Muğla ilimizden bir demett

 

Mal bulanındır

BELKIDE INSANLARIN ELINDE KALAN SON SEY UMUTLARIDI
Katılım
27 Nis 2018
Mesajlar
7,967
Tepkime puanı
9,650
Puanları
23
Konum
Yaşamın olduğu her yer
antik çağda “Caria” olarak adlandırılan alanın, “antik çağda Anadolu’nun güneybatısına verilen bir isim” olduğunu söyleyelim. “Caria’nın komşuları arasında batıda Ionia, kuzeyde ise Lycia yer alıyordu. Bugün ise bu antik yerleşim merkezinde Muğla şehri yer alıyor. Carianlılar eski zamanların yazılı metinlerinde sıkça yer alsalar da, tarihleri hâlâ büyük ölçüde bilinmiyor.”
Açıklama=........
Bu alanlar SİT. Olduğu için bize gelmez amaa bu mekanların sınır dışı alanlarda ve bu mekanları tepeden gören her kayalık dağ ve tepede emin olun birşeyler bulursunuz ve rahatça ar-ge yapabilirsiniz. Çünkü SİT Dışında Kalan tespit edilmemiş yerler bizim anasütügibi hakkımız. Haydin bol nasipler. Haa şunuda söyliim mutlaka burdan oralar şöyle böylee yassaahh korunuyor ekmek çıkmaz diyenlere kulak asmayın.. yakın olanlar tarifimee göre çevresinde ve buraları yüksekten gören SİT Olmayan tüm yerlerde piknik yapsın havayı. Bi koklasın.......


Türkiye’nin batısındaki büyük ve klasik yerleşim

“Sizi Caria’nın antik hazinelerini keşfetmeye davet ediyorum. Caria, hatırı sayılır derecede coğrafi çeşitliliğe ve gömülerr sahip...

İşte Caria’yı keşfetmek için gizli kalmış 10 yer.

Aphrodisias
Hâlâ bir bölümü kazılmaya devam eden güzel antik Yunan şehri Aphrodisias, Türkiye’deki Helenistik döneme ve Romalılara ait çok önemli arkeolojik yerleşim alanlarından bir tanesi. Şehir, Caria’nın deniz kıyısında yer alıyordu. Bugün ise Aydın’ın Geyre köyü kenarında ve 80 km’si Denizli’nin batısında yer alıyor.

Labraunda...
Zeus Tapınağı’nın evi Labraunda, Milas ovasına bakan dağlarda yer alıyordu. Caria’nın en önemli tapınağı olan Zeus Tapınağı, özellikle MÖ 4. yüzyılda Caria’nın kral Mausolus zamanında, krallığın aile tapınağı haline getirildi. Tapınaktan geri kalanlar, MÖ 5. yüzyılda şölenler için yemek alanına dönüştürüldü, iki tane Roma savaşı geçirdi ve rahiplerin konutu haline geldi.

Halicarnassus...
Eski zamanlarda Halicarnassus olarak bilinen Bodrum, bugün Ege’nin güney kıyılarında turistler için giderek bir merkez haline geliyor. Bodrum, aynı zamanda MÖ 351 yılına tarihlenen “Halikarnas Mozolesi” ile “Antik dünyanın yedi harikası”ndan birine ev sahipliği yapıyor.

Stratonicea...
Marsyas nehrinin kaynaklarındaki ovaya inşa edilen antik kıyı şehri Stratonicea, bugün Eskihisar ve Milas’ın 28 km doğusunda yer alıyor.

Stratonicea, kesintisiz olarak 3 bin 500 yıl boyunca yerleşim yeri olarak kullanıldı. Bu yüzden antik kent, dünyanın en büyük mermer şehirlerinden biri olarak anılıyor ve UNESCO’nun “Dünya Mirası” listesinde yer alıyor. Yerleşim alanının çevresinde kazılar hâlâ devam ediyor. Bu yıl yapılan kazılar, Bizans dönemine ait birçok mezarı ortaya çıkardı....

Lagina...
Stratonicea’nın sadece birkaç km ötesinde yer alan antik kent Lagina, en önemli Carian tapınaklarından biri. “Kutsal Yol” olarak adlandırılan ve törenler için kullanılan 11 km’lik uzun bir yol, iki şehri birbirine bağlıyordu.

Dini merkez olarak Lagina’daki tapınağın kuruluşu Selevkos İmparatorluğu’na dayanıyor. Ancak mezarlığa ait bazı buluntular, yapının kaynağının MÖ 7. yüzyıla dayandığını işaret ediyor. Antik çağa ait bu tapınakta sihir, büyücülük, gece ve ay tanrıçası olan Hecate’ye ibadet ediliyordu.

Nysa....
Ege Denizi’nin derinliklerinde gizli kalmış Nysa antik kenti, Caria’nın gerçek mücevherlerinden biri. Antik çağda Efes ve İyonya ile komşu olan, bugün ise iyi korunmuş arkeolojik alanlardan sayılan bu alan, Kuşadası’nda yer alıyor. Nysa, tanrı Dionysus’un doğduğu ve büyüdüğü şehir olarak anılıyor.

Zeus Lepsynos Tapınağı....
Antik çağda “Euromos” şehrinde yer alan, bugün ise Muğla’nın Milas sınırları içerisinde olan Zeus Lepsynos Tapınağı, Türkiye’de en iyi korunmuş tapınaklardan biri sayılıyor. Tapınak, İmparator Hadrian’ın hüküm sürdüğü yıllarda inşa edildi ancak antik çağa zarar veren ekonomik krizler nedeniyle hiçbir zaman tümüyle tamamlanmadı. Varlıklı vatandaşlar tapınağın bazı kolonlarına kendi isimlerini vererekk kademeli bir şekilde finansal destek sunsalar da, bu destekler tapınağın tamamlanabilmesinde etkili olamadı.

Alabanda.....
MÖ 4. yüzyılda kurulan antik şehir Alabanda, Aydın’ın Çine ilçesinin 7 km batısında yer alıyor. Şehir ismini kahraman “Alabandus”tan alıyor. Rivayetlere göre Alabandus, bu ismi, kazandığı at yarışı sonrasında aldı. Carian dilinde “ala” at, “banda” ise zafer anlamına geliyor.

Bölgede yapılan kazılar, Alabanda’da 2 tapınağın temelleri, Helenistik döneme ait bir tiyatro ve birçok arkeolojik değere ışık tutarak bunları 20. yüzyıla taşıdı.

Alında...

Alinda, antik yerleşim bölgesi Alabanda’nın yakınında yer alıyor. Alinda, Makedonya Kralı Büyük İskender ve Hecatomnus’un kızı kraliçe “Ada of Caria”nın savaşta karşı karşıya geldikleri şehir olarak biliniyor. Bu olayla birlikte Alinda kenti, Caria tarihinde dramatik sayılabilecek bir olaya konu oluyor.

Iassos...
Güllük körfezi kıyısında yer alan ve birden fazla döneme şahitlik etmiş Antik Yunan kenti Iassos’un kuzeyinde ‘Didyma’, güneyinde ise ‘Halicarnassus’ bulunuyor. Daha önce ada olan şehir, şimdi ana karaya dahil olmuş bir şekilde yarım ada oluşturuyor.... Açıklama kısmında yazdığım gibii sit alanı dışındaki alanlarda takılsın yakın olanlar
 

Feda

Bilgili Üye
Katılım
19 Ara 2016
Mesajlar
392
Tepkime puanı
139
Puanları
7
keramos,beçin,bargilya'yı da ekleyebilirsin Mal bulanındır.Kış biraz daha yaklaşsın,iş yoğunluğum azalsın,bunların hepsini tek tek fotograflayıp paylaşıcam sizlerle.özelliklede hekatomnosun mezarının ziyarete açılmadan önceki son halini.
 

Karaboğa

Member
Katılım
16 Ağu 2017
Mesajlar
63
Tepkime puanı
4
Puanları
3
Mal bulanındır usta ula da güzel bi antik şehir var tabi daha arkeolojik çalışmalar bitmedi diye biliyorum. O dağların ardında çoookk güzel yerler var. Stratonike gezilecek yer her şeyi görüyor insan. Not; bi anım arkeolog arkadaşa bu lahitin altındaki delik ne oluyor diye sormuştum. Bilmiyorum diye cevap vermişti.
 

Mal bulanındır

BELKIDE INSANLARIN ELINDE KALAN SON SEY UMUTLARIDI
Katılım
27 Nis 2018
Mesajlar
7,967
Tepkime puanı
9,650
Puanları
23
Konum
Yaşamın olduğu her yer
Feda üstad çok sevinirim yükle fotolarını.. Unuttuğum milletin bilmediği saklı yerler varsa onlarıda yazz.. Herkes eteğindekini döksünkii. Artık amatör yada geriplanda kalan definecilerin dee çorbası kaynasın kardeşim
 

Feda

Bilgili Üye
Katılım
19 Ara 2016
Mesajlar
392
Tepkime puanı
139
Puanları
7
tabiki nedemek.dediğim gibi yeterki vakit bulabiliyim.gidemeyenlerin görmesini istediğim muazzam mekanlardan bahsediyoruz.hatta yeni konu açmadan bunun altından devam ederiz.konu karya demişken birşey anlatiyim sana da biraz heyecanlan(seversin sen adrenalini:))

milasda örneklerine yakın yükseklikte 6 tepecik var.(dağ vs değil yükseklikleri 40m yi geçmez).malum karya satrabı hekatomnosun mezarı bunlardan birinde bulundu.2.si hekatomnos tarafından yaptırılan,oğlu mousolusun bodrumdaki mezarını içeren moselyumun yıkılmadan önceki halinin minyatürü olan gümüşkesen anıtı.ki bu anıt satrabın mezarı keşfedildikten sonra herkesin gözünde çok daha değerlendi.niye mi?

satrabın bir oğlu ve bir kızı daha var.ve bunlar karya geleneklerine göre birbirleriyle evli.moselyumu babasının yanına taşıyamıcakları için minyatürü satrabın mezarını gören hakim tepeye yapıldı.ama diğer iki çocuğunun mezarı yok.ve diğer örnekteki gibi minyatürü de yok.

soru şu:bakkaldan 6 şeker aldım,2 tanesini yedim kaç şekerim kaldı???:3:

not:belki ben uçuyorum ama ihtimali %1 bile olsa bana büyük heyecan veriyo
 

Erhan48

Aktif Üye
Katılım
15 Şub 2017
Mesajlar
143
Tepkime puanı
104
Puanları
7
Muğlalı arkadaşlar varsa bana özelden mesaj atsınlar.
 

OsiriS

Moderatör
Moderatör
Katılım
28 Tem 2018
Mesajlar
574
Tepkime puanı
24
Puanları
0
Didim daha güzel..
 

Mal bulanındır

BELKIDE INSANLARIN ELINDE KALAN SON SEY UMUTLARIDI
Katılım
27 Nis 2018
Mesajlar
7,967
Tepkime puanı
9,650
Puanları
23
Konum
Yaşamın olduğu her yer
Anadolu’ya akınları sırasında Miletos ile birlikte Didyma’da yıkılıp, yağmalandı. Tapınak içerisinde bulunan heykel ve değerli eşyalara Pers’ler el koymuş ve burada yaşayan halkı ise Dicle kıyılarına sürmüşlerdi. Bundan sonra yaklaşık 150 yıl bakımsız halde kalan tapınak Büyük İskender’in bölgedeki hakimiyeti sırasında (İÖ 334) yeniden inşa edilmeye başlandı. Büyük İskender bu tapınağın ve kehanet merkezinin yönetimini Miletos kentine verdi. Bunun üzerine Miletos kahini İÖ 331 yılında Büyük İskender’i ‘Zeus’un oğlu’ olarak ilan etti.
Yeni yapılan tapınağın mimarları Miletos’lu Daphnis ve Efes’li Panionios’tu. Tapınağın çok büyük olması nedeniyle uzun yıllar bitirilemedi. Zaman zaman Roma Krallarının maddi yardımına rağmen inşası İS. 2.yy’a kadar uzadı. Bu tarihte yapımına son verilse de yinede tam anlamıyla bitirilemediği görülür. Duvarların bir kısmının yeterli özende olmayışı , bazı sütunların yivsiz oluşları bu eksikliklerin bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Hristiyanlığın yayılması sırasında tapınağın içerisinde bir kilise ile rahip binaları bulunuyordu. Bizanslılar döneminde tapınak askeri kışla olarak kullanıldı. Büyük bir yangın ardından gelen deprem ile tapınağın büyük bir bölümü yıkıldı.
Tapınağın planı : Doğal bir tepenin üzerinde yer alan tapınağın uzunluğu 70, genişliği ise 20 metredir. Cephede on, yanlarda ise yirmi bir adet sütunu bulunuyordu. Yöresel figürler ile bezeli olan sütunların üzeri mermer bir çatı ile kaplıydı. Her sütunun kabartmalı bir kaidesi bulunuyordu. Kutsal merdivenler kullanılarak çıkılan yüksek bölümdeki sütunlarının arasından bronzdan yapılmış bir Apollon heykelinin bulunduğu kutsal alana geçilirdi. Bu bölüm yüksek duvarlar ile çevrili bir avluydu. Tanrı heykeli bu avlunun içerisindeki bir yükseltinin üzerindeydi. Tapınakta bir sunak alanı da vardı. Devrin inanışına göre ibadete gelen halk tapınağın içerisine giremez, öndeki sunağın çevresinde toplanırlardı. Ancak rahip diye adlandırabileceğimiz din adamları ve Apollon kültü ile ilgili olan kahinler tapınağa girebilirdi. Apollon heykelinin bulunduğu iç kısmın kapıları belirli zamanlardaki törenler sırasında açılarak halka bu heykel gösterilirdi. Bu tanrı heykelini görmek halkta panik ve korku yaratırdı. Tanrıya armağan olarak getirdikleri hediyeleri sunak alanına bırakarak veya o alanda kurban keserek tanrıya bağlılıklarını gösterirlerdi. Bazı dolunay zamanlarında ay ışıkları özel ışık oyunlarıyla heykelin yüzüne düşürülürdü. Bu görüntünün halk üzerindeki etkisi daha etkili ve de heyecanlı olurdu.
Kehanet Odası : Tapınağın en çok ilgi gören bölümlerinden biriside kehanet odasıydı. Adyton denilen kutsal avlunun doğusunda 24 basamaklı bir merdiven ile kehanet odasına çıkılırdı. Burası bilicinin kehanetini bildirdiği tapınağın önemli bölümlerinden birisiydi. Kehanet odası penceresiz, üç kapılı, tabanı ve çevresi mermer kaplı ve tavanının yüksekliği yirmi metre olan sade döşenmiş bir odaydı. Kehanet odasından gerektiğinde merdivenle çatıya çıkma imkanı olduğu gibi bir tehlike anında tünel yardımıyla alt kattaki üstü açık avluya da inme imkanı vardı.
Yıkık sütun : Tapınağın arka kısmında büyük olasılıkla bir deprem sırasında yıkılarak toprağın üzerine yan yatmış olan bir sütun bulunuyor.
Sütunu oluşturan ufak dairesel mermer parçalar bu düşmenin etkisiyle bir birleriyle olan bağlantıyı kaybederek yan yana tespih taneleri gibi duruyorlar. Bu kalıntı ibadet alanındaki devasa sütunların bu ufak mermer parçalarının birleştirilmesiyle oluştuğunu gösteriyor.

Bu muhteşem tapınak aynı zamanda o devirlerdeki kehanet merkezleri hakkında fikir sahibi olmamızı sağlayan eşsiz bir örnek olduğunu düşünüyorum. Yurdumuzun kültür hazinelerini görmek isteyenler mutlaka Didymation’u ziyaret etmeliler. OsiriS ustam
 

OsiriS

Moderatör
Moderatör
Katılım
28 Tem 2018
Mesajlar
574
Tepkime puanı
24
Puanları
0
Evet yakinda ben didim diyecem valla..aksesuarlar tamamlandi Allah in izniyle artik durmak yola devam zamani nasibimiz varsa hayirlisiyla nasiplenecez inşallah. Mal bulanındır kardesim..
 

Mal bulanındır

BELKIDE INSANLARIN ELINDE KALAN SON SEY UMUTLARIDI
Katılım
27 Nis 2018
Mesajlar
7,967
Tepkime puanı
9,650
Puanları
23
Konum
Yaşamın olduğu her yer
OsiriS ustam

- Aydın İli, Didim İlçesi, Akköy Köyü, KENTSEL SİT 0915230
- Aydın İli, Didim İlçesi, Akyeniköy Beldesi, Çatalan Derinkuyu Mevkii, 488, 496 ada, I. DERECE ARKEOLOJİK SİT 0915223
- Aydın İli, Didim İlçesi, Akyeniköy Beldesi, Çatalan Derinkuyu Mevkii, 590, 591, 592, 593, 5953 596 ada, I. DERECE ARKEOLOJİK SİT 0915223
- Aydın İli, Didim İlçesi, Balat Köyü, ZEYTİNTEPE APHRODİTE TAPINAĞI TEMENOS BÖLGESİ I. DERECE ARKEOLOJİK SİT 0915346
- Aydın İli, Didim İlçesi, Batnaz Köyü, Karaincirlik Mevkii, 806, 804 parsel, I. DERECE ARKEOLOJİK SİT
- Aydın İli, Didim İlçesi, Denizköy Köyü, 144 ada, 1 parsel, 146 ada, 1, 2 parsel, 555 ada, 1 parsel, I. DERECE ARKEOLOJİK SİT
- Aydın İli, Didim İlçesi, Denizköy Köyü, Atanaj Deresi Mevkii, 135 ada, 6 parsel, III. DERECE ARKEOLOJİK SİT
- Aydın İli, Didim İlçesi, Fevzipaşa Mahallesi, 101 ada, 238, 153 parsel, 462 ada, 1, 2 ,3, 4, 5, 6, 13, 14, 15, 16, 17, 18 parsel, I. DERECE ARKEOLOJİK SİT
- Aydın İli, Didim İlçesi, Gevrek Mevkii, 675, 1008 parseller, I. DERECE ARKEOLOJİK SİT
- Aydın İli, Didim İlçesi, Karakaya Mevkii, 232 ada, 1 parsel, III. DERECE ARKEOLOJİK SİT 091559
- Aydın İli, Didim İlçesi, Kızılyer Mevkii, III. DERECE ARKEOLOJİK SİT
- Aydın İli, Didim İlçesi, Mangereb Boğazı Mevkii, ASSESOS KUTSAL MEVKİ I. DERECE ARKEOLOJİK SİT 091549
- Aydın İli, Didim İlçesi, Mercimek Mevkii, I. VE II. DERECE ARKEOLOJİK SİT
- Aydın İli, Didim İlçesi, Mercimek Mevkii, Zonguldaklılar Sitesi, I. VE III. DERECE ARKEOLOJİK SİT
- Aydın İli, Didim İlçesi, Merkez Mahallesi, Gevrek Mevkii, 12648 parsel, I. VE III. DERECE ARKEOLOJİK SİT
- Aydın İli, Didim İlçesi, Merkez Mahallesi, Kızılyer Mevkii, III. DERECE ARKEOLOJİK SİT
- Aydın İli, Didim İlçesi, Mermerlik Mevkii, TA MARMARA MEZAR ANITI I. VE III. DERECE ARKEOLOJİK SİT 0915200
- Aydın İli, Didim İlçesi, MİLET ANTİK KENTİ I. VE II. DERECE ARKEOLOJİK SİT 091588
- Aydın İli, Didim İlçesi, Taşburun Mevkii, ÇADIRTEPE I. DERECE ARKEOLOJİK SİT 0915309
- Aydın İli, Didim İlçesi, Tavşan Adası, Tavşan Burnu, TAVŞAN ADASI HÖYÜĞÜ I. DERECE ARKEOLOJİK SİT
- Aydın İli, Didim İlçesi, TEİCHİUSSA ANTİK KENTİ I. II. VE III. DERECE ARKEOLOJİK SİT 0915215
- Aydın İli, Didim İlçesi, Kızılyer Mevkii, 1195 parsel, I. DERECE ARKEOLOJİK SİT tesciline ilişkin 24.06.2014 tarih ve 2888 sayılı karar
- Aydın İli, Didim İlçesi, KUTSAL YOL I. ve III. Derece
 
Üst