Merhaba @
Keskingöz
Çubuğun dahil olduğu alan tarama kullanıcısı olarak 1 nolu soruna cevap vermek istiyorum. Ve de ekleme de yapacağım:
Hedefin manyetik alanı yeryüzüne 45° lik açı ile çıkar.
Buna kuzey yönlü demek eksik bir bilgi olur.
45° açıyı hale şeklinde düşünmek gerekir.
Yani 360° derecelik alana 45° açıyla etki eder.
Tabiki her zaman 4 yönden de 45° açı oluşturmaz,oluşturamaz.
Bunun bir çok sebepleri vardır. Bunlara değinecek olursak ;
Eğim,hedef derinliği,ebat,ebattaki 4 yöndeki dengesizlik ve manyetik rüzgarlar.
Tespit edilen bir hedefin derinliğine bağlı olarak 30-90 cm hedef noktasından kayması çok olağandır. Bu kayma herhangi bir yöne doğru olabilir.
Sayın @
Mushap sorun sizde değildir.
Örneğin 2 m de tespit edilen bir hedefte işlem yapılma kararı verildiğinde , 50 cm kazıldıktan sonra tekrar hedef noktasına bakıldığında bir miktar hedefin yer değiştirildiği görülecektir. Hedef ne kadar büyük ve ne kadar derindeyse sapma o kadar fazla olacaktır.
Başka bir örneği verecek olursak,4 m derinlikteki bir bakır bakraçın içindeki paraya ulaşmak için açılan 2*2 m ölçülerindeki çukurda, yaklaşık 2,5 m derinliğe ulaşıldığında ,hedef noktanızın,sizin açtığınız çukurun tam köşesinde kaldığınızı görürseniz şaşırmayınız. O yüzden
her 50 cm derinlikte hedef noktası tekrar kontrol edilmeli ve kazı alanının yeri gerekiyorsa o tarafa yönlendirilmelidir.
Yine hedefin boyutuna bağlı olmak kaydıyla, hedefe ortalama 1-1,5 m kala minimal sapmalarla manyetik alan sabitleşir ve hedefe ulaşırsınız.
Hedefin manyetik alanı,yeryüzündeki havaya girdiği zaman dikey olarak yükselmeye başlar.
Yukarıda 45° açıyı 4 yönden bozabilecek bir kaç madde saymıştım. Basit bir örnek verecek olursam,50 cm ara ile gömülmüş 2 küp mesela. Dar uzun bir dikdörtgen hedef oluşturmuş olduğunu düşünün. Yeryüzüne 45° lik açılarla çıkacaktır ama yeryüzünde oluşturduğu hale farklı olacaktır. Bu sapmalar çubuklu alan tarama için geçerli olup, tecrübelerime dayanarak normal çubuklar içinde gerçerli olmak zorunda olduğunu düşünüyorum. Çünkü madenin tespiti için aynı şeyler sofrada var. @
BulursamKader25 hocam belki yorumlamak ister.
Asıl manyetik rüzgarların oluşturduğu problem gözardı edilirse büyük hatalara sebebiyet verebilir. Ya da çubuklarım bozuldu diye üzüntü içinde kendinizi kahredebilirsiniz de..
Enerjim bitti sanırım bir terslik var bende diye kendinize de suç atabilirsiniz. Aslında o esnadaki sorun bambaşkadır. Ve bu her çubuk kullanan ustanın başına muhakkak gelmiştir. Ya durumu farketmiştir ama anlamladıramamış ve kontrollerine devam ettiğinde sorun olmadığını bir anlık bir terslik diye ötelemiştir. Ya da ,belki de baktığım alanda herhangi bir hedef yok diye çekip gitmişte olabilir...
Manyetik Rüzgarların Hedef Tespiti Üzerindeki Etkisi diye başlık atacak olursak ;
Önce hedefi biraz açalım. Gömülü metallerde radyasyon birikimi vardır. Her atomun çekirdeğindeki elektriklenmiş partiküller titreşim hareketleri yaparlar. Atom her maddenin temel yapısıdır. Her atom değişik partiküllerden oluşmuştur. Her partikülün ağırlığı farklıdır. Bazıları negatif bazıları ise pozitiftir. Atomlardan da moleküller oluşur. Bu moleküller dönen kompleks elektron yapılarına sahiptir. Atom çekirdeği proton ve nötrona sahip olduğu gibi diğer partiküllere de sahiptir. Bu partiküller her maddenin atomunda farklıdır,değişiktir. Bu nedenle maddenin atom yapıları ayrı ayrıdır. Her madde ayrı değişik radyasyon maddesi yayar. Bu nedenle değişik frekanslar oluşur. Kısaca hedefin özellikleri bu diyelim.
Dünyanın manyetik alanı sanıldığı gibi ölmüş bir hastanın kalp çizgisi gibi dümdüz değildir. Bazı yorumlarda tam bu ifade ediliyordu. Tam düz olduğu zamanlarda tabiki vardır. Ama aslında dünyanın manyetik alanı her zaman hareketlidir. Stabil ASLA değildir.
Normal koşullarda hedeflerin manyetik alanı gücü ,dünyanın manyetik alanının gücünden her zaman fazladır. Ama cümle normal koşullarda diye başlıyor..
Güneş patlamaları ; güneşte her zaman olan büyük patlamalar yani güneşin kütle kaybı v.b. durumları büyük bir hızla dünyaya doğru yol alır. Gelene kadar hem hız kaybeder hemde dünyamızı saran koruyucu tabakalar bu manyetik rüzgarları mümkün mertebe minimize etmeye çalışır. Yaşayan canlılara zararı olmayacak şekle büründürür ve hayat devam eder diyelim. Ancak bazı zamanlardaki oluşan büyük patlamaların oluşturduğu manyetik rüzgarlar,dünyanın manyetik alanının etkisi çok yükseltir. İşte o esnada bizim tespit etmeye çalıştığımız madenlerin manyetik etkisinin gücü,dünyanın manyetik etkisinin gücünden zayıf kaldığı için, ister alan taramayla,ister çubukla,ister bilmem neyle bakın, hedeften ASLA sinyal alamazsınız.
Testi basittir. Ayaklarınızın dibine el büyüklüğünde bir demir parçası atın yere. Ne normalde hangi çeşit çubukla üzerine geldiğinizde çarpı yapıyorsa o çubukları elinize alın ve 2 m geriden yürüyerek üzerine gidin. Çubuklar çarpı oldu mu ? Dünyanın manyetik alanı stabil,dengeli peki sorun yok. 1-5-10 ar dk lık aralıklarla devam edin yakalayacaksınız. O çubuklar bazen hiç tepki vermeyecek. Bazen de kapansam mı kapanmasam mı diye naz yapacak. Bazen benzini bitmiş gibi davranacak vs. Emin olun bu durum kişinin enerjisiyle veya zihniyle alakalı bir durum değildir. O konuda bambaşkadır. Manyetik rüzgarların etkisi bazen 10 saniye sürer,bazen 1 dk,bazen 5 dk,bazen saatler.. Haberlerde çok büyük güneş patlamaları oluyor şu bu haberleri duyuyorsanız bilin ki bir kaç hafta içinde bunların karşılığını arazide çalışırken göreceksiniz.
Bunlar her zaman olacak. Bunu çözümleyemezsiniz. Aslolan , bunun farkında olup,bir hedefe doğru yürürken ve sinyal alırken,birden kesilen sinyali anlamlandıramamanın önüne geçmek. Acaba sinyal hedefi geçtiğin için mi kesti ? Hayali bir sinyal miydi de kesti ? Mineral miydi ? Yoksa hedef hala var aslında ama, dünyanın manyetik alanının gücü, hedefin manyetik alanının gücünü geçtiği için ve bu yüzden maden tespitinin imkansız hale geldiği için mi kesti ?
Ne yapacağız ? Çok basit. Ya biraz bekleyip tekrar bakacağız. Ya da yanımızda tasıdığımız el kadar demir parçasını ayaklarımızın dibine atıp dünyanın manyetik alanını kontrol edeceğiz. (Hangi tür çubuk ile sizde oluyorsa)
Manyetik alanda sorun varsa,sinyalin kesilmesi çok normal diyeceğiz. Hedefin bizi atlatmasına izin vermeyeceğiz diyerek cevabımı sonlandırıyorum.
Yazdıklarımdan bir nebze feyz alacak olan olursa ne mutlu bana.
Saygılar..