sevgili dostlar..taş ışık geçirdiğinde bu taşın çok değerli olduğu anlamına gelmez..sadece saydam olduğunu anlarız..ışık testi ilk aşamadır..sonra sertliğine bakılır.ardından kristalin yapısına,rengine..............ışık geçirgenliği olan taşlara yarı değeri taşlar denir..yaklaşık 10000 kadar mineral vardır.birçok taşın içinde farklı sayıda mineral bulunabilir...bunların içinden en nadir bulunanlar yüksek sertlik dereceleri olan nadir taşlardır.elmas yaklaşık 10 mohs ölçeğindedir..fakat sertlikte bi fiyat belirlemede kesinkez etkili değildir..renk,içindeki madenler, kalıntı miktarı,ışığı bükme şekli ..ancak taşın esas kıymet veren öğesi nadirliğidir.taşı labratuarda tesçillemeden satamazsınız..çok kıymetli taşların alım satımı yasaktır..ham taşlardan bahsediyorum..ayrıca dağda bayırda topladığınız kıymetli taşları kanuni yoldan satmanız da yasaktır..sağolsun devletimiz bu konuyada sağlam bi el atmış..yassak hemşerim demiş..ama öyle sıkı bi denetim yok..sadece elmas gibi değerlileri için çok sıkı bir yasa var.. bulursanız tarihi eser gibi derhal teslim etmeniz gerekiyor..bunları aramak ve ya bulup satmak suçtur..yasa uyarınca bi firma türkiyede elmas arama ruhsatına sahipse başka kimse elmas arayamaz..arayacaksa da gidip firmadan izin almak zorunda.örneğin zultaniti sadece bi firma çıkarma ve satma iznine sahip..başkası çıkarırsa el konuyor.sertifikası olmayan taşı ne almak ne se satmak mümkün..böylede garip bi kanun var..ateş opalinin çıkarma hakkı sadece bi firmada.zümrütünki başka bi firmada..türkiyenin neresinde olursa olsun çıkardığınız taşın sahibi belli...örnek verecek olursak, örneğin kokakolanın isim hakkı bi firmadaysa başka kimse kokakola adında bi ürün çıkaramaz..işte kanuna göre bi taşın isim hakkı yani sertifikası kimdeyse o ürünü sadece ve sadece o üretir,o satar..yarı değerli taşları toplamak,alım satım yapmak serbest..bunlarda kilo işi satılır..pek para etmez..