boşluk ya da metal frekansların yüzeye çıkma kuralı ve alan tarama paradoksu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Keskingöz

Tüm Yorumlarım, Resmi Kazılar İçin Geçerlidir.
Süper Moderatör
Katılım
11 Şub 2018
Mesajlar
2,167
Tepkime puanı
1,991
Puanları
23
merhaba arkadaşlar.
malum çözülemeyen bir konuyu açmak ve bilgilerimizi birleştirmek isterim.
1- toprak altındaki bir altın frekansı yüzeye nasıl ve ya ne kadar eğim ile çıkar?
2- kaya içine yerleştirilmiş bir metal frekansa yüzeyde nasıl yakalanır ?
3- altın frekansı yüzeye çıkınca sert bir kayaça çarpınca yön değiştirir mi ?
El cevap:
1- toprak altındaki bir altının yüzeye 45 c kuzey yönlü olarak çıktığını, bir makalede okumuş idim; fakat sonrasında o makaleyi bir türlü bulamadım. makale denenmiş ve ispatlanmış ise; alan tarama ya da çubukların işaret ettiği noktalardan güneye doğru 1 adım ya da derinliğine göre 2 metre geniş çalışmak gerektiği ortaya çıkıyor.
yani 1. maddede saydığım durum ispatlı ise; şimdiye değin cihaz ya da çubuk noktayı verdi, kazıdık ama çıkmadı durumunun sebebi bellidir.
2- kayada bulunan bir metal frekansı yüzeye dik mi çıkar ? hiç zannetmiyorum. kayanın cılız olduğu yönden eğimi bulup yüzeye çıkıyor olabilir. bu net bir yön müdür ? hayır! cılızlığın olduğu yöndür. bu durumda boşluk testi durumu doğrulayacaktır.
3- örnek: dut ağacının 3 arşın önüne 5 metreye gömülen sarı kızın üzerine 2'ye 2 bir horasan kaya konuldu. altın frekansı 45c kuzeye eğilimi gerçekleştirirken yüzeye yakın 2 metrede sert bir kayaç daha çıktı ve eğilim kendini 1 m daha kuzeye attı. frekans yolculuğuna devam ederken başkada bir kayaça ya da sert bir cisime rastlamadan mavi göyküyüzü gördü.
defineci ali. son model aldığı alan tarama ya da çubuğu dut ağacının 7 arşın önünde altın frekansı aldı ve kazmaya başladı. defineci ali tam 6 metre indi ama ortala sarı kız yok idi.
defineci ali; "Nasip değilmiş" dedi ve kapadı dutun 7 arşın önünü.
soru?:
sorun defineci ali'de miydi ? yoksa ona altın frekansının yüzeye çıkışını anlatmayan alan tarama ya da çubukçularda mıydı ?
 

Tenkit

Bilgili Üye
Katılım
24 Şub 2018
Mesajlar
229
Tepkime puanı
3
Puanları
4
Keskingöz olayi guzel anlatmişsin. Ustalardan oze olarak şunu ogrenmek lazim, kasa kayadan suphelendik diyelim bunun tespiti en iyi dedektorlemi yapilir, cubukla mi? Birde hangi dedektor bu konuda daha iyi sonuc verir.
 

Keskingöz

Tüm Yorumlarım, Resmi Kazılar İçin Geçerlidir.
Süper Moderatör
Katılım
11 Şub 2018
Mesajlar
2,167
Tepkime puanı
1,991
Puanları
23
öncelikle kasa kayanın işareti vardır. onu bulman gerekir. banka niyetine kullanılmıştır. yok eğer kaya mezarının ya da bazı sembollere gizlenmiş küçük keseleri soruyorsan, onlar kendini çok çabuk belli eder. diğerlerinden farklı yapılmıştır bombeli ya da yüzeyi düzgün daire ya da kare gibi dururlar. dedektör ile çalışacaksan en az 70 cm'den gören bir dedektör olmalı. gold finder tarzı dedektörler bu konuda iş görür.
 
Son düzenleme:

antidepresan

Aktif Üye
Katılım
10 Eyl 2016
Mesajlar
165
Tepkime puanı
5
Puanları
3
Bunun en güzel cevabını verecek kişiler çubuk veya alan tarama cihazıyla sarı kızı bulmuş kişiler olucaktir ustam bende merakla bekliyorum
 

Tenkit

Bilgili Üye
Katılım
24 Şub 2018
Mesajlar
229
Tepkime puanı
3
Puanları
4
Evet daha once bu konuda sonuca ulasmis tecrubeli arkadaslar yardimci olursa cok iyi olacak
 

Tenkit

Bilgili Üye
Katılım
24 Şub 2018
Mesajlar
229
Tepkime puanı
3
Puanları
4
Bu tur kaya kasalari dedektorle tespit eden olduysa, tecruberini paylasmalarini bekleriz
 

Mushap

Editör
Katılım
26 Eyl 2018
Mesajlar
719
Tepkime puanı
484
Puanları
9
Soruya cevap veren olmamis. Konuyu okuyunca acaba dedim bendeki yaklasik 35&40 cm lik sapma bu yuzden olabilirmi derinlik artarsa hata olcusude artarmi ki.hedefin tam uzerinde degilde 35 cm kadar onunde tam burada dedigim malzeme 40 cm derinlikte ve ,35 cm daha ilerde cikti antremanda
 

Trakyalı81

Yorumlarım 2863 sayılı kanun çerçevesindedir.
Katılım
18 Ocak 2019
Mesajlar
1,332
Tepkime puanı
2,815
Puanları
23
Konum
Tekirdağ
Merhaba @Keskingöz

Çubuğun dahil olduğu alan tarama kullanıcısı olarak 1 nolu soruna cevap vermek istiyorum. Ve de ekleme de yapacağım:

Hedefin manyetik alanı yeryüzüne 45° lik açı ile çıkar.
Buna kuzey yönlü demek eksik bir bilgi olur.
45° açıyı hale şeklinde düşünmek gerekir.
Yani 360° derecelik alana 45° açıyla etki eder.
Tabiki her zaman 4 yönden de 45° açı oluşturmaz,oluşturamaz.
Bunun bir çok sebepleri vardır. Bunlara değinecek olursak ;

Eğim,hedef derinliği,ebat,ebattaki 4 yöndeki dengesizlik ve manyetik rüzgarlar.

Tespit edilen bir hedefin derinliğine bağlı olarak 30-90 cm hedef noktasından kayması çok olağandır. Bu kayma herhangi bir yöne doğru olabilir.

Sayın @Mushap sorun sizde değildir.

Örneğin 2 m de tespit edilen bir hedefte işlem yapılma kararı verildiğinde , 50 cm kazıldıktan sonra tekrar hedef noktasına bakıldığında bir miktar hedefin yer değiştirildiği görülecektir. Hedef ne kadar büyük ve ne kadar derindeyse sapma o kadar fazla olacaktır.

Başka bir örneği verecek olursak,4 m derinlikteki bir bakır bakraçın içindeki paraya ulaşmak için açılan 2*2 m ölçülerindeki çukurda, yaklaşık 2,5 m derinliğe ulaşıldığında ,hedef noktanızın,sizin açtığınız çukurun tam köşesinde kaldığınızı görürseniz şaşırmayınız. O yüzden her 50 cm derinlikte hedef noktası tekrar kontrol edilmeli ve kazı alanının yeri gerekiyorsa o tarafa yönlendirilmelidir.

Yine hedefin boyutuna bağlı olmak kaydıyla, hedefe ortalama 1-1,5 m kala minimal sapmalarla manyetik alan sabitleşir ve hedefe ulaşırsınız.

Hedefin manyetik alanı,yeryüzündeki havaya girdiği zaman dikey olarak yükselmeye başlar.
Yukarıda 45° açıyı 4 yönden bozabilecek bir kaç madde saymıştım. Basit bir örnek verecek olursam,50 cm ara ile gömülmüş 2 küp mesela. Dar uzun bir dikdörtgen hedef oluşturmuş olduğunu düşünün. Yeryüzüne 45° lik açılarla çıkacaktır ama yeryüzünde oluşturduğu hale farklı olacaktır. Bu sapmalar çubuklu alan tarama için geçerli olup, tecrübelerime dayanarak normal çubuklar içinde gerçerli olmak zorunda olduğunu düşünüyorum. Çünkü madenin tespiti için aynı şeyler sofrada var. @BulursamKader25 hocam belki yorumlamak ister.

Asıl manyetik rüzgarların oluşturduğu problem gözardı edilirse büyük hatalara sebebiyet verebilir. Ya da çubuklarım bozuldu diye üzüntü içinde kendinizi kahredebilirsiniz de..
Enerjim bitti sanırım bir terslik var bende diye kendinize de suç atabilirsiniz. Aslında o esnadaki sorun bambaşkadır. Ve bu her çubuk kullanan ustanın başına muhakkak gelmiştir. Ya durumu farketmiştir ama anlamladıramamış ve kontrollerine devam ettiğinde sorun olmadığını bir anlık bir terslik diye ötelemiştir. Ya da ,belki de baktığım alanda herhangi bir hedef yok diye çekip gitmişte olabilir...

Manyetik Rüzgarların Hedef Tespiti Üzerindeki Etkisi diye başlık atacak olursak ;

Önce hedefi biraz açalım. Gömülü metallerde radyasyon birikimi vardır. Her atomun çekirdeğindeki elektriklenmiş partiküller titreşim hareketleri yaparlar. Atom her maddenin temel yapısıdır. Her atom değişik partiküllerden oluşmuştur. Her partikülün ağırlığı farklıdır. Bazıları negatif bazıları ise pozitiftir. Atomlardan da moleküller oluşur. Bu moleküller dönen kompleks elektron yapılarına sahiptir. Atom çekirdeği proton ve nötrona sahip olduğu gibi diğer partiküllere de sahiptir. Bu partiküller her maddenin atomunda farklıdır,değişiktir. Bu nedenle maddenin atom yapıları ayrı ayrıdır. Her madde ayrı değişik radyasyon maddesi yayar. Bu nedenle değişik frekanslar oluşur. Kısaca hedefin özellikleri bu diyelim.

Dünyanın manyetik alanı sanıldığı gibi ölmüş bir hastanın kalp çizgisi gibi dümdüz değildir. Bazı yorumlarda tam bu ifade ediliyordu. Tam düz olduğu zamanlarda tabiki vardır. Ama aslında dünyanın manyetik alanı her zaman hareketlidir. Stabil ASLA değildir.

Normal koşullarda hedeflerin manyetik alanı gücü ,dünyanın manyetik alanının gücünden her zaman fazladır. Ama cümle normal koşullarda diye başlıyor..
Güneş patlamaları ; güneşte her zaman olan büyük patlamalar yani güneşin kütle kaybı v.b. durumları büyük bir hızla dünyaya doğru yol alır. Gelene kadar hem hız kaybeder hemde dünyamızı saran koruyucu tabakalar bu manyetik rüzgarları mümkün mertebe minimize etmeye çalışır. Yaşayan canlılara zararı olmayacak şekle büründürür ve hayat devam eder diyelim. Ancak bazı zamanlardaki oluşan büyük patlamaların oluşturduğu manyetik rüzgarlar,dünyanın manyetik alanının etkisi çok yükseltir. İşte o esnada bizim tespit etmeye çalıştığımız madenlerin manyetik etkisinin gücü,dünyanın manyetik etkisinin gücünden zayıf kaldığı için, ister alan taramayla,ister çubukla,ister bilmem neyle bakın, hedeften ASLA sinyal alamazsınız.

Testi basittir. Ayaklarınızın dibine el büyüklüğünde bir demir parçası atın yere. Ne normalde hangi çeşit çubukla üzerine geldiğinizde çarpı yapıyorsa o çubukları elinize alın ve 2 m geriden yürüyerek üzerine gidin. Çubuklar çarpı oldu mu ? Dünyanın manyetik alanı stabil,dengeli peki sorun yok. 1-5-10 ar dk lık aralıklarla devam edin yakalayacaksınız. O çubuklar bazen hiç tepki vermeyecek. Bazen de kapansam mı kapanmasam mı diye naz yapacak. Bazen benzini bitmiş gibi davranacak vs. Emin olun bu durum kişinin enerjisiyle veya zihniyle alakalı bir durum değildir. O konuda bambaşkadır. Manyetik rüzgarların etkisi bazen 10 saniye sürer,bazen 1 dk,bazen 5 dk,bazen saatler.. Haberlerde çok büyük güneş patlamaları oluyor şu bu haberleri duyuyorsanız bilin ki bir kaç hafta içinde bunların karşılığını arazide çalışırken göreceksiniz.

Bunlar her zaman olacak. Bunu çözümleyemezsiniz. Aslolan , bunun farkında olup,bir hedefe doğru yürürken ve sinyal alırken,birden kesilen sinyali anlamlandıramamanın önüne geçmek. Acaba sinyal hedefi geçtiğin için mi kesti ? Hayali bir sinyal miydi de kesti ? Mineral miydi ? Yoksa hedef hala var aslında ama, dünyanın manyetik alanının gücü, hedefin manyetik alanının gücünü geçtiği için ve bu yüzden maden tespitinin imkansız hale geldiği için mi kesti ?

Ne yapacağız ? Çok basit. Ya biraz bekleyip tekrar bakacağız. Ya da yanımızda tasıdığımız el kadar demir parçasını ayaklarımızın dibine atıp dünyanın manyetik alanını kontrol edeceğiz. (Hangi tür çubuk ile sizde oluyorsa)

Manyetik alanda sorun varsa,sinyalin kesilmesi çok normal diyeceğiz. Hedefin bizi atlatmasına izin vermeyeceğiz diyerek cevabımı sonlandırıyorum.
Yazdıklarımdan bir nebze feyz alacak olan olursa ne mutlu bana.
Saygılar..
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Keskingöz

Tüm Yorumlarım, Resmi Kazılar İçin Geçerlidir.
Süper Moderatör
Katılım
11 Şub 2018
Mesajlar
2,167
Tepkime puanı
1,991
Puanları
23
Yalnız yukarıda Güney demişim o kuzey olacak.
Ayrıca sert kayaçlarda yön değişme Ya da sinyal sapması hala kesinleşmiş ya da ispatlanmış olgular değil.
Ve sert kayaçlarda sapma teorisini de artık desteklemediğimi de belirtmek isterim.
Hedefe yaklaşınca sapmalardan kurtulmak için çok geniş açılmalı. Trakyalı81 çok değerli bilgiler aktarmışsınız.
Teşekkür ederim.
bir noktadan olumsuz ayrılınca depresif bir hal ile sapma makalelerini okurken açtığım bir başlık idi bu.
ve muhtemeldir ki o okuduğum makalelerin de çoğu hatalı :/
 

Keskingöz

Tüm Yorumlarım, Resmi Kazılar İçin Geçerlidir.
Süper Moderatör
Katılım
11 Şub 2018
Mesajlar
2,167
Tepkime puanı
1,991
Puanları
23
“Manyetik rüzgarların etkisi”
adı altında bir başlık açıp oraya aklınızdaki acaba şunu da yazayım mı diye geçirdiğiniz (hissediyorum:) )o bilgi kırıntılarını da ekleyerek yeni bir konu olarak gündeme getirmenizi istiyorum Trakyalı81 .
emeğinize yüreğinize sağlık.
 

Gönül_Eri

Moderatör
Moderatör
Katılım
24 Kas 2018
Mesajlar
2,840
Tepkime puanı
3,646
Puanları
23
Konum
Galatia
Bilmediğimiz hususlar olduğu için ilgi ile takip edip okuyorum :) Bildiğimiz dahi olsa İmamı azam ebu hanifenin usulünü takip edip karşımdakinin anlattığı bi meseleyi 100 kez dahi duymuş okumuş olsam ilk defa okuyormuş gibi can kulağı ile dinlerim :)
 

Trakyalı81

Yorumlarım 2863 sayılı kanun çerçevesindedir.
Katılım
18 Ocak 2019
Mesajlar
1,332
Tepkime puanı
2,815
Puanları
23
Konum
Tekirdağ
Yalnız yukarıda Güney demişim o kuzey olacak.
Ayrıca sert kayaçlarda yön değişme Ya da sinyal sapması hala kesinleşmiş ya da ispatlanmış olgular değil.
Ve sert kayaçlarda sapma teorisini de artık desteklemediğimi de belirtmek isterim.
Hedefe yaklaşınca sapmalardan kurtulmak için çok geniş açılmalı. @Trakyalı81 çok değerli bilgiler aktarmışsınız.
Teşekkür ederim.
bir noktadan olumsuz ayrılınca depresif bir hal ile sapma makalelerini okurken açtığım bir başlık idi bu.
ve muhtemeldir ki o okuduğum makalelerin de çoğu hatalı :/
Sayın @Keskingöz

Hedefin derinliğine bağlı olarak işlem yapılacak alanın ölçüleri tahmini olarak belirlenebilir. Benim tecrübelerim 4 m derinliğe kadar yapabileceği sapma maximum 90 cm. Derinlik düştüğünde yapabileceği sapma bu orantıdan yola çıkarak hesaplanabilir. Elbetteki hedefin ebatı da önemlidir. Ben her koşulda 2*2 m işleme başlarım. 90+90 cm = 180 cm sapma farkedebilir. (Hedef 360° den her yöne 90 cm sapabilir)Bizim işlem alanımız 200 * 200 cm olduğu için,hedef her halukarda işlem alanında kalacağı için,hedefi es geçme ihtimalimiz bulunmamaktadır. Zaten 4 m derinliğe inecekseniz bana göre o ölçülerde aşağı inmekte şarttır.
4 m derinlikte olan hedefler bildiğiniz üzere spesifik hedeflerdir. 1-1,5 m normal hedeflerdeki sapma kısmen çok daha sınırlı olacağından 1,5 *1,5 m işlem alanı yeterli gelecektir.
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst