ncodas arkadaşım elinizde şayet herhangi bir marka jeoradar varsa,dataları çok düzgün birşekilde aldıktan sonra o marka jeoradar cihazının size verileceği bir program vardır.Datayı programda çağırdıktan sonra hangi yazılımı kullanırsanız kullanın öncelikle surface simgesine tıklayarak cihazınıza ölçü için vermiş olduğunuz mesafe yada zaman ortamı off-setini kaldırmalısınız.Bu yaptıktan sonra background ardından dewow ve DC süzgeçlerini (filtrelerini) uygularsınız,sonrası ise asıl önemli olandır ki gain (genlik arttırma) işlemi uygularsınız.İşte asıl sorun budur,doğru bişeklde uygulanırsa son adım ve ölçünüz de düzgün alınmışsa başarılı bir radargramı yorumlamak size kalmıştır.Algoritma bu şekilde olmalı yoksa ufak tefek te olsa radargramda görüntü soluk,uçuk görünebilir.Surfer programı ise sadece jeofizik ve yöntemlerine ait (sismik,rezistivite,gravite,manyetik,jeoradar) bir veri-işlem programı değildir.Topğrafya ve jeodezi çözümlemeleri için destek programı niteliğinde olan surfer programı mesela x ekseni y ekseni ve z ekseni koordinatları girerek elde etmiş olduğunuz verileri yada saptadığınız parametreleri görselleştiren bir programdır.Örneğin x koordinatlarınız belli,y koordinatlarınız belli,z eksenine havanın basınç değerini girersiniz basınç haritası olur,rakım değerlerini girersiniz eş yükselti haritası olur yada sıcaklık değerlerini girersiniz eş sıcaklık dağılım haritası olur.Tbiiki jeofizik parametreleri de girerseniz jeofizik harita olur.Ancak siz jeoradar yöteminde zaten elde ettiğiniz veriler gereği ve bunu ilgili programlarda veri-işleme tabi tutunca 2 boyutlu kesitlerinizi elde edeceksiniz ayrıca 3 boyutlu değerlendirmek isterseniz varsa o programın 3 boyutlu sekmesinden yada yamasından halledebilirsiniz.Ama radar değerlendirme konusunda surfer vs. programlar size faydalı olmayacaktır.İlaveten bazıları merak edenlerin önüne güya surfer da değerlendirilmiş renkli haritalar getiriyorlar,mesela şöyle örnek verim kayseride ruhsatlı alanda bir çalışmam vardı 28m kazmışlar kepçeylen indik oraya orda sürdüm bişey olmadığını hatta boşluk dahi olmadığını söyledim,yok olmaz olamaz dediler,neyse fazla takmadım,sonra yanıma bi adam getirdiler o da bana burda nasıl bişey olmaz dedi ve önüme surferdan bi kesit verdi,baktım dedimki bu doğrudur surferla alaklı bir seviye haritası fakat bana gösterdiğiniz rakım haritası dedim.Nedemek istediğimi kendisi bile anlamadı bide bana surfer haritası gösteriyor,elektronik mühendisi olunca inanmışlar bu arkadaşa.Neyse muhalefet yaptılar ve onun iddaasıyla 35m'de boşluk ta varmış malda ordaymış.kazı devam etti 40mde tamamladılar bişey çıkmadı.Bu benim son yaptığım çalışmaydı.
Toyalp sana gelince sözlerine dikkat et,klavyeden olmuyo bu işler,bu konularda yanlış biriyim,üzerime gelme,nezaketli ol.nezaketliyim diye de su istimal etme.gider yapmanın yeri sanal ortam değil,gerçek hayattır.Bu çalışmaların gösterileceği yerde gerçek hayattır.Akıllı ollllllll.
Toyalp sana gelince sözlerine dikkat et,klavyeden olmuyo bu işler,bu konularda yanlış biriyim,üzerime gelme,nezaketli ol.nezaketliyim diye de su istimal etme.gider yapmanın yeri sanal ortam değil,gerçek hayattır.Bu çalışmaların gösterileceği yerde gerçek hayattır.Akıllı ollllllll.