1. #1
  KÖNİG - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
  Administrator
  Durumu
  Çevrimdışı

  Mesajlar
  269
  Tecrübe Puanı
  10
  Rep Derecesi: **

  Вълчан Войвода от Странджа искал да плат&#  ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ:
  за описаните персонажи и събития няма запазени каквито и да е достоверни документални източници. Всичко, което ще прочетете по-надолу се базира на устни легенди събирани от най-известните краеведи на Странджа - Георги Поп Аянов /"Малко Търново и неговата покрайнина" 1939 г./ и Горо Горов /"Странджански фолклор", БАН 1983 г./

  За да започне Руско-турската Освободителна война, която е обявена на днешната дата - На 24 април (12 април ст. ст.) 1877 г, велик Българин обещава на руския император няколко десетки тона злато, които са щели да бъдат предадени веднага след войната с помощта на влакови композиции. Част от парите са използвани за построяването на Софийския университет "Св. Климент Охридски".


  Също така е записано, че той е пратил пратеници при руския цар, за да иска да се започне война с Турция, като е бил готов да плати цялото мурабе, заплатите на войниците, пенсиите на вдовиците и децата и боеприпасите на солдатите. За жалост руският цар (въпреки, че пратил делегация при него) не се наел да започне война. Друга черта, която се приписва на Вълчан войвода, е, че той е събирал съкровища не само от турските бейове, но е намирал стари римски и тракийски съкровища. Но всичко било с една цел — да бъде за освобождението на България. Пращал е много младежи да учат в чужбина, за да има учени хора след Освобождението (издържал ги е напълно). Много места и местности се свързват с името на Вълчан войвода в България. Умира в Браила, където отива да живее с най-близкия си другар и съратник поп Мартин...


  ВЪЛЧАН ВОЙВОДА
  безспорно е един от най-известните български хайдути. Името му е познато не само в Странджа, но и в Сакар, централна и източна Стара планина, че даже и на места в Северна България. Живял в края на 18 и началото на 19 век- време на отслабена централна власт и хаос в европейската част на тогавашната Османска империя. През тези смутни години са бродели не само хайдушки чети създадени от онеправдани българи, но и разбойнически групи и кърджалийски орди, които опустошавали всичко по пътя си. Смес от всичко това вероятно е била и дружината на Вълчан войвода. Легендите разказват, че той трупал съкровища за да създаде организирано движение за създаване на независима територия в Странджа. По това време вече имало някакви наченки на подобна идея, но едва ли това е била водещия мотив - все пак до времето на Г.С. Раковски остава повече от половин век.  Маринчо Бимбалов

  Къде е роден Вълчан?


  Безспорно в Странджа, а за точното място има 3 версии. 1. Село Копан, сега в Турция на около 15 км. югоизточно от Малко Търново, вече изчезнало; 2. С. Делиево, на около 5 км. южно от Малко Търново, сега изчезнало, мястото също е в Турция; 3.Малко Търново. При съпоставяне на различните легенди, най-вероятното място е с. Делиево. Това обаче едва ли има някакво значение след като става въпрос за близки селища. Най-ранните известия го свързват с района на село Тагарево (днеш. Вълчаново) и с. Факия. По бащина линия произлиза от големия род на Бимбеловци от с. Факия. Бимбеловците са наследници на Момчил войвода, загинал през 1345 г в битка с обединените византийски и турски войски. От същия род е и Стефан Караджа.

  Според друг източник: „През 1793 г. Вълчан и брат му Костадин който е по-възрастен с 40 години отиват при дядо Делю. Той свързва Вълчан с Христо Войвода прочут по Странджа и Сакар. Вълчан е на 18 години, висок и едър с черна дълга коса и светли гълъбови очи с мустаци…“ От този текст може лесно да се изчисли годината в която е роден Вълчан Войвода или Вълчан Ангелов Пандурски - роден 1775 година в с. Осеновлаг.

  Една от пещерите, за които се твърди, че пазят съкровището

  Как е станал хайдутин?


  Всички източници са единодушни, че е бил овчар, пасял бащините си овце. Залюбил една девойка от родното си село на име Рада. В селото обаче имало турчин на длъжност "субаш" който също много я харесвал. Той извикал Вълчан в конака си, пребил го от бой и го заплашил да не търси повече Рада. Самата нея отвлякъл и я взел за жена. Вълчан решил да зареже дотогавашния си живот. Събрал няколко младежи, набавили си оръжие и излезли в гората. Първата задача била да убият субаша. Нападнали го една нощ, убили го и взели Рада със себе си. Малко след това обаче започнало сражение с турска потеря при което Рада била простреляна и умряла. Последвали други наказателни акции срещу турски управници позволяващи си да тормозят мирното население.


  Основното занимание обаче на дружината били обирите на султанските хазни. Вълчан имал безценен помощник- турчин на име Кара Емин ага, който се издигнал до длъжност секретар на султана. Той го осведомявал за движението на хазните, а Вълчан ги пресрещал и обирал. По-голямата част от плячката се скривала, а с останалото хайдутите прекарвали зимите в Цариград или в родните си краища. Според една легенда султанът дотолкова се отчаял от обирите, че заповядал да се отпечатат нови пари- махмудиета. След като няколко от тези нови махмудиета били открити у Кара Емин ага, той изпаднал под подозрение и избягал от Цариград. По-късно бил убит по заповед на Вълчан заради отвличане на българска девойка.


  Вълчан войвода е действал първоначално в Странджа планина, а след събиране на голяма постоянна дружина от 70 души започва да действа на територията на цяла Източна България. Той е много известна личност в народните предания в Странджа, Сакар, Източна Стара планина. Неустрашим хайдутин, непреклонен в решенията си. Най-близък съратник му е бил поп Мартин. Като байрактар в първите години от неговото хайдутуване е бил Кара Кольо, по-късно заместен от Стоян Берберина. Кара Кольо става байрактар на Инджето. През 1811 г Вълчан се среща с капитан Георги Мамарчев (1786-1846)в Букурещ, вуйчо на Герги Раковски. Раковски в своите мемоари пише за Кара Кольо … "моят духовний отец Черний Кольо“. Вълчан Войвода е подържал тесни връзки с „бащите“ на революцията в България, като съществуват непотвърдени сведения, че той е финансирал техните начинания.


  Водил дружина Вълчан войвода много години и много добрини е сторил; известно е, че е платил на зидари да построят каменен мост на река Резовска. Също така е записано, че той е пратил пратеници при руския цар, за да иска да се започне война с Турция, като е бил готов да плати цялото мурабе, заплатите на войниците, пенсиите на вдовиците и децата и боеприпасите на солдатите. За жалост руският цар (въпреки, че пратил делегация при него) не се наел да започне война.


  Друга черта, която се приписва на Вълчан войвода, е, че той е събирал съкровища не само от турските бейове, но е намирал стари римски и тракийски съкровища. Но всичко било с една цел — да бъде за освобождението на България.
  Съкровищата на Вълчан войвода


  Безброй са легендите за имането скрито на различни места от Вълчан войвода. Не по-малко са и търсачите му в продължение на вече 2 века. Според преданията за укриване на съкровищата се използували предимно пещери. Като откриели подходящо място, хайдутите вземали със себе си дюлгери с инструменти, но ги водели дотам със завързани очи. Приготвяли мястото, оставяли парите и отново със завързани очи ги връщали там, откъдето са тръгнали. Едно от главните скривалища на Вълчан била "Снеженицата" /гориста местност с голяма пещера в землището на с. Карадере, сега в Турция/. Той хайдутувал дълго време - над 20 години. По разказ на архимандрит Рафаил Вълчан войвода доживял старините си в Румъния при сестрите и внуците си, но кога точно е умрял - не се знае. Негови внуци идвали в България с карта като най-много търсили място на което били закопани владишка корона и кръст с честното дърво /става въпрос за короната, жезъла и кръста на гръцкия владика в Одрин който бил убит защото издал на турците дружината на Вълчан, а според друг вариант-поради недоразумение/. Дали са открили нещо, къде и какво е станало с него - не се разбрало.


  Съкровището на Вълчан войвода все още се търси на много места в страната - в Странджа, в Стара планина и къде ли още не. Има мълва, че е открито още преди 40 години. Според друга - таванът на пещерата, в която се пазело, се срутил. Говори се, че военните са го запечатали...Какво ли не. Вероятно ще го открием, когато отново се появи кауза, достойна за такава цена, като огромното съкровище. Според Вълчан войвода, то е събирано само за свободата и благоденствието на България.
  Надгробната плоча на Вълчан войвода
  ВЪЛЧАН Войвода
  разказват легенди за несметното богатство на Вълчан войвода

  Konu MendereS tarafından (20.07.13 Saat 00:08 ) değiştirilmiştir.

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

Şu an 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 konuk)

Yetkileriniz

 • Konu Acma Yetkiniz Yok
 • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
 • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
 • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
 •  

Giriş