burası yeğenimin fındık tarlası buraya yakın kilise olduğu büyükler tarafından söylenmekte yakınında kaynak suyu akmakta.resmi bulabilirsem atarım.yine bu bölgede hac işareti olan büyük bir kaya var
Kiliseye çok yakın ise o kayada ki haç işareti dini sembol olarak kabul edelim, bir gömü simgesi olarak değil. Aynı şekilde bu tip kayalar yani üzerinde haç ve çeşitli yazılar olan kayalar, özellikle Karadeniz bölgesi gibi Rum ve de Ermeni azınlıkların yoğun şekilde yaşadığı bölgelerde su kaynaklarının hemen yanındaysa. Sebebine gelirsek; bu her iki azınlık grup için su çok kutsal sayılır. Kadınların hasta olan çocuklarını bu akarsuların 7 farklı yerinde yıkayıp şifa araması buna en güzel örnektir ustam.
Yani haç işaretlerini bir kutsanma işareti, yazıları ise bir çeşit dua olarak ele alalım.
Mezarlarına gelecek olursak ki yaşam alanı çevresinde illaki vardır; genel olarak değersiz dediğimiz mezarlardır. Kıymetli madenden çok, günlük kullanıma uygun, daha ziyade antika değerine sahip eşyalar söz konusudur.
Fakat söz dönüp dolaşıp mübadele yıllarına geldiğinde durum farklılaşıyor. Yeri gelmişken senin çalışma alanın olacak yer de eskiden kuvvetle ihtimal bir Rum köyü olmalı ki oranın eskileri de bilir bunu.
Mübadelede ülkelerine dönen bu kişiler giderken götüreneyecekleri için sahip oldukları ziynet eşyası, para gibi değerli eşyalarını gömüp öyle gittiler. Gömerken de öyle bir sistemle bunu yaptılar ki; kendilerinin bir daha dönmeyeceğini göz önünde bulundurup o şekilde yapıldı bu gömüler. Yıllar sonra torunları turist olarak zaman zaman gelip bir kısmını aldılar elbette.
Bu insanların gömü tekniklerinin bence en belirgin özelliği yaşlı ağaçlardır. Bir Karadenizli olarak ben de çoğu zaman tecrübe ettim. Adamların mantığı göm-ağaç dik şeklinde işliyor. Bölgede ki bitki örtüsüne uygun ıen yaşlı ağaç bunun en iyi örneği olmuştur yıllarca.
Bu kapsamda sizin söz ettiğiniz kilise, büyük haçın olduğu kaya resimleri ve de kaynak suyunun buralara olan mesafesini patlaşırsanız çok daha sağlıklı yorumlar gelecektir.