Define Olan Yerde Toprak Nasıl Olur

Koray Kor

Admin
Administrator
Katılım
9 May 2017
Mesajlar
567
Tepkime puanı
951
Puanları
11
Nice sözler söylenmiştir toprak üstüne, İnsanın belki de tek sırdaşıdır. Oradan gelinir ve yine oraya dönülür. Uğruna kanlar dökülür şehit düşülür ve “vatan” adını alır. Benim nazlı yarim kara topraktır.


Defineciler için toprağı tanımak çok önemlidir, toprağı tanımayan defineci işin sonunu getiremez. kazı esnasında toprak yapısı ve katmanlarına bakarak doğru yolda yada yanlış yolda olduğumuzu anlarız. işi bilen defineci toprağı koklayarak doğru yolda yada yanlış yolda olduğunu bilir.


Toprakları ana başlıklar altında çok kısa şöyle özetleyebiliriz.


1-Taşlı topraklar


2-Kumlu topraklar


3-Tınlı topraklar


4-Killi opraklar


5-Marnlı topraklar


6-Humuslu topraklar


7- Kireçli topraklar

8- Dövülmüş Toprak


1- Taşlı topraklar: İçeriği % 80 taş ve az miktarda topraktan oluşur.Kolay havalanırlar. fakat su tutma kapasiteleri ve besin ihtimali azdır.


2- Kumlu topraklar:% 80 kum ihtiva ederler.İşlenmeleri kolaydır.Su tutmadıklarından bol sulama gerektirirler buda topraktaki besinin yıkanıp gitmesine neden olur. besince fakir ve genelliklede asit topraklarıdr.


3- Tınlı topraklar: yarıdan fazlası kum ve % 30-50 arasıda kilden meydana gelirler.tava gelmeleri ve işlenmeleri kolay olduğundan tarım için elverişli topraklardır.


4- Kili topraklar: İçeriğinin yarıdan fazlasını kil oluşturur.Su tutma kapasiteleri yüksektir. bu nednele geç tava gelirler.tava gelmeden işlenmesi halinde toprak tekstürü zarar görür. Ağır topraklar olup işlenmeleri zordur. Kurak zamanlarda toprak katı bir hal alır. Katır sidiğiyle dövülmüş killi toprak neredeyse her tümülüs katmanlarında vardır. üstteki katmanları geçtikten sonra mezar odasına varmadan önce killi toprağa gelirsiniz. killi toprağı aştığınızda mezar odasıyla karşılaşırsınız.


Su geçirgenliği çok azdır, aynı elenmiş gibidir, çok küçük tanecikli bir yapıya sahiptir o yüzden su geçirmez. Killi toprak küp, kiremit testi yapımında kullanılır.


5- Marnlı topraklar: İçinde kum, kil, çakıl ve humus bulunur. Bağcılık bakımından uygun topraklardır.


6- Humuslu topraklar; Siyah renkte bir topraktır. koyu renk olduğu için çabuk ısınıp kolay tava gelirler.su tutma kapasiteleri iyidir.Besin maddelerince zengindirler. Tava gelince kolay işlenirler.


7- Kireçli topraklar:
kil,kum humus ve kireç ihtiva ederler.kalın bir kaymak tabakası bağlarlar.suyu çabuk emer. zor işlenen bir toprak çeşididir.


Kireçli toprak ise diğerlerinden farklı olarak olabildiğine kabadır, rengi oldukça açık olup hayatta su tutmaz. kokusu bile farklıdır. kazdığı yerin kireçli toprak olduğunu işi bilen defineci hemen anlar.


Kireçli toprağın bir diğer adıda kalkerdir. Kalker ya da kireç taşı, geçmişten günümüze kadar evlerin, mezarların ve köprülerin temelinde çok fazla kullanılan bir taş, toprak çeşididir. kireç taşı aslında taştır fakat zamanla eriyip, toprak haline gelmektedir, tam tersi olarakta sertleşip kaya halinede gelebilmektedir, bu tür toprak yapısı definecilerin ilgi alanındaki çeşitlerdendir


8- Dövülmüş Toprak: Diğer önemli ip ucuda dövülmüş topraktır, dövülmüş toprak katır sidiği döküldükten sonra dövülüp sıkıştırılır, dövülmüş toprağa gelen defineci toprağın sertliği ve kokusundan işi hemen çözer.


Sıkıştırma yapılmamışsa kazılan yer mutlaka kabadır, kaba yer kazan defineci buranın daha önce kazılıp tekrar doldurulduğunu hemen anlar. kazılıp doldurulan yer aradan 3 bin senede geçse diğer doğal yerle aynı sertlikte olmaz. mutlaka kabadır, hem içinden küçük tuğla kiremit gibi parçalar çıkar.


Mezar Olan Yerde Toprak Nasıl Olur


En belirgin toprak kokuları mezar toprağıdır, insan eti yağlı olduğu için belli yıl sonra toprağın A tabakasına nüfus eder ve buradaki toprak bayatlamaya başlar ve kendine öz ağır bir kokusu vardır. kazı yapan defineci ortalama yarım metre kazdığında bir avuç toprak alır koklar, burada bir mezar varsa gerçek defineci toprağın kokusundan bilir.


Mezar olan yerdeki toprak normalden daha bayat ve ciddi şekilde koku yayar. Burada bitki örtüsü ya az olur yada hiç olmaz. Bunun nedeni insan etinin yağlı olmasıyla alakalıdır, gömü işlemi gerçekleştikten sonra aradan geçen uzun yıllar insan etinin toprakla kaynaşmasına neden olur, insandaki yağlı et toprağın mineralini alır verimsiz bayatlamış bir yapıya dönüştürür.


Bu toprak dokunulduğunda ciddi kokular yayar. Renk olarak humuslu toprak rengine bürünür, yani normalden biraz daha krem-leşmiş yada kararmış olarak değişiklik göstermektedir. bu çok ince bir ayrıntıdır işin ehli olmayanın anlaması zordur.


Yukarıda saydığımız özelliklerde toprak yapısına rastlayan olursa işi yarım bırakmasın. Bunların hepsi definecileri için önemli topraklardır.


Define topraklarını tanımanız için aşağıyada göz atın



Bozulan, taşınan yada dolgu malzemesi olarak kullanılan toprak, daha gevşek, daha gözenekli veya çevresine göre daha az veya fazla iletkenlik veya manyetik özellik gösterebilir.


1- Herhangi bir nedenle müdahale edilen toprak yapısı daha farklı ve karmaşık olacaktır. Bu karmaşıklığın kendiside işaret oluşturacak ve alan yada bölge kendisini ele verecektir.


2- Kil yada dolgu toprağın sıkıştırılması dövülmesi çamur hale getirilmesi yoğunluğu, gözenekliliği ve geçirgenliği etkileyecektir. Yoğunlukta ki değişim o alandaki öz direnci değiştirecek elektromanyetik olarak kendisini ele verecektir.


3- Geniş alandaki nem duruma bağlı olarak katmandaki gözeneklerdeki sıvı miktarı özdirenç değerleri üzerinde etkin olacaktır. elektromanyetik sistemlerle kendisini ele verecektir.


4- Duvarlarda ve özellikle ev tabanlarında kullanılan kil sıvamalar geçirimsiz ince tabaka görevi
görürler.


5- Yangın geçirmiş veya ocak olarak kullanılmış yerlerdeki ısı etkisi manyetik duyarlılık üzerinde etkili olacak sonuçta kendisini ele verecektir..


6- Pişmiş malzemelerden yapılan kaplama veya duvar malzemeleri ile yığma yapılarda manyetik duyarlılık değişir,bu değişim manyetik olarak kendisini ele verecektir.


7- Yerleşim yerlerinin yanı sıra ilk çağlarda maden çıkarılan veya cevher işleme için kullanılan yerlerdeki atıklarda hedef oluşturmaktadır.


8- Yerleşim yerleri çevresindeki atıklar zaman içinde toprak ile örtüldüklerinde araştırmaya uygun hedefleri oluşturmakta ve yerleşme yerine işaret etmektedir.


9- Yerleşim yerleri çevresindeki bitki örtüsü, antik dönemlerde yetiştirilen muhtelif ağaçlar, süs bitkileri gibi unsurlar alanı ele veren bir takım unsurlar olacaktır.


Ekli dosyayı görüntüle 251993


Dip Not: Kazıya başlanmadan önce cevre fiziki yüzey araştırılacak, define gömülen yer mutlaka fiziki değişime uğramıştır. Bu itibarla kazının 40-100 cm sonrası fiziki değişmeler nedeniyle orijinal katmana göre renk ve yoğunluk bakımından farklıdır. Farklılık yoksa kazıyı durdurunuz, değişme devam ediyorsa devam ediniz. yukarıdaki resmi dikkatle inceleyiniz.
 

Mal bulanındır

BELKIDE INSANLARIN ELINDE KALAN SON SEY UMUTLARIDI
Katılım
27 Nis 2018
Mesajlar
7,967
Tepkime puanı
9,648
Puanları
23
Konum
Yaşamın olduğu her yer
Tesekkurler...bu konu sayesinde kulaktan dolma yada kahve muhabbetinde gaza gelmek suureti ile sagi solu eseleyipte kimsenin bosa dusmemesini somut veriler isiginda sektoru kosturmalarini diliyorum
 

Ngdl51

Editör
Katılım
19 Şub 2019
Mesajlar
699
Tepkime puanı
578
Puanları
11
Emigine saglik ustam guzel bilgiler benim gibi ciraklari aydinlatacak
 

paratoner43

Yeni Üye
Katılım
26 Haz 2019
Mesajlar
2
Tepkime puanı
3
Puanları
1
Paylaşım için teşekkürler. Benim bildiğim özellikle tarla içi mezarlıkta buğday & arpa ekili olan yerde boylarının denk gelmeyen yerlere göre daha boylu oldugu söyleniyor. Burada iki görüş var biri benim anlattığım diğeri sizin anlattığınız. Birde Sırplar bosnalı 20 bin kardeşimizi katledip gömmüşlerdi. Toplu olarak gömülen mezarların yerinin bulunması mezarların üstünde çıkan artemis çiçeginin bulunması ile belirlenmiş. Masadım muhalefet etmek degil sadece benim bildiklerimi söylemek. Tekrar tesekkurler. Selam ve dua ile
 
Üst