- Katılım
- 9 May 2017
- Mesajlar
- 570
- Tepkime puanı
- 962
- Puanları
- 11
Deniz Korsanı Timoryani ve çete başı mahiyeti ile PREPETİS-MARMARA Denizi sahilinde EMİNE (EMENE) Reis burnu civarında içinde deniz girintisi kıvrıntı yaptığı BACALI mağara yakınlarında 4 adacıklar karşısından bir yola çıkarak yürüdük; ilerde altından acı su geçen mermer ayaklı kemerli halkalı Efem Avam köprüsünü geçerek 4-4,5 saat ileride 3 gözlü kemer köprüden geçerek doğuya 1,5 saat ilerde oldukça sivri ve yüksek karatepeye vardık.
Kara Tepe, Tekne
Kara tepeye çıkarkende bir yerli ana taş üzerine Kabartma çerkez eğerini tam takım olarak yaptık. Kantarmasınada katlanmışça vaziyette eğerin üst kaşına taktık. Çerkez Eğerin ön kaşında tek bir altın vardır. Eğerin heriki özengisinin altında birer heybe altın konmuştur. Eğerin altına kirpiyi horasan ile sıvayıp 10 okka mücevherat yerleştirilmiştir. Bu civarda 3 kaynak vardır.Kurt tepenin eteğidir. Zirveye çıktığımızda 2 renkli mermerden oldukça büyük boyu 2 kulaç,1,85 eni eni 1 kulaç 1.50 cm olan bir tekneyi anataşa kurnazlıkla yaptık ve bir köşesini kasten kırdık şarka-doğuya gelen köşesinin kırık parçasını da teknenin sağ önüne gelen bir yerinde ve tam 7 arşın önünde toprağa gömdük. 70 okka altını bu taşın altına yerleştirdik.Bu teknenin sağ ön tarafına rusça yazılar yazılmıştır.Görünmez kapalıdır. SPATT7 DON IETTİ Bu tekneye çok yakın domuz kontrası vardır, önünde güneyinde 18 arşın. Bu kotraya 18 basamakla demir ızgaralarla kapalı mahzene girilir. Bu tekneye kuzeyden güneye gelirken kaldırım bir yol dereye iner.Yolun bitiminde iki kaya vardır. Bunlar Pehlivan Kayalardır. Burada 2000 iki bin okka olan altını mahzene yerleştirdik. Bu kayanın birinde LEĞEN - İBRİK resmi vardır. Leğenin kendisinde horosanla sıvanmış bir miktar altın konmuştur. Buraya yakın bir taşta 9 lokmalı zincir resminin bitiminde yerde bir bakraç mahmudiye altını konmuştur.
Kara Tepe Doğusu
Kara tepenin doğusunda büyük bir mezarlık çok tarihidir. Kara tepenin üzerinde bir yatır mevcuttur. Bu yatır kuyudur. Bu kuyudabn bizanslardan kalma odalara girilir. Çok tarihi varlık mevcuttur. Tepenin batı kuzeyinde bir taş yığınının altında kapalı bir sofra nın altında bir mahzen dolusu kıymetli varlık vardır. Kara Tepenin üzerinde bir kayada 21 lokma zincir , bunun yanında kapalı bir mağaranın sağ tarafında kuru duvarın ortasından kapısı açılan büyük mahzene girilir. Burada 70 ton altın mevcuttur. Kara tepedeki işlerimizi bitirdikten sonra vezir tepeye vardık.Tam zirvede etrafı kaldırım taş döşeli 22 adım boyunda bir vezir mezarı yaptık. 13 metre derinlikte büyük mahzen vardır. Bu Tepede 4 köşe bir taşta çıplak sol ayak resminin altına bir kazan altın yerleştirilmiştir. Burada kayada yay ok resmi vardır.Tepede bir taşın üzerinde bir tabanca resminin altında bir kazan altın koyduk.
Vezir tepeden güneye dönersek bir köy, bir vezir köprü vede mandıra yerleri görünür. Vezir tepenin poyrazında 1,2 dönüm kadar büyüklüğünde bir SAZLI göl vardır. Bu gölün ortasında adacık halinde bir kara taşta iki adet güvercin resmi yaptık. Biri yalaktan su içer diğeri su içmiş havaya bakıyor. Bu taş aslında bir çeşmenin yalak taşıdır. Bu taşta altı okka altın vardır. Bu göle …altını boca ettik, sonra 140 kişi almak için çaba gösterdik alamadık. Dünya durdukça payidar olacaktır. Bu gölün doğu kısmı yarıktır.
Sazlı Göl
Bu yarık kanalda 40 adet kaldırım halinde taşlar dizilidir. Bütün taşlara çeşitli işaretlerler yapılmıştır. 39. taşta oyuk işareti vardır. Bu taşın altına 1500 okka altını yerleştirdik. Bu gölün yanında bir yığmanın altına, bir kazan altını yerleştirdik. Bu göl o zaman sazlı göl idi biz buna sarı göl ismini koyduk.Sarı gölün doğu tarafında kayalıkta bir asker yeniçeri askeri kayaya tırmanır vaziyette elinde silahı kütüklük belinde sivri külahlı yan bakar durumda kayaya tırmanır vaziyette resmedilmiştir. Kütüklük doludur.Askerin üzerine bir yılan sarkar vaziyettedir, bu taşın altına bir teneke altın konulmuştur. Askerin üzerinde tepede siyah bir kara taşın altında ana mahzen bulunup kapanmıştır. Askerin yan baktığı yerde omuzunda su bakırları ile bir kız ona bakar vaziyette mağaranın ağzındadır. Su balırları altınla doludur. Bakraçlı kızla yeniçeri askerinin ortasında 3 metre yüksekliğinde 6 metre eninde 12m boyunda bir yığma vardır. Bu yığmaya güneyden 3 basamakla inilen 3 odalar vardır. Çok değerli oda olan oda güneydeki kızın odasıdır. Bu kız Bizans konstantinin kızıdır.
Sarı göl, Emin ağa değirmeni, 9 civcivli tavuk
Sarı gölün bir ayağı harami dereye karışır. Suyun karıştığı yerden biraz aşağıda ana kayaya hark ile domuzluğu oyularak, hargın boyu 18 adımdır. Eminağa değirmeni namında bir değirmendir. Bu değirmenin içine 3 basamakla inilir, savak yerine 9 basamakla çıkılır.ilk basamak kırıktır,basamağın altına bir bakraç altın konmuştur. Domuzluğa yakın sağ duvarın içinde 9 civciv ile bir tavuk tavuğun başının üzerine bir civciv yaptık. Bu civcive bir yılan saldırır vaziyettedir. Bu civcivin başında bir mahmudiye altın yerleştirilmiştir. Domuzluğun altına çarkın altına bir kazan altın yerleştirilmiştir.
Emin ağa değirmeni, Topal ayı, gümüş tabanca ve altın tepsi.
Değirmenden çıkan suyun sağında ve biraz aşağıda bir yerde bir ayağı kırık AYIYI, ayıcıyı yaptık. Ayıcı ayıyı oynatır halde ayıcının sopası yanında dayalı elinde defi sigara çubuğu ensesine sokulu. Ayının topal ayağının altında bir kazan altın horasan ile konmuştur. Ayının 23 adım karşısında ayının topal ayağının resmi yapılmıştır.Bir kara taştır. Bu kara taşın altında bir kazan altın konmuştur. Bu taşın yanında ikinci bir karataş, bu taşta kahve tepsisi resmi ve fincanları vardır. Bu taşın altında hakiki gümüş tabanca ve altın tepsi mevcuttur. Değirmenin önünde bir yarık kaya ile köpek izli bir taş vardır.Bu taş binek taşıdır altında bir bakraç altın vardır. Bu taşın üzerine çıkıp arkanı değirmene verip karşıya bakınca küçük bir mağara görülecektir. Bu mağara askıdadır, kapının yanına kesme bir yol yaptık, mağaranın kapısından iki kişi girecek genişliktedir. İçinde bir çift öküzü bir çocuk çeker vaziyette yaptık. Öküzler burada mahzen kapağıdır. Değirmeni doğusunda bir kaynak arkası duvarla yapılıdır. Bu duvarın arkasında bir kazan altın konmuştur.
Değirmenin önünde çayırda bir incir ağacı ve dibinde ufak taş yığını vardır, bu taş yığınının altında tersine konmuş bir şişe içerisinde bu çevrenin haritası vardır.
Emin ağa değirmeni, 6 civcivli tavuk, tek mahmudiye ve tokmak elmas
Emin ağa değirmeninin güney doğusuna 15-20 dak. mesafede 7 basamakla çıkılan bir mağara. Bu mağaranın kapısının üzerinde 6 civciv yerde bir civciv tavuğun üzerinde , bu civcive bir yılan saldırır halde. Bu yılanın kuyruğunda bir kahve değirmeni, yılanada bir şahin kuşu saldırır haldedir. Bunların yanında bakraçlı bir kız resmi vardır. Tavuğun tepesindeki civcivin başında tek bir mahmudiye altını ve tavuğun göğsünde bir tokmak elmas konmuştur.
Yılanın kuyruğundaki kahve değirmeninde altı okka fındık altını konmuştur. Bakraçlı kız burada ana kapıdır, içeride çok miktarda heykel ve külçe vardır. Yalnız bu kız görünmez ıslanacaktır. Mağaranın tavanında bir çatlak bu çatlak tan sol el ile alınacak bir harita vardır.Bu çatlağın bittiği yerden iki adım geride yerde horosan ile kapalı Emin ağaya ait kanlı gömleğin cebinde 3 adet altın ve bir gümüş tabanca vardır. Bu mağaranın kapısının karşısında 40 adım mesafede Emin ağaya ait mezar, bu mezarda 3 adet çok kıymetli taşlardan işlenmiş o zamanlar her biri yüz bin kuruş değerinde kemer konmuştur. Bu mezarın başında siyah putlu bir taşın altında bir kazan altın konmuştur. Bu mağaranın önünden geçen patika yolun üzerinde 12 dikili taş vardır, 7.taş putludur, bu taşın altında bir kazan altın vardır. .Harami dereye SARI gölün suyunun karıştığı bir noktadan yukarı doğru yürürsek aynı suyun ayağından dönen 3 değirmeni görüp geçeceğiz. Dereyi daha yukarı takip edersek dağın alan kısımlarında SARI MEŞELİĞE geliriz.
sarı meşecik, kıç kıça yatan öküzler, 7 lokmalı zincir, çan ve 900 okka gelen kazan
Sarı meşeliğin tam ortasında iki öküzü kıç kıça yatar vaziyette yaptık. Öküzlerden birini siyah diğerini ise beyaz taşa yaptık. Öküzlerden birinin boynunda 7 lokmalı zincir diğerinde bir çan vardır, bu çanda 3 adet altın vardır. 7 lokmalı zincirli öküzün böğründe harita ve 500 adet altın bulunmaktadır. Beyaz öküzün baktığı yerde tam 51 adım ilerisinde yere yakın bir taşta bir kız elinde bir tutam ot öküze uzatır vaziyettedir. Bu taşın 4,5 arşın altında 900 okka gelen bir kazan altını yerşleştirdik. Bu oyalandığımız yerler, VEZİR tepenin batı istikametidir. Biraz daha yukarıdaki kısımlarda KİRAZLI YAYLAda 1 tek öküz boynunda ÇAN ile otlar vaziyette görülecektir
DAĞARCIK DEĞİRMENİ
Vezirhan’ın altında, Yoğrtlu Köyü doğusundan gelen, Kadıkaltı Köyünün altından birleşerek gelen Kazan Dere içinde Dağarcık Değirmen vardır. Bu değirmenin kapı eşiğinde bir bakır dolusu para ile şişe içinde, ağzı bal mumu ile kapalı kroki vardır. Değirmenini yüz adım altında, üç suyun birleştiği yerin sağında yirmi adım mesafede bir kaynak vardır. Üstü göçük yarda. Bu kaynağın başında bir çaputlu mezara öküz derisi içinde yüz okka para koyduk. Altında ceset, cesedin altına da para koyduk.buraya eski köy yeri on beş dakika mesafede. Değirmenin karşısında, göçüğün üstünde eski köy mezarlığı. Bu mezarlıkta sarıklı bir mezar taşı. Mezarda otuz okka karışık para. Bu mezarın başında ulu bir meşe, meşenin üç adım batısında çocuk mezarı, içinde kazanla yüz okka altın koyduk.
Mağaranın karşısında ve içinde örülü yılanlar bir birinin aynı. Karşılarında ayı, avcı, karaca, güvercinler, tek bir kaya zincirle bağlanmış. Hedef alıp baktığımızda mağaranın ağzında, deliğe pisa vaziyette bir yılan olacak. Mağaranın içinde, ortasındaki tabak şeklinde kısım kırılırsa yirmi dört saat para akar. Altındaki daireli taş boştur. Çevresindeki işaretler akacak meblağla ilgilidir. Mağaranın tabanından tavanına yüksekliği dokuz kulaçtır.
Cambazlar ve diğer köyler
Cambazlar köyünün karşısında kara yamaya karşı bir yamada, poyra tarafından gelen bir taşlık vardır. Burada dikenli bir yerde mağara var ağzını kapattık. Mağaranın işareti bir nal, domuz kafası, bir adam
Bir kartal bir al, bir kılıç, iki çakmaklı tabanca uzunca bir tüfek, bir sıra yazı, iki küçük put ve daha bir çok işaret yaptık. Burada otuz sekiz ester yüklü malımız var. Eşkıya başı Topal Manol otuz iki kişiyi burada kesti… Yalnız bir hekim kurtulup kaçtı. Esterlerin hepsini uçurumdan aşağı attık. Burası harami deresidir. Çukurcambaz Köyünün içindedir bu dere. Alt yanında Çalıca Köyü vardır. Yirmi beş dakika kıblesinde Tahtacı Köyü vardır. Onun üst tarafında Karacık köyü vardır. Son nişanımız mağarayı gösteren kılıçtır. Kılıç yüksektir. 70 cm yüzü, 130 cm sapı vardır. 70 adım önü mağaradır. Çevresi cin deresi. İçinde yedi adet deve, üçü birbirine bağlı dördü bağsızdır. Develerin önünde bir kız resmi. Develerin önünde yine bir namaz taşı. Namaz taşının arkasında bir put, bir parmak izi.
Pazarlı Köyü civarında Sarı Kız mezarı, ziyaret edenler çaput bağlarlar. Bu köyün dere boyunda üst üste iki değirmen, üst köşesinde doğru bir metre boyunda bir taş üzerinde üç put, altında bir aşa bakırı para vardır. Daha ileri kayada demir halka. Dere boyundaki taş yarın ayı izi, sivri burunda üç köşeli taş görülecektir. Üç duvarı ayakta, bir duvarı yıkıldı, tepe üzerinde harabe halinde olan Bizans kilisesi var. Batısındaki derede iki yavrulu ayı, solundaki ayı meme emer, üzerinde oyma put. Burada mahzen içinde zinet doludur. Soluk değirmeni bu civarlardadır.
Papaz köyünün batısında bir kadı mezarı vardı. Buradan kırk dakika aşağıda Gülle Köyü vardır. Üç Kayalar ve Çimenika Kalesi içinde bir havuz, birde kapalı kuyu vardır. Bizans’tan kalama bu kuyuda hazine vardır. Sandık Kaya Üç Kayalara yakındır. Dere sonunda ve Papaz köyü deresinde üç gözlü köprü, köprüde bir put, üç köşeli taş, bunun yakınında meşe ağacı meşe ağacının yakınlarında mezar taşına benzeyen bir taş ve altında 1646 tane karışık para vardır. Yine bu civarda köyün doğusunda, ana kayaya yapılmış olan bir değirmen. Yedi basamakla oluk başına çıkılır. Bu değirmenin batısında bir leğen, bir ibrik, bir tilki, bir yılan, bir ördek , üç balık resimleri olacak.bu resimlerin bazıları oyma bazıları kabartmadır. Değirmenin alt tarafında kapalı mağara var. Mağaranın ağzında çöreklenmiş bir yılan. Üstünde doksan dokuz okkada duran bir kantar. Burada 99 okka altın vardır. Yine bu civarda avcı köpeği, avcı ve karaca resimleri olacak. Avcı diz çökmüş bir Yunan askerine benzer çarıklarının üzeri püsküllüdür. Yine unun yan tarafında gelen üstü kapalı üç gözlü Kara Hasan köprüsü. Bu köprü 12. Kara Hasan köprüsüdür.
7. Kara Hasan Köprüsü yolun üzerindedir. Üstü açık gözü biridir. Esas köprü kapalıdır. Açık Kara Hasan Köprüsünden dokuz dakika yukarısındadır. Kapalı köprünün yukarısında siyah bir taş vardır. Üstü muska gibi üç köşe ovulmuştur. Onunda karşısında dört köşe yontulmuş bir taş olup, üzerinde “VA” rakamı vardır işte hazinemiz buradadır. Son koymamızdaki meblağ 2600 okka dır. Köprünün doğu karşısında hora tepesi 43 dakika mesafededir, Horatepe’de nişan olarak iki dikili taş ve birinde kemençe resmi vardır. Yerde yatan dört köşe hazır taşı hazine biraz yanındadır.
Kara Tepe, Tekne
Kara tepeye çıkarkende bir yerli ana taş üzerine Kabartma çerkez eğerini tam takım olarak yaptık. Kantarmasınada katlanmışça vaziyette eğerin üst kaşına taktık. Çerkez Eğerin ön kaşında tek bir altın vardır. Eğerin heriki özengisinin altında birer heybe altın konmuştur. Eğerin altına kirpiyi horasan ile sıvayıp 10 okka mücevherat yerleştirilmiştir. Bu civarda 3 kaynak vardır.Kurt tepenin eteğidir. Zirveye çıktığımızda 2 renkli mermerden oldukça büyük boyu 2 kulaç,1,85 eni eni 1 kulaç 1.50 cm olan bir tekneyi anataşa kurnazlıkla yaptık ve bir köşesini kasten kırdık şarka-doğuya gelen köşesinin kırık parçasını da teknenin sağ önüne gelen bir yerinde ve tam 7 arşın önünde toprağa gömdük. 70 okka altını bu taşın altına yerleştirdik.Bu teknenin sağ ön tarafına rusça yazılar yazılmıştır.Görünmez kapalıdır. SPATT7 DON IETTİ Bu tekneye çok yakın domuz kontrası vardır, önünde güneyinde 18 arşın. Bu kotraya 18 basamakla demir ızgaralarla kapalı mahzene girilir. Bu tekneye kuzeyden güneye gelirken kaldırım bir yol dereye iner.Yolun bitiminde iki kaya vardır. Bunlar Pehlivan Kayalardır. Burada 2000 iki bin okka olan altını mahzene yerleştirdik. Bu kayanın birinde LEĞEN - İBRİK resmi vardır. Leğenin kendisinde horosanla sıvanmış bir miktar altın konmuştur. Buraya yakın bir taşta 9 lokmalı zincir resminin bitiminde yerde bir bakraç mahmudiye altını konmuştur.
Kara Tepe Doğusu
Kara tepenin doğusunda büyük bir mezarlık çok tarihidir. Kara tepenin üzerinde bir yatır mevcuttur. Bu yatır kuyudur. Bu kuyudabn bizanslardan kalma odalara girilir. Çok tarihi varlık mevcuttur. Tepenin batı kuzeyinde bir taş yığınının altında kapalı bir sofra nın altında bir mahzen dolusu kıymetli varlık vardır. Kara Tepenin üzerinde bir kayada 21 lokma zincir , bunun yanında kapalı bir mağaranın sağ tarafında kuru duvarın ortasından kapısı açılan büyük mahzene girilir. Burada 70 ton altın mevcuttur. Kara tepedeki işlerimizi bitirdikten sonra vezir tepeye vardık.Tam zirvede etrafı kaldırım taş döşeli 22 adım boyunda bir vezir mezarı yaptık. 13 metre derinlikte büyük mahzen vardır. Bu Tepede 4 köşe bir taşta çıplak sol ayak resminin altına bir kazan altın yerleştirilmiştir. Burada kayada yay ok resmi vardır.Tepede bir taşın üzerinde bir tabanca resminin altında bir kazan altın koyduk.
Vezir tepeden güneye dönersek bir köy, bir vezir köprü vede mandıra yerleri görünür. Vezir tepenin poyrazında 1,2 dönüm kadar büyüklüğünde bir SAZLI göl vardır. Bu gölün ortasında adacık halinde bir kara taşta iki adet güvercin resmi yaptık. Biri yalaktan su içer diğeri su içmiş havaya bakıyor. Bu taş aslında bir çeşmenin yalak taşıdır. Bu taşta altı okka altın vardır. Bu göle …altını boca ettik, sonra 140 kişi almak için çaba gösterdik alamadık. Dünya durdukça payidar olacaktır. Bu gölün doğu kısmı yarıktır.
Sazlı Göl
Bu yarık kanalda 40 adet kaldırım halinde taşlar dizilidir. Bütün taşlara çeşitli işaretlerler yapılmıştır. 39. taşta oyuk işareti vardır. Bu taşın altına 1500 okka altını yerleştirdik. Bu gölün yanında bir yığmanın altına, bir kazan altını yerleştirdik. Bu göl o zaman sazlı göl idi biz buna sarı göl ismini koyduk.Sarı gölün doğu tarafında kayalıkta bir asker yeniçeri askeri kayaya tırmanır vaziyette elinde silahı kütüklük belinde sivri külahlı yan bakar durumda kayaya tırmanır vaziyette resmedilmiştir. Kütüklük doludur.Askerin üzerine bir yılan sarkar vaziyettedir, bu taşın altına bir teneke altın konulmuştur. Askerin üzerinde tepede siyah bir kara taşın altında ana mahzen bulunup kapanmıştır. Askerin yan baktığı yerde omuzunda su bakırları ile bir kız ona bakar vaziyette mağaranın ağzındadır. Su balırları altınla doludur. Bakraçlı kızla yeniçeri askerinin ortasında 3 metre yüksekliğinde 6 metre eninde 12m boyunda bir yığma vardır. Bu yığmaya güneyden 3 basamakla inilen 3 odalar vardır. Çok değerli oda olan oda güneydeki kızın odasıdır. Bu kız Bizans konstantinin kızıdır.
Sarı göl, Emin ağa değirmeni, 9 civcivli tavuk
Sarı gölün bir ayağı harami dereye karışır. Suyun karıştığı yerden biraz aşağıda ana kayaya hark ile domuzluğu oyularak, hargın boyu 18 adımdır. Eminağa değirmeni namında bir değirmendir. Bu değirmenin içine 3 basamakla inilir, savak yerine 9 basamakla çıkılır.ilk basamak kırıktır,basamağın altına bir bakraç altın konmuştur. Domuzluğa yakın sağ duvarın içinde 9 civciv ile bir tavuk tavuğun başının üzerine bir civciv yaptık. Bu civcive bir yılan saldırır vaziyettedir. Bu civcivin başında bir mahmudiye altın yerleştirilmiştir. Domuzluğun altına çarkın altına bir kazan altın yerleştirilmiştir.
Emin ağa değirmeni, Topal ayı, gümüş tabanca ve altın tepsi.
Değirmenden çıkan suyun sağında ve biraz aşağıda bir yerde bir ayağı kırık AYIYI, ayıcıyı yaptık. Ayıcı ayıyı oynatır halde ayıcının sopası yanında dayalı elinde defi sigara çubuğu ensesine sokulu. Ayının topal ayağının altında bir kazan altın horasan ile konmuştur. Ayının 23 adım karşısında ayının topal ayağının resmi yapılmıştır.Bir kara taştır. Bu kara taşın altında bir kazan altın konmuştur. Bu taşın yanında ikinci bir karataş, bu taşta kahve tepsisi resmi ve fincanları vardır. Bu taşın altında hakiki gümüş tabanca ve altın tepsi mevcuttur. Değirmenin önünde bir yarık kaya ile köpek izli bir taş vardır.Bu taş binek taşıdır altında bir bakraç altın vardır. Bu taşın üzerine çıkıp arkanı değirmene verip karşıya bakınca küçük bir mağara görülecektir. Bu mağara askıdadır, kapının yanına kesme bir yol yaptık, mağaranın kapısından iki kişi girecek genişliktedir. İçinde bir çift öküzü bir çocuk çeker vaziyette yaptık. Öküzler burada mahzen kapağıdır. Değirmeni doğusunda bir kaynak arkası duvarla yapılıdır. Bu duvarın arkasında bir kazan altın konmuştur.
Değirmenin önünde çayırda bir incir ağacı ve dibinde ufak taş yığını vardır, bu taş yığınının altında tersine konmuş bir şişe içerisinde bu çevrenin haritası vardır.
Emin ağa değirmeni, 6 civcivli tavuk, tek mahmudiye ve tokmak elmas
Emin ağa değirmeninin güney doğusuna 15-20 dak. mesafede 7 basamakla çıkılan bir mağara. Bu mağaranın kapısının üzerinde 6 civciv yerde bir civciv tavuğun üzerinde , bu civcive bir yılan saldırır halde. Bu yılanın kuyruğunda bir kahve değirmeni, yılanada bir şahin kuşu saldırır haldedir. Bunların yanında bakraçlı bir kız resmi vardır. Tavuğun tepesindeki civcivin başında tek bir mahmudiye altını ve tavuğun göğsünde bir tokmak elmas konmuştur.
Yılanın kuyruğundaki kahve değirmeninde altı okka fındık altını konmuştur. Bakraçlı kız burada ana kapıdır, içeride çok miktarda heykel ve külçe vardır. Yalnız bu kız görünmez ıslanacaktır. Mağaranın tavanında bir çatlak bu çatlak tan sol el ile alınacak bir harita vardır.Bu çatlağın bittiği yerden iki adım geride yerde horosan ile kapalı Emin ağaya ait kanlı gömleğin cebinde 3 adet altın ve bir gümüş tabanca vardır. Bu mağaranın kapısının karşısında 40 adım mesafede Emin ağaya ait mezar, bu mezarda 3 adet çok kıymetli taşlardan işlenmiş o zamanlar her biri yüz bin kuruş değerinde kemer konmuştur. Bu mezarın başında siyah putlu bir taşın altında bir kazan altın konmuştur. Bu mağaranın önünden geçen patika yolun üzerinde 12 dikili taş vardır, 7.taş putludur, bu taşın altında bir kazan altın vardır. .Harami dereye SARI gölün suyunun karıştığı bir noktadan yukarı doğru yürürsek aynı suyun ayağından dönen 3 değirmeni görüp geçeceğiz. Dereyi daha yukarı takip edersek dağın alan kısımlarında SARI MEŞELİĞE geliriz.
sarı meşecik, kıç kıça yatan öküzler, 7 lokmalı zincir, çan ve 900 okka gelen kazan
Sarı meşeliğin tam ortasında iki öküzü kıç kıça yatar vaziyette yaptık. Öküzlerden birini siyah diğerini ise beyaz taşa yaptık. Öküzlerden birinin boynunda 7 lokmalı zincir diğerinde bir çan vardır, bu çanda 3 adet altın vardır. 7 lokmalı zincirli öküzün böğründe harita ve 500 adet altın bulunmaktadır. Beyaz öküzün baktığı yerde tam 51 adım ilerisinde yere yakın bir taşta bir kız elinde bir tutam ot öküze uzatır vaziyettedir. Bu taşın 4,5 arşın altında 900 okka gelen bir kazan altını yerşleştirdik. Bu oyalandığımız yerler, VEZİR tepenin batı istikametidir. Biraz daha yukarıdaki kısımlarda KİRAZLI YAYLAda 1 tek öküz boynunda ÇAN ile otlar vaziyette görülecektir
DAĞARCIK DEĞİRMENİ
Vezirhan’ın altında, Yoğrtlu Köyü doğusundan gelen, Kadıkaltı Köyünün altından birleşerek gelen Kazan Dere içinde Dağarcık Değirmen vardır. Bu değirmenin kapı eşiğinde bir bakır dolusu para ile şişe içinde, ağzı bal mumu ile kapalı kroki vardır. Değirmenini yüz adım altında, üç suyun birleştiği yerin sağında yirmi adım mesafede bir kaynak vardır. Üstü göçük yarda. Bu kaynağın başında bir çaputlu mezara öküz derisi içinde yüz okka para koyduk. Altında ceset, cesedin altına da para koyduk.buraya eski köy yeri on beş dakika mesafede. Değirmenin karşısında, göçüğün üstünde eski köy mezarlığı. Bu mezarlıkta sarıklı bir mezar taşı. Mezarda otuz okka karışık para. Bu mezarın başında ulu bir meşe, meşenin üç adım batısında çocuk mezarı, içinde kazanla yüz okka altın koyduk.
Mağaranın karşısında ve içinde örülü yılanlar bir birinin aynı. Karşılarında ayı, avcı, karaca, güvercinler, tek bir kaya zincirle bağlanmış. Hedef alıp baktığımızda mağaranın ağzında, deliğe pisa vaziyette bir yılan olacak. Mağaranın içinde, ortasındaki tabak şeklinde kısım kırılırsa yirmi dört saat para akar. Altındaki daireli taş boştur. Çevresindeki işaretler akacak meblağla ilgilidir. Mağaranın tabanından tavanına yüksekliği dokuz kulaçtır.
Cambazlar ve diğer köyler
Cambazlar köyünün karşısında kara yamaya karşı bir yamada, poyra tarafından gelen bir taşlık vardır. Burada dikenli bir yerde mağara var ağzını kapattık. Mağaranın işareti bir nal, domuz kafası, bir adam
Bir kartal bir al, bir kılıç, iki çakmaklı tabanca uzunca bir tüfek, bir sıra yazı, iki küçük put ve daha bir çok işaret yaptık. Burada otuz sekiz ester yüklü malımız var. Eşkıya başı Topal Manol otuz iki kişiyi burada kesti… Yalnız bir hekim kurtulup kaçtı. Esterlerin hepsini uçurumdan aşağı attık. Burası harami deresidir. Çukurcambaz Köyünün içindedir bu dere. Alt yanında Çalıca Köyü vardır. Yirmi beş dakika kıblesinde Tahtacı Köyü vardır. Onun üst tarafında Karacık köyü vardır. Son nişanımız mağarayı gösteren kılıçtır. Kılıç yüksektir. 70 cm yüzü, 130 cm sapı vardır. 70 adım önü mağaradır. Çevresi cin deresi. İçinde yedi adet deve, üçü birbirine bağlı dördü bağsızdır. Develerin önünde bir kız resmi. Develerin önünde yine bir namaz taşı. Namaz taşının arkasında bir put, bir parmak izi.
Pazarlı Köyü civarında Sarı Kız mezarı, ziyaret edenler çaput bağlarlar. Bu köyün dere boyunda üst üste iki değirmen, üst köşesinde doğru bir metre boyunda bir taş üzerinde üç put, altında bir aşa bakırı para vardır. Daha ileri kayada demir halka. Dere boyundaki taş yarın ayı izi, sivri burunda üç köşeli taş görülecektir. Üç duvarı ayakta, bir duvarı yıkıldı, tepe üzerinde harabe halinde olan Bizans kilisesi var. Batısındaki derede iki yavrulu ayı, solundaki ayı meme emer, üzerinde oyma put. Burada mahzen içinde zinet doludur. Soluk değirmeni bu civarlardadır.
Papaz köyünün batısında bir kadı mezarı vardı. Buradan kırk dakika aşağıda Gülle Köyü vardır. Üç Kayalar ve Çimenika Kalesi içinde bir havuz, birde kapalı kuyu vardır. Bizans’tan kalama bu kuyuda hazine vardır. Sandık Kaya Üç Kayalara yakındır. Dere sonunda ve Papaz köyü deresinde üç gözlü köprü, köprüde bir put, üç köşeli taş, bunun yakınında meşe ağacı meşe ağacının yakınlarında mezar taşına benzeyen bir taş ve altında 1646 tane karışık para vardır. Yine bu civarda köyün doğusunda, ana kayaya yapılmış olan bir değirmen. Yedi basamakla oluk başına çıkılır. Bu değirmenin batısında bir leğen, bir ibrik, bir tilki, bir yılan, bir ördek , üç balık resimleri olacak.bu resimlerin bazıları oyma bazıları kabartmadır. Değirmenin alt tarafında kapalı mağara var. Mağaranın ağzında çöreklenmiş bir yılan. Üstünde doksan dokuz okkada duran bir kantar. Burada 99 okka altın vardır. Yine bu civarda avcı köpeği, avcı ve karaca resimleri olacak. Avcı diz çökmüş bir Yunan askerine benzer çarıklarının üzeri püsküllüdür. Yine unun yan tarafında gelen üstü kapalı üç gözlü Kara Hasan köprüsü. Bu köprü 12. Kara Hasan köprüsüdür.
7. Kara Hasan Köprüsü yolun üzerindedir. Üstü açık gözü biridir. Esas köprü kapalıdır. Açık Kara Hasan Köprüsünden dokuz dakika yukarısındadır. Kapalı köprünün yukarısında siyah bir taş vardır. Üstü muska gibi üç köşe ovulmuştur. Onunda karşısında dört köşe yontulmuş bir taş olup, üzerinde “VA” rakamı vardır işte hazinemiz buradadır. Son koymamızdaki meblağ 2600 okka dır. Köprünün doğu karşısında hora tepesi 43 dakika mesafededir, Horatepe’de nişan olarak iki dikili taş ve birinde kemençe resmi vardır. Yerde yatan dört köşe hazır taşı hazine biraz yanındadır.