Cüce ırkı efsanemi yoksa gerçekmi

GERMO

Engellendi
Katılım
25 Eki 2018
Mesajlar
1,243
Tepkime puanı
9
Puanları
0
İran’ın Horasan eyaletinde cücelerin yaşadığı adı Makhunik olan 5 bin yıllık antik bir kent keşfedildi. Sürekli yeni kalıntıların çıkarıldığı kentte 25 cm uzunlukta mumyalanmış bir insan cesedine rastlandı. Bundan dolayı, Makhunik’in de aralarında bulunduğu 13 köyün bir zamanlar var olan antik cüceler şehrinin kanıtı olduğu belirtildi.

Antik cüceler şehri Makhunik, 1946 yılına dek herhangi bir medeniyetin yaşamadığı sanılan Lut Çölü’nün merkezine 60 km mesafedeki bir bölgede Tahran Üniversitesi Coğrafya Fakültesi tarafından bulundu. Antik şehirdeki yapıların kalıntıları Jonathan Swift’in ünlü romanı “Güliver’in Gezileri” kitabında yer alan ve cüceler ülkesi olarak geçen Liliput kentine ya da J.R.R. Tolkien’in “Yüzüklerin Efendisi” kitabındaki Hobbitlerin köyüne benziyor.


Makhunik antik şehrinin Sümer mitolojisinde geçen iki mistik krallıktan biri olan Uruk krallığının Aratta uygarlığına ait bir şehri olduğu ve cüce insanların burada M.Ö. 6000 yılından beri yaşadığı tahmin ediliyor. Kentte bulunan küçük boyutlu yapılar da buna kanıt olarak gösteriliyor. Ayrıca insanlık tarihinin en eski metal bayrağı bu antik şehirde bulundu. 25 santimetre boyundaki mumyalanmış bir cüce ise antik cüceler kentine teorisine en ciddi kanıt olarak gösterildi. Arkeologlar, cücenin cesedini inceledikten sonra, cesedin doğal işlemlerle mumyalanmış olabileceğini belirtmişti. Mumya üzerinde yapılan araştırmalar neticesinde, cücenin öldüğünde 16-17 yaşlarında olduğu saptanmıştı.


İzlanda’da yaşayan birçok insan içinse cüceler gerçekte yaşıyorlar. Hatta bu nedenle bazı bina projeleri onların yaşam alanı olan kayaları zedelememesi için iptal edilmiş. Cüceler kenti Hafnarfjörour, bu eski hikayelere meraklı insanlar için oldukça popüler bir yer. Cücelerin hala burada elektrik ve modern hayattan yoksun yaşadıklarına inanılıyor. Magnus Skarpheoinsson uzun yıllardır cüceler ile ilgili anı ve belge biriktiriyor. Cüceleri gördüğünü ve onlarla iletişim kurduğunu söyleyen yaklaşık 700 kişi ile röportaj gerçekleştirmiş. İzlanda’da cücelerle dalga geçmek ve onların yaşam alanları olan kayalara zarar vermek çok önemseniyor. Anlatılanlara göre, cücelerle insanların arasındaki ilişkiye saygı duymayan insanlara uğursuzluk musibet oluyormuş.


Cüceler kökenini efsaneler ve peri masallarından alır. Kelt mitolojisinde Elfler, ışığın ve havanın yaratıkları, cücelerse karanlık ve yeryüzüne ait yaratıklardır. Genellikle mucit ve zanaatkâr olarak bilinirler. Madenlerde çalışırlar ve paragözdürler. Kötülüğe eğilimli cüce karakteri Alman romantikleri tarafından da kullanılır, Grimm Kardeşler de masallarında kötücül cüceleri anlatırlar. Masallardaki cücelerin en şöhretlisi ise, kötülükle ilgisi olmayan, Pamuk Prenses’in yardımsever Yedi Cüceleridir.

Alıntıdır
 
Üst