Zehir konusu ile yeteri kadar ilgilenme dik galiba. Biraz açalım konuyu genel bilgi olarak dursun.
Define üzerine zehir dökülme gibi birşey söz konusu değil. Zehir dökülecek boca edilecek kadar bol bulunan ve kıymetsiz birşey değil. Bugün düşünün , zehir lazım nereden bulursunuz kimyasal olmayacak Tabi doğal yolla bulunacak ? Zor ..
Anadolu ya özgü Kurt boğan zehiri vardır bitkinin kendisinden yapılır hava ile temas ile aktif olur 2-3 Saat sonra etkisini kaybeder . Bu süre içersinde dokunulmaz sa sıkıntı yok . Bitkinin kendisi dahi işlemden geçmemiş olsa dokunulmasi bile kalp krizi ile öldürür.
Yılan zehri zaman içersinde etkisini kaybeder.
Akrep zehri etkisini kaybeder yılan zehri gibi zaman içinde etkisi kaybolur.
Yalnız ... büyük şehir girislerinde kuşatma sırasında zemin tuzakları ve zehir tuzakları kurulurdu giriş düşerse girişi engellemek için. Oda girislerin de işe domuz yağı ile izole edilmiş zehirli ok tuzakları kurulurdu domuz yağı balina yağı gibi yaglardan yapılan duzenekler uzun ömürlü olur oksijen ile temas kesildiği için bozulmadan kalır. Böyle bir kesici ya da delici alete maruz kalmak 1000 yıl geçmesine rağmen öldürür.
Bazen kıymetli yerlere giden tunellere ahşap malzemeler ile tuzaklar yapıp tünelin gizli ceplerinde zehir hazeneleri saklarlar bunlar tunelde basilarak kırılan tahta parçası ile aktif olup duvarlara akar. Dokunmak öldürücü olur. Keza bunlarda domuz yağı gibi malzemeler ile izole edilir.
En tehlikeli ve farkında olunmayan durum ise çiçek zehirlenmesi
mezara defin edilen elemana bırakılan mis kokulu bir çiçek oksijen etkisi ile çürümeye başlar rutubet nem toksit oluşturur ve havaya küf mantarı yayılır. Solunum ile o güzel çiçek mezara götürür . Dikkat etmek gerek.