Amisos bey isminden belli. Kotyora -Ordu -Amisos-SamsunSamsun nun bir çok köyü ve ilçesi yatak mesala vezirköprü, kavak ,tekkeköy ve devgeriş derim sonra amasya , ordu , vede gürcistana kadar gider anma bir çok yer kendine göre güzeldir , kalmadi eski gömüler çooooooğu alındı , koç ve sabancı talanı geçti şimdi de tayyip talanı rövanşta , basit birşey kalmadi anlayacan , ben şahsen samsun ve koylerini tek geçerim
Akdeniz, Ege ve Marmara sahilleridir.Sizce Türkiye'nin Define Ve Gömü Açısından En Önemli Şehirleri Neresi.
Ben Samsundan Artvine Kadar Diyorum. Trabzon Rumları Ve Ermeni Yaşam Bölgesi Olduğu için.
Manastır kale vs derseniz. Trabzon hepsinden değerli derim.Evliya Çelebi- Seyahatname -5. Cilt ilk 20. sayfalar. (sayfa sayısı tam aklımda değil.)
Van Valisi ile Bitlis Valisi arasındaki savaşta orada bulunmuş.
"Bitlis Valisinin çekmecesinde gördüğüm mücevherleri ne mısırda ne de başka yerde gördüm." diye bir tabiri var. ipek yolunun güzegahı üzerinde bu şehir.
yani sahil olunca zenginlik merkezi olmuyor. diyarbakır ve urfadaki kale manastır v.s. hiç konusunu açmıyorum bile ))
Baharat yolu da benim dediğim yerden geçiyor.Akdeniz, Ege ve Marmara sahilleridir.
Ticaret nerede para orada.