Karadeniz’deki Batık Gemiler İnceleniyor

svs

Engellendi
Katılım
10 Ara 2015
Mesajlar
305
Tepkime puanı
1
Puanları
3
Yaş
33
Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde yer alan Tieion Antik Kenti açıklarında MS. 2 ile 13. yüzyılları arasına tarihlenen 4 batık gemi için çalışma başlatıldı.



Bartın Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Tieion Antik Kenti Kazı Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, batıklar üzerinde uzun zamandır çalışma yürütmeyi planladıklarını ve hava şartlarına göre toplam 10 gün su altı kazısı yapacaklarını söyledi.
Çalışmaları Bartın Üniversitesi Arkeoloji Bölümü yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri Florida Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Peter Sinelli ile Dr. Edward Dandrow’un 5 öğrencisiyle yürüttüklerini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:
“Antik kentteki kazılar geçen ay başladı. Temmuz ve ağustos ayı boyunca karadaki çalışmaları yürüttük. Çalışmalarımızın son bölümünü ise su altı çalışmalarına ayırmıştık. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden alınan izinle Ereğli Müze Müdürlüğü başkanlığında yürüttüğümüz çalışmalarda 10 kişilik su altı ekibimiz var. İlk etapta elimizde ne var, ne yapabiliriz gibi su altında tespitlerimizi yaparak çalışmalarımızı yürüteceğiz. Tespit ettiğimiz 4 batık gemi var. Şu an kıyıya en yakın olan ve Roma dönemine tarihlendirilen batık üzerinde çalışıyoruz.”




[h=3]Tieion Antik Kenti[/h]Zonguldak’ın kuzeydoğusunda sahil kenti Filyos’taki Tieion Antik Kenti, Tios adlı rahibin önderliğindeki Miletos kolonisince kuruldu. Tarih boyunca Herakleia Pontika (Ereğli) ve Amastris’in (Amasra) gölgesinde kalan kent, çeşitli krallıklara bağlı varlığını sürdürdü.
Romalılar tarafından yıkılıp yağma edilen kent, daha sonra yeniden inşa edilerek Roma eyaletlerine bağlı ticaret ve balıkçı bölgesi olarak varlığına devam etti. Bölge, sonraki dönemlerde balıkçı kasabasına dönüştü.
19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yabancı araştırmacılar ve seyyahlarca araştırmalar yapılan antik kentte 2006’da başlatılan kazı çalışmalarının, Karadeniz ve Küçük Asya tarihi ile arkeolojisine ışık tutması bekleniyor.,,


arkeofili.com adlı internet sitesinden svs tarafından araştırma geliştirme amaçlı alıntı yapılmıştır .
 
Üst