Osmanlı Arması

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

odin

Editör
Katılım
26 Tem 2014
Mesajlar
712
Tepkime puanı
356
Puanları
9


Osmanlı Armasının Hikayesi:


Kırım Savaşı diye bilinen Osmanlı-Rus savaşında Rusların Osmanlıyı istila edip Akdeniz'e ulaşmasından rahatsız olan Britanya ve Fransa, Osmanlı'nın yanında savaşa girmişti. Fransızlar tam teçhizatlı 30.000, Britanya'da 27.000 asker destek gösterip Rusya'yı yenmeyi başarmıştık.
Fransa ve Britanya sayesinde Osmanlı yıkılmaktan kurtulunca aramızda tatlı bir dostuk havası esiverdi. 1856’da imzalanan Paris Antlaşması ile de bu yardımın karşılığı olarak Fransa ve Britanya bazı imtiyazlar kazandılar.
Fransa impaartorlu Napolyon tarafından, Osmanlı sultanı I. Abdülmecid’e, Fransa’nın verdiği en yüksek nişan olan lejyon (Légion d’honneur) nişanını verir.
Fransa’nın bu jesti yapınca Britanya Kraliçesi Victoria’ya "yahu Fransızlar uyanıklık yaptı bizde bir nişan verelim diyip harekete geçerler. Victoria Sultan I. Abdülmecid için bir “Dizbağı” (fedakarlık) nişanı hazırlatmıştır.
Ancak nişanı vermek için harekete geçtiğinde bir sorunla karşılaşır. Nişanı ilk defa hazırlayan ve dağıtmaya başlayan İngiltere kralı III. Edward’ın 1348 yılında koyduğu bir kural vardır.
Bu kurala göre, “dizbağı” nişanı verilen kişi veya devletin armasının, Windsor Sarayı’nda bulunan Saint George Kilisesi’ne asılması gerekmektedir. Ancak Osmanlı’nın böyle bir arması bulunmamaktadır.

Fransa’dan geri kalmak istemeyen Victoria, Prens Charles Young’ı İstanbul’a göndererek Osmanlı için bir arma çalışması yapmasını ister. Young bir çalışma hazırlar ve Sultan’a sunulur ve sultan bu çalışmayı beğenir.
Beğenilen çalışma arma haline getirilir ve Saint George Kilisesi’ne asılarak dizbağı nişanı Sultan’a gönderilir. Bu arma, sonradan tahta geçen II. Abdülhamit tarafından 17 Nisan 1882’de devletin resmi arması olarak kullanılmaya başlanmıştır.


Bilmeyenler için arma'nın hikayesi budur. Britanya (ingiltere) hediye etmese Armamız da olmayacaktı.
 

odin

Editör
Katılım
26 Tem 2014
Mesajlar
712
Tepkime puanı
356
Puanları
9
Konu kilitlenecek ya neyse yinede yazalim....

Antoine Melling bu isimi duyan kimse olmamistir eminim, acikcasi bende duymamistim ama tarih yapraklarini biraz karistirinca ortaya cikti. Peki kimdir? nedir? necidir bu zat? 1763te dogan bu vatandas ayni zamanda bir mimar ve III. Selimin (28. osmanli padisahi) kiz kardesi Hatice sultanin sarayini restore eden kisi. Tabi Sultanimiz biraz yanik bu mimara. Sene 1795 ve sultanimizin Mellinge olan mektubu...



Bana latin alfabesiyle yazmasi ilginc geldi. Surekli 1 gecede cahil kaldik denince 100 sene once yazilan mektuba inanasi gelmiyor insanin. Latin alfabesi diyince arap alfabesinin kaldirilmasi 1860lara kadar dayaniyor. Yani o zamandan baslamis tartismalar (osmanlica halki cahil birakiyor demis munevverler)....

Devam edelim....

Bu platformun adi ustunde definesohbeti. Peki bizler kimlerin definesini ariyoruz? Binlerce yil bu topraklarda yasayanlarin. Krallarin, belki cok azimiz eskiyalarin, buyuk cogunlugumuz gayrimuslumlerin. Kac bin yildir turkler bu topraklarda ter doktuler ama bir vatandasta ben filanca turklerin parasini ariyorum demedi en azindan ben hiç duymadim. Para hep gayrimuslimlerde birikmis artik nasil bir kaderse...

Aslinda bunun cevabini bulmak zor degil.

Ozellikle Fatih Sultan Mehmetin istanbulu almasindan sonra yahudiler osmanli topraklarina akin akin geldiler. Tabi bunda istanbulu kusatma sirasinda yardimlari olursa onlara verilen vaadlerinde etkisi olmadi degil. Yahudiler hakkindaki degerlendirme Osmanlinin kurulus yillarina kadar gider. O zamanda bile bir cok yahudi Osman beyin ogullarinin tesvikiyle bu topraklara goc etmistir. Vergilerden de muaf olunca palazlandilar haliyle.

Peki Türk Vahdettine gore neydi?
Taslicali yahyaya gore?
Morali cuhadir ahmete gore?
seyhulislam mustafa sabriye gore?
Sadrazam kuyucu murata gore?
Hafiz celebiye gore?
Hoca saadettin efendiye gore?
Yavuz sultan selime gore?....

O donemden Falih rifki ATAY (1894-1971) "Batis yillari" adli eserinde Osmanlinin son cocuklari olarak Tarihe en azinda Osmanlinin son donemine isik tutmustur. Osmanli tarihi ile ilgili guzel bir kitaptir...

Kisa keseyim uzun olursa okuyan olmuyor ama istek olursa devam ederim...

Mesela vergilerin %70i neden azinliklara devroldu 1879-1881? vs vs...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst