Ne güzel!Ne kadar mutlular ailecek :D

The Thing

C*
Süper Moderatör
Katılım
27 May 2017
Mesajlar
4,608
Tepkime puanı
6,932
Puanları
24
Uyducular dikkat :D

Ekli dosyayı görüntüle 245415

Bir metal detektörü ve Google Earth geçmişi gün ışığına nasıl çıkarabilir?


Google Earth sayesinde pek çok kişi, büyük şehirlerden uzaktaki kırsal bölgelere kadar her yerde dünyayı keşfediyor.
Peter Welch için Google Earth, geçmişe açılan bir pencere işlevi görüyor. İngiliz çiftlik arazilerinin altında yüzyıllardır saklı kalmış tarihi keşfetmesine yardımcı oluyor.

Peter Welch, bir metal detektörü ve bir kürekle İngiltere’nin güneyinde bir arazide arama yapıyor. Etrafı diğer birçok arazilerle çevriliyken aklımıza bir soru geliyor: Neden özellikle bu arazide duruyor? “Aradığımız şey yarıklar, toprağın sıcaktan kurumuş olduğunu gösteren işaretler, daireler, normal olmayan özellikler. Kırsal bölge yapısına uymayan her şey yüzyıllar öncesinden bir bina, yol veya başka bir yapının kanıtı olabilir." Hazineler işte bu aykırı yerlerde bulunuyor. Google Earth, Peter'a bu bölgeleri bulmak için ihtiyaç duyduğu kuşbakışı görünümü sunuyor.


Peter bugüne kadar binlerce keşif yaptı. Bunlardan çoğu 300 yıldan daha eski. Keşifleri arasında kılıç parçaları, antik mücevherler ve hatta "hipposandal" olarak bilinen Roma dönemine ait nal bile var. Ama hiçbiri Peter'ın en büyük keşfi olan gömülü haldeki Sakson sikkeleriyle boy ölçüşemez. Bu sikkeler 1,5 milyon pound'un üzerinde değere sahip.
Peter’ın metal detektöre duyduğu büyük ilgi, 1976 yılında anne babasına ait at yarışı alanında başladı. Metal detektörünü ilk defa bu arazide eski Roma sikkeleri ve mücevherleri aramak için kullandı. 1990 yılında bu hobisini tam zamanlı bir işe dönüştürerek Weekend Wanderers adındaki Metal Detektörü Meraklıları Kulübü'nü kurdu. Peter, dünyanın farklı yerlerinden uzmanlara ve bu alana yeni ilgi duymaya başlamış meraklılara düzenlediği metal detektörü turlarıyla yol gösteriyor. Bu oluşum, kendi türünde Birleşik Krallık'taki en büyük kulüp olma özelliğine sahip.

[video=youtube_share;WS-MfCjzztg]https://youtu.be/WS-MfCjzztg[/video]

“Yerdeyken antik dünyanın izlerini göremezsiniz. Yukarıdan baktığınızda ise yepyeni bir dünya ile karşılaşırsınız.”
Peter Welch


Peter bu işi on yıllardır yapmasına rağmen tarihsel bulgulara erişmedeki başarı oranı Google Earth'ün kullanıma sunulmasıyla arttı. Google Earth ile kırsal bölgelerdeki arazilerde yapacağı arama çalışmaları için araştırma yapabiliyor ve havadan çekilmiş eski fotoğraflara bel bağlamak zorunda kalmıyor. Peter, Aralık 2014 tarihinde Google Earth sayesinde bir arazide kare şeklinde bir işaret olduğunu fark etti. Weekend Wanderers işte tam bu arazide 1,5 milyon pound değerindeki Sakson sikkelerini buldu. Sikkeler şu anda kraliçenin emriyle Buckinghamshire County Müzesi'nde sergileniyor.


Şu anda hiçbir keşif bununla boy ölçüşemese de metal detektörü kullanıcıları tarafından keşfedilmeyi bekleyen pek çok arazi bulunuyor. “Bakarsınız yine büyük bir keşif yaparız.” diyor Peter.



“Uzun sürmeyeceğine eminim.”

Kaynak
Google Earth ve bir metal detektörü sayesinde geçmiş gün ışığına çıkıyor | Google
 

_Mithra_

🇹🇷 M¡₺ŕ@ 🇹🇷
Moderatör
Katılım
5 Haz 2018
Mesajlar
1,897
Tepkime puanı
1,225
Puanları
20
Yaş
51
Konum
İstanbul
emeğine sağlık ustam
"uydu görüntülerinden nasıl yararlanabilirim" sorusuna güzel yanıt içeriyor
bir de doğru yerde hangi tip cihazla neler bulabilirim sorusuna cevap içeriyor
bir de Sedegor un "eski yapı yerlerine yönelelim" uyarısına cevap içeriyor
 

APOLLONUS

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
24 Eyl 2013
Mesajlar
2,120
Tepkime puanı
3,010
Puanları
23
Bizim anadolu topraklarında google earth e bile gerek kalmıyor,maşallahı var nereye başını çevirsen eski yaşam alanı görmek mümkün,boşuna medeniyetler beşiği denilmemiş. Tarihi üç beş yüzyıla bakanlar tarafından egemen kılınmış bir dünya profili çizilsede şu anda,elbet tarihi on bin yıllardan oluşan toplum egemen gelecek bir gün inşallah.
 
Üst