Koray Kor
Editör
- Katılım
- 9 May 2017
- Mesajlar
- 570
- Tepkime puanı
- 964
- Puanları
- 11
İstavroz - Aile Putu
Topluca yapılan yemin işaretidir İstavroz da denilir, işaretin tüm kolları eşitse Gömü bulunduğu kayanın altındadır, eşit değilse farklı olan kolun baktığı yönde araştırma yapmalı.
Asil aile mezarı da çıkabilmektedir. Çevresinde doğal yapıya aykırı unsurlar aranmalıdır.
İstavrozun altındaki bağlı yuvarlak onun mezar amaçlı değil saklı olan amaçlı olduğunu uçlarının ikisinin kapalı birinin açık olması gidilmesi gereken yönü, noktalar ise 4 parça halinde gömüldüğünü gösterir. 10 metreden uzakta değil, 2 metreden derin değildir. Cihazla kolayca tespit edilip hepsi çıkarılabilir.
Diğer yorum: Topluca yapılan yemin işaretidir Istavroz da denilir, işaretin tüm kolları eşitse Gömü bulunduğu kayanın altındadır, eşit değilse farklı olan kolun baktığı yönde araştırma yapmalı. Asil aile mezarı da çıkabilmektedir. Çevresinde doğal yapıya aykırı unsurlar aranmalıdır. Aile mezarını anlatığı için Aile Putu kavramı kullanılmıştır. Çoğunlukla yuvarlak içerisinde görülür. İşaretin çevresinde dikili kayalara oyulmuş mezarlar ile zemin altına yapılmış mezarlar aranmalıdır. Mucir yükseklikler, çukurlar veya tas-çakıl yığmaları iyice araştırılmalıdır. Ölen kişilere ait kişisel eşyalar bulunabilir. Ayrıca gözyaşı şişeleri ve kandillerde bulunabilir.
Birinci Yorum; Genel defineci yaklaşımını sergilemek gerekirse ibrik su taşıma amacıyla kullanıldığından; kabın su ile dolu olması durumunda taşan suyun nereye döküleceğini tahmin etmek ve bu istikamette çalışma yapmak gerektiği söylenir.
İkinci Yorum; Su veya gölet kenarlarındaki taşlara çizilmiş İbrik figürü, su kenarında ve genelde çizilen taş çevresinde para olduğunu ifade eder. Ama bu para çok büyük değildir.
Üçüncü Yorum; Kesinlikle su veya göletin varlığını müjdeler.
-İbrik dik vaziyette ise yakınlarda su kuyusu vardır. İbriğin üzerindeki bezemeler çevre veya ulaşım için bir harita niteliğinge olabilir. Çok dikkatli incelemek gerekir.
-İbriğin ağzında bir kapak var ise bu kapalı bir su kuyusunu anlatır.
-Ağzı açık bir ibrik açık kuyu anlamındadır. İbriğin boyun kısmı çok iyi incelenmeli ve kuyudaki emanetin takriben hangi noktaya saklandığı tespit edilmeli.
-Şayet ibrik titiz olmayan bir çalışma ürünü ise, özentisiz ise veya karnı çok dışarı çıkık ise bu durumda tümülüs var demektir. Tümülüs olabilecek yapılar araştırılmalıdır.
-Bütün bu durumların hepsinde ibriğin “ibik” kısmı yön göstermede çok önemlidir. İbriğin her cm. ni 72 cm. olarak alıp çalışmanın bu şekilde yürütülmesi gerekir. Bu kesin olmayan bir ölçüdür.
-Eğer yazıldığı gibi tümülüs bulunursa ibik kısmı giriş konusunda önemli ipuçları içeriyor olabilir.
Birinci Görüş: Genelde Tehlikeyi tuzakları ifade eder. Kazı esnasında dikkat edilmelidir.
İkinci Görüş: Bu sembol yüksek statüyü, en güzeli yani kralı betimler. Belli bir alanı sarıp sarmalama, kucaklama anlamında da kullanılmıştır. Diğer daire sembolleri gibi gücü, kudreti anlatmaktadır.
Üçüncü Görüş: Birinci statüye ait gömüdür. Karşında kaya varsa kayanın altına bakılır yoksa bu kayanın altına bakılır. Tam karşısında tümsek, çukur gibi bir alan varsa oralarda araştırma yapılmalıdır.
Dördüncü Görüş: 8 Parçaya ayrılmış daire genellikle Urartular'da görülen halk mezarı olup fakirlere ait olduğundan değersizdir.
Define İşareti zincirde geçirilmiş halkaların her biri bir adım ifade eder. Adım ölçüsü burada 78 cm. olarak alınız. Emanetin yönü iki uçtan birinde farklı yapıdaki halkadır.
Ekli dosyayı görüntüle 153511
Yılan Define İşareti
Ekli dosyayı görüntüle 153514
Define işaretleri yılanlar o arazideki dereyi ya da su kanalını ya da namlı at arabası yolunu verir. Yılanlar çizim olarak, bazen kabartma bazenda hafif oyma yapılmışlardır. Kabartma yılan o bölgedeki suyu bol dereyi simgeler gömü dereye yakındır. Yılanlar önce alanı verir sonra para noktasını. Yılanların şifresi ya noktalanmış olan noktada, ya da çatal dildeki V de ya da V yapan kuyrukta olur. Bazen da boğumunda olur. 3 boğum, 5 boğumlu olması 3 dere kıvrımında da parayı müjdeler, 5 ise beş dere kıvrımında para müjdeler. Paranın arazideki tam noktası ise şayet boğumda sağa ya da sola kayık nokta yoksa derenin kıvrıldığı yerde orta merkezdedir. Yılanlar bazen başı kesik bazen da kuyruğu kesik çıkar karşımıza bunun anlamı ise; dere boyu ya da su kanalı boyu daha aşağıya gitmemeyi şifreler.
Olay yerini cevrelemiştir yani kesmiştir alanı zaten başı ya da kuyruğu kesik yılan gördüğünüz de bakın dereye ya da kanala aynen yılan gibi derenin arazinin bombeli oluşundan dolayı bir noktadan sonra devamının görünemez olduğunu göreceksiniz yani yılanda görünmeyen baş ya da kuyruk gibi. Kısacası işareti görünce arkadaşlar onun o bölgedeki belirli bir arazi ya da derenin krokisi olduğunu unutmayın. Ayrıca yılan daire yaparsa parası kendisindedir. Yani bulunduğu kaya da ya da o kayanın 3 metre güney tarafındadır.
Başka Bir Bakış: Yılanda kıvrımlar derin ise dereyi işaret eder. Çok derin değilse yolu işaret eder. Yılanın yönü çök önemlidir. Yılanın şekline benzeyen dereyi dolaşın. Kıvrımlı noktalarda dikkatinizi çeken birşey var mı? V, + , O işaretlerinden birini arayınız. Dikkatli olunmasında fayda var.
Başka Bir Görüş: Bu işaret kabartma ise roma dönemine aittir. Eğer ağzı açık ve dili dışarıda ise tehlike işaretidir. Altın gömüsünün üzerine zehir dökülmüştür. Yani çıplak elle dokunmayınız. Malı ise kayanın kendisindedir. Kayayı yokladığınızda boşluk sesi gelen yeri sert bir cisimle kırarak malzemesini alabilirsiniz.
Yengeç İşareti
Ekli dosyayı görüntüle 153524
Ekli dosyayı görüntüle 153526
Esnaf ya da tüccar gömüsüdür. Gömü değerlidir. Her iki kefesi eşit değildir, gömü kefesinin ağır olan kefenin bulunduğu taraftadır.
Kefeler eşit gibi görünse dikkat edilecek nokta terazinin ibresi (dili) size fikir kazandırır. Dil hangi tarafa meyilli ise o tarafta araştırma yapılmalıdır.
Başka bir yaklaşıma göre işaretin bulunduğu kaya çok önemlidir. Yanında başka işaretler de olabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 153844
Terazi İşaretinin Çözümü: Definede terazi işaretinde dikkat etmeniz gereken en önemli şey terazinin kollarıdır biri muhakkak ağır gelmektedir, yani bir taraf daha aşağıdadır bunu anlamak için varsa terazi diline bakın hangisi biraz daha aşağıdaysa o taraf ağırdır demektir işte o taraf yani ağır gelen taraf malın olduğu yerdir ana paranın desek daha doğru olur hafif gelen tarafta da bir miktar para vardır, o yönü de araştırmayı ihmal etmeyiniz. ağır gelen taraf yönünde ilerleyerek sonuca ulaştıracak işareti arayınız gerekirse, milim milim inceleyin ama size bir tüyo olarak vereyim kefe ile terazi arasındaki ip yani bağlantı kadar bir mesafe yol almalısınız, yani ölçün kaç cm geldi ise o kadar metre ilerleyin vardığınız noktada işareti bulun o işaret size ana paranın yerini verecektir bu işaret bazen köprü veya o civarda bir yerlere götürür, iyice inceleyin.
Dediğim gibi zor bir gömüdür, ama parası yüklüdür uğraşmaya değer. ayrıca eğer ki terazi işaretinin yanında herhangi bir başka işaret varsa onuda dikkate alın çalışmalarınızı ona göre yapın. bu arada hafif kalan kefe tarafındaki parayı bulmayı eslemeyin o daha kolaydadır muhtemelen son nokta işaretinin oradadır
Başka Bir Görüş: Terazi işareti genellikle kayaların kuzey tarafına yapılır. Yosun tutması ve üstünün kapanması daha kolay olsun diye. Bulunduğu kayada malı vardır. Kayanın yukarısında su kaynağı olabilir. Su kaynağı kıvrım yapa yapa aşağı iniyor olabilir. İşaretin karşısında nehir veya köprü mevcut olabilir. Yakınlarda değirmen yoksa define yok demektir.
Kanal-Kaya Kanalı
Ekli dosyayı görüntüle 153689
Kayaya veya taşa oyulmuş su kanalları 4 şekilde yorumlanır.Yılan Define İşareti
Ekli dosyayı görüntüle 153514
-Yeryüzündeki hemen hemen tüm tradisyonlarda yer etmiş bir semboldür. Yılan sembolizminin işlendiği tüm inanışları ve mitleri tek tek saymak olanaklı değilse de, bu sembolün kullanıldığı tradisyonlara birkaç örnek verilebilir:
-Musevilik, Hıristiyanlık ve İslam tradisyonları. (Şeytanın ve kimi zaman aklın sembolü olarak kullanılır.)
-Sümer tradisyonları. (Yer ve gök ilahlarını yaratanlar biri erkek biri dişi olan iki yılandır.)
-Eleusis misterleri, İsis misterleri ve Mitraizm inisiyasyonları. (Eleusis inisiyasyonunda kozmozun oluşumu Kibele ile Orion adlı yılanın sevişme vibrasyonlarıyla açıklanır. Orfik inisiyasyon merkezi Delf Tapınağı’nda birbirine helisler çizerek dolanmış üç yılandan oluşan bir bronz sütun bulunuyordu ki, bu sonradan İstanbul’daki Sultanahmet Meydanı’na getirilmiştir.)
-Eski Yunan tradisyonları. (Hermes’in ünlü, “kadüse” denilen çift yılanlı asası ve Asklepios’un Bergama’da da görülen, başları aynı dairesel kapta, süt içen iki yılan sembolü.)
-Mu tradisyonları. [J. Churchward’a göre Mu kolonilerinde, yedi başlı yılan, yılanlı ağaç, yumurtalarının çevresinde spiral biçimde çöreklenmiş yılan, iki ”S” biçiminde çift yılan, iki noktalı (yıldızlı) yılan, veya içinde noktalar (yıldız konumları) olan “S” biçimli yılan sembollerine rastlanmıştır.]
-Doğu ezoterizmi. (Reenkarnasyon ve kozmik gelişimin devri-hareketini ifade eden, kuyruğunu ısıran yılan sembolü.)
-Mezopotamya ve Hint ezoterizmi. (Kadüse benzeri çift yılanlı asa.)
-Budist ezoterizm ve tantrizm. (Dünya’nın ve insan bedeninin enerjetik ekseninin çevresinde dolanan iki akımı temsil eden iki yılan sembolü)
-Hinduizm. (Gelişimi ve devri-hareketi temsil eden “Ananta” yılanı ve süt denizinde çift rotasyon hareketleri yapan “Vasuki” yılanı)
-Eski Mısır tradisyonları. (Uç başlı yılan, kanatlı iki yılan, başında iki boynuz ve bir disk taşıyan yılan, yaratıcı yılan “Kneph” ve “Apofis” yılanı)
-Quiche (Kişe) ve Maya tradisyonları. (Dünya insanını meydana getiren mavi-yeşil tüylerle kaplı uçan yılan)
-Minos tradisyonları. (Yılan tanrıça)
-Hitit tradisyonları. (Göktanrı ile mücadele halinde tasvir edilen yılan)
-Selçuklu tradisyonları. (Kabartmalarda çift yılan)
-Çin, Japon ve Batı tradisyonları. (Ejder biçimine sokulmuş tüylü ve tüysüz yılan)
-Kimi Afrika kabileleri tradisyonları. (Yaratıcının imajını, yaşamın devri-hareketini ve reankarnasyonu temsil eden çöreklenmiş piton yılanı)
Ezoterik bilgilere göre, yılan sembolü, her sembol gibi, farklı anlamlarda kullanılmakta olup, sembolün anlamı kullanıldığı yere göre değişmektedir. Bununla birlikte, ezoterik bilgiler biraraya getirildiğinde bu sembolün başlıca yedi anlamda kullanıldığı görülmektedir:
1- Yeryüzündeki tradisyonların çoğunda, bilindiği gibi, şeytanı yani menfi tesiri ya da nefsaniyeti temsil eder.
2- Rüyalarda, kötülüğü, nefsaniyeti, ahlak bakımından geri fakat kurnaz varlıkları temsil eder.
3- Kimi tradisyonlarda spiral galaksiyi ve spiral bir galaksi olan Samanyolu Galaksisi’ne ait bir uygarlığı ve ırkı (genetik bakımdan) temsil eder. Kimi araştırmacılara göre, Aztek, Maya ve İnka tradisyonlarındaki, insanlara uygarlığı öğrettikten sonra göklere geri dönen yeşiltüylü yılan ilah Quetzalkoatl inanışında, Attikalılar’ın ilk kralları yılan-ilah inanışında, Slav tradisyonlarındaki kahraman yılan-oğlu Vseslaviç inanışında, İskandinav tradisyonlarındaki yılan kılıklı ilah Votan inanışında ve benzeri birçok inanışta, Tevrat’ta Elohim adıyla belirtilen kozmik biyokimyacılar tarafından imal edilmiş bu galaktik insan tipi yada galaktik ırk sözkonusu edilmektedir.
4- Yılan sembolü kimi biçimsel kullanımlarında çiftyıldız Sirius’un yörüngesini temsil eder. Örneğin, Mayalar, yeşil tüylü yılan ilah Kukulkan’ı, bir çiftyıldız olduğundan “S”ler çizecek şekilde dolanan Sirius’un yörüngesini gösterecek şekilde “S”ler çizen bir yılanla temsil eder ve yıldızın yörüngedeki konumlarını, yılan içine yerleştirilen yuvarlak yeşim taşları ile gösterirlerdi. Eski Mısır’da bu yörünge, her gün güneşi taşıyan Ra’nın -ki Ra, ezoterik bilgilerde fiziksel güneşle değil, spiritüel bir güneş olan Sirius ile ilişkilendirilir- peşinde dolaşan Apofis yılanıyla sembolize edilirdi. Aslında iki yıldız sözkonusu olduğundan iki yörünge, kimi sembolizmlerde birbirine dolanan iki yılanla temsil edilmektedir.
5- Yılan sembolü, kimi kullanımlarında, özellikle “uroboros” (ouroboros) adı verilen, kuyruğunu ısıran yılan biçiminde çizildiğinde, kozmik gelişimin devri-hareketini ve doğum-ölüm çemberi de denilen reenkarnasyonu ifade etmektedir. (Reenkarnasyon, yılanın deri değiştirmesi sembolizmiyle de ifade edilir.)
6- Yılan sembolü tantrizm ve yogada kundalini enerjisini temsil etmek üzere kullanılır.
7- Yılan, kimi zaman da, kozmik güçler, dualite, “akışkanlar” , kozmik oluşumların, spiral galaksilerin meydana getirilmesi, Sirius’un yörüngesi, ruhsal tekamüller ve kozmik devri-hareketler, kozmik nesnelerin periyodik dolanımlarını belirtmek üzere zaman ile ilgili çeşitli anlamlara gelen spiral sembolünün somut olarak temsil edilmesinde kullanılmaktadır.
Ekli dosyayı görüntüle 153515-Musevilik, Hıristiyanlık ve İslam tradisyonları. (Şeytanın ve kimi zaman aklın sembolü olarak kullanılır.)
-Sümer tradisyonları. (Yer ve gök ilahlarını yaratanlar biri erkek biri dişi olan iki yılandır.)
-Eleusis misterleri, İsis misterleri ve Mitraizm inisiyasyonları. (Eleusis inisiyasyonunda kozmozun oluşumu Kibele ile Orion adlı yılanın sevişme vibrasyonlarıyla açıklanır. Orfik inisiyasyon merkezi Delf Tapınağı’nda birbirine helisler çizerek dolanmış üç yılandan oluşan bir bronz sütun bulunuyordu ki, bu sonradan İstanbul’daki Sultanahmet Meydanı’na getirilmiştir.)
-Eski Yunan tradisyonları. (Hermes’in ünlü, “kadüse” denilen çift yılanlı asası ve Asklepios’un Bergama’da da görülen, başları aynı dairesel kapta, süt içen iki yılan sembolü.)
-Mu tradisyonları. [J. Churchward’a göre Mu kolonilerinde, yedi başlı yılan, yılanlı ağaç, yumurtalarının çevresinde spiral biçimde çöreklenmiş yılan, iki ”S” biçiminde çift yılan, iki noktalı (yıldızlı) yılan, veya içinde noktalar (yıldız konumları) olan “S” biçimli yılan sembollerine rastlanmıştır.]
-Doğu ezoterizmi. (Reenkarnasyon ve kozmik gelişimin devri-hareketini ifade eden, kuyruğunu ısıran yılan sembolü.)
-Mezopotamya ve Hint ezoterizmi. (Kadüse benzeri çift yılanlı asa.)
-Budist ezoterizm ve tantrizm. (Dünya’nın ve insan bedeninin enerjetik ekseninin çevresinde dolanan iki akımı temsil eden iki yılan sembolü)
-Hinduizm. (Gelişimi ve devri-hareketi temsil eden “Ananta” yılanı ve süt denizinde çift rotasyon hareketleri yapan “Vasuki” yılanı)
-Eski Mısır tradisyonları. (Uç başlı yılan, kanatlı iki yılan, başında iki boynuz ve bir disk taşıyan yılan, yaratıcı yılan “Kneph” ve “Apofis” yılanı)
-Quiche (Kişe) ve Maya tradisyonları. (Dünya insanını meydana getiren mavi-yeşil tüylerle kaplı uçan yılan)
-Minos tradisyonları. (Yılan tanrıça)
-Hitit tradisyonları. (Göktanrı ile mücadele halinde tasvir edilen yılan)
-Selçuklu tradisyonları. (Kabartmalarda çift yılan)
-Çin, Japon ve Batı tradisyonları. (Ejder biçimine sokulmuş tüylü ve tüysüz yılan)
-Kimi Afrika kabileleri tradisyonları. (Yaratıcının imajını, yaşamın devri-hareketini ve reankarnasyonu temsil eden çöreklenmiş piton yılanı)
Ezoterik bilgilere göre, yılan sembolü, her sembol gibi, farklı anlamlarda kullanılmakta olup, sembolün anlamı kullanıldığı yere göre değişmektedir. Bununla birlikte, ezoterik bilgiler biraraya getirildiğinde bu sembolün başlıca yedi anlamda kullanıldığı görülmektedir:
1- Yeryüzündeki tradisyonların çoğunda, bilindiği gibi, şeytanı yani menfi tesiri ya da nefsaniyeti temsil eder.
2- Rüyalarda, kötülüğü, nefsaniyeti, ahlak bakımından geri fakat kurnaz varlıkları temsil eder.
3- Kimi tradisyonlarda spiral galaksiyi ve spiral bir galaksi olan Samanyolu Galaksisi’ne ait bir uygarlığı ve ırkı (genetik bakımdan) temsil eder. Kimi araştırmacılara göre, Aztek, Maya ve İnka tradisyonlarındaki, insanlara uygarlığı öğrettikten sonra göklere geri dönen yeşiltüylü yılan ilah Quetzalkoatl inanışında, Attikalılar’ın ilk kralları yılan-ilah inanışında, Slav tradisyonlarındaki kahraman yılan-oğlu Vseslaviç inanışında, İskandinav tradisyonlarındaki yılan kılıklı ilah Votan inanışında ve benzeri birçok inanışta, Tevrat’ta Elohim adıyla belirtilen kozmik biyokimyacılar tarafından imal edilmiş bu galaktik insan tipi yada galaktik ırk sözkonusu edilmektedir.
4- Yılan sembolü kimi biçimsel kullanımlarında çiftyıldız Sirius’un yörüngesini temsil eder. Örneğin, Mayalar, yeşil tüylü yılan ilah Kukulkan’ı, bir çiftyıldız olduğundan “S”ler çizecek şekilde dolanan Sirius’un yörüngesini gösterecek şekilde “S”ler çizen bir yılanla temsil eder ve yıldızın yörüngedeki konumlarını, yılan içine yerleştirilen yuvarlak yeşim taşları ile gösterirlerdi. Eski Mısır’da bu yörünge, her gün güneşi taşıyan Ra’nın -ki Ra, ezoterik bilgilerde fiziksel güneşle değil, spiritüel bir güneş olan Sirius ile ilişkilendirilir- peşinde dolaşan Apofis yılanıyla sembolize edilirdi. Aslında iki yıldız sözkonusu olduğundan iki yörünge, kimi sembolizmlerde birbirine dolanan iki yılanla temsil edilmektedir.
5- Yılan sembolü, kimi kullanımlarında, özellikle “uroboros” (ouroboros) adı verilen, kuyruğunu ısıran yılan biçiminde çizildiğinde, kozmik gelişimin devri-hareketini ve doğum-ölüm çemberi de denilen reenkarnasyonu ifade etmektedir. (Reenkarnasyon, yılanın deri değiştirmesi sembolizmiyle de ifade edilir.)
6- Yılan sembolü tantrizm ve yogada kundalini enerjisini temsil etmek üzere kullanılır.
7- Yılan, kimi zaman da, kozmik güçler, dualite, “akışkanlar” , kozmik oluşumların, spiral galaksilerin meydana getirilmesi, Sirius’un yörüngesi, ruhsal tekamüller ve kozmik devri-hareketler, kozmik nesnelerin periyodik dolanımlarını belirtmek üzere zaman ile ilgili çeşitli anlamlara gelen spiral sembolünün somut olarak temsil edilmesinde kullanılmaktadır.
Define işaretleri yılanlar o arazideki dereyi ya da su kanalını ya da namlı at arabası yolunu verir. Yılanlar çizim olarak, bazen kabartma bazenda hafif oyma yapılmışlardır. Kabartma yılan o bölgedeki suyu bol dereyi simgeler gömü dereye yakındır. Yılanlar önce alanı verir sonra para noktasını. Yılanların şifresi ya noktalanmış olan noktada, ya da çatal dildeki V de ya da V yapan kuyrukta olur. Bazen da boğumunda olur. 3 boğum, 5 boğumlu olması 3 dere kıvrımında da parayı müjdeler, 5 ise beş dere kıvrımında para müjdeler. Paranın arazideki tam noktası ise şayet boğumda sağa ya da sola kayık nokta yoksa derenin kıvrıldığı yerde orta merkezdedir. Yılanlar bazen başı kesik bazen da kuyruğu kesik çıkar karşımıza bunun anlamı ise; dere boyu ya da su kanalı boyu daha aşağıya gitmemeyi şifreler.
Olay yerini cevrelemiştir yani kesmiştir alanı zaten başı ya da kuyruğu kesik yılan gördüğünüz de bakın dereye ya da kanala aynen yılan gibi derenin arazinin bombeli oluşundan dolayı bir noktadan sonra devamının görünemez olduğunu göreceksiniz yani yılanda görünmeyen baş ya da kuyruk gibi. Kısacası işareti görünce arkadaşlar onun o bölgedeki belirli bir arazi ya da derenin krokisi olduğunu unutmayın. Ayrıca yılan daire yaparsa parası kendisindedir. Yani bulunduğu kaya da ya da o kayanın 3 metre güney tarafındadır.
Başka Bir Bakış: Yılanda kıvrımlar derin ise dereyi işaret eder. Çok derin değilse yolu işaret eder. Yılanın yönü çök önemlidir. Yılanın şekline benzeyen dereyi dolaşın. Kıvrımlı noktalarda dikkatinizi çeken birşey var mı? V, + , O işaretlerinden birini arayınız. Dikkatli olunmasında fayda var.
Başka Bir Görüş: Bu işaret kabartma ise roma dönemine aittir. Eğer ağzı açık ve dili dışarıda ise tehlike işaretidir. Altın gömüsünün üzerine zehir dökülmüştür. Yani çıplak elle dokunmayınız. Malı ise kayanın kendisindedir. Kayayı yokladığınızda boşluk sesi gelen yeri sert bir cisimle kırarak malzemesini alabilirsiniz.
Ekli dosyayı görüntüle 153524
Yengeç bir idogram olarak pek çok uygarlıkta farklı amaçlar için kullanılmıştır. Ancak bu çeşitlilikte tek ortak yön tehlike ve dikkat noktasıdır.
Aynı zamanda tılsım ve büyü kullanılan bir alanı da temsil eder. Eski kabalistlerin birçoğunda bu durum çok açıktır.
Büyü yapılmış bir alan içerisinde bir suyun bulunması akrep ve yengecin doğasıyla özdeştir. Bu itibarla işaret çözümlenirken akarsu, göl, bataklık veya havuzun araştırılması kaçınılmazdır.
Teklikenin çok yakın olduğu imajı da verilmiş olabilir. Yengeç sembolü ile gömü – define – saklantının değirmen arkları içinde olabileceği bilinmektedir. İşaret büyük ise ve üzerinde istavroz (aile putu) varsa bu durumda işaret bir kapak olabilir.
Terazi İşaretiAynı zamanda tılsım ve büyü kullanılan bir alanı da temsil eder. Eski kabalistlerin birçoğunda bu durum çok açıktır.
Büyü yapılmış bir alan içerisinde bir suyun bulunması akrep ve yengecin doğasıyla özdeştir. Bu itibarla işaret çözümlenirken akarsu, göl, bataklık veya havuzun araştırılması kaçınılmazdır.
Teklikenin çok yakın olduğu imajı da verilmiş olabilir. Yengeç sembolü ile gömü – define – saklantının değirmen arkları içinde olabileceği bilinmektedir. İşaret büyük ise ve üzerinde istavroz (aile putu) varsa bu durumda işaret bir kapak olabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 153526
Esnaf ya da tüccar gömüsüdür. Gömü değerlidir. Her iki kefesi eşit değildir, gömü kefesinin ağır olan kefenin bulunduğu taraftadır.
Kefeler eşit gibi görünse dikkat edilecek nokta terazinin ibresi (dili) size fikir kazandırır. Dil hangi tarafa meyilli ise o tarafta araştırma yapılmalıdır.
Başka bir yaklaşıma göre işaretin bulunduğu kaya çok önemlidir. Yanında başka işaretler de olabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 153844
Terazi İşaretinin Çözümü: Definede terazi işaretinde dikkat etmeniz gereken en önemli şey terazinin kollarıdır biri muhakkak ağır gelmektedir, yani bir taraf daha aşağıdadır bunu anlamak için varsa terazi diline bakın hangisi biraz daha aşağıdaysa o taraf ağırdır demektir işte o taraf yani ağır gelen taraf malın olduğu yerdir ana paranın desek daha doğru olur hafif gelen tarafta da bir miktar para vardır, o yönü de araştırmayı ihmal etmeyiniz. ağır gelen taraf yönünde ilerleyerek sonuca ulaştıracak işareti arayınız gerekirse, milim milim inceleyin ama size bir tüyo olarak vereyim kefe ile terazi arasındaki ip yani bağlantı kadar bir mesafe yol almalısınız, yani ölçün kaç cm geldi ise o kadar metre ilerleyin vardığınız noktada işareti bulun o işaret size ana paranın yerini verecektir bu işaret bazen köprü veya o civarda bir yerlere götürür, iyice inceleyin.
Dediğim gibi zor bir gömüdür, ama parası yüklüdür uğraşmaya değer. ayrıca eğer ki terazi işaretinin yanında herhangi bir başka işaret varsa onuda dikkate alın çalışmalarınızı ona göre yapın. bu arada hafif kalan kefe tarafındaki parayı bulmayı eslemeyin o daha kolaydadır muhtemelen son nokta işaretinin oradadır
Başka Bir Görüş: Terazi işareti genellikle kayaların kuzey tarafına yapılır. Yosun tutması ve üstünün kapanması daha kolay olsun diye. Bulunduğu kayada malı vardır. Kayanın yukarısında su kaynağı olabilir. Su kaynağı kıvrım yapa yapa aşağı iniyor olabilir. İşaretin karşısında nehir veya köprü mevcut olabilir. Yakınlarda değirmen yoksa define yok demektir.
Kanal-Kaya Kanalı
Ekli dosyayı görüntüle 153689
1- Çevresinde su kaynağı olduğunu haber verir.
2- Gömüyü haber verir. Bu tür figürlerin gömüsü kapalı bir mağara içinde yer alır. Bu kanalın içine su konulduğundan suyun döküldüğü alan içinde araştırma yapılmalıdır.
3- Gömünün mağara içinde olma ihtimalini de göz önünde tuttuğumuzda çevrede mağara işareti aramak ve bu işaret ile bir bütün oluşturmak faydalı olabilir. Mağaralar ile ilgili başlığımıza bakmanızda fayda vardır.
4- Bu tür kanallar genelde gömü kaya mezar girişi gibi yerleri işaret eder. Mezarsa paralel önü, gömü ise uç yanlarını gösterir.
Bu işaret, defineciler tarafından çok aranan ve çok sevilen bir işarettir. Fakat söylentilerdeki gibi malı karnında değildir. Bazen çok büyük bir yanlış yapılıp kamile kadın şekli göbeğinden kırılmaktadır. Bu çok büyük bir yanılgıdır. Yapıyı, eseri tahrip etmekten başka işe yaramaz.
Hamile Kadının baktığı yerde, bir çocuğun doğumunda ölümüne kadar yetecek kadar define vardır. Hamile kadının eli karnında ise, gömüsü işaretin düz karşısında aranmalıdır. Elinin karnında olması gömünün taş blokla kapatılmış olduğunu ifade etmektedir. Kadının baktığı yön çok önemlidir. Kadının baktığı yönde işaretli kaya, tümsek ya da çukur gibi yapılar aranmalıdır. Genellikle bir pınarın başında olur. Bazen çok büyük bir yanlış yapılıp kamile kadın şekli göbeğinden kırılmaktadır. Bu çok büyük bir yanılgıdır. Yapıyı, eseri tahrip etmekten başka işe yaramaz.
Define işareti değildir. Genellikle iç içe halkalar ya da tek halka define işareti olmayıp tuzak işaretidir. O bölgede çalışırken dikkatli olunuz.
1- Tek halka, gömünün düz arazide toprak altına saklanıldığını ifade edebilir. İşarete göre düzlük alanda araştırma yapmalısınız. Birbirine geçmiş halkalar ise, tehlike anlamını taşıyabilir ve 1 km alana kadar olan yığmalarıda ifade edebilmektedir. Toprak altında halka sayısınca oda veya mahsen olabilir. Birbirine geçmiş halkalar,odalardan birbirlerine geçiş olduğunu anlamını da ifade edebilir.
2- Duvarlarda veya herhangi bir taş üstüne çizilen halka işaretleri veya halkanın kendisi burada birden fazla ve çok büyük tuzakların olduğunu anlatır. Halka figürleri tekte çizilmiş olabilir bir kaç figürün arasında da olabilir. Tuzakların biri aşılırken veya bertaraf edilirken diğer tuzakların çalışabileceğini unutmamak gerekir. Halkanın anlam ve çeşitlerini o yerin önemi ile eşleştirebilirsiniz.
3- Duvarlarda veya herhangi bir taş üstüne çizilen halka işaretleri veya halkanın kendisi burada birden fazla ve çok büyük tuzakların olduğunu anlatır. Halka figürleri tekte çizilmiş olabilir bir kaç figürün arasında da olabilir. Tuzakların biri aşılırken veya bertaraf edilirken diğer tuzakların çalışabileceğini unutmamak gerekir. Halkanın anlam ve çeşitlerini o yerin önemi ile eşleştirebilirsiniz.
4- Tek başına halka bazen kuyu olduğunu işaret etmektedir.
Haçlar uygarlıkların mezarlarını,mezarlık alanlarını ifade ettiği gibi, bu uygarlıklara ait ibadet yerlerini de ifade edebilir. Yabancı medeniyetlere ait haç ve istavrozlar çok farklı şekillerde yapılmıştır. Mezarı ifade ettiği için gömü anlamına gelmez. Fakat eşkiya, ermeni ve yahudilerin haç işaretleri ise kesinlikle gömüyü ifade etmektedir. İşaretin kısa veya uzun kolları istikametinde, bulunduğu yerde araştırma yapılması şarttır.
Ekli dosyayı görüntüle 153694
Basit ve çok yaygın kullanılan haçtır. Karşıdan karşıya geç anlamındadır.
Ekli dosyayı görüntüle 153695
Yunanlılarda kullanılan haç çeşididir. Kolları ölçülmeli, farklı olan kolun baktığı yöne doğru aştırma yapılmalıdır.
Ekli dosyayı görüntüle 153696
Sırtımızı haça dayarız, gözümüzün gördüğü alanı tarayıp farklı bir yapı bulmaya çalışırız. Bazen üç adım ilerle anlamındadır.
Ekli dosyayı görüntüle 153697
Karmaşık bir olaydır. Çevresinde değişik yönlerde araştırma yapmak gerekir.
Ekli dosyayı görüntüle 153698
En alttaki çizginin meyilli olduğu yöne doğru araştırma yapılır. Kubbeye benzer bir yapı aranır.
Ekli dosyayı görüntüle 153699
Papalık haçıdır. Otoriteyi ifade eder. Çevresindeki hakim tepe üstünde araştırma yapılmalıdır.
Ekli dosyayı görüntüle 153700
Günah çıkarma haçıdır. Bulunduğu yerde harita olma ihtimali yüksektir. Kayanın altına bakılabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 153701
Hacın ayağının baktığı tarafa doğru gitmek gerekir. Farklı bir yapı bulmaya çalışılmalı. (tümsek,çukur,işaretli bir kaya gibi…)
Ekli dosyayı görüntüle 153702
Eski Yunan haçıdır. Altında harita olma ihtimali yüksek olup kayanın altına bakılmalıdır.
Ekli dosyayı görüntüle 153703
Üstünlük ifade eder. Hakim tepenin üstüne bakılmalı.
Haç işareti çok eski zamanlardan bu güne kadar kullanılmış bir işarettir hristiyanlık öncesinde de olan bir işarettir ama en yaygın kullanım hristiyanlıkla birlikte gelmiştir. Temel olarak haç işareti mezarları ve kutsal mekanlar için kullanılmıştır yani kilise manastır gibi yerler için kullanılmıştır ayrıca mezarlık alanlar içinde kullanılmıştır. Çok farklı çeşitlerde haç işareti bulunmaktadır çatallı haçlar, aile putları, normal bildiğiniz haçlar gibi çeşidi oldukça boldur.
Haçın çözümünde işi kolaylaştıracak olan haçın mahiyetini anlamaktadır bazen haça baktığınızda neyi ifade ettiğini anlarken bazen yanında herhangi bir yardımcı işaret yardımı ile neyi ifade ettiğini anlarsınız. Haçın kalitesi çoğu zaman mezarında statüsünü vermektedir. Bizans işi haçlarda belirgin olan dönemliğidir geç dönem bizans işçiliğine sahip haçların mezarları pekte değerli olmamakta haç işaretini ermeniler gömü işlemlerinde kullanmışlardır yine eşkiya gömülerinde de sıkça kullanılmıştır bunun haricinde din adamlarının mezarları içinde istavrozlar kullanılmıştır.
Haç İşaretinin Çözümü
Haç işaretleri çok farklılık göstermekte ama çoğunlukla mantıkları aynıdır. Haç işaretinin iyi incelenmesi gerekir eğer bir kolu uzun ise bu yönde bir araştırma yapılmalı mezar o yöndedir.çatallı haçlar var bunlarda sadece bir tarafında çatal yapılmış ise o yönlü araştırma yapılmalı yalnız çatalın içemi yoksa dışamı yapıldığını dikkat etmeli yani haçın sağ kolu çatallıdır ama çatalı ” > ” bu şekilde ise o zaman sol tarafta inceleme yapılmalıdır çünkü V işareti kullanılarak yön verilmiştir V işareti çözümününe de bakmanız gerekir, onun haricinde haç işaretinin 4 kolu da çatallı ise muhakkak bir kolu uzundur yada yanında yardımcı bir işaret vardır yine uzun kolun olduğu yönde araştırma yapıyoruz.
Ekli dosyayı görüntüle 153842
Birde Bizans aile putları vardır bunlarda geneli itibari ile mezar işaretidir aile putu adı üstünde aile mezarını temsil eder genelde oda mezarlardır toprak altına yada dikey kayalara oyularak yapılan kaya mezarlarındadır aslında bizans kaya ve oda mezarlarında tek sedirli olur daha çok roma mezarları 3 sedirli yada daha fazlasını barındırır ne ise aile putunun olduğu yerde mezarı çok uzakta değildir hemen oralarda biryerlerdedir en üstte vermiş olduğumuz resim bir aile putudur aile putlarındada girişi ele veren emareler olabilir aile putunda haçların uç kısımları üçgenimsi şekilde kapatılmıştır bu üçgenlere dikkat edin biri yüksek ihtimal diğerlerinden biraz farklıdır o yönde girişi arayın yada yardımcı bir işareti vardır. verilen işarete göre değerlendirmede bulunmanız gerekir ama genel olarak Bir kayada aile putunu görürseniz mezarı ve girişi çok yakınlarındadır.
mesela yine en üstteki aile putuna bakın haçın bir üçgen kısmı daha büyük ve aşağı biraz eğimli açıyı koruyarak göz hizasında bakarsanız girişi sizde görebilirsiniz. Buradan anladığımız eğer diğer iki kalitesiz haç işareti sahte değilse yakında sonradan iki adet daha mezar olduğunu gösterir.
Bir diğeri de çoklu haçlar bazen 10 - 15 adet haç bir arada bazen 100 tane haçı bile bir arada görebilirsiniz, bu haçlar kesinlikle mezarlığı temsil etmektedir yani bu işaretlerin bulunduğu alan mezarlık alanıdır bazen bu mezarlık alanlar kilise mezarlığı da olabilmekte ama genel anlamda Hristiyan mezarlığıdır çokta değerli bir şey çıkmaz kendinizi yormayın ama tabi profeyonel tespitte bulunabiliyorsanız mezarlık alanda değerli mezar olup olmadığını tespit etmeden de geçmeyin derim aşağıda çoklu haç işaretlerinin olduğu bir kayanın resmi.
Ekli dosyayı görüntüle 153843
Birde haç işareti ve yanında küçük oyma veya oymalar olabilir burda oyma mezarın yerini temsil eder haçın merkezi ile oyma arası ölçülür ve oyma yönünde ilerlenir vardığınız noktada mezar aranır. Bunların haricinde bir çok farklı haç çeşidi mevcut ama bu haçların çözümü için her zaman haçın uç kollarının uç kısımlarını kol uzunluklarına vede yardımcı işaretleri olup olmadığına bakmak gerekir. ben burada en sık karşılaşılan haç çeşitlerini ve çözümünü size aktardım yoksa daha fazla haç çeşidi var ama çok nadir rastlanmakta.
örneğin mağara içerisinde rastlanan çok nadir olan üçgen içerisinde haç var içerisinde aynı zamanda bir veya bir kaç tane murç oyması olan buda mağara içerisinde oda mezarlar olduğunu kaç oyma varsa o kadar oda mezar olduğunu ve girişlerinin kapalı olduğunu söyler ama dediğim gibi böyle bir işareti çok ama çok nadir görürsünüz.
Basit ve çok yaygın kullanılan haçtır. Karşıdan karşıya geç anlamındadır.
Ekli dosyayı görüntüle 153695
Yunanlılarda kullanılan haç çeşididir. Kolları ölçülmeli, farklı olan kolun baktığı yöne doğru aştırma yapılmalıdır.
Ekli dosyayı görüntüle 153696
Sırtımızı haça dayarız, gözümüzün gördüğü alanı tarayıp farklı bir yapı bulmaya çalışırız. Bazen üç adım ilerle anlamındadır.
Ekli dosyayı görüntüle 153697
Karmaşık bir olaydır. Çevresinde değişik yönlerde araştırma yapmak gerekir.
Ekli dosyayı görüntüle 153698
En alttaki çizginin meyilli olduğu yöne doğru araştırma yapılır. Kubbeye benzer bir yapı aranır.
Ekli dosyayı görüntüle 153699
Papalık haçıdır. Otoriteyi ifade eder. Çevresindeki hakim tepe üstünde araştırma yapılmalıdır.
Ekli dosyayı görüntüle 153700
Günah çıkarma haçıdır. Bulunduğu yerde harita olma ihtimali yüksektir. Kayanın altına bakılabilir.
Ekli dosyayı görüntüle 153701
Hacın ayağının baktığı tarafa doğru gitmek gerekir. Farklı bir yapı bulmaya çalışılmalı. (tümsek,çukur,işaretli bir kaya gibi…)
Ekli dosyayı görüntüle 153702
Eski Yunan haçıdır. Altında harita olma ihtimali yüksek olup kayanın altına bakılmalıdır.
Ekli dosyayı görüntüle 153703
Üstünlük ifade eder. Hakim tepenin üstüne bakılmalı.
Haç işareti çok eski zamanlardan bu güne kadar kullanılmış bir işarettir hristiyanlık öncesinde de olan bir işarettir ama en yaygın kullanım hristiyanlıkla birlikte gelmiştir. Temel olarak haç işareti mezarları ve kutsal mekanlar için kullanılmıştır yani kilise manastır gibi yerler için kullanılmıştır ayrıca mezarlık alanlar içinde kullanılmıştır. Çok farklı çeşitlerde haç işareti bulunmaktadır çatallı haçlar, aile putları, normal bildiğiniz haçlar gibi çeşidi oldukça boldur.
Haçın çözümünde işi kolaylaştıracak olan haçın mahiyetini anlamaktadır bazen haça baktığınızda neyi ifade ettiğini anlarken bazen yanında herhangi bir yardımcı işaret yardımı ile neyi ifade ettiğini anlarsınız. Haçın kalitesi çoğu zaman mezarında statüsünü vermektedir. Bizans işi haçlarda belirgin olan dönemliğidir geç dönem bizans işçiliğine sahip haçların mezarları pekte değerli olmamakta haç işaretini ermeniler gömü işlemlerinde kullanmışlardır yine eşkiya gömülerinde de sıkça kullanılmıştır bunun haricinde din adamlarının mezarları içinde istavrozlar kullanılmıştır.
Haç İşaretinin Çözümü
Haç işaretleri çok farklılık göstermekte ama çoğunlukla mantıkları aynıdır. Haç işaretinin iyi incelenmesi gerekir eğer bir kolu uzun ise bu yönde bir araştırma yapılmalı mezar o yöndedir.çatallı haçlar var bunlarda sadece bir tarafında çatal yapılmış ise o yönlü araştırma yapılmalı yalnız çatalın içemi yoksa dışamı yapıldığını dikkat etmeli yani haçın sağ kolu çatallıdır ama çatalı ” > ” bu şekilde ise o zaman sol tarafta inceleme yapılmalıdır çünkü V işareti kullanılarak yön verilmiştir V işareti çözümününe de bakmanız gerekir, onun haricinde haç işaretinin 4 kolu da çatallı ise muhakkak bir kolu uzundur yada yanında yardımcı bir işaret vardır yine uzun kolun olduğu yönde araştırma yapıyoruz.
Ekli dosyayı görüntüle 153842
Birde Bizans aile putları vardır bunlarda geneli itibari ile mezar işaretidir aile putu adı üstünde aile mezarını temsil eder genelde oda mezarlardır toprak altına yada dikey kayalara oyularak yapılan kaya mezarlarındadır aslında bizans kaya ve oda mezarlarında tek sedirli olur daha çok roma mezarları 3 sedirli yada daha fazlasını barındırır ne ise aile putunun olduğu yerde mezarı çok uzakta değildir hemen oralarda biryerlerdedir en üstte vermiş olduğumuz resim bir aile putudur aile putlarındada girişi ele veren emareler olabilir aile putunda haçların uç kısımları üçgenimsi şekilde kapatılmıştır bu üçgenlere dikkat edin biri yüksek ihtimal diğerlerinden biraz farklıdır o yönde girişi arayın yada yardımcı bir işareti vardır. verilen işarete göre değerlendirmede bulunmanız gerekir ama genel olarak Bir kayada aile putunu görürseniz mezarı ve girişi çok yakınlarındadır.
mesela yine en üstteki aile putuna bakın haçın bir üçgen kısmı daha büyük ve aşağı biraz eğimli açıyı koruyarak göz hizasında bakarsanız girişi sizde görebilirsiniz. Buradan anladığımız eğer diğer iki kalitesiz haç işareti sahte değilse yakında sonradan iki adet daha mezar olduğunu gösterir.
Bir diğeri de çoklu haçlar bazen 10 - 15 adet haç bir arada bazen 100 tane haçı bile bir arada görebilirsiniz, bu haçlar kesinlikle mezarlığı temsil etmektedir yani bu işaretlerin bulunduğu alan mezarlık alanıdır bazen bu mezarlık alanlar kilise mezarlığı da olabilmekte ama genel anlamda Hristiyan mezarlığıdır çokta değerli bir şey çıkmaz kendinizi yormayın ama tabi profeyonel tespitte bulunabiliyorsanız mezarlık alanda değerli mezar olup olmadığını tespit etmeden de geçmeyin derim aşağıda çoklu haç işaretlerinin olduğu bir kayanın resmi.
Ekli dosyayı görüntüle 153843
Birde haç işareti ve yanında küçük oyma veya oymalar olabilir burda oyma mezarın yerini temsil eder haçın merkezi ile oyma arası ölçülür ve oyma yönünde ilerlenir vardığınız noktada mezar aranır. Bunların haricinde bir çok farklı haç çeşidi mevcut ama bu haçların çözümü için her zaman haçın uç kollarının uç kısımlarını kol uzunluklarına vede yardımcı işaretleri olup olmadığına bakmak gerekir. ben burada en sık karşılaşılan haç çeşitlerini ve çözümünü size aktardım yoksa daha fazla haç çeşidi var ama çok nadir rastlanmakta.
örneğin mağara içerisinde rastlanan çok nadir olan üçgen içerisinde haç var içerisinde aynı zamanda bir veya bir kaç tane murç oyması olan buda mağara içerisinde oda mezarlar olduğunu kaç oyma varsa o kadar oda mezar olduğunu ve girişlerinin kapalı olduğunu söyler ama dediğim gibi böyle bir işareti çok ama çok nadir görürsünüz.