Niye olmasin haci abi......
Kuyumcuya gidemiyiisen Gemoloji sitelerine resim at ...M.Ö 2500 – İlk elmas Hindistan’da bulundu.
Doğudan bir yıldız yükseldi. İlk elmas nehir kenarında bulundu. Onu farklı taşlara sürterek kesmeye çalıştılar, ancak başarılı olamadılar. Ayrıca bu taş, çakıl taşlarından çok daha fazla parlıyordu ve şeffaftı. Hem sert hem de parıltılı olan bu taşa tanrının gözyaşı dediler ve onun kutsal olduğuna inandılar.
M.Ö. 327 – Elmas Avrupa’ya geliyor.
Büyük İskender, Hindistan’dan Avrupa’ya ilk elmasları getirdi. Daha sonrasında Hintli tüccarlar onu Venedik’e ve diğer Avrupa ülkelerine taşıdılar. Simyacıların popüler olduğu dönemde, elmas için hastalıkları iyileştirir, cinleri kovar dediler.
M.Ö 296 – Elmas anlatılıyor.
İlk defa yazılı bir metinde ‘Arthasastra’ ( kazanç dersleri ) elmastan bahsedildi. Sanskritçe olan bu metin elmasın daha çok tanınmasını sağladı.
1074 – Elmas taçlarda.
Elmas ilk kez mücevherde kullanıldı. Macar kraliçesinin tacına konulan elmas, artık sadece taş olarak saklanmak yerine statü ve gücün sembolü olarak taçlardaki yerini aldı.
1375 – Elmas tıraşlanıyor.
‘The point cut’ sivri uçlu kesim, ilk defa Venedik’te geliştirildi. Elması elmasa sürterek, onun yüzeyinin daha çok parlaması sağlandı. Kesimin bulunuşu ile artık elmas sadece taçlarda değil mücevherlerde de kullanılmaya başlandı. Soylu ailelerin mücevherlerinde sıklıkla kullandığı incinin en büyük rakibi elmastı.
1477 – Elmas nişan yüzüğü.
Avusturya Arşidükü Maximilian tarafından ilk elmaslı nişan yüzüğü Burgundy’li Mary’e verildi. Böylece nişanda elmas yüzük verme geleneği başlamış oldu.
1520 – Gül kesim elmasın bulunuşu.
Antik mücevherlerde kullanılan, külah bölümü olmayan sivri uçlu elmas kesimi, gül ve lale gibi çiçek motiflerinden esinlenilerek oluşturuldu.
1853 – Brezilya’da ilk elmas bulundu.
Estrela do Sul ( Güney Yıldızı ) elması ( 128.48 ct.) Brezilya elmas madenlerinin habercisi oldu.
1866 – Güney Afrika’da ilk elmas bulundu.
Ona Eureka (Ham 21.25 ct, kesilmiş 10.73 ct. ) adı verildi.
1869 – Güney Afrika yıldızı (ham 83.50 ct., kesilmiş 47.69 ct.) bulundu.
Bir çoban çocuğu tarafından bulunan bu elmas, tüm elmas avcılarının Güney Afrika’ya akın etmesine neden oldu.
1905 – Dünya üzerinde bulunmuş en büyük elmas Cullinan ( 3106 ct.) Güney Afrika’da bulundu. Bu elmastan 9 tane büyük elmas ve 96 tane de küçük pırlanta kesildi.
1919 – Pırlanta 57 fasetli.
Elmasın en modern kesimi olan pırlanta ( 57 fasetli ) tam olarak evrimini tamamladı. En az fireyle en yüksek parıltının sağlandığı, doğru kesim açıları bulundu. Bunu bulanlardan biri Marcel Tolkowsky’dir.
1947 – Pırlanta sonsuza kadar
İlk defa De Beers tarafından reklamlarda kullanılan bu slogan, gelmiş geçmiş en başarılı sloganlardan biridir. Elmas dayanıklılığı, sertliği, asitlerden etkilenmeyişi, iklim değişikliklerinde kararıp bozulmaması ile en kalıcı ilişkinin sembolü olarak insanlık tarihindeki yerini almış oldu.