bir defineci hatirasi..

Mal bulanındır

BELKIDE INSANLARIN ELINDE KALAN SON SEY UMUTLARIDI
Katılım
27 Nis 2018
Mesajlar
7,967
Tepkime puanı
9,648
Puanları
23
Konum
Yaşamın olduğu her yer
Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki iki tarihi eser yüzünden Kültür Bakanlığı ile bu eserleri müzeye teslim eden Mahir Akkar mahkemelik oldu. Eserler hakkında 'orijinal' ve 'sahte' diye iki ayrı bilirkişi raporu verildi.


ADLİ bilirkişilik yapan Mahir Akkar, iki tarihi eserin 'kanatlı deniz atı broşu' gibi değiştirilip satılmış olabileceğini iddia etti. Akkar, 'İkinci olasılık ise Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden (DTCF) bilirkişi heyeti müze ile danışıklı dövüş yaptı ve kasıtlı olarak ’sahte’ raporu verdi. Haklarında savcılığa suç duyurusunda bulundum' dedi. Akkar, dava sürecini şöyle anlattı:

TESADÜFEN BULDUM

Bu eserler elime tesadüfen ulaştı. Bir arkadaşımdan Roma dönemine ait bir adedi kabartmalı küçük 'altar' (sunak), diğeri ile 'adak steli' (kabartmalı taş levha) olarak tabir edilen iki eser olduğunu öğrendim. Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürü Alpay Pasin’i ve sonra müzeyi aradım. Olaydan haberdar ettim. 3-4 gün sonra eserler gelince de müzeye götürdüm.

İKİ UZMAN İNCELEDİ

Oradaki iki uzman inceleme yaptı. Uzmanlar, 'eserlerin orijinal olduğunu, ilk defa böyle bir figüre sahip sunak gördüklerini ve yaklaşık 2 bin yıl öncesine, Roma dönemine ait olduğunu' söylediler. Tutanak tutuldu, heykelleri müzeye teslim ettim.

150 YTL BEDEL

Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı uzmanlar komisyonu toplandı ve inceleme yaptı. Eserlerin 'orijinal' olduklarına karar verip rapor tanzim etti. Ancak komisyon eserlerden birine 100, diğerine 50 YTL değer biçti. Bana bu heykeller için 100 bin dolar önerilmişti. Ama asla ve asla satmadım. Sinirlendim ve 'Bunların imitasyonlarını bile 150 milyona vermezler' dedim. Genel müdürlüğe dilekçe verdim. Müze müdür yardımcısı 'İtiraz edin, belki 500 milyona çıkarırlar' dedi. Ben de Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde değer tespiti istedim.

BİLİRKİŞİ TESPİTİ

Mahkeme önce Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanlığı’na yazı yazdı. DTCF 'Biz değer tespiti yapamıyoruz' diye yanıt verdi. Mahkemenin belirlediği 3 kişilik uzman heyet raporda, iki eserin 2 bin yıl öncesine ait olduğunu ve piyasa rayiçlerine göre değerlerini 16 milyon TL olduğunu bildirdi. Ben de Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne 16 milyonun tarafıma ödenmesi için dilekçe verip noterden de ihtarname çektim.

BAKANLIK ÖDEMEDİ

Genel Müdürlük,, itiraz hakkı kullanılmadan tespit davası açtığım için ödeme yapmalarının mümkün olmadığını bildirdi. Ankara 2. İdare Mahkemesi’nde Bakanlığa dava açtım.

ÜST KURULUN KARARI

Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü mahkeme kararı gereğince dava konusu tarihi eserlerin değer tespitinin yeniden belirlenmesi için üst komisyon oluşturdu. Üst komisyon da eserlerin taşınır kültür varlığı niteliğinde adak taşları olduğuna ve 600 binTL değer takdir edildiğine ilişkin raporu verdi.

İKİNCİ BİLİRKİŞİ

Ben de idare mahkemesine yeniden dava açtım. Mahkeme, daha önce değer tespiti yapamayacağını bildiren DTCF’ye yazı yazdı. İtiraz etmeme rağmen bilirkişi olarak atandılar. Arkeoloji bölümünde görevli bulunan 2 profesör ve 1 doçentten oluşan bilirkişi 'sahte' diye rapor verdi. Ben de bu kararı Danıştay’da temyiz ettim. Bilişki hakkında ise 'Bilirkişilik görevini kötüye kullanmaktan' suç duyurusunda bulundum.
 

Keskingöz

Tüm Yorumlarım, Resmi Kazılar İçin Geçerlidir.
Süper Moderatör
Katılım
11 Şub 2018
Mesajlar
2,167
Tepkime puanı
1,991
Puanları
23
epey Yazıp siliyorum demindendir.
ne diyim?
Allah bu millete yardım etsin..
 

Mal bulanındır

BELKIDE INSANLARIN ELINDE KALAN SON SEY UMUTLARIDI
Katılım
27 Nis 2018
Mesajlar
7,967
Tepkime puanı
9,648
Puanları
23
Konum
Yaşamın olduğu her yer
İnşaat Temeli Açma Çalışması Sırasında Bulduğu Tarihi Eserleri Kültür ve Turizm Bakanlığı Yetkililerini Teslim Eden Yıldız Ailesi, Kendilerini Yıllardır Ödeme Yapılmasını Bekliyorlar.

Hakkari'nin Dağgöl Mahallesi Kale Mevkii'nde, inşaat temeli açma çalışması sırasında bulduğu tarihi eserleri Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerini teslim eden Yıldız ailesi, kendilerini yıllardır ödeme yapılmasını bekliyorlar.

Yaklaşık 7 yıl önce bahçelerinde buldukları Türklerin ve birçok krallıklar ile milattan önce de bu bölgede yaşadıklarını kanıtlayan 11 adet tarihi taş stelleri yetkililere teslim ettiklerini anlatan Yılmaz Yıldız, aradan bir kuşak geçmesine rağmen halen sözü edilen parayı Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alamadıklarını söyledi. Evinde, çevresinde veya tarlasında tarihi eser bulan ve yetkililere teslim edenlere 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında eserin değeri kadar para ödeneceği sözünü hatırlan Yıldız, "Bahçemizde ev temeli açarken tarihi taş steller ile karşılaştık ve durumu hemen Hakkari Valiliği'ne bildirdi. Van Müzesinde gelen ekiplerin 1 aylık bir çalışma sonucunda tarihi eserleri çıkarttılar. Kazı çalışmaları sırasında ise bahçemiz tahrip edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerin eserleri aldıktan sonra bize ödeme yapmadı ve yüz üstü bıraktığı. Emekli olan ve 11 çocuğa bakmakla yükümlü olan babam Nejdet Yıldız'ın tüm girişimlerine rağmen bir sonuç alamadık" dedi.

Vatandaşlık görevlerini yerine getirmelerine karşılık kendilerine haksızlık yapıldığını anlatan Yılmaz Yıldız "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın basına verdiği demeçte 'Eseri Getir Paranı Al Diyor' nerde bu para biz neden alamıyoruz. Bizim paramız ödenseydi. Belki de Hakkari il ve ilçelerinde tarihi eser bulun birçok vatandaş müzelere akın ederek bulduğu tarihi eserleri verecekti. Böylece tarihi eser kaçakçılığının önüne geçildiği gibi tarihi eserlerin tahribi de ortadan kalkmış olacaktır. Lütfen bize bir açıklama yapılsın" dedi.
 
Üst