Yasal Kazı Yapmayı Düşünüyoruz

 

Glik

Aktif Üye
Katılım
21 Haz 2016
Mesajlar
120
Tepkime puanı
33
Puanları
5
Bir yer var yolun kenarında. Analiz ettirdik çubukçu baktı, makine ile baktılar, fotogrametri ile bakıldı hatta bir abimiz var üç harfliler ile baktı o bile aynı şeyi söyledi yani farklı kişiler hep aynı şeyi söyledi yer için. Diyoruz ki resmi kazı yazalım. En azından merakımiz gider tâbi birde paramız gider. :) ne kadar para gider yasal kazıya. Kepçe jandarma vs ücretleri hariç devlete yaptıracağımiz parayı merak ediyorum.
 

murattırosso

Hakimiyet ALLAH 'cc'dır.
Süper Moderatör
Katılım
8 Mar 2013
Mesajlar
1,089
Tepkime puanı
1,174
Puanları
17
Öncelikle alan önemli ustam. Diğer bilgileri nette kısa bir araştırma ile bulabilirsiniz.
 
Katılım
17 Eki 2018
Mesajlar
32
Tepkime puanı
8
Puanları
5
Bir yer var yolun kenarında. Analiz ettirdik çubukçu baktı, makine ile baktılar, fotogrametri ile bakıldı hatta bir abimiz var üç harfliler ile baktı o bile aynı şeyi söyledi yani farklı kişiler hep aynı şeyi söyledi yer için. Diyoruz ki resmi kazı yazalım. En azından merakımiz gider tâbi birde paramız gider. :) ne kadar para gider yasal kazıya. Kepçe jandarma vs ücretleri hariç devlete yaptıracağımiz parayı merak ediyorum.
Benim bildiğim çıkan malzeme veya tarih veya materyal osmanlının son 3 padişahından önceye ait olursa kültür varlığına girdiği için pay verilmiyor diye biliyorum yanlışta biliyor olabilir bu konuyu araştırmanızda fayda var
 

ersen0010

Bilgili Üye
Katılım
24 Mar 2015
Mesajlar
346
Tepkime puanı
486
Puanları
11
En doğrusu yasal kazı ama inşallah 3 5 sıralı taşla karşılaşıldığında kültür mirası olmaz. Allah işinizi ras getirsin.
 

Bluecat

Member
Katılım
12 Şub 2019
Mesajlar
85
Tepkime puanı
97
Puanları
7
Çok teknik kısmına girmeyelim ama Fotogrametri fotograf lar yardımıyla yeryüzünü koordinatlandırma işidir. Sizin yapmak istediğiniz ile bu işin alakası yoktur.3 harfli dediğiniz somut olmayan ama inanç manasında yaşadığına inanılan bu varlığın adı cin dir. Bunu demekten çekinmeyin. Giderleri müze müdürlüğüne danışabilirsiniz en doğrusunu onlar bilir. Bu arada ben yapılan herhangi Bi resmi kazıda define bulunduğuna dair bir yazı okumadım. Eğer bulunmuşsa bilen arkadaşlar varsa brnfr okumak ve görmek isterim.
 

kanije

Bilgili Üye
Katılım
16 Nis 2016
Mesajlar
397
Tepkime puanı
571
Puanları
11
Konum
istanbul
Maalesef girilmez resmiye.
Artik ced raporuda istiyorlar.
Buldun diyelim

2-3 yilda para almayi beklersin.orn;ben.
Getir eseri gotur parayi vs yalan dolan.
Yok odenek gelmedi.
Yok yagmur yagdi.
Yok camur oldu.
Salla babam salla.
Pisman olursun.kafani duvarlara vurursun.uzulerek yaziyorum ama hakikat bu.
 

oymak beyi

Bilgili Üye
Katılım
15 Eyl 2020
Mesajlar
364
Tepkime puanı
418
Puanları
9
biz bir yere muzecileri götürmüştük. iki üç kişi geliyor sizinle tespit için, onların yevmiyesi nekadar sa onu veriyorsunuz, kaç gün sürer se. biz kazı yaptırmadık sadece baktılar gittiler. yevmiye verdik yani sadece
 

Gezenti

Bilgili Üye
Katılım
23 Nis 2020
Mesajlar
362
Tepkime puanı
266
Puanları
9
başka biryerden alıntı yaptım bu 2014 yılında yazılmış bir yazı şimdi çok şey değişti. Verilen gün yarıya düşürüldü. Başında dikilen müzeci faydaya bı iki kişi daha eklendi.
@kanije ustanın dediği gibi. Malesef başını vuracak çok taş ararsın.

Define aramak istiyorum. Ne yapmalıyım?
2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 50. Maddesi ve buna bağlı olarak çıkarılan Define Arama Yönetmeliği çerçevesinde define aranmasına izin verilmektedir. Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu müze müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederler.
Dilekçede arama maksadı açıkça belirtilir ve define aranacak yerin il, ilçe, bucak, köy, mahalle, sokak ve ev numarası bildirilir. Ayrıca bu yerin ekili, dikili, meskun, gayrimeskun, tapulu ve tapusuz olup olmadığı ve kime ait olduğu açıklanır.

Müze Müdürlüğünce, define aranacak yerin 2683 sayılı Kanun'un 6ncı maddesinde belirtilen yerler ile tespit ve tescil edilen sit alanları ve mezarlıklar içinde olup olmadığı, define aranmasından sakınca bulunup, bulunmadığı tespit edilir. Müracaat uygun bulunduğu takdirde define arama ruhsatı verilir. Ruhsatname bir yıl sürelidir. Define araması aralıksız en çok bir ay devam eder. Hava muhalefeti veya tabii afetlerden dolayı bu süre içinde bitirilemezse bir defaya mahsus olmak üzere mülki amirce en çok bir ay daha uzatılabilir.


DEFİNE ARAMA YÖNETMELİĞİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı:
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi: 27/01/1984
Yayımlandığı Resmi Gazete Sayısı: 18294
Amaç
Madde 1 : Bu yönetmeliğin amacı; 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda belirtilen yerler dışında define aramalarında uyulacak esasları belirlemektedir.
Kapsam
Madde 2 : Bu yönetmelik; define arama ruhsatının verilmesine, define arayıcıdan istenecek belgelere, aramanın nasıl yapılacağına ve çıkan defineden arayıcıya tanınacak haklara ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
Madde 3 : Bu Yönetmelik 2863 sayılı Kanunun 6 ve 50. maddeleriyle, Medeni Kanunun 696 ve 697. maddeleri uyarınca hazırlanmıştır.
Kısaltmalar
Madde 4 : Bu yönetmelikte geçen:
"Bakanlık"; Kültür ve Turizm Bakanlığını,
"Müze"; Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı Müzeleri, İfade eder.
Müracaat
Madde 5 : Define aramak isteyenler, define arayacakları yerin bağlı olduğu mülki amire bir dilekçe ile müracaat ederler.
Madde 6 : Dilekçede arama maksadı açıkça belirtilir ve define aranacak yerin il, ilçe, bucak, köy, mahalle, sokak ve ev numarası bildirilir. Ayrıca bu yerin ekili, dikili, meskun, gayrimeskun, tapulu ve tapusuz olup olmadığı ve kime ait bulunduğu açıklanır.
Madde 7 : Müracaat dilekçesine;
a) Define aranacak sahanın yetkili teknik elemana çizdirilmiş, İl Bayındırlık Müdürlüğünce tasdikli, 1/500 ölçekli tesviye münhanili haritası veya krokisi,
b) Krokisi çıkarılamayacak ev ve bunun gibi yerler için ise ada, parsel ve çap numarasını belirten vaziyet planı,
c) Uzaktan ve yakından olmak üzere çeşitli yönlerden çekilmiş net fotoğrafları,
d) Define aranacak yer sahipli ise, gerçek kişilerden noterden tasdikli muvafakatname, tüzelkişilerden de yetkili organlarından alınacak muvafakat yazısı, eklenir.
Madde 8 : Define aranacak yer 100 m
yi geçemez. Bu yer verilecek fotoğraflarla harita veya krokiler üzerinde işaretlenir.
Madde 9 : Mülki amir, define aranacak yerin 2863 sayılı Kanunun 6. maddesinde belirtilen yerler ile tesbit edilen sit alanları ve mezarlıklar içinde olup olmadığını, define aranmasında sakınca bulunup bulunmadığını, en yakın müze müdürlüğüne tespit ettirir.
Madde 10 : Müze Müdürlüğünce, müracaat uygun bulunduğu takdirde define arama ruhsatı verilir. Ruhsatname bir yıl sürelidir. Define araması aralıksız en çok bir aya devam eder. Hava muhalefeti veya tabii afetlerden dolayı bu süre içinde bitirilemezse bir defaya mahsus olmak üzere mülki amirce en çok bir ay daha uzatılabilir.
Madde 11 : Define araması, define aranacak yere en yakın müzeden görevlendirilecek ihtisas elemanı başkanlığında, Maliye ve Gümrük ve İçişleri Bakanlıklarının mahalli birer temsilcisi gözetiminde yapılır.
Diğer Hükümler
Madde 12 : Define aranacak yeri incelemeye gidecek müze ihtisas elemanı ile, aramada bulunacak ihtisas elemanı, Maliye ve Gümrük ve İçişleri Bakanlıkları temsilcilerinin yol masrafları ve birinci derece devlet memuru harcırahı üzerinden yevmiyeleri define arayıcısı tarafından ödenir. Bu yevmiyeler günlük zorunlu giderleri karşılamadığı takdirde, aradaki fark yevmiyelerin %50'sini geçmemek şartıyla define arayıcısı tarafından ayrıca ödenir.
Madde 13 : Define aramasından doğacak zarar ziyan ve kazı yapılan yerin eski haline getirilmesi ile ilgili masraflar define arayıcısına aittir. Bu masrafların tahmini tutarı ilgili müze müdürlüğünce tesbit edilir.
Madde 14 : Define arama yerini incelemeye gidecek müze ihtisas elemanlarının harcırahı önceden 12. ve 13. maddelerde yazılı diğer harcamalar ise arama başlamadan önce arayıcı tarafından bir devlet bankasına müze müdürlüğü adına yatırılır.
Müze müdürü aramadan önce görevlilere avans öder.
Hizmetin yerine getirilmesinden sonra görevlilere verecek hakediş belgelerine göre kesen hesap yapılır. Artan para aracıyla teslim edilir.
Madde 15 : Çalışmalar, görevliler ile arayıcının imzasını taşıyan tutanaklarla günü gününe tesbit edilir. Bu tutanaklar ve arama sonunda tanzim edilecek nihai tutanak Bakanlığa gönderilir.
Madde 16 : Define aramasının mevzuat hükümlerine göre ilgililerce durdurulması halinde arayıcı hiçbir hak, zarar ve ziyan talebinde bulunamaz.
Define aramalarında kültür ve tabiat varlığı bulunduğu takdirde arama derhal durdurulur ve durum Bakanlığa bildirilir.
Arayıcı bulunan kültür ve tabiat varlıkları üzerinde hiç bir hak iddia edemez.
Madde 17 : Define aramasında çıkan buluntular Bakanlıkça tayin edilecek en az üç kişilik bir uzman heyetine incelettirilir. Elde edilecek buluntular kültür ve tabiat varlığı ise müzelere, define ise Maliye ve Gümrük Bakanlığına teslim edilir.
Madde 18 : Bulunan definenin Maliye ve Gümrük Bakanlığınca geçer akçe olarak değeri tesbit edilir. Define Hazineye ait arazide bulunmuşsa %50'si aracıya, özel veya tüzelkişilere ait arazide bulunmuşsa, %40'ı aracıya, %10'u ise mülk sahibine verilir.
Kaldırılan Hükümler
Madde 19 : 14 Eylül 1973 gün ve 14855 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Define Araştırılması İle İlgili Yönetmelik" yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
Madde 20 : Bu Yönetmelik Resmi Gazetede yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 21 : Bu Yönetmeliği Kültür ve Turizm Bakanı ve Maliye ve Gümrük Bakanı yürütür.
 

Yabgu

Bilgili Üye
Katılım
7 May 2020
Mesajlar
344
Tepkime puanı
449
Puanları
11
Konum
Tanrı Dağları
Bir yer var yolun kenarında. Analiz ettirdik çubukçu baktı, makine ile baktılar, fotogrametri ile bakıldı hatta bir abimiz var üç harfliler ile baktı o bile aynı şeyi söyledi yani farklı kişiler hep aynı şeyi söyledi yer için. Diyoruz ki resmi kazı yazalım. En azından merakımiz gider tâbi birde paramız gider. :) ne kadar para gider yasal kazıya. Kepçe jandarma vs ücretleri hariç devlete yaptıracağımiz parayı merak ediyorum.
Kimse yanlış anlamasın söyleyeceklerimden! Yasal kazı yapacak arkadaş onca parayı kazı izin işine yatırmadan önce, bir kaç bin, artık kaça bakıyorlarsa, düzgün net sonuçlar alan ciddi GPR cihazlar getirerek net veriler alıp öyle işe başlasın derim. Zaten aynı zaman da başlayıp başlamamanızı da söyler size. Aşağıda bir yapı çıkarsa yer direk sit olur, içinde ne olup olmadığı önemli değil. Küp altın diyelim, o zaman yap kazını, masrafını zaten çıkarırsın. Uydu, çubuk, hoca vs.. tam bir macera... Siz bilirsiniz elbette ama boşuna her türlü yorulmayın derim.
 
Üst