Termal Kameralar Nasıl Çalışır ?
Bizim gözümüz sadece elektromanyetik spektrumdaki görünür ışıkları görür. Elektromanyetik spektrumdaki, gözümüzün gördüğü görünür ışıkların dışındaki diğer tüm dalga boylarını, kızılötesi ışık gibi, gözümüzle göremeyiz. 0 Kelvin yani -273°C üzerinde sıcaklığa sahip olan tüm maddeler termal enerji yayarlar. Bu enerji maddelerin sıcaklığına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Termal enerji gözümüzün göremediği kızılötesi (Infrared) aralıkta yayılır. İşte termal kameralar ise tam olarak bu temele göre çalışır. Yani bir termal kamera, elektromanyetik spektrumdaki kızılötesi dalga boylarını görünür bir resme çevirir.
Kızılötesi varlığı astronom Frederick William Herschel tarafından 1800 yılında keşfedildi. Farklı renkler arasında termal farklar için bir cam prizma ile güneş ışını yönlendirerek her ışığın sıcaklıklarını ölçtü. Bu sıcaklara göre görünür ışık renkleri mor ve kırmızı arasında sıralandı. Herschel güneş ışığının bu görünür bölgesinin dışındaki sıcaklıklar için de ölçüm yapmaya karar verdi. Ve burada kızılötesi ışınları keşfetti.
Termal kameraların yapısına baktığımızda ise, bir nesne üzerinden gelen kızılötesi enerji(A), mercek(B) tarafından kamera içindeki kızılötesi detektör(C) üzerine düşürülür. Bu detektör resmin işlenmesi için bilgileri elektronik sensörlere(D) gönderir. Bu işlemlerin sonucunda bilgiler bizim görebileceğimiz bir resme dönüştürülerek kameradaki ekranlarda(E) gösterilir.
(Alıntıdır)
Ekli dosyayı görüntüle 96486
Termal kamera ile bu dediklerinin hiç birini yapamazsın.
Çünkü cihaza gelen kızılötesi enerji cismin yüzeyinden veya hemen alt tabakasından gelir.
Toprak altından veya derin katmanlardan böylesi bir enerji gelmesini bekleyemeyiz.
Kapalı odalardaki metallerin çıkardığı gazlar çatlaklardan sızarak yeryüzüne çıkar, bu doğrudur
fakat bu süreç o kadar uzun bir süreçtir ki çıkan gazın etrafındaki hava kütlesine karışım yoğunluğu
ihmal edilebilir derecede azdır, ölçmenin imkanı yoktur.
Hani bir karpit parçasını suya attığınızda çıkan gazı ve ısıyı kesin olarak görürsünüz,
ama diyelim ki 50 gram karpit 2 dakika içinde suda çözünür ve biter.
Oysa kapalı odalardaki metallerin çıkardığı gazlar binlerce yıllık bir süreçte yavaş yavaş
gerçekleşen bir tepkimedir.
Bu olay termal görüntü de tespit edilebilir mi ?
Hayır, yoğunluk o kadar azdır ki tespit etmek mümkün değildir.
Çevredeki gazların görüntüsünü alabilen bir cihaz var mıdır..?
Vallaha belki vardır ama yukarıda açıkladığım duruma binaen olsa bile o da işimize yaramaz.
Kapalı odada yıllarca kalmış metaller yada ceset hangi gazları salar..?
Her metal oksijen veya suyla tepkimesine göre gaz çıkarır.
Mesela bakır su ile tepkimeye girmez fakat atmosferik oksijen ile yavaşça tepkimeye girer ve
kahverengi-siyah bir bakır oksit tabakası oluşturur.
Nemli hava ile temas eden demirin üstünde oluşan pasın aksine bu tabaka, altta yatan bakırı daha ileri aşınmadan korur.
Gümüş; altın ve bakır gibi diğer metal türlerinden daha parlak ve ışığı net bir şekilde yansıtabilen değerli bir metaldir. Alaşımları bakırla neredeyse bire bir benzerlik gösterse de, bakırdan daha geç altından ise daha çabuk oksitlenir ve kararır. Bunun sebebi havada ki hidrojen, kükürt ve sülfüriktir.
Altın, kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez.
Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz.