Heryer de yeraltı şehri olmaz. Bak güzel konuya geldik hemen not iliştirelim.
Bir bölgede yeraltı şehri var ise orada muhakkak merkezî sistem olur. Uç Kollar iç işleri serbest dış işleri bağlı sistem olmaz. Tarih sayfalarını karıştıralım. Topal Timur Anadolu'ya girince nerelere saldırmış. Geçelim.. daha eskiye gidelim. İskender.. doğuya sefere çıkınca nerelerden geçmiş ? Niye oralardan geçmiş. Yeraltı şehri demek korunak demek tuzak demek çetrefilli sistem demek zorluk güçlük demek çok para ganimet yağma demek. Timur heryeri almış kaleleri almış 2 tane yer altı şehrini alamamış. İskender yolu üzerinde bulduğu bütün şehirleri mezarları soymuş orduya para bulabilmek için ama yeraltı şehirlerine girememiş. Yeraltı şehri var mı sorusunu tarih kitapları cevaplar büyük savaşlar cevaplar büyük ordular cevaplar. Istanbul , Ankara , Antalya , Kapadokya , Elazığ , Van , Antakya buradaki yeraltı şehirleri dehlizleri gizli alanları tarihte geçen hiç bir ordu bulamamış. Timur sadece Antalya Toroslar daki yeraltı şehrini açabilmek için 2 gece 2 gündüz uğraşmış. 12 saat içinde 800 adamını kaya kum su tuzaklarında kaybetmiş.
Bu bölgede bu işlerle uğraşan geçnler görüntüleme cihazı ile 3M lik bir duvar ve arkasında su tespit emişler. Duvarı patlattıklarında günlerce su çıkıcı olabileceği için yanaşmamışlar.
Bu bölgede Höyükler, Roma kentleri, Osmanlı dönemi Ermeni Yerleşimi her şeyden bir parça var gibi.
Arkeoloji araştırma yayınlarına baktığımda bir tepede bir höyük tespiti var.
Ayrıntılı bilgi için teşekkürler.
Köyün kuzeyinde içi kırmızı kiremitle örülü değersiz mezarlar, batısı ve kuzey batısı işlemesiz heybetli lahitler bulunan mezar alanları içeriyor güneyinde tepe eteğinde de bir sarnıç mevcut.
Her tarlada küp, çanak parçaları ve eklerde bulunan paralar bulunuyor.