Koray Kor
Editör
- Katılım
- 9 May 2017
- Mesajlar
- 570
- Tepkime puanı
- 962
- Puanları
- 11
Mal Mezarı
Mal mezarları sistematik olarak uygulanmış gömülerin son parçasıdır, en büyük yük buradadır. Mal mezarı arıyorsan değirmen olacak, değirmene gir değirmenci odasını bul, odada değirmencinin parası var onu al sonra harmana git. Harmandaki büyük salın altında 1 yük daha bulursun. Sonra değirmen suyu yolunu takip et yol üstünde parçalı 2 yük daha mal mevcut olup, buradan baktığında karşı yamaç tepede büyük bir mezar vardır. Burası mal mezarıdır. Mal toplamı 2 katırdır. Unutmayın mal mezarları her zaman zirve yerlerde olur.
Çeşmeler
Çerkez çeşmesi varsa bu çeşme örülü taşlarla kalın bir şekilde yapılmış olması lazım. Bu çeşmede birde çiçek işareti vardır. Bu işaretlerin içinde 2 put işareti daha vardır. Çeşmenin üstü yuvarlak tepe olup 12 arşın gerisine 9 teneke altın vardır. mal çeşme arkasındaki farklı bir işaret ile nişanlıdır. Malın üzeri komple parça taşlarla kapatılmıştır.
Ekli dosyayı görüntüle 175106
3 yada daha fazla çeşme varsa bunların bazıları kudretten bazıları el yapmasıdır. Bu çeşmelerin kudretten olanları saf el yapmasıdır bunlardan tatlı su akar. Tatlı su akan çeşmelerin arka taraflarındaki büyük taşlara bakın murçlu olanın altı doludur. Çeşme meydanlık çeşmesiyse holluk taşı arayın bu taşın içinde yüklü miktarda para vardır.
Adam:
Ekli dosyayı görüntüle 270673
Kaya üzerinde elinde başak, şimşek v.s tutuyorsa, sakallıysa ve etek giymişse Hitit Tanrısı tasviridir. Gömü işareti değildir. Tarihi eserdir. Tahrip etmeyiniz. Geçmiş tarihte yol kenarlarına yapılmış ve yolu ifade ettiği bilinmektedir. Kaya bloklarında yapılmış kabartma adam sembolleri ise, kral veya lider mezarını (kaya mezarı) ifade edebilir.Uygarlıklara ait olduğundan define işareti değildir.Durumu müzeye bilgi vermelisiniz. Bunların haricinde ki adam işaretleri gömü işaretleride girmektedir.Çizim veya kabartma olabilir. Çizimde çizgiler yön verebilmekte,kabartmada ise farklılık gösteren tarafı yön vermektedir.
Akrep:
Ekli dosyayı görüntüle 175108
Akrep yuvası olabilecek bir taş aranır, bu taşın altında gömü olabilir. Civarda yerin altında bir odacık ta olabilir. Akrebin veya kuyruğunun baktığı yönler özellikle dikkate alınmalıdır. Akrep, önemli eşkiya işaretlerindendir. Tehlike arz etmektedir. İşçiliği çok zor olan gömü işaretidir. Kayalarda araştırma yapmalısınız. Cihaz yardımı almanızı öneriyoruz.
Akrep diğer anlamı: Çok zor ve meşakkatle alınabilecek bir emanettir. Bu tip yerler uzun çalışma gerektirir. Akrep aynı zamanda tehlike demektir. Bu tür defineler çoğu kez havuz altı, sulu kuyu ya da bir yer altı mahzeni içindedir. Değirmenlerin suyunun boşaldığı noktada akrep resmine rastlanır. Eğer akrep mağarada ise emanet mağaranın dip ve kuytu yerinde yapılmış bir dehliz içindedir ve dikkatle yaklaşmak gerekir.
Aslan:
Antik dönemlerden kalma saray veya benzeri seviyedeki harabelerin giriş ve yürüme bantlarında bazen açıkta veya toprak altında bir aslan heykelinin bulunması sık yaşanan olaylardandır. Şayet bunlardan bir tanesine rastlanırsa bilinmeli ki burası sarayın giriş yoludur. (Aslanlı yol) aynı zamanda bu tür bir heykel tek olmayacağı için aynı mekânda ve yolun sağlı sollu giriş noktasında bundan iki tane olacaktır.
Ekli dosyayı görüntüle 175109
Ayrıca,Ortaçağa ait sembolizmin bir öğesidir. Bu da yine Hz İsa’ yı simgeleyen motiflerden bir tanesidir. İsa peygamber sık sık resim ve heykel sanatında soylu aslan, aslan gibi insan düşüncesiyle betimlenirdi. Tanrının oğlu olarak nitelendirildiği için cesaret, güç ve krallık anlayışlarına dayalı olarak Hz. İsa?nın bu motifle ifade edilmesi yaygın bir oluşumdur.
Bunların haricinde, Aslan işaretleri mağara,mezar ve kayalar üstünde işaret olarakda kullanılmıştır. Bunlar gömüyü simgelemektedir. Aslan işareti olan her gömü, liderlik vasfı taşıyan insanların hazinesi anlamına gelmektedir. Mağara önlerinde yapılmış bir işaret ise, kapatılmış oda aramalısınız. Açık bir mağara yoksa, ağzı kapatılmış doğal görünüm verilmiş mağaraya uygun yerler bakmalısınız. Ülkemizde deniz kıyısına yapılmış aslan işaretleri bulunmaktadır. Bu işaretler, deniz korsancılığı yapmış korsan liderlerini simgelemektedir. Suyun içinden girişleri olduğu defalarca görülmüştür. İşçiliği zor fakat hazinesi büyük olan güzel işaretlerden birisidir.
At veya Binilmiş At:
Atın veya binicisinin baktığı yönde ata binmeye yarayan bir taş, bu taşın yanında da gömü olabilir.At başına çok dikkat edilmelidir.Atın başı toprağa bakıyorsa gömü; başının,ayaklarının,kuyruğunun,kulaklarının farklı olanı istikametinde çok yakında olabilmektedir. Fakat at veya üstündeki binici önlerine düz istikamete bakıyorlarsa gömü; yakında değil,baktıkları istikamettedir.Bu durumda istikametinde farklı bir işaret aramalısınız.Ata binmiş insan figürün
elindeki eşya define için bir nişanedir dikkatlice
incelenmesi gerekir.
Ekli dosyayı görüntüle 175110
At : Antik dönemlerde pek fazla sayıda hayvan dinsel yönden büyük bir saygı ve ihtiram görüyordu. Birçok hayvan kendilerine atfedilen kutsallıktan dolayı tanrılara amblem olmuş, ya da pek çok yerde olduğu gibi onlara adanmışlardır. Mesela bunlardan “At”, tanrı Hera’ya adanmış bir hayvandır.
At; sadakatiyle tanınmış hizmet edici bir hayvandır. Ama bize konu olması bu sadakat ve hizmetkârlığının başka alanda tecelli etmesindendir.
Bilindiği üzere mitolojik anlatımlar içinde “Troya (Truva) Atı” olarak bilinen bir hayvandan söz edilir. Anlatıma göre Yunan askerleri bir tahta atın içine saklanarak Truva kale şehrinin içine girmişler ve şehri bu hileyle zapt etmişlerdir. (Bugün, Çanakkale’deki Truva atı bu hadiseyi simgeler.) Definecilikte eğer bir anlam ifade etmesi gerekiyorsa olayın bu açıdan bir değer taşıyor olması gerekir. Biz olayı bu kadarla anlatıp konumuza gelelim:
Arazide at çizimi oyma ya da kabartma olabilir. Fakat bugüne kadar görülen at çizimleri hep büyükçe işlenmiş olarak görülmüştür. Dikkat edilecek husus at paraya işaret midir, değil midir?
Yer yüzeyinde bir taşa yatay olarak çizilmiş ve başka ilave hiçbir figürü yoksa bu, yakındaki bir mezarın simgesidir. Para olarak da mezarda ne varsa odur.
Ayak:
Sağ ayak resmi ise ayak parmakları istikametinde sağ taraf araştırılır. Sol ayak resmi ise ayak parmakları istikametinde sol taraf araştırılır. Hem sağ hem sol ayak izi yan yana ise ayak izlerinin istikametinde bakılır, ileride farklılık gösteren yerler araştırılır. İddiaya göre tek ayak resmi varsa gömü yakında, iki ayak izi varsa gömü uzaktadır.
Ekli dosyayı görüntüle 175111
Ayak İzi : Defineciliğin belki de en çok aranan ya da bilinen sembolüdür. Arazilerde bulunması bakımından bu işle uğraşan insanlar ömürlerinin büyük bir kısmını bu işaretin peşinde geçirirler dersek çok da yanlış olmayacaktır.
Doğal erozyonlar, kar, yağmur ve değişik sebeplerle uzun geçen zamanların aşındırdığı kalkerli kayalarda görülen oyuklar, yine bu kesim tarafından yanlış bir biçimde ayak izi olarak algılanır.
Resimde gördüğünüz ayak resimleri bir ayak için yapılmıştır. Bu işaret defineciler arasında “tek ayak” olarak bilinir. Büyük resimde dikkat edilirse bir tane ayak izi altta ve onun üstünde de yön göstericisi olan ok işareti mevcuttur. Biz define arayıcısı okuyucularımıza “işte işaret böyle olmalıdır” demek istiyoruz.
Büyük işarette bulunması gerekli olan saklantı tam tamına 10 adım sonrasındadır.
İkinci tek ayak ise parmaklarıyla birlikte belirgin olan bir işarettir ve onun emaneti de 11 adımdadır.
Ekli dosyayı görüntüle 175112
Ayak İzi: Ayak izi istikametinde araştırma yapılması gerekmektedir. Horasan sıva ile yapılmış ayak izlerinin önemi daha büyüktür. Belli bir işçilik sarfedildiğinden gömününde büyük olduğu anlamını çıkarabiliriz. Ayak izi istikametinde, doğaya aykırı farklılıklar gözlenmelidir. (Ağaç, renkleri farklı taş, kaya v.b.., çeşme, taş veya toprak yığma, orada olmaması gereken bir şey). Mağara taban,tavan veya duvarındaki oyulmuş veya çizilmiş ayak izinin herhangi bir yere basıldığında mekanik olarak çalışan bir tuzağın olduğunu ve çalıştıktan sonra durdurulamayacağını simgeler. Basılan yer tuzakları bir tane olabileceği gibi bir kaç tane değişik tuzakta olabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 175330
Ayı:
Gömü sembolü olabilir, bir ayağı eksik “topal ayı” olursa orada define olduğunu iddia eden defineciler ve siteleri çoktur. Biz site olarak bir insanın değerli eşyalarını, paralarını nereye gömebilir,saklayabilir mantığından yola çıkarak araştırmalar yaptık. Ayı işaretinin bulunduğu bölgelerde, muhakkak önü gizlenmiş şekilde bulunan in veya mağaralarla karşılaştık. Ayrıca bir bulgumuzda, ayı işaretinin baktığı yönde dere kenarında balık işareti ile karşılabilinir. Şelale arkasında oluşan ve dışarıdan görülmesi zor olan mağara oluşumlarınada çok dikkat edilmelidir.
Ekli dosyayı görüntüle 175113
Ayı Diğer: Bazı hayvanlar gibi ayı da genellikle para sembolüdür. Ancak bu konuda çok değişik görüşler vardır. Burnunda halka varsa ikinci bir işaret aranmalıdır. Yine "Topal ayı" denilen bir ayağı kesik ayının, kesik olan parça ayağı çevrede aranmalıdır. Kırık ayağının yanındaki sağlam ayağını ölçünüz. Topal ayının karşısında bu ölçü kadar ilerleyiniz. Orada (+), (C), ( \ ) veya (W) gibi işaretlerden göreceksiniz. Bu işaretlerin de anlamı vardır. Bilirkişi tarafından değerlendirilir. Oranın toprak veya kaya olması önemlidir. Emaneti altın ve gümüştür. Topal ayının karnındadır diyenler olduğu gibi, yaşananlardan yola çıkarak tam karşısındadır diyenler de vardır.
Ağaçlar:
Define işareti olarak kayalara, benzeri yerlere ağaç resmi çizilmez (hayat ağacı sembolü hariç). Ağaçların kendisiyle ilgili define arama yöntemleri vardır. Uzun ömürlü ağaçlar nişan noatalarıdır.
Ekli dosyayı görüntüle 175213
Define ararken uzunömürlü bir ağaç ile karşılaşırsak, şöyle birkaç bin yıllık, hemen ağaca bakalım herhangi bir bıçak izi var mı, çivi vb. birşey çakılmış mı,
dikkat çeken herhangi birdefine işaretleri olabilecek işaret var mı?
Ya da ağacın bir tarafı diğer kısmına göre çok mu gür?
Uzun ömürlü ağaçlar meşe, çınar gibi ağaçlardır.
Eğer ağaç, define işaretlerinden biriolarak kullanılmışsa ağacı merkez alarak 30 m. yarıçaplı bir çember çizeriz, definenin bu çemberin içinde 3-5 m. derinlikte olma ihtimali büyüktür. Dedektör ile arama yapılması tavsiye edilir.
Ekli dosyayı görüntüle 175214
Bazen bu zun ömürlü ağaçlar( dut, ceviz, ahlat, çınar) direkt işaret belirtmesede asıl işareti bulmak için yardımcı nokta olarak seçilebilir. Bu ağaçların olduğu bölgeler emaneti saklamak için seçilebilir
Çatal Çam: Çam ağacının en önemli olanı çatal çam olması ile değerlendirlir.En az üç insanın bir arada kucaklayabileceği kalınlıkta olan bir açam 200-250 yaş civarındadır.Kurtuluş savaşı yıllarında veya daha öncesi ve sonrasında bu ağaç nişan noktası olarak kullamıştır.Eğer bu tarife uyan bir çam çatalı varsa ağacın çatal noktasının hemen altında yıllar önce atılmış bir çentiğin göz haline gelmiş izi aranır.Bu eski iz bugün bir yemek tabağı veya ona yakın ölçülerde olması gerekir.Göz izinin arka tarafında ve çatalın tam alt noktasından karşıya bakıldığında genellikle 7 vaya 70 adım mesafede bir işaret aranması gerekir.Çünkü çatal ''V'' harfi demektir. ''V'' harfi 7 rakamını temsil eder.Bu durumda iki noktadan birisi gömü alanı olarak belirlenir.Cihazlarla bu noktaya bakılır veya arazi gözlemiyle buradaki hedef tespit edilir.
Ahlat-Ardıç-Meşe ve Çam: Bunlar genellikle arazilerde açık alanlarda nadiren de köy evlerinin avlularında bulunan uzun ömürlü ağaç türleridir.Ahlat ve Ardıçlar yabani olarak dağlarda bulunduğu için eşkıya gömülerinin yada köy ve çiftlik zenginlerinin paraları bunlarla ilgili bir alana saklanmış olabilir.
Aksine bir görüş olmadıkça; ağaç 2 tane ise 2 ağacın ortası , 3 tane ise küçük veya büyük olanın altıdır.
Yakınlarda bir pınar veya çeşme varsa en yakın ağaçla çeşmenin tam ortası, suyun aktığı istikamete denk gelmeyecekse tek ağaç ile çeşme adımlanarak pınar ortada kalacak şekilde ağaca uzak olan (ters simetri) noktaya bakılır.
Çift ağaçlarda üçgen olabilecek ön veya arkadaki 3. boş nokta ölçüm yapılır ve gömü noktası için üçgen oluşturulur.Bu tür ağaçların bazen anası yaşlanmış, yakılmış yada kesilmiş olabilir.Dibinden çıkan filizi bu açıdan değerlendirilmelidir.
Dut Ağacı: Genellikle avlularda bulunur.Dut ağacı ile evin yapısı içindeki önemli noktalarla bağlantı kurulur.Örneğin;gömü sahibi kişi parasını daima gözü önünde tutmak isteyecektir.Bunun için oturduğu veya yattığı eski odasının yeri ve penceresi belirlenir.Bahçedeki ağacın bir alt noktası bu işin yapılabileceği ve görüntü alanındaki hedef noktalardır.Bu nokta genellikle ağaçtan ev giriş kapısına doğru 1-3 veya 7 adımdır.
Ceviz Ağacı: Genelde bahçe ve bağlarda yakın yerleşim alanlarının ağacıdır.Bu ağacın nişan alındığı nokta --yönü belli olmamakla birlikte- mutlak 3 adımdır.Gömünün ,ağacın 3 adım çevresinde olduğu bilinmeli ve çevre ataştırmaya tabi tutulmalıdır.( ceviz gölgelidir , emanet gölge içinde korunmaktadır)
Balık:
Ekli dosyayı görüntüle 175115
Akarsu, göl,göletlerdeki kayalara çizilmiş çok çeşitli balık resmi ve figürleri yakın bölgede bir hazinenin olduğunu ifade eder. Balık genel olarak hazine olarak nitelendirilir. Balık ile ifade edilen hazinenin yerini bulmak hem kolay hem de çok zordur. Balığın büyüklüğü küçüklüğü, eğimi, yönü, pozisyonu,tek-çift olup olmadığı,yanında başka sembollerin olup olmadığı gibi konular uzmanlık isteyen işlerdir.Civarda bir mağara veya mahzen vardır, burada saklanmış para olabilir. Balık aynı zamanda bir Hıristiyanlık sembolüdür (Hz. İsa’nın sembolü), balıkla beraber haç işareti varsa, insan tasviri varsa yakında kilise veya ayin yeri vardır. Böyle ise burada define . Tahrip etmeyiniz. Şelale yakınlarına yapılmış balık işaretlerinde ise, şelalenin döküldüğü yerde araştımalarınızı sürdürmelisiniz. Kaya farklılıklarına muhakka dikkat etmelisiniz.
Ekli dosyayı görüntüle 175114
Balık: Hıristiyanlığın sembolü olan bu balık, bolluğu, vaftizi, yenilenme gücünü ve kurbanı betimler. Bazen stellerde özenle ve itinayla işlenmiş olarak karşımıza çıkar. Balık sembolünün Hristiyanlar tarafından nasıl kullanılmaya başlandığına dair birçok hipotez olsa da hiçbirinin kesinliği kanıtlanamamıştır. Yine de bu hipotezler den en büyük ihtimali barındıran, Hristiyanlığın kutsal metinlerinde geçen bir ifadenin balık sembolizmine yol açtığıdır; Hz. İsa mucizevi bir şekilde 5000 insanı ekmek ve balıkla doyurmuştur. Bir balığı andıran bu sembol, Roma döneminde ilk Hristiyanlar tarafından kullanılan gizli bir semboldü. Dini inançları sebebiyle hor ve hakir görülen, hatta işkenceler maruz bırakılan ilk Hristiyanlar bu sembolü kendi aralarında bir tanışma aracı olarak kullanıyorlardı.
Balina veya Balina yavrusu:
Define işareti olarak kullanıdığı az rastlanan işaretlerden birisidir. Tek başına yapılmış baline işareti gömüyü simgelemektedir. Bu işarette dikkat edilecek püf nokta, balinanın kuyruğunun yukarıya kıvrımlı olup olmadığıdır. Kuyruğunun kıvrımı yön vermekte olup yakınında horasan sıva ile doğal görünüm verilmiş yerleri kontrol etmenizi ısrarla önermekteyiz.
Ekli dosyayı görüntüle 175215
Balina işareti farklı figürlerle beraber yapılmış ise antik yunan mitolojisine göre Poseidon (Okyanusların Tanrısı, Deniz Tanrılarının Tanrısı) anlamını taşımaktadır. Aynı şekilde yavrusu ise,Naiads,Naiades (Tatlı su perileri (göller, nehirler, kaynaklar ve çeşmeler) anlamını taşır. Uygarlık sembolü olup, defineyi değil hazineyi simgelemektedir. Sit alanı içine alınacak bölgeleri kapsar. Buradan uzak durunuz ve mümkünse müzeye bilgi vermenizi öneriyoruz.
Balta:
Eşkiya ve ermenilerinde kullandığı az rastlanır işaretlerdendir. Balta işaretinde dikkat edilmesi gereken baltanın ucunun arka tarafının yapılıp yapılmadığıdır. Eğer arka uç yapılmış ise iki uç karşılaştırılmalı ve farklı olan yönde eski tarihi ağaçlara dikkat edilmesini öneriyoruz. Tamamlayıcı işaret büyük olasılıkla ağaç olacaktır. Ağaçların olmadığı yerde matematik hesabıda kullanabiliriz. Baltanın boyu ölçülerek yön veren istikamette metreye çevrilerek, sayının katlarını kullanarak arazinin konumu dikkatlice incelenmelidir.
Ekli dosyayı görüntüle 175216
Bunun haricinde balta işaretleri insan veya farklı figürlerle birlikte kullanılmış ise, yine yunan mitolojisine göre (Centaur'ları) bedenlerinin üst kısmı insan, alt bölümü at şeklinde olan yaratıkları ifade edebilmektedir. Sit alanı içine girecek uygarlıklara ait bölge olabilir. Bölgeyi müzeye bildirmeniz defineci olarak doğru bir davranış olacaktır.
Baston:
Kabartma olarak yapılmış baston işaretleri, bulunduğu bölgenin haritası gibidir. Eski bir yolun güzergahını vermiş olabilir. Bu istikamette baston kıvrımında doğaya aykırı farklılıkları iyi derecede gözlemlemeliyiz. Ayrıca baston işareti, mağaranın veya tünelin şeklinide vermiş olabilir. Bu durumda ise yakınında mağara olma olasılığı olan kayalıklarda kapatılmış alanları,önleri tıkanmış alanları kontrol etmeliyiz. Doğal görünen kayalarada özellikle dikkat etmenizi öneriyoruz.
Binek taşı:
Ekli dosyayı görüntüle 175116
Binek taşının genel anlamı, taşa otur karşına bak ve ikinci işareti aramalısın olarak bilinmektedir. Yaptığımız araştırmalara göre, binek taşı zirve bir noktada yapılmış ise, işaretin yapılmış olduğu zirve tepeden daha yüksek zirve tepede araştırma sürdürülmelidir. Bilinen eşkiya işaretlerindendir. Eğer binek taşı işareti, engebeli bir arazide yapılmış ise, kesinlikle cihaz yardımı almalısınız. Doğal görünen etraftaki kayaların altında gömü saklanmış olabilir. İşaretin etrafıda kontrol edilmeli ve binek taşı işaretinin yakınlarında düz bir taş varsa gömü bu taşın altındada olabilir.
Boğa ve Koç:
Birçok uygarlığın güç sembolü olarak kullanıdığı figürlerin başında gelir. Sanatsal olarak oldukça büyük ölçülerde yapılmış bu süslemelerin bulunduğu yerde tarihin izleri olan uygarlıkların yaşantı yeri olduğunu anlarız. Bunların dışında, küçük ebatta yapılmış koç, boğa veya boynuzlarının işlendiği işaretler kesinlikle gömüyü ifade etmektedir.
Ekli dosyayı görüntüle 175217
Aslan ve kartal işaretlerinde olduğu gibi güç, kuvvet anlamındadır. Bu anlamdan yine liderlik vasfı taşıyan üst düzey bir insanın gömüsü olduğunu çıkarabiliriz. Boynuz işaretinde, işaretin tam karşısında ki kayalık bölge çok iyi derecede araştırmalı. Koç veya boğa işaretinin tam yapıldığı yerlerde ise, civarda yürüme mesafesinde önü doğal kayalarla kapatılmış olabilecek delik,mağara gibi yerlere çok dikkat edilmelidir.
Ekli dosyayı görüntüle 175117
Ayrıca Boğa: Taurus ya da Boğa takımyıldızı Zodyak kuşağı takımyıldızlarından biridir. Hititlerde kadınlar için boğa sembolü kullanılmıştır. Boğa aynı zamanda türeyişin sembolüdür. Hitit kadınları türeyişi simgelerler. Türün devamını anlatmak için boğa sembolü seçilmiştir. Aslan sembolü gibi boğa da gücü simgeler. Definecilikte sıkça rastlanılan boğa sembolünü bulmak ve bundan sonuç çıkarma merakı bir bakıma tamamen boş hayalden başka bir şey değildir. Esasen boğa figürünü kendi deyimleriyle “Öküz” olarak tanımlayan define meraklısı insanımız bu sembolün bulunduğu yerde define aramaktadır. Boğa resmi, define yerlerinde değil; aksine ibadet yerlerinde, tapınaklarda, güçlü ve statüsü yüksek insan mezarlarına ait stellerde daha çok rastlanılmaktadır.
Birbirine Bakan İki Buzağı (Çift Öküz) : Aslında buzağı resimlerinin yüz yüze bakanına, defineciler "İki Öküz" adını verirler. Bunun olduğu yer para işaretidir, içerisinde % 50'den az gümüş içeren "adi gümüş" olarak bilinen paradır. M.Ö. 5. Yüzyılda kullanılan ve Billondenilen sikkelerdir. Ağırlığı: 11,20 gr., çapı 20 mm. dir.
Çarık veya Ayakkabı:
Ekli dosyayı görüntüle 175118
Ayak uçunun baktığı yönde 10 metre kare kadar bir alan içinde ikinci bir işaret daha bulun. eğer yoksa çarığın bulunduğu kayanın altına doğru araştırmanızı sürdürmelisiniz. Çarık işareti tepelik bir alanda ise, baktığı yöndeki zirve noktalarda yığma olup olmadığına bakmalısınız. Çarık veya ayakkabı işaretinin yapıldığı yerin çok yakınlarında, toprak seviyesi altında kapatılmış mağaralarda olduğu belirlenmiştir.
Çarpı, İstavroz
Ekli dosyayı görüntüle 175119
Çarpı ( X ): Tüm sitelerde çarpı işareti son nokta olarak açıklansada biz site olarak şiddetle buna karşı çıkmatayız. Sebebi ise, çarpı işaretleri üzerinde yapmış olduğumuz çok ayrıntılı çalışmalardır. Yön verici ve hedef şaşırtan yanıltıcı işaret kanısına vardık. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta ise, çarpı işaretine yönlendirmiş bir önceki işaretin çarpıya zıt tarafında araştırma sürdürülmelidir. Bunun haricinde ise, çarpı işaretinde farklılık gösteren uçları istikametlerinde ve ters istikametlerinde araştırma yapılırken, mağara olabilecek kayalara dikkat edilmesinide önermekteyiz.
Çekiç veya Kazma:
Ekli dosyayı görüntüle 175132
Taş oymacılığı ile uğraşanların el aletlerini simgeler. Bu anlamdan yakınlarında maden ocağı olduğu anlamıda çıkarabiliriz. Yaptığımız araştırmalarda çekiç işaretinin yapıldığı bölgelerde çok yakınlarında kapatılmış maden ocakları bulunmuştur. Diğer bir anlamı ise, çekiç ucunun yönünde sapının uzunluğunun metre ölçümü istikametinde doğaya aykırı değişimler ve farklılıklar gözlenmelidir. Kırmak anlamıda geldiği için, işçiliği oldukça zor olan gömü işaretlerinden birisidir.Kapatılmış mahsen,oda olabilir,tünel anlamınıda ifade ettiği bilinmektedir.
Çıplak, Hamile Kadın:
Bu işaret, defineciler tarafından çok aranan ve çok sevilen bir işarettir. Fakat söylentilerdeki gibi malı karnında değildir.İşareti yapan kişinin bu kadar aptal olduğunu düşünüyormusunuz? Bir bebeğin doğuşundan ölümüne rahat yetecek kadar gömüsü olduğunu anlamını çıkarabiliriz. Hamile kadının eli karnında ise, gömüsü işaretin düz karşısında aranmalıdır. Elinin karnında olması gömünün taş blokla kapatılmış olduğunu ifade etmektedir. Hamile kadının eli veya yüzü farklı bir noktaya bakıyorsa, istikametinde araştırma yapılmalı, çevre çok iyi gözlemek gerekir.
Kadın: Kadının baktığı istikamet incelenir. Dikkat edilecek nokta ise, kadının kolu veya parmaklarının farklılık gösteren yerleridir. Farklılık gösteren istikamette araştırma yapılarak, doğaya aykırı durumlar çok iyi derece gözlenmeli. Bayan takılarından oluşan gömü olma ihtimali çok yüksek.
Ekli dosyayı görüntüle 175120
Uygarlıklara ait önemli şahsiyet mezarlarını ifade edebilmektedir.Resim ve figürler arasında veya tek başına çıplak kadın resmi ve bir yılanın kadının belinden başlayıp omuz başına çıkması veya hareket edip omuz başında başının olması bu bölgede çok önemli bir kral veya kraliçe mezarları olduğunu simgeler. Bu figürler diğer figürlerle tamamlanıp mezarın yönünü veya yerini işaret eder.Bu tip semboller, genellikle kabartma ve bölgeye hakim kayalık noktalarda olmaktadır. Bunların haricinde yapılan kadın işaretleri uygarlıkları simgelemez,define işaretidir. Mantıklı düşünerek işarette yön veren farklılıklara göz atmalıyız. İkinci işareti göstermektedir.
Ekli dosyayı görüntüle 175121
Çiçek, Gül, Papatya
Ekli dosyayı görüntüle 175122
Çiçek işaretlerinin bulunduğu bölgede eski mezarlık alanı aramalısınız. Mezarlık alanda farklı olan bir mezar olmalı. Bu mezar üstündede çiçeği anımsatan işaretler olabilir. Bulduğunuz takdirde doğru hedef üstünde olduğunuzu göreceksiniz. Bilinen gömü işaretlerindendir.Ülkemizde genellikle ermenilerin bıraktığı işaretlerdendir. Çiçek işaretinde yapraklarından birisi eksik yapılmış ise, eksik yaprağının istikametinde araştırmaya devam etmeli, eksik yaprağın yapıldığı kaya altında veya civarında araştırmanızı sürdürmelisiniz.
Ekli dosyayı görüntüle 175124
Çoban:
Semboller dünyasının bir öğesi olarak çoban; Sevgi yüklü, yumuşak huylu ve gezdiği yerleri dikkatle takip eden, uyanık ve sürüsüne şefkatle muamelede bulunan.”koruyan” bir imajın insanıdır. Sırtında heybesi ve elindeki asası (değnek) ile kendisine teslim edilen emanetin/sürünün mutlak anlamda koruyuculuğunu yapmaktadır.
Definecilik ya da geçmiş zamanların saklama mantığı penceresinden bakılınca çoban motifinde iki ana özellik bulunacaktır. Bunların birincisi çobanın asası, diğeri ise onun sırtındaki heybesidir.
Bu iki ana unsurdan anlaşılacaktır ki çobanın heybesi gömü, asası ise yön ve mesafe verecek olan figürlerdir. Bununla beraber; bazen de sürüsünü gütmekte olan heybeli/heybesiz bir çoban motifi, elindeki asasıyla baktığı noktalarda bir veya birkaç koyunu korumaktadır. Bu bakımdan çobanın baktığı, yöneldiği ya da asası ile işaretlediği yön önemlidir.
Değirmen taşı:
Taşın altı araştırılır,değirmen taşının ortasında ki deliğin uzunluğu ölçülür. Çıkan santim metre olarak hesaplanmış olabilir. Kazıya değirmen taşının bulunduğu yerden başlanmalıdır.Toprağın durumu size yön verecektir. Gömüyü simgeleyen değirmen taşları, toprak altında olup son nokta işarettir. Değirmen taşının olduğu yeri gösteren tamamlayıcı işareti çözmek bunun için çok önemlidir. Toprak üstünde olan değirmen taşları gömüyü ifade etmemektedir.
Ekli dosyayı görüntüle 175123
Değirmen Taşları; Bir değirmene girdiğinizde ilk bakmanız gereken nokta değirmen taşının altıdır, dikkat edin 2 adet değirmen taşı vardır biri üst biri alt siz alt değirmen taşına bakacaksınız bu yere sabit olur bu taşın altında hakçının parası olur, hakçı demek değirmenci demektir bunuda belirtelim. diğer değirmen taşı ise ortası delik olup 120 cm çapında 25 cm kalınlığındadır. bu üste koyulan değirmen taşıdır seyyar olan.
Arklar Oluklar ve Savak: Arklar Suyu değirmene yönlendirmek için oluşturulan kanallardır, medeniyete göre isimler, hark, bağlak ve su kanalı olarak değişir, bunun hemen önünde oluk vardır, bu oluk ark ve değirmen taşı arasında kalan bölümdür, ana ve seğirgim oluğu şeklinde 2 bölümden oluşur dikkat edin ana oluğun altında sayısı belirsiz miktarda para mevcuttur. bu para savak yerinin hemen altındadır. Savak ise oluğun değirmene birleşen yerindedir istenildiği zaman su savaktan açılarak değirmene girmesi engellenir.
Ana oluk ise beton kanaldan yapılır, seğirdim oluğu bazen beton bazende tahtadan yapılan dörtgen şeklindedir, seğirdim oluğu tam olarak ana oluk ve değirmen taşı arasında kalıp suyu değirmene veren oluktur, bunun şu anda var olması mümkün değil büyük ihtimal çürümüştür siz yeri bulmak için kafanızı kullanın ana oluğu kafanızda canlandırın. son olarak seğirdim oluğu olmayan değirmenlerde vardır bu durumda ana oluğu takip etmeniz yeterli olur.
Domuzluk; Değirmendeki değirmen taşının çarktan geçen suyun giderine domuzluk denir. ortalama 100-200 cm genişliğindedir, çarktan çıktıktan sonra domuzluktan dökülen suyun alt arkasına iyi bakın bir miktar para buradadır. Allah hayırlı günlerde harcamak nasip etsin. Bu domuzluğun medeniyete göre isimleri farklıdır, bazı medeniyetler değirmen altı, su akamağı, karanlık oda, donuzluk, dovuzluk gibi farklı isimler kullanmıştır.
Çark Evi; Çark evinin uzunluğu ortalama 4 metredir, tesisteki görevi değirmenin dönmesini sağlar, Aşağı yukarı her değirmende çark evi bulunmaktadır, bir çok değirmen yıkıldığı için bunun yerini tam olarak kestirmek zordur. yukarıda anlatılan para yerleri tam olarak çark evi etrafındadır. kısacası değirmenlerdeki ana merkez çark evidir.
Tekne, Yüklük, Şeytan Teknesi; Öğütülecek arpa yada buğdayı koyulan yere denir, bu tekne biraz askıda olur tekneden akan tahıllar önce şeytan teknesine sonra değirmen taşına iner, evet bu teknenin tam altındaki zemin taşa bakın size yetecek kadar para buradadır.
Değirmen Odası ve Değirmen Gömmesi; Her değirmende değirmenci odası vardır, Değirmencinin kalmış parası varsa bu odada bulmak mümkündür, Değirmen gömmesi ise değirmendeki ocaktır, ocağın altında çember biçimde bir yassı taş vardır, evet bu taşın altına bakmayı unutmayın soygunlar için saklanmış değirmenci parası burada saklıdır.
Ekli dosyayı görüntüle 175219
Not: Her değirmenin mimari yapısı bir değirdir bu anlatılanlar çok eski zamanlardan kalma değirmenler içindir, yakın tarih değirmenler biraz daha gelişmiş olup onların definelerini bulmak için bentlerdeki yapı taşlarını kontrol edin. bu taşlar arasında kapak olanlar vardır. birde değirmen içi yada çevresindeki yerel taşlarda define işareti olup olmadığına mutlaka bakın , değirmen terk edildikten sonra başka biri tarafından saklanmış paralar bulmak olası ihtimaldir. okuduğunuz için tşk ederim. kaynak menderes izinsiz kopyalanamaz ve başka yerlerde yayınlanamaz.
Delik oyulmuş taş:
Oyulan delikten bakılır ve ileride farklılık gösteren yerler aranır. Her iki taraftanda bakmak mümkünse, bakılmalıdır. Yakın civarında taş veya toprak yığma olma olasılığı kuvvetli. Bu durumlarla karşılaşılmadığı takdirde, deliğin gösterdiği istikamette ki kayalık bölgelerde araştırmanıza devam etmenizi öneriyoruz. Ayrıca deliğin bulunduğu kayayıda çok iyi incelemek gerekir. Zira farklı işaretler olabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 175125
Delikli taşın arkasına geç bak muhtemelen kabak dağın kayalık alanını göreceksin, kayalığa git bir miktar para buradadır.
Dibekten çok uzaklaşma altına ve çevresine bak, özellikle dibek doverken para ayaklarının altında kalır buna göre araştırma yap.
Ekli dosyayı görüntüle 175126
Üst resim çakıl yığını işaretidir, çevrene bak bolca çakıl yığını görürsün bunların bir kısmı sahtedir gerçek olanların köşesinde yere sabit kaya olur bu her zaman olmaz. 3 yığma varsa en büyük yada en küçüğe bak altı mezardır hemde sağlam mezar.
Sıralı oymalar varsa bu çevre komple mezarlık alanıdır. nereye basarsan altı mezar çıkar, büyük mezarı ararsan doğuya bak, yaşlı ağacın çevresine bak, buradaki en tepe yere bak görürsün.
Deve:
Yürüyen deve gömünün daha ilerde, duran deve gömünün hemen orada olduğu şeklinde bir yorumla açıklanmaktadır. Devenin üzerinde yük varsa yakında gömü olduğu ısrarla iddia edilmektedir.Deve belli bir hazine veya değerli eşyaları simgeler. Çok iyi incelenmeli diğer figürlerle bir çözümlenmelidir. Develer para anlamı taşıdığı gibi deve ile taşınabilecek eşyaları da simgeler.
Ekli dosyayı görüntüle 175127
Deve: Orta ve kuzey Anadolu’da sık kullanımda olmayan deve, daha ziyade batı ve Güney Anadolu’nun vazgeçilmez taşıma ve binek hayvanı olarak şöhret bulmuştur. Fizik yapısındaki hörgüçleri, oturma ve yatma şekliyle pek çok hayvandan farklı özellikler taşıyan deve, zaman içinde Anadolu insanının define saklantılarında da vücudunun yapısı dolayısıyla değişik simgelemelerin aracı olarak kullanılmıştır. Devenin define işareti olup olmadığına bakmadan önce de hangi nedenlerle bu hayvana böyle bir misyonun yüklenmiş olduğunu incelemek gerekir.
Ekli dosyayı görüntüle 175218
Devenin define işareti olarak kullanılma özelliklerini üç ana sebepte toplamak gerekir: Bilindiği gibi deve, öncelikle kervanların vazgeçilmez aracı olan bir hayvandır. Buradaki ana özelliğiyle deve yük taşır ve sahibi tarafından genellikle bir zincirle çekilir. Deve, en bilinen özelliği ile sırtında bir veya iki hörgüç bulunduran bir hayvandır. Devenin az bilinen bir özelliği ise kendisine yapılan muameleyi unutmaması ve yerine göre vefalı olması, yerine göre de kin bağlamasıdır
Dirgen:
Dirgen bir tarım aletidir.Harman gibi düz bir alan yerde araştırma yapmalısınız. Düz bir kaya varsa tam o noktaya yönelmeli ayrıca diğer farklılıklarıda gözden kaçırmamalısınız. Unutmayalım gömüler neredeyse hepsi kayalar hedef alınarak saklanmıştır.Önce kaya ve kaya altlarını kontrol ediniz. Eğer böyle bir kaya yoksa o zaman toprak üstünde ya çukur bir yer yada tümsek gibi bir yer arayınız.Tümsek ufak çakıl yığını olacaktır.
Ekli dosyayı görüntüle 175329
Dirgen derecesi kral gibi olmayan bir idarecinin gömüsü yada mezarıdır.Sap kısmını ölç 1 cm bir adımdır veya metredir. Sapın baktığı yöne doğru araştırma yapılmalı ve bu alan içinde farklılıklar yok ise cihaz yardımı alınmalıdır. Önemli bir husus ise, dirgen işaretinin yunanlılar zamanında 5 veya 50 anlamınıda içerdiği araştırmalarımız sonucu bulunmuştur.Bu bilgide definecilik için önem teşkil edebilir.
Doğan veya Şahin:
Ekli dosyayı görüntüle 175128
Doğan yada şahin yırtıcıdır, görme kabiliyeti gelişmiştir.Avını çok uzakta olsa bile görebilir,yakalar ve ayakları arasına alır öyle yer. Büyük ihtimalle eşkiya yada savaş gömüleridir.Gömüsü genelde kapalı mekanlar içinde olduğu bilinmektedir. Gömüsü çok yakında veya uzakta olabilir. Fakat işaretin bulunduğu yerin görüş noktasında olmalıdır. Başı veya pençeleri yön verebilir.Kesin gömü işaretidir.
Ekli dosyayı görüntüle 175129
Ekli dosyayı görüntüle 175130
Domuz veya yavruları :
Ekli dosyayı görüntüle 175220
Definecilikte en çok önem verilen işaretlerden biri domuz ve yavrularıdır. Her definecinin merak ettiği,fakat çok az definecinin gördüğü nadir işaretlerden olup, ayrıca dinsel inanç gereği için bir sembol olarakta kullanılmıştır. Domuz doğurganlığı ile bilinmektedir. Bereketi de simgeler. Beyaz domuzun gümüşü simgelediği söylenegelen rivayetlerdendir.
Ekli dosyayı görüntüle 175131
1-Domuzun yavruları resmedilmişse ve yavrular ana domuzun etrafında dağınık olarak duruyor iseler büyük domuzun baktığı yönde domuzların toplam sayısı ve katları kullanılarak araştırma yapılmalıdır. Define genellikle mirastır. Ya aile reisinin yada bir yöneticinin altınlarıdır.
2-Domuz önde yavrular peş peşe sıralı ise tümünün baktığı yöne doğru araştırma yoğunlaşmalı.
3-Yavrulardan bir tanesi diğerlerinden farklı olarak arkaya bakıyorsa gömü sürünün gittiği istikametin tersi istikametinde her yavru için bir veya on adım mesafede olup, genelde kayanın altına denk düşmektedir. Mesela dört yavru varsa gömü ya dört adım ileride yada kırk adım ileride olup, derin mesafededir. Bazen bu figür geriye doğru 30 metre mesafede kayanın altında şeklinde de ifade edilmektedir.
4-Roma iktidarı döneminde ölümsüzlük ile bütünleştirilmiş olup, kanatlı olarak görülebilmektedir.
5-Domuz gömüsü zor ve derindedir. Bir bakıma tavuk ve civcivler konusu ile benzerlik gösterir. Bu tür işaretleri bulduğumuzda kesinlikle tahrip etmemeliyiz.
Mal mezarları sistematik olarak uygulanmış gömülerin son parçasıdır, en büyük yük buradadır. Mal mezarı arıyorsan değirmen olacak, değirmene gir değirmenci odasını bul, odada değirmencinin parası var onu al sonra harmana git. Harmandaki büyük salın altında 1 yük daha bulursun. Sonra değirmen suyu yolunu takip et yol üstünde parçalı 2 yük daha mal mevcut olup, buradan baktığında karşı yamaç tepede büyük bir mezar vardır. Burası mal mezarıdır. Mal toplamı 2 katırdır. Unutmayın mal mezarları her zaman zirve yerlerde olur.
Çeşmeler
Çerkez çeşmesi varsa bu çeşme örülü taşlarla kalın bir şekilde yapılmış olması lazım. Bu çeşmede birde çiçek işareti vardır. Bu işaretlerin içinde 2 put işareti daha vardır. Çeşmenin üstü yuvarlak tepe olup 12 arşın gerisine 9 teneke altın vardır. mal çeşme arkasındaki farklı bir işaret ile nişanlıdır. Malın üzeri komple parça taşlarla kapatılmıştır.
Ekli dosyayı görüntüle 175106
3 yada daha fazla çeşme varsa bunların bazıları kudretten bazıları el yapmasıdır. Bu çeşmelerin kudretten olanları saf el yapmasıdır bunlardan tatlı su akar. Tatlı su akan çeşmelerin arka taraflarındaki büyük taşlara bakın murçlu olanın altı doludur. Çeşme meydanlık çeşmesiyse holluk taşı arayın bu taşın içinde yüklü miktarda para vardır.
Adam:
Ekli dosyayı görüntüle 270673
Kaya üzerinde elinde başak, şimşek v.s tutuyorsa, sakallıysa ve etek giymişse Hitit Tanrısı tasviridir. Gömü işareti değildir. Tarihi eserdir. Tahrip etmeyiniz. Geçmiş tarihte yol kenarlarına yapılmış ve yolu ifade ettiği bilinmektedir. Kaya bloklarında yapılmış kabartma adam sembolleri ise, kral veya lider mezarını (kaya mezarı) ifade edebilir.Uygarlıklara ait olduğundan define işareti değildir.Durumu müzeye bilgi vermelisiniz. Bunların haricinde ki adam işaretleri gömü işaretleride girmektedir.Çizim veya kabartma olabilir. Çizimde çizgiler yön verebilmekte,kabartmada ise farklılık gösteren tarafı yön vermektedir.
Akrep:
Ekli dosyayı görüntüle 175108
Akrep yuvası olabilecek bir taş aranır, bu taşın altında gömü olabilir. Civarda yerin altında bir odacık ta olabilir. Akrebin veya kuyruğunun baktığı yönler özellikle dikkate alınmalıdır. Akrep, önemli eşkiya işaretlerindendir. Tehlike arz etmektedir. İşçiliği çok zor olan gömü işaretidir. Kayalarda araştırma yapmalısınız. Cihaz yardımı almanızı öneriyoruz.
Akrep diğer anlamı: Çok zor ve meşakkatle alınabilecek bir emanettir. Bu tip yerler uzun çalışma gerektirir. Akrep aynı zamanda tehlike demektir. Bu tür defineler çoğu kez havuz altı, sulu kuyu ya da bir yer altı mahzeni içindedir. Değirmenlerin suyunun boşaldığı noktada akrep resmine rastlanır. Eğer akrep mağarada ise emanet mağaranın dip ve kuytu yerinde yapılmış bir dehliz içindedir ve dikkatle yaklaşmak gerekir.
Aslan:
Antik dönemlerden kalma saray veya benzeri seviyedeki harabelerin giriş ve yürüme bantlarında bazen açıkta veya toprak altında bir aslan heykelinin bulunması sık yaşanan olaylardandır. Şayet bunlardan bir tanesine rastlanırsa bilinmeli ki burası sarayın giriş yoludur. (Aslanlı yol) aynı zamanda bu tür bir heykel tek olmayacağı için aynı mekânda ve yolun sağlı sollu giriş noktasında bundan iki tane olacaktır.
Ekli dosyayı görüntüle 175109
Ayrıca,Ortaçağa ait sembolizmin bir öğesidir. Bu da yine Hz İsa’ yı simgeleyen motiflerden bir tanesidir. İsa peygamber sık sık resim ve heykel sanatında soylu aslan, aslan gibi insan düşüncesiyle betimlenirdi. Tanrının oğlu olarak nitelendirildiği için cesaret, güç ve krallık anlayışlarına dayalı olarak Hz. İsa?nın bu motifle ifade edilmesi yaygın bir oluşumdur.
Bunların haricinde, Aslan işaretleri mağara,mezar ve kayalar üstünde işaret olarakda kullanılmıştır. Bunlar gömüyü simgelemektedir. Aslan işareti olan her gömü, liderlik vasfı taşıyan insanların hazinesi anlamına gelmektedir. Mağara önlerinde yapılmış bir işaret ise, kapatılmış oda aramalısınız. Açık bir mağara yoksa, ağzı kapatılmış doğal görünüm verilmiş mağaraya uygun yerler bakmalısınız. Ülkemizde deniz kıyısına yapılmış aslan işaretleri bulunmaktadır. Bu işaretler, deniz korsancılığı yapmış korsan liderlerini simgelemektedir. Suyun içinden girişleri olduğu defalarca görülmüştür. İşçiliği zor fakat hazinesi büyük olan güzel işaretlerden birisidir.
At veya Binilmiş At:
Atın veya binicisinin baktığı yönde ata binmeye yarayan bir taş, bu taşın yanında da gömü olabilir.At başına çok dikkat edilmelidir.Atın başı toprağa bakıyorsa gömü; başının,ayaklarının,kuyruğunun,kulaklarının farklı olanı istikametinde çok yakında olabilmektedir. Fakat at veya üstündeki binici önlerine düz istikamete bakıyorlarsa gömü; yakında değil,baktıkları istikamettedir.Bu durumda istikametinde farklı bir işaret aramalısınız.Ata binmiş insan figürün
elindeki eşya define için bir nişanedir dikkatlice
incelenmesi gerekir.
Ekli dosyayı görüntüle 175110
At : Antik dönemlerde pek fazla sayıda hayvan dinsel yönden büyük bir saygı ve ihtiram görüyordu. Birçok hayvan kendilerine atfedilen kutsallıktan dolayı tanrılara amblem olmuş, ya da pek çok yerde olduğu gibi onlara adanmışlardır. Mesela bunlardan “At”, tanrı Hera’ya adanmış bir hayvandır.
At; sadakatiyle tanınmış hizmet edici bir hayvandır. Ama bize konu olması bu sadakat ve hizmetkârlığının başka alanda tecelli etmesindendir.
Bilindiği üzere mitolojik anlatımlar içinde “Troya (Truva) Atı” olarak bilinen bir hayvandan söz edilir. Anlatıma göre Yunan askerleri bir tahta atın içine saklanarak Truva kale şehrinin içine girmişler ve şehri bu hileyle zapt etmişlerdir. (Bugün, Çanakkale’deki Truva atı bu hadiseyi simgeler.) Definecilikte eğer bir anlam ifade etmesi gerekiyorsa olayın bu açıdan bir değer taşıyor olması gerekir. Biz olayı bu kadarla anlatıp konumuza gelelim:
Arazide at çizimi oyma ya da kabartma olabilir. Fakat bugüne kadar görülen at çizimleri hep büyükçe işlenmiş olarak görülmüştür. Dikkat edilecek husus at paraya işaret midir, değil midir?
Yer yüzeyinde bir taşa yatay olarak çizilmiş ve başka ilave hiçbir figürü yoksa bu, yakındaki bir mezarın simgesidir. Para olarak da mezarda ne varsa odur.
Ayak:
Sağ ayak resmi ise ayak parmakları istikametinde sağ taraf araştırılır. Sol ayak resmi ise ayak parmakları istikametinde sol taraf araştırılır. Hem sağ hem sol ayak izi yan yana ise ayak izlerinin istikametinde bakılır, ileride farklılık gösteren yerler araştırılır. İddiaya göre tek ayak resmi varsa gömü yakında, iki ayak izi varsa gömü uzaktadır.
Ekli dosyayı görüntüle 175111
Ayak İzi : Defineciliğin belki de en çok aranan ya da bilinen sembolüdür. Arazilerde bulunması bakımından bu işle uğraşan insanlar ömürlerinin büyük bir kısmını bu işaretin peşinde geçirirler dersek çok da yanlış olmayacaktır.
Doğal erozyonlar, kar, yağmur ve değişik sebeplerle uzun geçen zamanların aşındırdığı kalkerli kayalarda görülen oyuklar, yine bu kesim tarafından yanlış bir biçimde ayak izi olarak algılanır.
Resimde gördüğünüz ayak resimleri bir ayak için yapılmıştır. Bu işaret defineciler arasında “tek ayak” olarak bilinir. Büyük resimde dikkat edilirse bir tane ayak izi altta ve onun üstünde de yön göstericisi olan ok işareti mevcuttur. Biz define arayıcısı okuyucularımıza “işte işaret böyle olmalıdır” demek istiyoruz.
Büyük işarette bulunması gerekli olan saklantı tam tamına 10 adım sonrasındadır.
İkinci tek ayak ise parmaklarıyla birlikte belirgin olan bir işarettir ve onun emaneti de 11 adımdadır.
Ekli dosyayı görüntüle 175112
Ayak İzi: Ayak izi istikametinde araştırma yapılması gerekmektedir. Horasan sıva ile yapılmış ayak izlerinin önemi daha büyüktür. Belli bir işçilik sarfedildiğinden gömününde büyük olduğu anlamını çıkarabiliriz. Ayak izi istikametinde, doğaya aykırı farklılıklar gözlenmelidir. (Ağaç, renkleri farklı taş, kaya v.b.., çeşme, taş veya toprak yığma, orada olmaması gereken bir şey). Mağara taban,tavan veya duvarındaki oyulmuş veya çizilmiş ayak izinin herhangi bir yere basıldığında mekanik olarak çalışan bir tuzağın olduğunu ve çalıştıktan sonra durdurulamayacağını simgeler. Basılan yer tuzakları bir tane olabileceği gibi bir kaç tane değişik tuzakta olabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 175330
Ayı:
Gömü sembolü olabilir, bir ayağı eksik “topal ayı” olursa orada define olduğunu iddia eden defineciler ve siteleri çoktur. Biz site olarak bir insanın değerli eşyalarını, paralarını nereye gömebilir,saklayabilir mantığından yola çıkarak araştırmalar yaptık. Ayı işaretinin bulunduğu bölgelerde, muhakkak önü gizlenmiş şekilde bulunan in veya mağaralarla karşılaştık. Ayrıca bir bulgumuzda, ayı işaretinin baktığı yönde dere kenarında balık işareti ile karşılabilinir. Şelale arkasında oluşan ve dışarıdan görülmesi zor olan mağara oluşumlarınada çok dikkat edilmelidir.
Ekli dosyayı görüntüle 175113
Ayı Diğer: Bazı hayvanlar gibi ayı da genellikle para sembolüdür. Ancak bu konuda çok değişik görüşler vardır. Burnunda halka varsa ikinci bir işaret aranmalıdır. Yine "Topal ayı" denilen bir ayağı kesik ayının, kesik olan parça ayağı çevrede aranmalıdır. Kırık ayağının yanındaki sağlam ayağını ölçünüz. Topal ayının karşısında bu ölçü kadar ilerleyiniz. Orada (+), (C), ( \ ) veya (W) gibi işaretlerden göreceksiniz. Bu işaretlerin de anlamı vardır. Bilirkişi tarafından değerlendirilir. Oranın toprak veya kaya olması önemlidir. Emaneti altın ve gümüştür. Topal ayının karnındadır diyenler olduğu gibi, yaşananlardan yola çıkarak tam karşısındadır diyenler de vardır.
Ağaçlar:
Define işareti olarak kayalara, benzeri yerlere ağaç resmi çizilmez (hayat ağacı sembolü hariç). Ağaçların kendisiyle ilgili define arama yöntemleri vardır. Uzun ömürlü ağaçlar nişan noatalarıdır.
Ekli dosyayı görüntüle 175213
Define ararken uzunömürlü bir ağaç ile karşılaşırsak, şöyle birkaç bin yıllık, hemen ağaca bakalım herhangi bir bıçak izi var mı, çivi vb. birşey çakılmış mı,
dikkat çeken herhangi birdefine işaretleri olabilecek işaret var mı?
Ya da ağacın bir tarafı diğer kısmına göre çok mu gür?
Uzun ömürlü ağaçlar meşe, çınar gibi ağaçlardır.
Eğer ağaç, define işaretlerinden biriolarak kullanılmışsa ağacı merkez alarak 30 m. yarıçaplı bir çember çizeriz, definenin bu çemberin içinde 3-5 m. derinlikte olma ihtimali büyüktür. Dedektör ile arama yapılması tavsiye edilir.
Ekli dosyayı görüntüle 175214
Bazen bu zun ömürlü ağaçlar( dut, ceviz, ahlat, çınar) direkt işaret belirtmesede asıl işareti bulmak için yardımcı nokta olarak seçilebilir. Bu ağaçların olduğu bölgeler emaneti saklamak için seçilebilir
Çatal Çam: Çam ağacının en önemli olanı çatal çam olması ile değerlendirlir.En az üç insanın bir arada kucaklayabileceği kalınlıkta olan bir açam 200-250 yaş civarındadır.Kurtuluş savaşı yıllarında veya daha öncesi ve sonrasında bu ağaç nişan noktası olarak kullamıştır.Eğer bu tarife uyan bir çam çatalı varsa ağacın çatal noktasının hemen altında yıllar önce atılmış bir çentiğin göz haline gelmiş izi aranır.Bu eski iz bugün bir yemek tabağı veya ona yakın ölçülerde olması gerekir.Göz izinin arka tarafında ve çatalın tam alt noktasından karşıya bakıldığında genellikle 7 vaya 70 adım mesafede bir işaret aranması gerekir.Çünkü çatal ''V'' harfi demektir. ''V'' harfi 7 rakamını temsil eder.Bu durumda iki noktadan birisi gömü alanı olarak belirlenir.Cihazlarla bu noktaya bakılır veya arazi gözlemiyle buradaki hedef tespit edilir.
Ahlat-Ardıç-Meşe ve Çam: Bunlar genellikle arazilerde açık alanlarda nadiren de köy evlerinin avlularında bulunan uzun ömürlü ağaç türleridir.Ahlat ve Ardıçlar yabani olarak dağlarda bulunduğu için eşkıya gömülerinin yada köy ve çiftlik zenginlerinin paraları bunlarla ilgili bir alana saklanmış olabilir.
Aksine bir görüş olmadıkça; ağaç 2 tane ise 2 ağacın ortası , 3 tane ise küçük veya büyük olanın altıdır.
Yakınlarda bir pınar veya çeşme varsa en yakın ağaçla çeşmenin tam ortası, suyun aktığı istikamete denk gelmeyecekse tek ağaç ile çeşme adımlanarak pınar ortada kalacak şekilde ağaca uzak olan (ters simetri) noktaya bakılır.
Çift ağaçlarda üçgen olabilecek ön veya arkadaki 3. boş nokta ölçüm yapılır ve gömü noktası için üçgen oluşturulur.Bu tür ağaçların bazen anası yaşlanmış, yakılmış yada kesilmiş olabilir.Dibinden çıkan filizi bu açıdan değerlendirilmelidir.
Dut Ağacı: Genellikle avlularda bulunur.Dut ağacı ile evin yapısı içindeki önemli noktalarla bağlantı kurulur.Örneğin;gömü sahibi kişi parasını daima gözü önünde tutmak isteyecektir.Bunun için oturduğu veya yattığı eski odasının yeri ve penceresi belirlenir.Bahçedeki ağacın bir alt noktası bu işin yapılabileceği ve görüntü alanındaki hedef noktalardır.Bu nokta genellikle ağaçtan ev giriş kapısına doğru 1-3 veya 7 adımdır.
Ceviz Ağacı: Genelde bahçe ve bağlarda yakın yerleşim alanlarının ağacıdır.Bu ağacın nişan alındığı nokta --yönü belli olmamakla birlikte- mutlak 3 adımdır.Gömünün ,ağacın 3 adım çevresinde olduğu bilinmeli ve çevre ataştırmaya tabi tutulmalıdır.( ceviz gölgelidir , emanet gölge içinde korunmaktadır)
Balık:
Ekli dosyayı görüntüle 175115
Akarsu, göl,göletlerdeki kayalara çizilmiş çok çeşitli balık resmi ve figürleri yakın bölgede bir hazinenin olduğunu ifade eder. Balık genel olarak hazine olarak nitelendirilir. Balık ile ifade edilen hazinenin yerini bulmak hem kolay hem de çok zordur. Balığın büyüklüğü küçüklüğü, eğimi, yönü, pozisyonu,tek-çift olup olmadığı,yanında başka sembollerin olup olmadığı gibi konular uzmanlık isteyen işlerdir.Civarda bir mağara veya mahzen vardır, burada saklanmış para olabilir. Balık aynı zamanda bir Hıristiyanlık sembolüdür (Hz. İsa’nın sembolü), balıkla beraber haç işareti varsa, insan tasviri varsa yakında kilise veya ayin yeri vardır. Böyle ise burada define . Tahrip etmeyiniz. Şelale yakınlarına yapılmış balık işaretlerinde ise, şelalenin döküldüğü yerde araştımalarınızı sürdürmelisiniz. Kaya farklılıklarına muhakka dikkat etmelisiniz.
Ekli dosyayı görüntüle 175114
Balık: Hıristiyanlığın sembolü olan bu balık, bolluğu, vaftizi, yenilenme gücünü ve kurbanı betimler. Bazen stellerde özenle ve itinayla işlenmiş olarak karşımıza çıkar. Balık sembolünün Hristiyanlar tarafından nasıl kullanılmaya başlandığına dair birçok hipotez olsa da hiçbirinin kesinliği kanıtlanamamıştır. Yine de bu hipotezler den en büyük ihtimali barındıran, Hristiyanlığın kutsal metinlerinde geçen bir ifadenin balık sembolizmine yol açtığıdır; Hz. İsa mucizevi bir şekilde 5000 insanı ekmek ve balıkla doyurmuştur. Bir balığı andıran bu sembol, Roma döneminde ilk Hristiyanlar tarafından kullanılan gizli bir semboldü. Dini inançları sebebiyle hor ve hakir görülen, hatta işkenceler maruz bırakılan ilk Hristiyanlar bu sembolü kendi aralarında bir tanışma aracı olarak kullanıyorlardı.
Balina veya Balina yavrusu:
Define işareti olarak kullanıdığı az rastlanan işaretlerden birisidir. Tek başına yapılmış baline işareti gömüyü simgelemektedir. Bu işarette dikkat edilecek püf nokta, balinanın kuyruğunun yukarıya kıvrımlı olup olmadığıdır. Kuyruğunun kıvrımı yön vermekte olup yakınında horasan sıva ile doğal görünüm verilmiş yerleri kontrol etmenizi ısrarla önermekteyiz.
Ekli dosyayı görüntüle 175215
Balina işareti farklı figürlerle beraber yapılmış ise antik yunan mitolojisine göre Poseidon (Okyanusların Tanrısı, Deniz Tanrılarının Tanrısı) anlamını taşımaktadır. Aynı şekilde yavrusu ise,Naiads,Naiades (Tatlı su perileri (göller, nehirler, kaynaklar ve çeşmeler) anlamını taşır. Uygarlık sembolü olup, defineyi değil hazineyi simgelemektedir. Sit alanı içine alınacak bölgeleri kapsar. Buradan uzak durunuz ve mümkünse müzeye bilgi vermenizi öneriyoruz.
Balta:
Eşkiya ve ermenilerinde kullandığı az rastlanır işaretlerdendir. Balta işaretinde dikkat edilmesi gereken baltanın ucunun arka tarafının yapılıp yapılmadığıdır. Eğer arka uç yapılmış ise iki uç karşılaştırılmalı ve farklı olan yönde eski tarihi ağaçlara dikkat edilmesini öneriyoruz. Tamamlayıcı işaret büyük olasılıkla ağaç olacaktır. Ağaçların olmadığı yerde matematik hesabıda kullanabiliriz. Baltanın boyu ölçülerek yön veren istikamette metreye çevrilerek, sayının katlarını kullanarak arazinin konumu dikkatlice incelenmelidir.
Ekli dosyayı görüntüle 175216
Bunun haricinde balta işaretleri insan veya farklı figürlerle birlikte kullanılmış ise, yine yunan mitolojisine göre (Centaur'ları) bedenlerinin üst kısmı insan, alt bölümü at şeklinde olan yaratıkları ifade edebilmektedir. Sit alanı içine girecek uygarlıklara ait bölge olabilir. Bölgeyi müzeye bildirmeniz defineci olarak doğru bir davranış olacaktır.
Baston:
Kabartma olarak yapılmış baston işaretleri, bulunduğu bölgenin haritası gibidir. Eski bir yolun güzergahını vermiş olabilir. Bu istikamette baston kıvrımında doğaya aykırı farklılıkları iyi derecede gözlemlemeliyiz. Ayrıca baston işareti, mağaranın veya tünelin şeklinide vermiş olabilir. Bu durumda ise yakınında mağara olma olasılığı olan kayalıklarda kapatılmış alanları,önleri tıkanmış alanları kontrol etmeliyiz. Doğal görünen kayalarada özellikle dikkat etmenizi öneriyoruz.
Binek taşı:
Ekli dosyayı görüntüle 175116
Binek taşının genel anlamı, taşa otur karşına bak ve ikinci işareti aramalısın olarak bilinmektedir. Yaptığımız araştırmalara göre, binek taşı zirve bir noktada yapılmış ise, işaretin yapılmış olduğu zirve tepeden daha yüksek zirve tepede araştırma sürdürülmelidir. Bilinen eşkiya işaretlerindendir. Eğer binek taşı işareti, engebeli bir arazide yapılmış ise, kesinlikle cihaz yardımı almalısınız. Doğal görünen etraftaki kayaların altında gömü saklanmış olabilir. İşaretin etrafıda kontrol edilmeli ve binek taşı işaretinin yakınlarında düz bir taş varsa gömü bu taşın altındada olabilir.
Boğa ve Koç:
Birçok uygarlığın güç sembolü olarak kullanıdığı figürlerin başında gelir. Sanatsal olarak oldukça büyük ölçülerde yapılmış bu süslemelerin bulunduğu yerde tarihin izleri olan uygarlıkların yaşantı yeri olduğunu anlarız. Bunların dışında, küçük ebatta yapılmış koç, boğa veya boynuzlarının işlendiği işaretler kesinlikle gömüyü ifade etmektedir.
Ekli dosyayı görüntüle 175217
Aslan ve kartal işaretlerinde olduğu gibi güç, kuvvet anlamındadır. Bu anlamdan yine liderlik vasfı taşıyan üst düzey bir insanın gömüsü olduğunu çıkarabiliriz. Boynuz işaretinde, işaretin tam karşısında ki kayalık bölge çok iyi derecede araştırmalı. Koç veya boğa işaretinin tam yapıldığı yerlerde ise, civarda yürüme mesafesinde önü doğal kayalarla kapatılmış olabilecek delik,mağara gibi yerlere çok dikkat edilmelidir.
Ekli dosyayı görüntüle 175117
Ayrıca Boğa: Taurus ya da Boğa takımyıldızı Zodyak kuşağı takımyıldızlarından biridir. Hititlerde kadınlar için boğa sembolü kullanılmıştır. Boğa aynı zamanda türeyişin sembolüdür. Hitit kadınları türeyişi simgelerler. Türün devamını anlatmak için boğa sembolü seçilmiştir. Aslan sembolü gibi boğa da gücü simgeler. Definecilikte sıkça rastlanılan boğa sembolünü bulmak ve bundan sonuç çıkarma merakı bir bakıma tamamen boş hayalden başka bir şey değildir. Esasen boğa figürünü kendi deyimleriyle “Öküz” olarak tanımlayan define meraklısı insanımız bu sembolün bulunduğu yerde define aramaktadır. Boğa resmi, define yerlerinde değil; aksine ibadet yerlerinde, tapınaklarda, güçlü ve statüsü yüksek insan mezarlarına ait stellerde daha çok rastlanılmaktadır.
Birbirine Bakan İki Buzağı (Çift Öküz) : Aslında buzağı resimlerinin yüz yüze bakanına, defineciler "İki Öküz" adını verirler. Bunun olduğu yer para işaretidir, içerisinde % 50'den az gümüş içeren "adi gümüş" olarak bilinen paradır. M.Ö. 5. Yüzyılda kullanılan ve Billondenilen sikkelerdir. Ağırlığı: 11,20 gr., çapı 20 mm. dir.
Çarık veya Ayakkabı:
Ekli dosyayı görüntüle 175118
Ayak uçunun baktığı yönde 10 metre kare kadar bir alan içinde ikinci bir işaret daha bulun. eğer yoksa çarığın bulunduğu kayanın altına doğru araştırmanızı sürdürmelisiniz. Çarık işareti tepelik bir alanda ise, baktığı yöndeki zirve noktalarda yığma olup olmadığına bakmalısınız. Çarık veya ayakkabı işaretinin yapıldığı yerin çok yakınlarında, toprak seviyesi altında kapatılmış mağaralarda olduğu belirlenmiştir.
Çarpı, İstavroz
Ekli dosyayı görüntüle 175119
Çarpı ( X ): Tüm sitelerde çarpı işareti son nokta olarak açıklansada biz site olarak şiddetle buna karşı çıkmatayız. Sebebi ise, çarpı işaretleri üzerinde yapmış olduğumuz çok ayrıntılı çalışmalardır. Yön verici ve hedef şaşırtan yanıltıcı işaret kanısına vardık. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta ise, çarpı işaretine yönlendirmiş bir önceki işaretin çarpıya zıt tarafında araştırma sürdürülmelidir. Bunun haricinde ise, çarpı işaretinde farklılık gösteren uçları istikametlerinde ve ters istikametlerinde araştırma yapılırken, mağara olabilecek kayalara dikkat edilmesinide önermekteyiz.
Çekiç veya Kazma:
Ekli dosyayı görüntüle 175132
Taş oymacılığı ile uğraşanların el aletlerini simgeler. Bu anlamdan yakınlarında maden ocağı olduğu anlamıda çıkarabiliriz. Yaptığımız araştırmalarda çekiç işaretinin yapıldığı bölgelerde çok yakınlarında kapatılmış maden ocakları bulunmuştur. Diğer bir anlamı ise, çekiç ucunun yönünde sapının uzunluğunun metre ölçümü istikametinde doğaya aykırı değişimler ve farklılıklar gözlenmelidir. Kırmak anlamıda geldiği için, işçiliği oldukça zor olan gömü işaretlerinden birisidir.Kapatılmış mahsen,oda olabilir,tünel anlamınıda ifade ettiği bilinmektedir.
Çıplak, Hamile Kadın:
Bu işaret, defineciler tarafından çok aranan ve çok sevilen bir işarettir. Fakat söylentilerdeki gibi malı karnında değildir.İşareti yapan kişinin bu kadar aptal olduğunu düşünüyormusunuz? Bir bebeğin doğuşundan ölümüne rahat yetecek kadar gömüsü olduğunu anlamını çıkarabiliriz. Hamile kadının eli karnında ise, gömüsü işaretin düz karşısında aranmalıdır. Elinin karnında olması gömünün taş blokla kapatılmış olduğunu ifade etmektedir. Hamile kadının eli veya yüzü farklı bir noktaya bakıyorsa, istikametinde araştırma yapılmalı, çevre çok iyi gözlemek gerekir.
Kadın: Kadının baktığı istikamet incelenir. Dikkat edilecek nokta ise, kadının kolu veya parmaklarının farklılık gösteren yerleridir. Farklılık gösteren istikamette araştırma yapılarak, doğaya aykırı durumlar çok iyi derece gözlenmeli. Bayan takılarından oluşan gömü olma ihtimali çok yüksek.
Ekli dosyayı görüntüle 175120
Uygarlıklara ait önemli şahsiyet mezarlarını ifade edebilmektedir.Resim ve figürler arasında veya tek başına çıplak kadın resmi ve bir yılanın kadının belinden başlayıp omuz başına çıkması veya hareket edip omuz başında başının olması bu bölgede çok önemli bir kral veya kraliçe mezarları olduğunu simgeler. Bu figürler diğer figürlerle tamamlanıp mezarın yönünü veya yerini işaret eder.Bu tip semboller, genellikle kabartma ve bölgeye hakim kayalık noktalarda olmaktadır. Bunların haricinde yapılan kadın işaretleri uygarlıkları simgelemez,define işaretidir. Mantıklı düşünerek işarette yön veren farklılıklara göz atmalıyız. İkinci işareti göstermektedir.
Ekli dosyayı görüntüle 175121
Çiçek, Gül, Papatya
Ekli dosyayı görüntüle 175122
Çiçek işaretlerinin bulunduğu bölgede eski mezarlık alanı aramalısınız. Mezarlık alanda farklı olan bir mezar olmalı. Bu mezar üstündede çiçeği anımsatan işaretler olabilir. Bulduğunuz takdirde doğru hedef üstünde olduğunuzu göreceksiniz. Bilinen gömü işaretlerindendir.Ülkemizde genellikle ermenilerin bıraktığı işaretlerdendir. Çiçek işaretinde yapraklarından birisi eksik yapılmış ise, eksik yaprağının istikametinde araştırmaya devam etmeli, eksik yaprağın yapıldığı kaya altında veya civarında araştırmanızı sürdürmelisiniz.
Ekli dosyayı görüntüle 175124
Çoban:
Semboller dünyasının bir öğesi olarak çoban; Sevgi yüklü, yumuşak huylu ve gezdiği yerleri dikkatle takip eden, uyanık ve sürüsüne şefkatle muamelede bulunan.”koruyan” bir imajın insanıdır. Sırtında heybesi ve elindeki asası (değnek) ile kendisine teslim edilen emanetin/sürünün mutlak anlamda koruyuculuğunu yapmaktadır.
Definecilik ya da geçmiş zamanların saklama mantığı penceresinden bakılınca çoban motifinde iki ana özellik bulunacaktır. Bunların birincisi çobanın asası, diğeri ise onun sırtındaki heybesidir.
Bu iki ana unsurdan anlaşılacaktır ki çobanın heybesi gömü, asası ise yön ve mesafe verecek olan figürlerdir. Bununla beraber; bazen de sürüsünü gütmekte olan heybeli/heybesiz bir çoban motifi, elindeki asasıyla baktığı noktalarda bir veya birkaç koyunu korumaktadır. Bu bakımdan çobanın baktığı, yöneldiği ya da asası ile işaretlediği yön önemlidir.
Değirmen taşı:
Taşın altı araştırılır,değirmen taşının ortasında ki deliğin uzunluğu ölçülür. Çıkan santim metre olarak hesaplanmış olabilir. Kazıya değirmen taşının bulunduğu yerden başlanmalıdır.Toprağın durumu size yön verecektir. Gömüyü simgeleyen değirmen taşları, toprak altında olup son nokta işarettir. Değirmen taşının olduğu yeri gösteren tamamlayıcı işareti çözmek bunun için çok önemlidir. Toprak üstünde olan değirmen taşları gömüyü ifade etmemektedir.
Ekli dosyayı görüntüle 175123
Değirmen Taşları; Bir değirmene girdiğinizde ilk bakmanız gereken nokta değirmen taşının altıdır, dikkat edin 2 adet değirmen taşı vardır biri üst biri alt siz alt değirmen taşına bakacaksınız bu yere sabit olur bu taşın altında hakçının parası olur, hakçı demek değirmenci demektir bunuda belirtelim. diğer değirmen taşı ise ortası delik olup 120 cm çapında 25 cm kalınlığındadır. bu üste koyulan değirmen taşıdır seyyar olan.
Arklar Oluklar ve Savak: Arklar Suyu değirmene yönlendirmek için oluşturulan kanallardır, medeniyete göre isimler, hark, bağlak ve su kanalı olarak değişir, bunun hemen önünde oluk vardır, bu oluk ark ve değirmen taşı arasında kalan bölümdür, ana ve seğirgim oluğu şeklinde 2 bölümden oluşur dikkat edin ana oluğun altında sayısı belirsiz miktarda para mevcuttur. bu para savak yerinin hemen altındadır. Savak ise oluğun değirmene birleşen yerindedir istenildiği zaman su savaktan açılarak değirmene girmesi engellenir.
Ana oluk ise beton kanaldan yapılır, seğirdim oluğu bazen beton bazende tahtadan yapılan dörtgen şeklindedir, seğirdim oluğu tam olarak ana oluk ve değirmen taşı arasında kalıp suyu değirmene veren oluktur, bunun şu anda var olması mümkün değil büyük ihtimal çürümüştür siz yeri bulmak için kafanızı kullanın ana oluğu kafanızda canlandırın. son olarak seğirdim oluğu olmayan değirmenlerde vardır bu durumda ana oluğu takip etmeniz yeterli olur.
Domuzluk; Değirmendeki değirmen taşının çarktan geçen suyun giderine domuzluk denir. ortalama 100-200 cm genişliğindedir, çarktan çıktıktan sonra domuzluktan dökülen suyun alt arkasına iyi bakın bir miktar para buradadır. Allah hayırlı günlerde harcamak nasip etsin. Bu domuzluğun medeniyete göre isimleri farklıdır, bazı medeniyetler değirmen altı, su akamağı, karanlık oda, donuzluk, dovuzluk gibi farklı isimler kullanmıştır.
Çark Evi; Çark evinin uzunluğu ortalama 4 metredir, tesisteki görevi değirmenin dönmesini sağlar, Aşağı yukarı her değirmende çark evi bulunmaktadır, bir çok değirmen yıkıldığı için bunun yerini tam olarak kestirmek zordur. yukarıda anlatılan para yerleri tam olarak çark evi etrafındadır. kısacası değirmenlerdeki ana merkez çark evidir.
Tekne, Yüklük, Şeytan Teknesi; Öğütülecek arpa yada buğdayı koyulan yere denir, bu tekne biraz askıda olur tekneden akan tahıllar önce şeytan teknesine sonra değirmen taşına iner, evet bu teknenin tam altındaki zemin taşa bakın size yetecek kadar para buradadır.
Değirmen Odası ve Değirmen Gömmesi; Her değirmende değirmenci odası vardır, Değirmencinin kalmış parası varsa bu odada bulmak mümkündür, Değirmen gömmesi ise değirmendeki ocaktır, ocağın altında çember biçimde bir yassı taş vardır, evet bu taşın altına bakmayı unutmayın soygunlar için saklanmış değirmenci parası burada saklıdır.
Ekli dosyayı görüntüle 175219
Not: Her değirmenin mimari yapısı bir değirdir bu anlatılanlar çok eski zamanlardan kalma değirmenler içindir, yakın tarih değirmenler biraz daha gelişmiş olup onların definelerini bulmak için bentlerdeki yapı taşlarını kontrol edin. bu taşlar arasında kapak olanlar vardır. birde değirmen içi yada çevresindeki yerel taşlarda define işareti olup olmadığına mutlaka bakın , değirmen terk edildikten sonra başka biri tarafından saklanmış paralar bulmak olası ihtimaldir. okuduğunuz için tşk ederim. kaynak menderes izinsiz kopyalanamaz ve başka yerlerde yayınlanamaz.
Delik oyulmuş taş:
Oyulan delikten bakılır ve ileride farklılık gösteren yerler aranır. Her iki taraftanda bakmak mümkünse, bakılmalıdır. Yakın civarında taş veya toprak yığma olma olasılığı kuvvetli. Bu durumlarla karşılaşılmadığı takdirde, deliğin gösterdiği istikamette ki kayalık bölgelerde araştırmanıza devam etmenizi öneriyoruz. Ayrıca deliğin bulunduğu kayayıda çok iyi incelemek gerekir. Zira farklı işaretler olabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 175125
Delikli taşın arkasına geç bak muhtemelen kabak dağın kayalık alanını göreceksin, kayalığa git bir miktar para buradadır.
Dibekten çok uzaklaşma altına ve çevresine bak, özellikle dibek doverken para ayaklarının altında kalır buna göre araştırma yap.
Ekli dosyayı görüntüle 175126
Üst resim çakıl yığını işaretidir, çevrene bak bolca çakıl yığını görürsün bunların bir kısmı sahtedir gerçek olanların köşesinde yere sabit kaya olur bu her zaman olmaz. 3 yığma varsa en büyük yada en küçüğe bak altı mezardır hemde sağlam mezar.
Sıralı oymalar varsa bu çevre komple mezarlık alanıdır. nereye basarsan altı mezar çıkar, büyük mezarı ararsan doğuya bak, yaşlı ağacın çevresine bak, buradaki en tepe yere bak görürsün.
Deve:
Yürüyen deve gömünün daha ilerde, duran deve gömünün hemen orada olduğu şeklinde bir yorumla açıklanmaktadır. Devenin üzerinde yük varsa yakında gömü olduğu ısrarla iddia edilmektedir.Deve belli bir hazine veya değerli eşyaları simgeler. Çok iyi incelenmeli diğer figürlerle bir çözümlenmelidir. Develer para anlamı taşıdığı gibi deve ile taşınabilecek eşyaları da simgeler.
Ekli dosyayı görüntüle 175127
Deve: Orta ve kuzey Anadolu’da sık kullanımda olmayan deve, daha ziyade batı ve Güney Anadolu’nun vazgeçilmez taşıma ve binek hayvanı olarak şöhret bulmuştur. Fizik yapısındaki hörgüçleri, oturma ve yatma şekliyle pek çok hayvandan farklı özellikler taşıyan deve, zaman içinde Anadolu insanının define saklantılarında da vücudunun yapısı dolayısıyla değişik simgelemelerin aracı olarak kullanılmıştır. Devenin define işareti olup olmadığına bakmadan önce de hangi nedenlerle bu hayvana böyle bir misyonun yüklenmiş olduğunu incelemek gerekir.
Ekli dosyayı görüntüle 175218
Devenin define işareti olarak kullanılma özelliklerini üç ana sebepte toplamak gerekir: Bilindiği gibi deve, öncelikle kervanların vazgeçilmez aracı olan bir hayvandır. Buradaki ana özelliğiyle deve yük taşır ve sahibi tarafından genellikle bir zincirle çekilir. Deve, en bilinen özelliği ile sırtında bir veya iki hörgüç bulunduran bir hayvandır. Devenin az bilinen bir özelliği ise kendisine yapılan muameleyi unutmaması ve yerine göre vefalı olması, yerine göre de kin bağlamasıdır
Dirgen:
Dirgen bir tarım aletidir.Harman gibi düz bir alan yerde araştırma yapmalısınız. Düz bir kaya varsa tam o noktaya yönelmeli ayrıca diğer farklılıklarıda gözden kaçırmamalısınız. Unutmayalım gömüler neredeyse hepsi kayalar hedef alınarak saklanmıştır.Önce kaya ve kaya altlarını kontrol ediniz. Eğer böyle bir kaya yoksa o zaman toprak üstünde ya çukur bir yer yada tümsek gibi bir yer arayınız.Tümsek ufak çakıl yığını olacaktır.
Ekli dosyayı görüntüle 175329
Dirgen derecesi kral gibi olmayan bir idarecinin gömüsü yada mezarıdır.Sap kısmını ölç 1 cm bir adımdır veya metredir. Sapın baktığı yöne doğru araştırma yapılmalı ve bu alan içinde farklılıklar yok ise cihaz yardımı alınmalıdır. Önemli bir husus ise, dirgen işaretinin yunanlılar zamanında 5 veya 50 anlamınıda içerdiği araştırmalarımız sonucu bulunmuştur.Bu bilgide definecilik için önem teşkil edebilir.
Doğan veya Şahin:
Ekli dosyayı görüntüle 175128
Doğan yada şahin yırtıcıdır, görme kabiliyeti gelişmiştir.Avını çok uzakta olsa bile görebilir,yakalar ve ayakları arasına alır öyle yer. Büyük ihtimalle eşkiya yada savaş gömüleridir.Gömüsü genelde kapalı mekanlar içinde olduğu bilinmektedir. Gömüsü çok yakında veya uzakta olabilir. Fakat işaretin bulunduğu yerin görüş noktasında olmalıdır. Başı veya pençeleri yön verebilir.Kesin gömü işaretidir.
Ekli dosyayı görüntüle 175129
Ekli dosyayı görüntüle 175130
Domuz veya yavruları :
Ekli dosyayı görüntüle 175220
Definecilikte en çok önem verilen işaretlerden biri domuz ve yavrularıdır. Her definecinin merak ettiği,fakat çok az definecinin gördüğü nadir işaretlerden olup, ayrıca dinsel inanç gereği için bir sembol olarakta kullanılmıştır. Domuz doğurganlığı ile bilinmektedir. Bereketi de simgeler. Beyaz domuzun gümüşü simgelediği söylenegelen rivayetlerdendir.
Ekli dosyayı görüntüle 175131
1-Domuzun yavruları resmedilmişse ve yavrular ana domuzun etrafında dağınık olarak duruyor iseler büyük domuzun baktığı yönde domuzların toplam sayısı ve katları kullanılarak araştırma yapılmalıdır. Define genellikle mirastır. Ya aile reisinin yada bir yöneticinin altınlarıdır.
2-Domuz önde yavrular peş peşe sıralı ise tümünün baktığı yöne doğru araştırma yoğunlaşmalı.
3-Yavrulardan bir tanesi diğerlerinden farklı olarak arkaya bakıyorsa gömü sürünün gittiği istikametin tersi istikametinde her yavru için bir veya on adım mesafede olup, genelde kayanın altına denk düşmektedir. Mesela dört yavru varsa gömü ya dört adım ileride yada kırk adım ileride olup, derin mesafededir. Bazen bu figür geriye doğru 30 metre mesafede kayanın altında şeklinde de ifade edilmektedir.
4-Roma iktidarı döneminde ölümsüzlük ile bütünleştirilmiş olup, kanatlı olarak görülebilmektedir.
5-Domuz gömüsü zor ve derindedir. Bir bakıma tavuk ve civcivler konusu ile benzerlik gösterir. Bu tür işaretleri bulduğumuzda kesinlikle tahrip etmemeliyiz.
Son düzenleme: