Değirmen ve Dibek Taşı Define İşareti Anlamları

Koray Kor

Admin
Administrator
Katılım
9 May 2017
Mesajlar
569
Tepkime puanı
955
Puanları
11
Dünya durdukça duran taşlar, en kalıcı belgelerdir. Çünkü taşlar biçimlendirilerek oluşturulan eserler ve insan eli ile üzerine işlenen izler, tarihe ışık tutan geçmişten geleceğe uzanan sağlam köprülerdir.


Değirmende define arayacaksak önce değirmenin mimari yapısını ve işlevini anlamamız lazım. DeğirmenIer genelde moloz taş duvarlarla örülen yapılardır; değirmenin kalbi üst üste duran iki yassı taşın döndüğü yerdir. Temel işlevi buğday, mısır gibi benzer besin kaynaklarını una çevirmek için kullanılan ticaret alanıdır.


Üstteki taşın dönmesini sağlayan ve suyun çevirdiği çark sistemi; genelde ayrı bir kat halinde planlanan bölümde kurulur. Bu bölüm suyun da tahliye edildiği bir alt bölümdür. Altta suyun gücüyle dönen metal çarkın orta eksenine, yuvarlak bir ağaç bağlıdır. Bu ağaç, yukarı doğru uzanır ve üstteki değirmen taşını çevirir. Değirmende iki adet olan taşın altta olanı sabittir. Değirmenler yapılarına göre; su değirmeni, yel değirmeni, el değirmeni, ayak değirmeni şeklinde bir çok çeşidir vardır biz sizlere derelerde bulunan su değirmenlerinin paraları nerelerde olur onlardan bahsedeceğiz.


Ekli dosyayı görüntüle 175863


Değirmen taşı yanında bir harman iki yaşlı ağaç varsa harman içinde sallı taş aranır, harmandaki orta büyük salın altında 1 yük vardır. burada ayrıca değirmen suyu yolunda 6 kese mal mevcut olup, karşı yamaç tepede büyük bir mezar vardır. Burası mal mezarıdır mal toplamı 2 katırdır.


Diğer görüş: Değirmen taşının yanında eski yapı varsa bu yapıdaki taşlar önemlidir, taşlar oyularak içi doldurulup tekrar kapatılabilir. ayrıca değirmen taşı olan yerde mutlaka değirmen vardır buradaki kaynak su pınar çeşme mutlaka incelenmelidir, değirmenler hedef teşkil ettiği için bazı kayıtlarda (Define Haritaları) adı geçer bunlara-da dikkat edilmelidir.


Başka bir tecrübe: Değirmen Taşının altı araştırılır,değirmen taşının ortasında ki deliğin uzunluğu ölçülür. Çıkan santim metre olarak hesaplanmış olabilir. Kazıya değirmen taşının bulunduğu yerden başlanmalıdır. Toprağın durumu size yön verecektir. Gömüyü simgeleyen değirmen taşları, toprak altında olup son nokta işarettir. Değirmen taşının olduğu yeri gösteren tamamlayıcı işareti çözmek bunun için çok önemlidir. Toprak üstünde olan değirmen taşları gömüyü ifade etmemektedir.


Başka bir görüş daha: Değirmen taşı çevresinde murç şekli oymalar varsa güney tarafından malı alınır: güneye doğru biraz sırta çıkmanız gerekli en fazla 70 metre ilerledikten sonra meblağın yerine ulaşırsınız bu alanda dedektör ile çalışırsanız tam yer tespit edebilirsiniz.


Ekli dosyayı görüntüle 175864


Değirmenlerde bakılması gereken en can alıcı noktalar:


Değirmen Taşları; Bir değirmene girdiğinizde ilk bakmanız gereken nokta değirmen taşının altıdır, dikkat edin 2 adet değirmen taşı vardır biri üst biri alt siz alt değirmen taşına bakacaksınız bu yere sabit olur bu taşın altında hakçının parası olur, hakçı demek değirmenci demektir bunuda belirtelim. diğer değirmen taşı ise ortası delik olup 120 cm çapında 25 cm kalınlığındadır. bu üste koyulan değirmen taşıdır seyyar olan.


Arklar Oluklar ve Savak: Arklar Suyu değirmene yönlendirmek için oluşturulan kanallardır, medeniyete göre isimler, hark, bağlak ve su kanalı olarak değişir, bunun hemen önünde oluk vardır, bu oluk ark ve değirmen taşı arasında kalan bölümdür, ana ve seğirgim oluğu şeklinde 2 bölümden oluşur dikkat edin ana oluğun altında sayısı belirsiz miktarda para mevcuttur. bu para savak yerinin hemen altındadır. Savak ise oluğun değirmene birleşen yerindedir istenildiği zaman su savaktan açılarak değirmene girmesi engellenir.


Ana oluk ise beton kanaldan yapılır, seğirdim oluğu bazen beton bazende tahtadan yapılan dörtgen şeklindedir, seğirdim oluğu tam olarak ana oluk ve değirmen taşı arasında kalıp suyu değirmene veren oluktur, bunun şu anda var olması mümkün değil büyük ihtimal çürümüştür siz yeri bulmak için kafanızı kullanın ana oluğu kafanızda canlandırın. son olarak seğirdim oluğu olmayan değirmenlerde vardır bu durumda ana oluğu takip etmeniz yeterli olur.


Domuzluk; Değirmendeki değirmen taşının çarktan geçen suyun giderine domuzluk denir. ortalama 100-200 cm genişliğindedir, çarktan çıktıktan sonra domuzluktan dökülen suyun alt arkasına iyi bakın bir miktar para buradadır. Allah hayırlı günlerde harcamak nasip etsin. Bu domuzluğun medeniyete göre isimleri farklıdır, bazı medeniyetler değirmen altı, su akamağı, karanlık oda, donuzluk, dovuzluk gibi farklı isimler kullanmıştır.


Çark Evi; Çark evinin uzunluğu ortalama 4 metredir, tesisteki görevi değirmenin dönmesini sağlar, Aşağı yukarı her değirmende çark evi bulunmaktadır, bir çok değirmen yıkıldığı için bunun yerini tam olarak kestirmek zordur. yukarıda anlatılan para yerleri tam olarak çark evi etrafındadır. kısacası değirmenlerdeki ana merkez çark evidir.


Tekne, Yüklük, Şeytan Teknesi; Üğütülecek arpa yada buğdayı koyulan yere denir, bu tekne biraz askıda olur tekneden akan tahıllar önce şeytan teknesine sonra değirmen taşına iner, evet bu teknenin tam altınaki zemin taşa bakın size yetecek kadar para buradadır.


Değirmen Odası ve Değirmen Gömmesi; Her değirmende değirmenci odası vardır, Değirmencinin kalmış parası varsa bu odada bulmak mümkündür, Değirmen gömmesi ise değirmendeki ocaktır, ocağın altında çember biçimde bir yassı taş vardır, evet bu taşın altına bakmayı unutmayın soygunlar için saklanmış değirmenci parası burada saklıdır.


Not: Her değirmenin mimari yapısı bir değirdir bu anlatılanlar çok eski zamanlardan kalma değirmenler içindir, yakın tarih değirmenler biraz daha gelişmiş olup onların definelerini bulmak için bentlerdeki yapı taşlarını kontrol edin. bu taşlar arasında kapak olanlar vardır. birde değirmen içi yada çevresindeki yerel taşlarda define işareti olup olmadığını mutlaka kontrol edin, değirmen terk edildikten sonra başka biri tarafından saklanmış paralar bulmak olası ihtimaldir.


Dibek Taşı:


Biz dibekten bahsedeceğiz fakat en az dibek kadar antik çağın unutulmaz taşları; ark taşı (oluk), kuyu taşı (Kuyu ağızlarına tolanın sığacağı büyüklükteki yayvan taş), suluk, çeşmelerde yalak taşı, düven altında çakmak taşı, ayak taşı, binek taşı, fırın taşı, dilek taşı, siğil taşı, göbek taşı, musalla taşı ve mezarlıkta bulunan sunak taşı aklımıza ilk gelenlerdendir.


Dibek taşı değirmen taşları ile benzerlik gösterir, her ikiside öğütme taşıdır. değirmen taşı gücünü su yada rüzgardan alırken dibek taşı insan gücüyle çalışır. definecilerin mezar oymalarıyla küçük dibekleri birbirine karıştırdığınıda söylememizde bir sakınca yoktur. definecilerin mezar oyması sandığı bazı yuvarlak oymalar aslında dibektir. Dibekler genellikle 70-80 cm. ebadındadır ve içi 30-40 cm. derinliktedir.


Ekli dosyayı görüntüle 175865


Dibek taşı para yerleri


Dibek taştan ya da ağaçtan yapılmış, genellikle tahılın kabuğunu ayıklamada, tahıl ve benzeri şeyleri ezmede yararlanılan büyük havan.


Dibek 3 adet ise üç dibekler-in ortasında olanda 300 okka vardır. 3 adet çanaklara zincirle işlenmiştir ortadakinde 300 okka para mevcuttur, buradan aşağı sallandığınız-da şelaleyi görürsün, şelale önündeki kazan dereyi geçtikten sonra dar girişli bir mağara vardır bu mağara birbirine komplekslidir esas adı kitaplı mağaradır ortada altın yığını vardır mermer sandık içerisinde 7 adet kitap vardır bu dediğim 3 dibekler-in parasıdır 3 dibeğin ortadaki kırık olmalı.

Para dibeği döven kişinin ayağının altına gelecek şekilde olmalıdır yani dibekten en fazla 1 metre uzak.


Dibek işareti Diğer görüş:


Köy yerlerinde imc usulü ile kullanılan dibekler genelde kaliteli ve parlak taş ile yapılmıştır. Etrafı herhangi bir örülü değildir. Define işareti olarak dibek taşı iyi bir işarettir. Fakat forum ve bloklardan okuduğum kadarı ile dibek taşının altında müjde altın bulunabilir. Etrafında 50 cm ile 2 metre arasında bir tepelik veya 5 – 7 metre etrafında bir çöküntü varsa orası-da bir mezar olabilir. Köyde kullanılan dibek değil ise genel olarak mezar işaretidir. Dibeğin altını 2 metre kazmamız gereklidir. dikkat edin bu seyyar dibek olmaması gereklidir.

Ekli dosyayı görüntüle 175866
 
Son düzenleme:

uçanhollandalı

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
7 May 2014
Mesajlar
1,203
Tepkime puanı
1,661
Puanları
20
Eline sağlık ustam,değirmenlerle ilgili aydınlatıcı bir yazı olmuş.Yalnız defineyi belirten rakamların kesinliğini anlayamıyorum.Sadece bu konu için geçerli değil.Genelde bu böyle.Mesela değirmenin su yolunda 6 kese mal var diyor.Değirmencinin zamanında bu bir standartmıydı? Su yoluna 6 kese mi mal konulmalıydı? 3,5,8 kese olsa ne olurdu?
Ve ya şöyle sorayım;su yolunda hep 6 kese mi bulunmuş? Sonra karşı yamaçtaki mal mezarı.Burada 2 katır mal var.Değirmenci biriktirdiği mal 2 katır olmadan oraya götüremezmiydi?
Bu rakamlar sonuçta belli tecrübelere göre geliyor olmalı.Ama nasıl her seferinde aynı veya birbirine yakın sonuçlar çıkabiliyor?
O dönemlerde değirmenciler hep aynı yerlere mal gömüyorsa bu hırsızlar için kolay lokma olmazmıydı?
 
Son düzenleme:

Mirkut

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
18 Nis 2017
Mesajlar
2,286
Tepkime puanı
1,461
Puanları
20
Tesekkurler ustam emeginize saglik
 

mayhem

Co Admin
Co Admin
Katılım
18 Eki 2015
Mesajlar
5,786
Tepkime puanı
5,379
Puanları
24
uçanhollandalı değirmenci parasını yakınında tutar yada evinde evide genelde yakın olur paralar buralarda bulunmuş değirmenci mekanından uzakta olmaz mesele bu parada yakında olur . verilen para birimleri keseler muhtemel belgede geçen 3 dibekler ile alakalıdır karışıklık olmasın . Genelde bir miktar para vardır denir bunu dediğin gibi kim bilebilirki belge yoksa :3:
 

Zaman

Bilgili Üye
Katılım
2 Ara 2015
Mesajlar
225
Tepkime puanı
30
Puanları
4
Yaş
57
Emeğinize sağlık ustam. Hazır konu değirmen taşı bende kısa bir şey anlatayım..babam ve amcam zamanında tarlamızın bir kenarında Hendek kazıyorlar ve tshmini 50 cm de altlı üstlü 40 45 cm çapında değirmen taşı buluyorlar..ben küçüktüm o sıralar hayal meyal hatırlıyorum..sonra çalınmış bu taş..ebat ve şekil olarak hemen hemen aynısını bir unevetsitemizin sanat tarihi bölümü bahçesinde görmüştüm ..yetkili bu taşın yarım metrede yerin altında bulunduğunu 2 metre altında küçük bir küp 5 metre güneyinde ise yine 2 metrede büyük bir küp toplam iki küp altın alındığı bilgisini vermişti..ben yerini tam bilmiyorum ama 20 30metrekare alan da cihaz ile arama yaptım benimkinden bir sonuç çıkmadı..konusunda acmistim
 

Barut6868

Yeni Üye
Katılım
28 Ocak 2018
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Arkadaslar say oyma mağra actik kapisi taslarla örulmus ve üzeri toprakti iceri girdigimizde iki bölmeydi bir tarafi sanki hayvan bağlanma yeri gibi bir delik vardi ve önünde hayvannin yemek yemesi icin oyulmus bir yer var ve sayda oyma var yan bölme boş tabani taşlarla kapatilmis ve kum serilmiş icinde kurbalar vardi
 

Barut6868

Yeni Üye
Katılım
28 Ocak 2018
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Arkadaslar say oyma mağra actik kapisi taslarla örulmus ve üzeri toprakti iceri girdigimizde iki bölmeydi bir tarafi sanki hayvan bağlanma yeri gibi bir delik vardi ve önünde hayvannin yemek yemesi icin oyulmus bir yer var ve sayda oyma var yan bölme boş tabani taşlarla kapatilmis ve kum serilmiş icinde kurbalar vardi
 

mayhem

Co Admin
Co Admin
Katılım
18 Eki 2015
Mesajlar
5,786
Tepkime puanı
5,379
Puanları
24
Üst