Deneyimli maden araştırmacıları düzgün ve sabit bir eşik değerine sahip olmanın metal arama için belki de en önemli faktör olduğunu bilir. Sessiz bir eşik değerine sahip olmanız derindeki altın parçalarını bulmanızda size yardımcı olur. Stabilizerse duyduğumuz bu beyaz paraziti temizler. Sadece çok hafif bir ses kalır. Stabilizerle ayar yaparak güzel düzgün ve sakin bir ses elde edebiliriz. Bu son aşamada yapmanız gereken bir ayardır. Bu ayarı makineyi kurmayı tamamladığınızda neredeyse çıkmaya hazır bir haldeyken yapmalısınız. Buradaki ideal ayar eşik değerinin ses çıkarmaya başladığı seviyenin bir rakam daha altıdır. Örneğin bu ayarı 14 yaptık eşik değeri oldukça iyi çalışıyor. Ancak hala bazı kırılmalar ve biraz parazit duyuyoruz. Ayarı 13’e getirip tekrar dinle. Eğer düzgün çalışıyorsa istediğimiz ayar budur. stabilizer ayarını düzgün ve sabit bir eşik değerini elde etme konusunda minelabın bize yardımcı olmak amacıyla sunduğu araçlardan biri olarak düşünebilirsiniz.

SİGNAL (SİNYAL TEPE NOKTASI): Fabrika ayarı 16’dır. Sinyal ayarı hedefin alt ve üst seviyesi arasındaki sapma miktarını ayarlamamızı sağlar. Normalde altın üzerinde 2 tonda sinyal alırız. Deneyimli kullanıcılar küçük altın parçalarının genelde önce yükselip sonra düşen bir sinyal verdiğini bilir. Büyük altın parçasıysa önce aşağı sonra yukarı çıkan bir ses verir. Bu bize oldukça bilgi verir. Çünkü bulduğumuz parçanın ne kadar büyük veya ne kadar derinde olduğunu anlayabiliriz. Yani sinyal ayarıyla bunu değiştirebilir ve alçak tonları ve yüksek tonları gerçekten fark edilebilir bir hale getirebiliriz. Daha aşağı ayarlarsak sinyal daha monoton olur. Tercihtir. Gerçekten doğru veya yanlış ayar yoktur. Ben şahsen yüksek ve alçak tonlar arasında ki sapmaları duymak isterim. En iyisi fabrika ayarında bırakmaktır. Emin değilsek fabrika ayarı.

TARGET VOLUME (HEDEF SES AYARI ) : 1-20 arasında. Fabrika ayarı 8. Hedef sinyalinin kuvvetini kontrol etmemizi sağlar. Özellikle sağırlar ve rüzgarlı havalarda kullanmak için uygundur. Hedeften daha berrak bir ses gelmesi için yükseltilebilir. Tercihtir. Harici hoporlör kullanmamızı sağlar. Doğru veya yanlış ayar yoktur.

RESPONSE (YANIT): 2 Çeşittir. Normal ve ters (reverse) hedeften gelen sesi (huyu huyu) ters yapmamızı sağlar. Keskin bir yükselme ve düşüş normal olanıdır. Tercihtir. Ters ayarının bazı avantajları vardır. Zemindeki mineralizasyonun yüksek olduğu yerlerde zemin çok gürültülüyse alçak yanıtlar alınacaktır. Bu da aslında büyük bir altın parçasında görülecek bir özelliktir. Ters ayarına gelerek bunu değiştirebilirsiniz. Bu durumda daha büyük bir parça sanki daha küçükmüş gibi ses çıkarmaya başlar. Böylece oldukça gürültülü bir alanda derindeki altınları çıkarmamızda oldukça yardımcı olur.

İZLEME (TRACKİNG-ZEMİN BALANSINI İZLEME HIZI): Yavaş, orta hızlı, ve hızlı olarak 3 tanedir. Zemin balansını izleme hızını ayarlar. İzleme modunda çalışır. Eğer mümkünse daha yavaşta çalıştırınız. Mineralizasyon arttıkça hızlıya geçmek daha uygundur.

İRON REJECT (DEMİR REDDETME): Fabrika ayarı kapalı ayarıdır. En küçük hurda parçacıkları ile bile başa çıkma olanağı sağlar. 1-10 arasında. Bunları kazarak zaman kaybetmeyiz. DD bobinle çalışır. Zemin balansı sabit olmalı arkadaki zemin balansı ayarının sabit olduğuna emin olunuz. Her zaman sabitteyken kullanınız.
 

BulursamKader25

Yaptigim Yorumlar; Resmi Kazilar İcin Gecerlidir.
Katılım
27 Ocak 2016
Mesajlar
6,666
Tepkime puanı
9,204
Puanları
24
ilgili yere taşıyorum.
ilgilisi orada daha rahat bulup, istifade eder.
 

caylakdefineci

Yeni Üye
Katılım
20 Nis 2016
Mesajlar
27
Tepkime puanı
3
Puanları
2
Ustalarım gpx 5000 ile sahilde arama yapmak için hangi ayarları kullanmalıyız ? Biri yazarsa çooook sevap işlemiş olur bir hevesle başlayacağız suana kadar parazitten kurtulamadık sahilde denemek istiyoruz fakat kullanım kılavuzunda sadece custom a getirip kumsal ı seç diyor peki sadece bu kadar mı mandalların konumu hava ya da toprak balansını aynı mı yapacağız bir el atsanız şu garibe
 
Üst