boşluk ya da metal frekansların yüzeye çıkma kuralı ve alan tarama paradoksu

 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Mushap

Editör
Katılım
26 Eyl 2018
Mesajlar
719
Tepkime puanı
484
Puanları
9
Sessiz sakin duruyorum ama takip ediyorum.gunes ve dunya atmosferi ile ilgili bir kac yazi ve kucukde bir kitap da okudum manyetik etki konusundan dolayi ancak onceligim uzerime vazife olarak kabul ettigim gelisim surecini tamamlamak.unitmadan ustalarim cubugu yer alti su hatlarini bulmak icin kullanan belediye calisani sucularla tanistim cok sohpet edemedim ama derinlik olcemiyorlar onu ogrendim :)
 

Trakyalı81

Yorumlarım 2863 sayılı kanun çerçevesindedir.
Katılım
18 Ocak 2019
Mesajlar
1,332
Tepkime puanı
2,815
Puanları
23
Konum
Tekirdağ
Yalnız yukarıda Güney demişim o kuzey olacak.
Ayrıca sert kayaçlarda yön değişme Ya da sinyal sapması hala kesinleşmiş ya da ispatlanmış olgular değil.
Ve sert kayaçlarda sapma teorisini de artık desteklemediğimi de belirtmek isterim.
Hedefe yaklaşınca sapmalardan kurtulmak için çok geniş açılmalı. @Trakyalı81 çok değerli bilgiler aktarmışsınız.
Teşekkür ederim.
bir noktadan olumsuz ayrılınca depresif bir hal ile sapma makalelerini okurken açtığım bir başlık idi bu.
ve muhtemeldir ki o okuduğum makalelerin de çoğu hatalı :/
Sayın Keskingöz

Hedefin zeminden 45° açı ile çıkarken,sert bir kayaca ve tabakaya veya her ne ise denk gelerek,yatay hale geçip, sonrasında kısmen yumuşak yer bulup yüzeye ulaşmasını, şahsen mantıklı bulmuyorum. Aklen kaya/toprak/sert kayaç vb oluşumları değerlendirdiğimizde bunlar bizim için zorluk,meşakkat,kolaylık vb. Şeyler ifade etmekle birlikte,hedef sinyalinin bu oluşumları pek kafasına takacağını sanmıyorum. Farklı bir senaryosuna da daha denk gelmedim. Eğim ,yamaç,şu bu çok fark edecek bir şeyler yoksa, bence 45° açı ile ip gibi yüzeye çıkar..
 

BulursamKader25

Yaptigim Yorumlar; Resmi Kazilar İcin Gecerlidir.
Katılım
27 Ocak 2016
Mesajlar
6,666
Tepkime puanı
9,211
Puanları
24
Merhaba @Keskingöz

Çubuğun dahil olduğu alan tarama kullanıcısı olarak 1 nolu soruna cevap vermek istiyorum. Ve de ekleme de yapacağım:

Hedefin manyetik alanı yeryüzüne 45° lik açı ile çıkar.
Buna kuzey yönlü demek eksik bir bilgi olur.
45° açıyı hale şeklinde düşünmek gerekir.
Yani 360° derecelik alana 45° açıyla etki eder.
Tabiki her zaman 4 yönden de 45° açı oluşturmaz,oluşturamaz.
Bunun bir çok sebepleri vardır. Bunlara değinecek olursak ;

Eğim,hedef derinliği,ebat,ebattaki 4 yöndeki dengesizlik ve manyetik rüzgarlar.

Tespit edilen bir hedefin derinliğine bağlı olarak 30-90 cm hedef noktasından kayması çok olağandır. Bu kayma herhangi bir yöne doğru olabilir.

Sayın @Mushap sorun sizde değildir.

Örneğin 2 m de tespit edilen bir hedefte işlem yapılma kararı verildiğinde , 50 cm kazıldıktan sonra tekrar hedef noktasına bakıldığında bir miktar hedefin yer değiştirildiği görülecektir. Hedef ne kadar büyük ve ne kadar derindeyse sapma o kadar fazla olacaktır.

Başka bir örneği verecek olursak,4 m derinlikteki bir bakır bakraçın içindeki paraya ulaşmak için açılan 2*2 m ölçülerindeki çukurda, yaklaşık 2,5 m derinliğe ulaşıldığında ,hedef noktanızın,sizin açtığınız çukurun tam köşesinde kaldığınızı görürseniz şaşırmayınız. O yüzden her 50 cm derinlikte hedef noktası tekrar kontrol edilmeli ve kazı alanının yeri gerekiyorsa o tarafa yönlendirilmelidir.

Yine hedefin boyutuna bağlı olmak kaydıyla, hedefe ortalama 1-1,5 m kala minimal sapmalarla manyetik alan sabitleşir ve hedefe ulaşırsınız.

Hedefin manyetik alanı,yeryüzündeki havaya girdiği zaman dikey olarak yükselmeye başlar.
Yukarıda 45° açıyı 4 yönden bozabilecek bir kaç madde saymıştım. Basit bir örnek verecek olursam,50 cm ara ile gömülmüş 2 küp mesela. Dar uzun bir dikdörtgen hedef oluşturmuş olduğunu düşünün. Yeryüzüne 45° lik açılarla çıkacaktır ama yeryüzünde oluşturduğu hale farklı olacaktır. Bu sapmalar çubuklu alan tarama için geçerli olup, tecrübelerime dayanarak normal çubuklar içinde gerçerli olmak zorunda olduğunu düşünüyorum. Çünkü madenin tespiti için aynı şeyler sofrada var. @BulursamKader25 hocam belki yorumlamak ister.

Asıl manyetik rüzgarların oluşturduğu problem gözardı edilirse büyük hatalara sebebiyet verebilir. Ya da çubuklarım bozuldu diye üzüntü içinde kendinizi kahredebilirsiniz de..
Enerjim bitti sanırım bir terslik var bende diye kendinize de suç atabilirsiniz. Aslında o esnadaki sorun bambaşkadır. Ve bu her çubuk kullanan ustanın başına muhakkak gelmiştir. Ya durumu farketmiştir ama anlamladıramamış ve kontrollerine devam ettiğinde sorun olmadığını bir anlık bir terslik diye ötelemiştir. Ya da ,belki de baktığım alanda herhangi bir hedef yok diye çekip gitmişte olabilir...

Manyetik Rüzgarların Hedef Tespiti Üzerindeki Etkisi diye başlık atacak olursak ;

Önce hedefi biraz açalım. Gömülü metallerde radyasyon birikimi vardır. Her atomun çekirdeğindeki elektriklenmiş partiküller titreşim hareketleri yaparlar. Atom her maddenin temel yapısıdır. Her atom değişik partiküllerden oluşmuştur. Her partikülün ağırlığı farklıdır. Bazıları negatif bazıları ise pozitiftir. Atomlardan da moleküller oluşur. Bu moleküller dönen kompleks elektron yapılarına sahiptir. Atom çekirdeği proton ve nötrona sahip olduğu gibi diğer partiküllere de sahiptir. Bu partiküller her maddenin atomunda farklıdır,değişiktir. Bu nedenle maddenin atom yapıları ayrı ayrıdır. Her madde ayrı değişik radyasyon maddesi yayar. Bu nedenle değişik frekanslar oluşur. Kısaca hedefin özellikleri bu diyelim.

Dünyanın manyetik alanı sanıldığı gibi ölmüş bir hastanın kalp çizgisi gibi dümdüz değildir. Bazı yorumlarda tam bu ifade ediliyordu. Tam düz olduğu zamanlarda tabiki vardır. Ama aslında dünyanın manyetik alanı her zaman hareketlidir. Stabil ASLA değildir.

Normal koşullarda hedeflerin manyetik alanı gücü ,dünyanın manyetik alanının gücünden her zaman fazladır. Ama cümle normal koşullarda diye başlıyor..
Güneş patlamaları ; güneşte her zaman olan büyük patlamalar yani güneşin kütle kaybı v.b. durumları büyük bir hızla dünyaya doğru yol alır. Gelene kadar hem hız kaybeder hemde dünyamızı saran koruyucu tabakalar bu manyetik rüzgarları mümkün mertebe minimize etmeye çalışır. Yaşayan canlılara zararı olmayacak şekle büründürür ve hayat devam eder diyelim. Ancak bazı zamanlardaki oluşan büyük patlamaların oluşturduğu manyetik rüzgarlar,dünyanın manyetik alanının etkisi çok yükseltir. İşte o esnada bizim tespit etmeye çalıştığımız madenlerin manyetik etkisinin gücü,dünyanın manyetik etkisinin gücünden zayıf kaldığı için, ister alan taramayla,ister çubukla,ister bilmem neyle bakın, hedeften ASLA sinyal alamazsınız.

Testi basittir. Ayaklarınızın dibine el büyüklüğünde bir demir parçası atın yere. Ne normalde hangi çeşit çubukla üzerine geldiğinizde çarpı yapıyorsa o çubukları elinize alın ve 2 m geriden yürüyerek üzerine gidin. Çubuklar çarpı oldu mu ? Dünyanın manyetik alanı stabil,dengeli peki sorun yok. 1-5-10 ar dk lık aralıklarla devam edin yakalayacaksınız. O çubuklar bazen hiç tepki vermeyecek. Bazen de kapansam mı kapanmasam mı diye naz yapacak. Bazen benzini bitmiş gibi davranacak vs. Emin olun bu durum kişinin enerjisiyle veya zihniyle alakalı bir durum değildir. O konuda bambaşkadır. Manyetik rüzgarların etkisi bazen 10 saniye sürer,bazen 1 dk,bazen 5 dk,bazen saatler.. Haberlerde çok büyük güneş patlamaları oluyor şu bu haberleri duyuyorsanız bilin ki bir kaç hafta içinde bunların karşılığını arazide çalışırken göreceksiniz.

Bunlar her zaman olacak. Bunu çözümleyemezsiniz. Aslolan , bunun farkında olup,bir hedefe doğru yürürken ve sinyal alırken,birden kesilen sinyali anlamlandıramamanın önüne geçmek. Acaba sinyal hedefi geçtiğin için mi kesti ? Hayali bir sinyal miydi de kesti ? Mineral miydi ? Yoksa hedef hala var aslında ama, dünyanın manyetik alanının gücü, hedefin manyetik alanının gücünü geçtiği için ve bu yüzden maden tespitinin imkansız hale geldiği için mi kesti ?

Ne yapacağız ? Çok basit. Ya biraz bekleyip tekrar bakacağız. Ya da yanımızda tasıdığımız el kadar demir parçasını ayaklarımızın dibine atıp dünyanın manyetik alanını kontrol edeceğiz. (Hangi tür çubuk ile sizde oluyorsa)

Manyetik alanda sorun varsa,sinyalin kesilmesi çok normal diyeceğiz. Hedefin bizi atlatmasına izin vermeyeceğiz diyerek cevabımı sonlandırıyorum.
Yazdıklarımdan bir nebze feyz alacak olan olursa ne mutlu bana.
Saygılar..
Biz çubukda hedef sapmalarını genel olarak 80 cm. alırız ve söyleriz, fazla detaya inmeden.
Özellikle kayalık alanlarda can sıkıcı bir problemdir bu sapmalar.
Verdiğin bilgiler için teşekkürler.
Ben alaylı (mektebinde okumayan-sahada yetişen) birisi olduğum için, bu yazdıklarınızı bu şekilde ifade edemem.
Amma sapmayı bilirim. İşlem esnasında ne tarafa kayacağımı da bilirim. Sizin dediğiniz gibi 50 cm.de bir kez muhakkak
kontrol ederim. Bu konuyu da yazılarımızda belirtmiştik zaten. İşlem alanı olarak su kuyusu gibi kazılmış yerleri muhakkak tekrar kontrol etmekte büyük fayda vardır. Az bir emekle büyük nimetlere kavuşmayı Allah cc belki nasip eder, bilinmez.

Verdiğiniz şu bilgi de çok önemli:
Hedefe 1-1.5 metre yaklaştığınızda sapmanın yok derecesinde olacağı.
Her işlem yapan bunu unutmamalıdır.

Emek olmadan yemek olmuyor.
Allah cc herkese kolaylıklar versin. Amin.
 

Trakyali72

Member
Katılım
22 Mar 2019
Mesajlar
56
Tepkime puanı
0
Puanları
2
@BulursamKader25 ustam slm formda özellikle takıp ettiğim ustalarım arasındasınız sizlerin bilgi ve tecrübe aktarımlarınız ile hergün kendimizi daha iyi geliştiriyoruz

İşlem yapılan yerde kayma konusu ile alakalı olarak sormak isterim yardımcı olursanız sevinirim

Şimdi çubuklar ile boşluk tesbiti yaptınız tesbiti yapılan yerde 2mt toprak tesbiti yaptınız yanı ulaşacağınız odaya veya kuyuya kazmanız gereken mesafe dediniz
Noktamızın da yamaçta olduğunu kabul edelim

Sapmayı neye göre belirleriz? Hangi yön kuzey batı guney doğu daha öncelikli olur?


KARDAŞIM, SAPMA İLE UĞRAŞMANIZA GEREK YOK BENCE. BİZ SAPMANIN EN FAZLASINI 80 CM. KABUL ETMİŞİZ. TESPİT ETTİĞİNİZ ODANIN TAM ORTASINA DOĞRU İŞLEM YAPTIĞINIZDA ODANIN TAVANINA ULAŞMIŞ OLACAKSINIZ ZATEN. AYRICA ODA ÜSTÜNDEKİ YIĞMA TOPRAK VE KAYA-TAŞ KATMANLARI SİZE NE YAPMANIZ GEREKECEĞİNİ İŞLEM ANINDA HİSSETTİRİR. EĞER BEN MİLİM MİLİMİNE NOKTA ATIŞI İNECEĞİM DERSENİZ, DERİNLİĞİ ALIRKEN VE ODA ÖLÇÜLERİ ALIRKEN ÇOK HASSAS ALMANIZ GEREKİR. YAMAÇTA İŞLEM DEĞİŞMEZ. USUL AYNIDIR. YÖN İŞLERİ KİŞİYE GÖRE DEĞİŞİR. GENELDE KUZEYDEN GÜNEYE, DOĞUDAN BATIYA HAREKET GÜZELDİR.


Yokuş aşağı yanı yamaç aşağı tesbit edilen yerde nasil karar vermemiz gerekir? Çalışma yapılan yerde 30-40 cm lık kayalar varsa bu bizi nasıl etkiler?

YETERLİ TECRÜBENİZ YOKSA, BU KAYA ARALARINI ÇUBUK SİZE ODA GİBİ İŞARETLETİR. İLK KAYADA HAREKET EDİNCE SİZ BUNUN ODAYA GİRİŞ OLDUĞUNU, DİĞER KAYAYA GELİNCEDE ODANIN BİTİMİ OLDUĞUNU SANABİLİRSİNİZ. BU DEDİĞİM TOPRAK ALTINDAKİ KAYALAR İÇİN GEÇERLİDİR. TOPRAK ÜSTÜNDEKİ GÖRÜNEN KAYALARDA BU YAŞANMAZ.

ÖNEMLİ NOT:
BİR YERDE İŞLEM YAPIYORSANIZ; DOĞRU YOLDA OLUP OLMADIĞINIZI KAZILAN YERDEKİ TOPRAK-TAŞ KATMANLARI SİZE SÖYLER.BU NEDENLE BU KONUDA TEREDDÜT YAŞAYAN ARKADAŞLAR, HAFRİYAT ALANLARINI İNCELESİNLER. GOOGLEDEN FOTOGRAFLAR BULUP BAKSINLAR. ARAZİDE GEZERKEN GÖRÜYORUZ, ÜZÜLÜYORUZ. BU KADAR HARCANAN EMEĞE YAZIK..


Bilgi ve tecrübeleriniz ike yardımcı olursanız sevinirim selamlar

HAYIRLI RAMAZANLAR
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

megri48

Yeni Üye
Katılım
23 Tem 2017
Mesajlar
24
Tepkime puanı
3
Puanları
1
Keskingöz Ustam güzel bir konuya değinmişsiniz bilgiler için teşekkür ederim. İçinde malzemeli cubuklarda atma olayı sanki daha fazla oluyor sizin görüşleriniz nedir.
 

Keskingöz

Tüm Yorumlarım, Resmi Kazılar İçin Geçerlidir.
Süper Moderatör
Katılım
11 Şub 2018
Mesajlar
2,167
Tepkime puanı
1,994
Puanları
23
Keskingöz Ustam güzel bir konuya değinmişsiniz bilgiler için teşekkür ederim. İçinde malzemeli cubuklarda atma olayı sanki daha fazla oluyor sizin görüşleriniz nedir.
görüşlerim tamamen değişti. İlerleyen yorumlarda belirtmiştim zaten.
sapma meselesi çok farklı ve derin bir mesele. Hatta yönetimdeki arkadaşlardan ricam konunun silinmesidir mayhem ..
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Üst