Mamacan yaylası???

 

Arslanşah

Member
Katılım
23 Kas 2018
Mesajlar
38
Tepkime puanı
8
Puanları
3

Apollon01

Moderatör
Moderatör
Katılım
7 Ara 2017
Mesajlar
1,562
Tepkime puanı
1,144
Puanları
20
Giresun da diye biliyoruz, başka nesi var? kuşburnu ile meşhur bir yer
 

The Thing

C*
Süper Moderatör
Katılım
27 May 2017
Mesajlar
4,608
Tepkime puanı
6,935
Puanları
24
Yaylayı bilmem ama son fotodaki düzlük güzel.
 

mayhem

Co Admin
Co Admin
Katılım
18 Eki 2015
Mesajlar
5,821
Tepkime puanı
5,475
Puanları
24
Ufak defek kalıntıları olan yerler var . Arada birileri gelir dualarını ederler giderler gelenlerin çoğu alıp gidiyor. hala var duran tabi bu yerlerin her hangi bir işareti yok bir kere bunu bilmeni isterim eski yıkık ev dahi olsa iş yapan bir bölge yerler boş değil nereye bakacağını bilmen yeterli denk gelirsen yapılarına . biraz bilgi ekliyim konuya ALINTI olarak sizde tam olarak ne aradığınızı hangi kiliseyi yada bölgede gezdiğini yazarsın arkadaslarda bildiklerini yazar .

1903 Vilayet salnamesine göre Karahisar-ı Şarki sancağı içinde bulunan ve bugün Sivas vilayetinin sınırları içinde bulunan Suşehri ve Koyulhisar kazalarının nüfusları da hesaba katılırsa, bugünkü Sivas Vilayeti sınırları içinde kalan topraklarda 393 bin 882 kişi yaşamaktaydı. Bugün (2008 nüfus sayımı sonuçlarına göre) bu alanda 631 bin 112 kişi yaşıyor.


Suşehri ve Koyulhisar kazalarının toplam nüfusu olan 53,298 kişi genel toplam nüfustan çıkarılırsa, Sivas Sancağı'nda o tarihte yaşayan nüfus 340 bin 584 kişi kadardı. 1903'te 393 bin 882 olan Sivas'ın toplam nüfusunun yüzde 78'ini (306 bin 331) Müslüman, yüzde 22'sini (87,551) gayri Müslim nüfus oluşturuyordu. Gayri Müslim nüfus daha ziyade, Sivas merkez, Suşehri, Tenos (Şarkışla), Hafik, Koçgiri (Zara), Divriği ve gürün kazalarında yoğunluk kazanıyordu. Yıldızeli ve Koyulhisar'da gayri Müslim nüfus yok denecek kadar azdı. Gayri Müslim nüfusun yüzde 90'ını (77 bin 960) Ermeni, yüzde 7'sini Rum (6 bin 46) ve yüzde 3'ünü diğer milletler teşkil etmekteydi.




Ermeni patriklerinden Mağakya Ormanyan 1912'de yayınladığı "Ermeni Kilisesi" adlı kitabında ise sancaktaki Ermeni nüfusunu kilise kayıtlarına dayanarak 97 bini Gregoryen, 5 bin 500'ü Katolik, 2 bini Protestan olmak üzere 104 bin 500 olarak verir. 1914 Osmanlı nüfus sayımında ise bu sancakta yaşayan Ermenilerin sayısı, 78 bin 605'i Gregoryen, 2 bin 395'i Katolik, 1 bin 915'i Protestan olmak üzere 82 bin 915 olarak geçer. Farklı kaynaklar, bu yıllarda Sivas kent merkezinin 45 bine yakın olan nüfusunun üçte birinden fazlasını Ermenilerin oluşturduğundan bahseder.


Aslında eski adı Sebastia olan bu şehrin, Roma İmparatorluğu'nun Armenia Minor adlı eyaletinin merkezi olduğunu ve 11. yüzyılda doğudan büyük bir Ermeni göçü aldığını dikkate alırsak bu nüfus verilerinin hiç de şaşırtıcı olmaması gerekir.




Gregoryen Ermenilerin şehirde Surp Asdvadzadzin, Surp Sarkis, Surp Pırgiç, Surp Minas, Surp Hagop, Surp Kevork adlı altı kiliseleri vardı. Bunlardan, ana kilise olan Surp Asdvadzadzin Kilisesi'nin içinde iki de şapel bulunuyordu. Şehirde ilk Hıristiyan şehit ve piskoposlarından olan Sivaslı Surp Vlas adına da bir şapel vardı. Sivaslı Müslümanlar tarafından da "evliya" olarak kabul edilen Surp Vlas'ın Medrese mahallesindeki mezarı hem Müslümanlar hem de Hıristiyanlar tarafından ziyaret edilirdi. Katolik Ermenilerin Surp Vlas adlı bir kiliselerinin bulunduğu şehirde Protestanların da iki kilisesi vardı.




Şehrin birkaç km kuzeyindeki Surp Nişan Manastırı yakın vilayetlerden sürekli olarak ziyaretçilerin geldiği önemli bir hac merkeziydi. İçinde Surp Nişan, Surp Garabed ve Surp Asdvadzadzin adlı üç kilisenin bulunduğu manastırda çok sayıda kıymetli yazma kitabın muhafaza edildiği bir de kütüphane vardı.


Surp Asdvadzadzin Kilisesi ile Aramyan ve Tavityan Mekteplerinin yer aldığı, şehrin birkaç km dışındaki Tavra köyünde 1.500 kadar Ermeni yaşıyordu. Köyün yukarısında Surp Hagop ve Surp Anabad adlı iki de manastır vardı.


Sivas çevresinde Hıntragadar Surp Asdvadzadzin ve Surp Hıreşdagabed adlı iki manastır daha yer alıyordu. Çok geniş bir araziye sahip olan Surp Hıreşdagabed Manastırı'nın içinde Surp Garabed, Surp Asdvadzadzin ve Surp Hıreşdagabed adlı üç de kilise bulunuyordu.


Surp Sarkis Kilisesi'nin bulunduğu Pırknik (bg. Çayboyu); Surp Nigoğayos ve Surp Yerrortutyun Kiliseleri ile Pakradunyan Mektebi'nin bulunduğu İşhan (bg. İşhanı), Surp Sarkis Kilisesi ile iki okulun bulunduğu Şinkörek (bg. Esenyurt), Surp Hagop ve Surp Sarkis Kiliseleri ile bir okulun bulunduğu Kaldi, Surp Sarkis Kilisesi ile iki okulun bulunduğu Akkaya, Sivas şehrinin hemen yakınında, Ermenilerin yerleşik olduğu köylerin başlıcalarıydı. Bunlardan en büyüğü, bir kısmı Katolik olmak üzere 2.000'i aşkın nüfusu olan Pırknik'ti.
 

Arslanşah

Member
Katılım
23 Kas 2018
Mesajlar
38
Tepkime puanı
8
Puanları
3
Ustalarım çok teşekkürler ilginiz için mayhem ustam sana ayrı teşekkür ederim...ustam benim gözümle gördüğüm enterasan yerler var ama bşr bşlgim olmadığı için ve senşnde dedigin gibi bşr işaret bulamadım için birşey yapamadım(mesala,daglık alanda ırmaga yakın bir yerde 7 metre uzunluğunda.önünde sag soğlu iki sütunlu bir magra.burayı zamnında ermeniler sormuş fakat çok fazla bilen olmadığı için bulamamışlar..)bide ustam direkli magrayı yada yedi göller nedir ustam....toprak kaymasında dolayı bşr kilise yok oldu yakınıdada ballı kaya cakmaklı mevki var ustam
 

Arslanşah

Member
Katılım
23 Kas 2018
Mesajlar
38
Tepkime puanı
8
Puanları
3
Ustam ilgine teşekkurler..fotoğraflar için üzgünüm..son bahsettigin yerde 1 km aşagısında ermenş veya rum köyü var maden ocagınıda bulduk ustam..ama bir bilgimiz ve malzeme yetersizliginden bşr çalışma yapamdık...o civarda bulunan mezar içinde olsun ŞAlale içinde olsun para bulan oldu ustam Storm
 
Son düzenleme:

Arslanşah

Member
Katılım
23 Kas 2018
Mesajlar
38
Tepkime puanı
8
Puanları
3
Apollon01.Ustam giresun fındıkla meşhur benim yer sahil tarafında olmadığından .Cevizle meşhur bir ilçe.kalesi manstırı eski bir roma şehri var fakat tam gün yüzüne çıkarmadılar .
 

mayhem

Co Admin
Co Admin
Katılım
18 Eki 2015
Mesajlar
5,821
Tepkime puanı
5,475
Puanları
24
Bölgelerde nokta vermiyoruz . Verilen yerleri bir daha göremiyoruz :200: Bahsi geçen yerlerde olduğu söyleniyor demekki kapalı bu yer açık olsa bilinirdi mağara . siz bir tane bulmuşsunuz detaylandırıp resimle birlikte konu açarsanız bilgisi olan fikrini yazıcaktır .
 

Arslanşah

Member
Katılım
23 Kas 2018
Mesajlar
38
Tepkime puanı
8
Puanları
3
��Haklısınız ustam tercübe sahibisiniz benim size ve ustalara danışmak istediğim yer çok.fotoğrafları yaza kadar atamam ama çünkü ulaşım kapalı şimdi.size sormak istedim direkli magra nerden öğrendiniz çünkü bu mevki Acaba {direkli mağra )degilde direkte olan magra olmasın Çünkü direk mevkisin de ermeni bir kadın magrayı hangi tarafta olduğun ve işaretleri söylemiş ....fakat büyüklerde yılan işaretini görmüşler fakat daha sonra işareti kim kırdıysa kırmışlar ve ermeni kadınında dediği gibi Ben göstermeden siz bulamazsınız mağrayı ..bulamıyoruz yakınıdada ocak var yerdemçn tuğla büyüklüğünde erimiş demir çıkıyor..ustam bulamıyoruz anlıcan Ve bunu gibi birçok yer mayhem
 
Son düzenleme:
Üst