86.Alay 30 Şehit

vakko

Çok sevipte Taptığımız Başlara Taç Yaptığımız....
Katılım
29 Nis 2015
Mesajlar
2,306
Tepkime puanı
7,312
Puanları
23
108 Yıl Sonra 30 Şehidin Mezarı Bulundu

Balkan Savaşı sırasında Çatalca'da şehit edilen 86. Alay'ın askerlerine ait toplu bir mezar ortaya çıkarıldı. İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü tarafından bölgede yapılması planlanan "Şehitlik Müzesi" projesi öncesinde yapılan kazılarda 30 askerin mezarına ulaşıldı. Elbiseleri ile gömülen şehitlerin üzerlerinden çıkan Osmanlı mühürlerinden 5'inin isimleri tespit edildi.




İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalarda bugüne kadar 30 şehit mezarı bulunduğu öğrenildi. Şehitlerin 16'sının toplu bir mezara gömüldüğü, diğer mezarların ise tekil olduğu belirtildi.



Şehitlerden geriye kalanlar müzeler müdürlüğü görevlilerince tasnif edildi. Bu bulgular arasında subay mühürleri çok sayıda üniforma düğmesi ile kemer, kayış tokaları, 1 adet pusula, çok sayıda tütün tabakası ile sigara ağızlığı, süngüler, çok sayıda ayna, 2 adet yüzük de var.



Üniformaları ile gömüldükleri anlaşılan şehitlerden geriye kalanlar bazılarının isimlerinin tespit edilmesini de sağladı. Yaka numaralarından 86.Alayın subayları olduğu öğrenilen şehitlerden 5'inin üzerinden çıkan mühürlerden de isimlerine ulaşıldı. "Mehmet Nuri", "Necmettin" ve "Osman Binveli"'nin birliklerinde subay oldukları düşünülüyor.



Diğerlerinden biraz uzağa gömülen iki şehidin ise Daniel ve Avedis isimli gayrimüslim türk subaylar olduğu belirlendi.





Bölgede yapılan kazılar sırasında ise topraktan adeta tarih fışkırdı. 1912 Balkan Savaşı kalıntılarının haricinde, İkinci dünya savaşı sırasında yapılan "Çakmak" hattının bir bölümünün de ortaya çıkarıldığı belirtildi.

Bölgede ayrıca prehistorik döneme ait bir adet ok ucu, Bizans dönemine ait 1 kandil, yine Bizans dönemine ait pithos parçaları, kap dipleri ve amfora kulplarının da bulunduğu öğrenildi.



Allah Rahmet Eylesin Mekanları Cennet Olsun.​
 

mertebe

Aktif Üye
Katılım
27 Kas 2019
Mesajlar
112
Tepkime puanı
201
Puanları
9
Yaş
48
O zamanın Fetöcüleri, ordumuza fitneler sokup Balkan savaşında perişan olmamıza, nice şehitler vermemize sebep oldu. Bak, Gayr-ı Müslim bile Müslim ile omuz omuza savaşmış ama ne can acıtıcı son. Allah makamlarını yüce eylesin. O günlerden bu yana da fitnelerine devam ediyorlar. İmparatorluk bakiyesi tüm milletleri birbirine düşürme derdindeler. Benim küçük köyümde bile onlarca beyni yıkanmış fetöcü kendi devletine düşman olmuş durumda şimdi. Bu Fetö zihniyeti, dünü ve bugünüyle coronadan daha tehlikeli bu millet için.. Vesselam..
 

The Thing

C*
Süper Moderatör
Katılım
27 May 2017
Mesajlar
4,608
Tepkime puanı
6,932
Puanları
24
Allah onlardan razı olsun,
Mekanlarını cennet eylesin.
Amin.
:(
 

şahin88

Aktif Üye
Katılım
4 Eki 2019
Mesajlar
129
Tepkime puanı
201
Puanları
7
Şair boşuna dememiş,BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR,TOPRAK UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR.Mekanları cennettir onların.Pop müzik dinleyip ,bir gecede sanatçı olanlara,21 gün askerlik yapıp bir günde üç kanala çıkıp askerlik anısı anlatanlara ne desek boş.Bu vatanın asıl sahibi gidip de dönmeyen isimsiz kahramanlardır.
 

balkaya34

Bilgili Üye
Katılım
8 Ağu 2018
Mesajlar
454
Tepkime puanı
584
Puanları
11
Aziz şehitlerimiz Kabirleriniz Nur , Mekaninız Çennet olsun ,Minnetdariz size .
 
Üst