Oyma İşaretlerindeki Püf Noktalar, Oyma Çözümü

Koray Kor

Admin
Administrator
Katılım
9 May 2017
Mesajlar
567
Tepkime puanı
951
Puanları
11
Yuvarlak oymalar mezar işaretidir, aslı sunu çanağıdır, sunak taşıdır, taşın başında ayinler düzenlenir mezarlar kutsanır. ölülere sunum yapılır. ağlayan oymaların mezarları göz yaşı istikametinde olur. İlk resim ağlayan oyma örneği.


Ekli dosyayı görüntüle 249195


İster mezar oymalarında ister diğer oymalarda her zaman, bir püf nokta vardır. bu püf noktalar sayesinde oymanın yön ve mesafesi anlaşılır.


bazıları oyma yön vermez diyenlere, örnek olması açısından aşağıdaki maddeleri yazıyorum,bundan sonra oymaya sadece bakmakla kalmayın...benim ne dediğimi anlarsınız.


oymadaki püf noktaların bazıları...


1) oymanın çeperine dikkatli bakarsak yuvarlak görünen oymanın tam yuvarlak olmadığını 2-3 santimde olsa bir düz yeri olduğunu elimizi sürterek fark ederiz..


2) oymanın çeperi yuvarlak görünür fakat parmağımız oymanın iç kısmına sürtersek üçgen yaptığını anlarız..


3) oyma kayada düz görünür ellersek meyilini hissederiz...


4) oymaya bakarız ama içindeki parmak deliğini fark etmeyiz...


Tek Yuvarlak Oyma İşareti


Tek yuvarlak oyma işareti en sık rastlanan işaretler arasındadır, bazen mezar bazen kuyu bazende yardımcı işaret görevi yapar, işaret tam olarak simetrik yapılmış enine göre derinliği fazla ise kuyu işaretidir, çoğunlukla patika yol üzerlerinde olur yakın çevresinde yada yol üzerinde mutlaka kuyu vardır.


Yine belirgin büyüklükteki tek oyma bazı harita veya benzeri kayıtlarda hedef teşgil etmek içinde yapıldığı görülmüştür, yardımcı işaret görevi üstlenir, buradaki diğer işaretlerin akarsu ve kuyu olma ihtimali oldukça yüksektir, burada suya yakın olan yerde yön ve mesafe veren son işaret aranır.


mezar işareti olarak yapılmış oymalar en sık rastlanan oymalar dır, büyük küçük ve orta boy şeklinde yapılır, yakınlarda mutlaka mezarı mevcuttur. bu işarete bir başka deyişle kutsama suyunun döküldüğü taşta denilebilir. oymanın içi doldurulup yakıldığında insanlar hem oymaya hemde mezara bakar şekilde durup ölen kişiyi kutsama yaparlardı. burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta oyma da yakılan ateşin fazlalıkları ne tarafa doğru aktığıdır, akıntı yönünde mezar olur. günümüz definecileri mezarı bulmak için oymaya su doldurup akıntı yönünde araştırma yapmaktadır, buda doğru bir yöntemdir. yine tek oyma akıntı yönünde 2. tek oyma onunda akıntı yönünde 3. son oyma bulunur, bu sistemde ilerlerken oymalar bizi çoğunlukla batıya doğru sürükler burada mezar son oymanın yakınlarında olur, itinalı bir araştırma ile mezar kolayca bulunabilir.


Sunu Çanağı (yuvarlak oyma)


defineci arkadaşlara yeni bir bilgi daha. Yuvarlak oyma diye adlandırdığımız mezar işaretlerinin gerçek ismi sunu çanağı diye geçer. defineci arkadaşların tabiriyle yuvarlak oyma adını almış bulunmaktadır.


Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, bu sunu çanaklarının bir çoğunun ebatları ölen kişinin yaşı ve konumuna göre boyutlandırılır, Aşağı yukarı her medeniyetin ölü gömme adeti arasında yer alan sunu çanaklarının özellikle derinlikleri ölen kişinin yaşı ile doğrudan ilişkili olduğu zamanlar olduğu ispatlandı. tabi bu her oyma için geçerli değil. daha öncede yazdık bir yuvarlağın kendi içerisinde 40 çeşit işleyiş şekli var. okuduğunuz için tşk ederim.


Ekli dosyayı görüntüle 249196


Yuvarlak oymaların mezarları nerede olur


1- Yuvarlak oymalar mezar işaretidir her yuvarlağın bir mezarı mutlaka vardır. oymaya su doldur nereden taşar toprağa düşerse mezar o taraftadır. genelde 5-10 mt çevresinde çıkar. bu mezarlar statü gereği boş yada dolu çıkabilir.


2- Eğer bir büyük oyma var ve etrafında küçük oymalar varsa büyük oyma ile küçük oyma arası ölçülür. her ölçülen santimetre 1 adım var sayılarak küçük oyma istikametine gidilir. şöylede olur 1cm yi 70 cm olarak sayacaksın 2 oyma arası kaç cm ise 70 cm ile çarpacaksın. Tam anlatayım diyelimki büyük oyma ile küçük oyma arası 10 cm. bunu 70 le çarparsan 7 metre çıkar. 7 metre git mezar oradadır.


3- Küçük ve derin olmayan oymalar genelde mezardır. büyük oymalarsa mahzen işareti yada oda mezar olabilir. mesela oyma küçük ama derin burada mezar odası olduğu anlamında kullanılır, ayrıca derin oyma kaç cm ise oda 70 ile çarpılarak mezarın derinliği belirlenir. tabi bu hepsinde değil bazılarında böyledir. bunu tam anlatayım mezar oyması derin metreyi salladın 6 cm geldi bunu 70 ile çarparsan 4.2 metre çıkar demekki mezar 4 metreden biraz fazla.


4- Büyük oymalar çok karmaşıktır, tek büyük oyma tek büyük mezarı verebilir. bazende 1-3-5 gibi tek sayılarla ifade edilir. Bunlar tam smetrik yapılmışsa yani üstten aşağı doğru daralıyorsa kuyu manasına gelir ama mezar işareti olarakta yorumlanabilir. bakın mezar oymaları aslında tam yuvarlak değildir. bi tarafı mutlaka çıkık olur.


5- Küçük oymalar kaya üzerinde tek başlarına ise tek mezar anlamını verir. Bu oyuk yakınlarında aynı kaya üzerinde bir ok yada bir çizgi olması sizin arayacağınız mezarın yönünü bulmanıza yardımcı olur. Hele yakınlarında bir haç yada x varsa kesin mezardır hemde mezar x işaretinin dibindedir. eğer oyma tek başına kör yapılmışsa bu mezar fakir mezarıdır içinden çok bişey ummayın ancak ağzına yada gözlerine 2 para koyarlar oda şimdiye çürümüştür.


6- Kaya üzerine birden fazla karma karışık oyuklar varsa bakın burada en kenara yakın oyma yön verir. bu hep aynı değildir böylesi bol oyukların olduğu kayalıklarda aile mezarlığı yada genel mezarlık alan anlatılmaktadır. bazı arkeolojik kazılarda kaya üzerinde oyma dizilişi nasılsa zemindeki mezar dizilişide aynı çıkanlar oldu.


7– Zemine dik dediğimiz kayanın alnına yapılmış duvar tabirine yakın kayalıklardaki oymalar mağaranın habercisidir. oymaya 1-2 metre sağ veya sol tarafında kapalı duran mağara aranır. Dik kayada bir ufak göz gibi duran oymaları göz gibi düşünün tam baktığı yere bakın işte mezar oradadır. dikkat edin en fazla 5-7 metre uzağa bakıyordur aynı gözetler gibi devamlı mezara bakar.


8- yuvarlak oymalar yuvarlak gibi görünsede aslında birçoğu yuvarlak deyildir. çok azda olsa üçgen şeklindedir. bunu anlamamız için işarete bakmak yerine okşamanız yeterli, . baktığımızda yuvarlak görünen oymanın iç kısmına parmağımızı sürtersek üçgen yaptığını anlarız..


Diğer Görüş: Bulunan sunak kıymetli birinin mezarı olduğu etrafın ve çevrenin yapısı da gayet güzel zengin yeri ise ve sunağın olduğu kaya zemin altına açılı derecede çakılı gibi duruyorsa burası çok iyidir. buradan en yüksek duran tepeye bakarak o tepede bir zengin mezarı bulmak mümkün olabilir.


Diğer: Oymalı kayanın sağ tarafında geniş oyuklar varsa dereyi temsil eder. mezarların olduğu alan yüksek bir yerde, iki mezar soylu birilerine ait olduğunu belirtir. en kötü mezardan cep harçlığı çıkar. alanı iyi gözlemle. mutlaka kendini az çok belli edecektir.


Diğer Görüş: Aynı işaretlerden bende de var dı ben bunu çözdüm çözümü budur diyerek yorum yapmıyorum daha önceki deneyimlerimden olabilme ihtimalleri doğrultusunda işaretleri çözmeye çalışıyorum. Tüm alanı tanımak tüm işaretleri bilmek lazım. ortaya harita çıkarmak lazım. vele ki bu bir harita o zaman adım hesabı arazideki oluşumlar tepedir kuyudur kayalıktır yığmadır yaşlı ağaçtır çeşmedir vs kayaya çizilmiştir. bir adımı 80 cm yada 100 cm kabul edersek kayanın üzerindeki iki yuvarlak oyuk arası da 100 cm geliyorsa yaklaşık olarak iki oymayı temsil eden kayalık yada tepelik yahutta başka bir oluşum her neyse arası 100 metre gibi gelebilme ihtimali yüksektir. Genelde 1:100 ölçeklendirme ile denk geldim arazide işaretlere yani 1 in 100 katı olarak yada 1 in 50 katı yada 1 in 0.80 katına.

Tekrar ediyorum cümlelerimi eğer bu bir harita ise ve mezarların yada bir şeylerin yerini gösteriyor ise kayanın üzerinde ölçeceğiniz her bir noktanın katları arazide muhakkak denk gelmeli. İşaretlerin bulunduğu kayanın konumunu arazi üzerinde tespit etmek istiyorsanız araziyi kuş bakışı görmeniz gerekir yahutta konumunu belirleyip google map te bulmanız gerekir. Bulduğunuz iki kayalığın yada tepenin arasında mesafe işaretlerin bulunduğu kayanın üzerindeki ölçü ile örtüşüyorsa yani katlarına denk geliyorsa büyük ihtimal yeri bulmuşsunuz demektir. Bu noktadan sonra ise devreye ya işini bilen göz ler dereye girer yada 2. işaret devreye girer yada en son çare çubuk ve teknoloji. Size burasıdır sağından girin solundan girin diyemem bunu son nokta atışı yapabilecek arazide bulunan bireyler yapar ha.. barizdir girişi temsil eden bir emare vardır yada başka bir işaret orası ayrı %100 konuşabiliriz o zaman.


Define İşaretleri Çizgiler


Definecilikte çizgiler bizi en çok şaşırtan yön ve mesafe verici işaretlerdir. Düz çizgiler ile dikey çizgilerin anlamları farklıdır. çift, dalgalı, karışık bunların her birinin bir anlatım, dili vardır. Definecilikte çizgiler neler ifade ediyor merak ediyorsanız buyurun okuyun.


İlk olarak düz çizgiden bahsedelim, Düz işlenmiş bir çizgi bize istikamet verir, bu bazen gidilecek mesafenin ne kadar olduğunu'da anlatabilir. örnek olarak çizgi boyu ölçülür 1 cm si 1 adım (70 cm) olarak hesaplanıp çizgi boyuna devam edilir.


Bir veya daha fazla dalgalı çizgiler su yönünde araştırma yapmamıza olanak verir, bu en çok dere yataklarına yakın bölgelerde olur.


Yatay iki çizgi ve ortasında dikey çizgiler ve çizgilerin içinde küçük daire işareti mağara girişinin habercisidir. bu bölgede mağara aramalıyız.


Dikey iki çizgi ve ortasında yatay çizgiler varsa ve çizgilerin içinde bir daire işareti mevcutsa buda tuzaklı bir mağara girişinin habercisidir. dikkatli olunması gereken işarettir.


Yatay iki çizgi ve 4 dikey çizgilerin dışında küçük daire işlemi var ise bu bize çevrede ağzı tıpalanmış bir mağaranın bulunduğunu haber eder. dikkatli bir araştırma ile tıpanın yapay olduğunu kolayca anlayabilirsiniz.


Dört dikey ve bir yatay çizgi define içeren bir mezarın işaretidir. bölgede birden çok mezar ve mezar odası olma ihtimali yüksektir.


Üç dikey birde yatay çizgi varsa, hilal işareti ile birlikte bu tuzak ve zehir içeren mağaranın habercisidir. dikkatli bir çalışma gerektiren noktadır.
 
Son düzenleme:

Mal bulanındır

BELKIDE INSANLARIN ELINDE KALAN SON SEY UMUTLARIDI
Katılım
27 Nis 2018
Mesajlar
7,967
Tepkime puanı
9,648
Puanları
23
Konum
Yaşamın olduğu her yer
Sayin ustam sanki emekli oluyom tum bilgi birikim tecrubemi miras birakiyom dermiscesine iki gundur bizim bilgi acligimizi giderdiniz.....tesekkurler
 

The King1

Member
Katılım
18 Nis 2019
Mesajlar
84
Tepkime puanı
25
Puanları
5
Sunak mezar degildir deyip milleti yanlis yonlendiren arkadaslar vardi. Guzel bir aciklama olmus. Sunak diye tabir ettigimiz oymalar eger yasam alanindaysa iki seyi belirtir. Birincisi toplanma alanini digeri ise su kuyusunu. Kilise alaninda yerleskesi icindeyse dua alanini tabi bu oyma genelde kare oyma olur. Ve kayaya dik olarak islenir. Yasam alani disindaki tum oymalar mezari isaret eder. Aciklamali anlatiminiz icin tesekkur ederim.
 
Üst