Dedektorburada Banner Mobile

Define İşaretleri ve Anlamları

 

ÜstaD1

Bilgili Üye
Katılım
12 Mar 2015
Mesajlar
386
Tepkime puanı
15
Puanları
0
Yaş
47
Devamı

El İşareti
El hakkında söylenenlerin çoğu doğru değildir. Elin yapılım tarihi 957 yıllarıdır. O yıllarda Anadolu Grek kültürü hakimdi. Eski yunanlara ait bir işarettir. El yemin etme işaretidir.



Gömü yapanların topluca yemin ettiklerini ifade eder. Onlarca insan günlerce çalışarak yaptıkları bir gömüdür bu. Zor bir gömüdür. Hakkında çeşitli yorumlar yapılmaktadır. Sebebi elin yanında bulunan muhtelif işaretlerdir. Elin yanındaki işaretler size yön ve derinliği gösterir. Elin yanında bulunan işaretler çözümü verir. Bu elin yanında hac varsa ve ok varsa, ok yön verir, kanatları ölçmek gerekir. Kanatlar farklı ise farklı olan tarafa fark kadar git anlamıdadır. Eğer eşitse 70 adım kadar geriye doğru say, hac varsa mezar vardır. O zaman kaya mezarı aramak gerekir. Ya da bu elin baktığı yönde tepe üstünde büyük bir tümülüs de olabilir. Gömüsü kolay alınacak bir elin üstünde istavroz varsa gömü elin bulunduğu kayanın altındadır. Elin yanında hiç bir işaret yoksa Elin 65 adım alt tarafında kaya mezarı aranmalıdır. El boş bir arazide dikili bir kayada ise kapak var demektir. O zaman bu kayanın altında bir kapak taş aramak gerekir.



Başka Bir Yorum :
Tarihin birçok döneminde el şekli sürekli kullanılagelmiştir. Arazi, mağara ve yerleşim yerlerinde yapılan el figürlerinin paraya işaret olduğu ifade edilir. Sağ veya sol hangisi olursa olsun parmak sayısının tam olmasına özen gösterilir. Elin parmakları kadar işaret çevrede yerleştirilmiş olabilir.
Mesela sağ elin baş parmağının yanında veya ucunda küçük bir oyuk defineciler için çok anlamlıdır. Parmak hizasında 21 adım ileride düzgün bir taş aranır.
Eğer el şeklinin içinde bir istavroz varsa çalışmanın el işaretinin hemen altında yapılması tavsiye edilir. İstavroz olan el yemin veya teyit anlamında olabilir.



Başka Bir Yorum :
Beş parmaktan dolayı önemlidir. Eski mağara yerleşimlerinde veya yaşantı mekanlarında beş parmak izi görülebilir. El işareti 5 adım, 5 evre veya 5 ayrı nokta anlamında kullanılmıştır.

Ejderha İşareti
Gömü işareti olarak sıkça kullanılmamıştır. Tarihte ki uygarlıkların tanrı olarak taptığı bir sembol olarakda kullanılmıştır. Bazı uygarlıklarda ejderhayı duvar, mağara süslemelerinde kullanmışlardır.



Gömü işareti olarak kullanılan ejderha işaretleri genellikle çizim değil kabartma olarak yapılmıştır. Kuvvetli ve tehlikeli bir hayvan olduğu için, gömüsü büyüktür, işçiliği çok zordur ve tehlikeler içermektedir. Araştırmalarımızda ejderha işaretinin bulunduğu alanlarda, ağzı kapatılmış mağaralar ve mağaraların dar tünelleri tespit edilmiştir. Ejderha işaretleri birkaç tünelide ifade edebilir.

Dirgen İşareti
Dirgen bir tarım aletidir. Harman gibi düz bir alan yerde araştırma yapılmalı, düz bir kaya varsa tam o noktaya yönelmek gerekir. Unutmayın gömüler neredeyse hepsi kaya içine saklanmıştır.



Önce kaya ve kaya altlarını kontrol ediniz. Eğer böyle bir kaya yoksa o zaman toprak üstünde ya çukur bir yer ya da tümsek gibi bir yer arayınız, tümsek ufak çakıl yığını olacaktır. Dirgen derecesi kral gibi olmayan bir idarecinin gömüsü ya da mezarıdır. Sap kısmını ölçünüz 1 cm bir adımdır. Sapın baktığı yöne doğru gidiniz ve bu alan içinde araştırma yapınız.



Başka Bir Yorum :
Şimşek işaretidir. Kül olmayı temsil eder. Yakılarak gömülme anlamında ipucu olabilir.

Not: Dirgen işaretinin yunanlılar zamanında 5 veya 50 anlamını da içerdiği araştırmalarımız sonucu bulunmuştur. Bu bilgide definecilik için önem teşkil edebilir.

Domuz İşareti
Definecilik te en çok önem verilen işaretlerden biri domuz ve yavrularıdır. Ayrıca dinsel tema olarak ta kullanılmıştır. Domuz doğurganlığı ile bilinmektedir. Bereketi de simgeler. Beyaz domuzun gümüşü simgelediği söylenegelen rivayetlerdendir.



1- Domuzun yavrulaır resmedilmiş ise ve yavrular ana domuzun etrafında dağınık olarak duruyor iseler büyük domuzun baktığı yönde 30 adım sayılmalıdır. Define genellikle mirastır. Ya aile reisinin yada bir yöneticinin altınlarıdır.
2- Domuz önde yavrular peş peşe sıralı ise tümünün baktığı yöne doğru araştırma yoğunlaşmalı.
3- Yavrulardan bir tanesi diğerlerinden farklı olarak arkaya bakıyorsa gömü sürünün gittiği istikametin tersi istikametinde her yavru için bir veya on adım mesafede olup, genelde kayanın altına denk düşmektedir. Mesela dört yavru varsa gömü ya dört adım ileride yada kırk adım ileride olup, derin mesafededir. Bazen bu figür geriye doğru 30 metre mesafede kayanın altında şeklinde de ifade edilir.
4- Roma iktidarı döneminde ölümsüzlük ile bütünleştirilmiş olup, kanatlı olarak görülebilmektedir.
5- Domuz gömüsü zor ve derindedir. Bir bakıma tavuk ve civcivler konusu ile benzerlik gösterir.

Başka Bir Yorum :
Baktığı yön çok önemlidir. İkinci bir işaret aranır. Yavrusu veya ona ait bir uzvu aranır. İşaret küçük olup gözden kaçabilir. 1 metre altına bakılmalıdır. Buradan çok ciddi bir hazine çıkar. Altın paralar çok değerli olup onların da üzerinde domuz resmi vardır.

Başka Bir Yorum :
İşaretin karşısında bir dere olması beklenir. İşaretin güney-batı istikametinde ilerleyip dereye 5-10 metre yakınlıkta ve suyun çatallaştığı noktalarda araştırmayı arttırmalıyız. Bu yakınlarda yerden çıkma su varsa bu noktada ilk işarete denk gelme ihtimali vardır. Domuzların çamur banyosu yaptığı bilgisi de işimize yarayabilir.

Değirmen Taşı
Gömüyü simgeleyen değirmen taşları, toprak altında olup son nokta işarettir. Değirmen taşının olduğu yeri gösteren tamamlayıcı işareti çözmek bunun için çok önemlidir. Toprak üstünde olan değirmen taşları genellikle gömüyü ifade etmemektedir.



Birinci Görüş :
Genellikle taşın altı araştırılır. Taşın 2 metre kadar altına bakılır.
Ancak “Taşın yakın çevrede yuvarlak bir kayanın altında Doğuya bakan kısımda para veya altın saklıdır.” şeklinde yorumlandığı da görülmektedir.



Başka Bir Görüş :
Toprak altında bulunurlar ve altında mutlaka müjdesi olup, ağzı aşağı küpler ile aynı şifrededirler. Ana parası güney batı yönünde 7-9 metre mesafededir.



Üçüncü Görüş :
Delikli Değirmen taşının 2,5 – 3 metre altına cihaz ile bakılarak gömü bulunabilir. Genelde gömü altın paradır.​
 
Son düzenleme:

ÜstaD1

Bilgili Üye
Katılım
12 Mar 2015
Mesajlar
386
Tepkime puanı
15
Puanları
0
Yaş
47
Devamı

Deve İşareti
Develer para anlamı taşıdığı gibi deve ile taşınabilecek eşyaları da simgeler. Çok iyi incelenmeli diğer figürlerle bir çözümlenmelidir. Deve belli bir hazine veya değerli eşyaları simgeler. Devenin üzerinde yük varsa yakında gömü olduğu ısrarla iddia edilmektedir.



Birinci Yorum :
Oyma ya da kabartma deve resimleri kesin define olarak yorumlanır. İleri doğru git anlamına gelir, üstte bulunan murç işareti zaten yönü vermektedir. Genelde ortalama 40 ila 50 adım ilerisinde ikinci bir işaret daha aranmalı.

1- Duran Deve :
Gömüsü olduğu yerdedir. Kalın ve büyük olan ayağın baktığı yön dikkate alınır. Deve yüklü ise konaklama yeri ara (pınar, çeşme han gibi). Mağara içinde deve varsa definesi mağara içindedir.
2- Oturan Deve :
Gömüsü bataklık, kayaya ya da mağaraya gömülmüştür.
3- Yürüyen Deve :
Gömünün daha ilerde, duran deve gömünün hemen orada olduğu şeklinde bir yorumla açıklanmaktadır. Devenin üzerinde yük varsa yakında gömü olduğu iddia edilmektedir.



Deve resim veya figürleri çok çeşitlidir. Yürüyen, duran, ayağı havada, kafası havada, hörgüçlü, hörgüçsüz, tek hörgüçlü, çift hörgüçlü vs.dir. Deve belli bir hazineyi veya değerli eşyaları simgeler. Çok iyi incelenmeli diğer figürlerle birlikte düşünülmeli ve çözümlenmelidir. Develer para anlamı taşıdığı gibi deve ile taşınabilecek eşyaları da simgeler.



İkinci Yorum :
1- Deve oturuyor ise :
Bu durumda define saklantısı kesinlikle işarete yakın bir yerdedir. İkinci bir işareti bulmak kaçınılmaz olmuştur. Bu işaret bir taş, bir çukur, bir yükselti veya bir ağaç yanı olabilir.

2- Deve yürür halde ise :
Takip edilmesi gereken bir mesafeden söz edebiliriz. Devenin yürüyüş yönünde düz bir çizgi üzerinde araştırma yapılmalıdır. İkinci bir işaret aranmalı. Bu işaret devenin oturuyor hali olabileceği gibi haç (istavroz),mezar oyması, kayaya monte edilmiş oyuk, yemin işareti olan çarpı veya nal benzeri bir işaret olan omega işareti olabilir.
Bahsi geçen ikinci işaret arazi şartlarına göre 11, 21 veya 40 adımda bulunabilir.

3- Deveyi çeken bir çoban veya merkep işareti varsa:
Zincir halkaları sayılabilir durumda ve zincir gergin ise bu zincir halkaları kadar adım mesafede iyi bir araştırma gerektirir.

4- Çoban veya merkeple deve arasındaki zincir gergin değil U harfi biçimindeyse :
Çevrede bir yer gömüsü vardır. Üzeri çakıl veya molozla kaplanmıştır.

5-Çobanın veya devenin üzerindeki işaretler
Çobanın veya devenin üzerinde bazı işaretler bir rakam sistemini işaret ediyor olabilir.

6- Devenin hörgücü çok özenli yapılmışsa:
Bu bir tümülüsü ifade ediyor olabilir. Burada küçük tümülüslerden bahsediyoruz. Hörgüç tekli ise tek tümülüs vardır. İki tane ise iki tümülüs vardır. Bunlardan biri sahtedir. Hörgücün yapısı küçük tümülüsün yapısı hakkında çok öenmli bilgiler içeriyor olabilir.

7- Devenin üzerinde yük varsa:
Mutlaka defineye işarettir. Burada han, çeşme, pınar, yol ayırımı vb. şeyler aranmalısır.

8- Mağara içindeki deve figürü:
Mağaradaki definenin varlığına işarettir.

Üçüncü Yorum :
Devenin kulağı gömüyü işaret eder.

Delikli Kaya
Definecilikte delikli kaya iyi incelenmelidir. Çünkü kesinlikle define olduğu söylenemez. Bunun araştırması iyi yapılmalıdır. Hatta çevreyi ve işaretlerin anlamını bilen biriyle araştırma yapılmalıdır. Çünkü delikli kayaların farklı şekilleri olduğundan, farklı anlamları da vardır.



Birinci Görüş:
Güzel bir nişane olup rahat bulunabilecek bir gömüdür. Bakmak anlamına gelir. Bakarsan bulursun demek istiyor. Kendisinden sonra mutlaka bir ya da iki işaret daha bulunması gerekir. Göz deliğin büyük tarafına yaslanır. Yani geniş olan tarafıntan bakılır. Türbinden bakıyormuşsun gibi bir durumdur. Gözün gördüğü alan iyice incelenmeli işaretli bir kaya, çukurlaşmış bir yer ya da tümsek gibi bir yer bulmaya çalışılmalı. Bulacağınız herhangi bir nişane definenin saklandığı noktadır.



İkinci Görüş:
Eğer yerinden oynatılamayacak ana bir kaya üzerinde ise dikkate değerdir. Tek mezar ve deliğin dar tarafından bak anlamına gelir. En fazla 70 metre civarında yığma dik kayalık yahut çöküntüler incelenmelidir.

Dama Taşı
Dama taşı kendi başına define işareti sayılmaz.Ancak bu tür yerlerdeki yaşamın bir parçasının yeraltında geçtiğinin de şaşmaz işaretidir.

Tünel veya yeraltı geçidi olarak tabir ettiğimiz bu mekanların tespitiyle gerek eski eşya ve gerekse sonraki dönem kaçak veya eşkıya gruplarının mal ve para gömüsüne rastlanabilir.



Birinci Yorum :
Dama taşları olarak bilinen bu figür Matematiksel bir hesaplama gerektirir. Kesin çözülmüş bir sistem değildir. Başka bir yardımcı işaret ile daha anlamlıdır. Genellikle yer altındaki tünel veya geçit noktalarının değişmez simgesidir. Eşkiya gömülerine yakın duruluyor olabilir. Her halükarda insanların yaşadığı bölgeleri işaret ettiğinden dikkate alınmalıdır.



İkinci Yorum :
Serüvenli ve dolambaçlı bir yolun ifadesidir. Bu işaret yer altı labirent veya geçit noktalarının değişmez simgesidir. Yer altındaki yaşamı da müjdeler. Ancak bu işaret tek başına defineye ulaşmak için yeterli olmayıp, farklı bir nişane daha aramak gerekir.​
 
Son düzenleme:

ÜstaD1

Bilgili Üye
Katılım
12 Mar 2015
Mesajlar
386
Tepkime puanı
15
Puanları
0
Yaş
47
Devamı

Binek Taşı
Binek taşının genel anlamı, taşa otur karşına bak ve ikinci işareti aramalısın olarak bilinmektedir.



Yaptığımız araştırmalara göre, binek taşı zirve bir noktada yapılmış ise, işaretin yapılmış olduğu zirve tepeden daha yüksek zirve tepede araştırma sürdürülmelidir. Bilinen eşkiya işaretlerindendir. Eğer binek taşı işareti, engebeli bir arazide yapılmış ise, kesinlikle cihaz yardımı almalısınız. Doğal görünen etraftaki kayaların altında gömü saklanmış olabilir. İşaretin etrafı da kontrol edilmeli ve binek taşı işaretinin yakınlarında düz bir taş varsa gömü bu taşın altında da olabilir.

Boş Küpler
Boş küpler ağızları aşağı veya yukarı gelecek şekilde bulunur. Başka bir bulunma şekli ise küpün yatay olması halidir.



Yatay durumundaki küplerde ağız kısmı defineyi gösterir. Bu yön genellikle güney-batı istikametidir.
Küp aşağı doğru bakıyorsa küpün alt kısmı araştırlılmalıdır. Müjdesi bulunup asıl gömü 7-9 metre çevrede aranmalıdır. İkinci bir hedefte civardaki eski ağaçları göz önüne alın.



Boş küp defineciyi yıldırmamalı, çünkü bazen yanıltmak amaçıyla kullanılmıştır. Bazen şarap gömmek amaçlı bazende ölü gömmek amaçlı kullanılan küpler de mevcuttur.

Boğa-Öküz-Koç İşareti
Birçok uygarlığın güç sembolü olarak kullandığı figürlerin başında gelir. Sanatsal olarak oldukça büyük ölçülerde yapılmış bu süslemelerin bulunduğu yerde tarihin izleri olan uygarlıkların yaşantı yeri olduğunu anlarız.

Bunların dışında, küçük ebatta yapılmış koç, boğa veya boynuzlarının işlendiği işaretler kesinlikle gömüyü ifade etmektedir. Aslan ve kartal işaretlerinde olduğu gibi güç, kuvvet anlamındadır. Bu anlamdan yine liderlik vasfı taşıyan üst düzey bir insanın gömüsü olduğunu çıkarabiliriz. Boynuz işaretinde, işaretin tam karşısında ki kayalık bölge çok iyi derecede araştırmalı. Koç veya boğa işaretinin tam yapıldığı yerlerde ise, civarda yürüme mesafesinde önü doğal kayalarla kapatılmış olabilecek delik,mağara gibi yerlere çok dikkat edilmelidir.



Birinci Yorum:
Hititlerde boğa kadını sembolize eder. Gücü simgeler. Bu işaret ilk etapta defineyi değil öncelikle ibadet yerlerini, tapınakları, güçlü ve statüsü yüksek insan mezarlarını simgeler.
Ancak define veya saklantı malzemelerinin bulunduğu yere ait bir işaret olarak da kullanıldığı görülmektedir. Romalılar tarafından çeşitli şekillerde kullanılmıştır.



İkinci Yorum :
Birbirine bakan iki öküz (buzağı) kesin define işareti olarak görülür. Gömü işaretin bulunduğu yerde ayakların baktığı – yani ayak altı- yerdedir. Ayrıca çok değerli bir gömü olduğu söylenir. Ayrıca inek şeklinde memelerin kırılması önerilir. Öküzün küçük su döktüğü alan gözden geçirilmeli.

Balık İşareti
İşaret çözümünde ifade olarak kullanılan figürlerin özellikleri çok önemlidir. Bu işaret Akarsu ve yada göl kenarlarındaki kayalarda bulunur. En çok dikkat edilecek hususlardan biri de zaman içinde göl ya da akarsu kurumuş olabilir.



Balık su içinde yaşar tehlike anında suya dalar. Balık işareti kesin define işareti olarak bilinir. Yakınlarda mahzen içinde harita olabilir. Baktığı yön ve uzunluğu da çok önemlidir. Uzunluğunu ölçmek ve bir santimi bir adım olarak kullanmak gerekir. Balığın baktığı yöne doğru gidip adımlarınızın bittiği yerde mahzen girişi aramalıyız.



Balık ile ifade edilen hazinenin yerini bulmak hem kolay hem de çok zordur. Balığın büyüklüğü-küçüklüğü, eğimi, yönü, pozisyonu, tek-çift olup olmadığı, yanında başka sembollerin olup olmadığı gibi konular da önemlidir.

Balık ile ifade edilen hazinenin yerini çok kolay da bulabilirsiniz çok zor da bulabilirsiniz. Balığın büyüklüğü küçüklüğü, eğimi, yönü, pozisyonu, tek-çift olup olmadığı, yanında başka sembollerin olup olmadığı gibi konular tecrübe isteyen işlerdir. Civarda bir mağara veya mahzen vardır, burada saklanmış para olabilir. Balık aynı zamanda bir Hıristiyanlık sembolüdür (Hz. İsa’nın sembolü), balıkla beraber haç işareti varsa, insan tasviri varsa yakında kilise veya ayin yeri vardır. Böyle ise burada define var demektir. Tahrip etmeyiniz. Şelale yakınlarına yapılmış balık işaretlerinde ise, şelalenin döküldüğü yerde araştımalarınızı sürdürmelisiniz. Kaya farklılıklarına mutlaka dikkat etmelisiniz.

Başka Bir Yorum : Balık bolluğu, vaftizi, yenilenme gücünü ve kurbanı betimler. Hz. İsanın 5000 insanı mucizevi şekilde balık ve ekmek ile doyurması Hristiyanlar için balığı anlamlı hale getirmektedir. İlk Hristiyanlar balık işaretini bir tanışma – dayanışma işareti olarak görmüşlerdir. Pisagor’a göre balık 153 rakamına tekabül ediyordu. Hz.İsa balık tutmayı öğretirken 153 balık tutmuştu. 153 rakamı 153 cm veya 153 mt. yi anlatıyor olabilir.

Başka Bir Yorum :
Balık işareti için 7 ve 50 rakamlarının önemli olduğu yönünde bir inanış da mevcuttur.

Başka Bir Yorum :
Genellikle düz kayada bulunur. Tüm hatları ile balığa benzediğinde önemlli hale gelir. Sudan çıkan balığın kuyruk tarafına doğru 90 cm. geri zıplayacağı varsayımı ile geriye doğru 90 cm. ilerisinin kırılması önerilir.

Genel Ortak Kanı :
Su ve suyla ilgili bir mekan kurgulanmıştır. Balık işaretinin olduğu bölgenin bir mezar olma ihtimali güçlüdür.
Hristiyanlıktan önce de balık bereketi simgelemekteydi.

Baklava Dilimi
Baklava dilimi gördüğünüzde şeklin köşe açılarına dikkat edilmeli. Ayrıca bulunduğu kayanın hangi yöndeki ucuna yapıldığına da.



Baklava dilimi şekli bir bayan mezarına işarettir. Çevresinde özenti ile bir araştırma yapmakta fayda var. Resimde görünen Baklava Dilimi M.Ö. 2. yüzyıl, hellenistik döneme ait bu işaretin gösterdiği yerde sadece çok küçük bir yığma var. O gördüğünüz küçük yığmanın altında ise aşağıdaki resimde gördüğünüz mükemmel mezarlar var. Mezarlar işaretin güney tarafında bulunmuş.

 
Son düzenleme:

ÜstaD1

Bilgili Üye
Katılım
12 Mar 2015
Mesajlar
386
Tepkime puanı
15
Puanları
0
Yaş
47
Devamı

Üzüm
Üzüm işaretini es geçmemek gerek. Bu işaret görüldüğünde işaret görüldüğü yer ve civarına dikkat etmek gerekir. Üzüm işareti ile ilgili birkaç görüş vardır. Bunlar:



Birinci Yorum:
Üzüm elmas, mücevher ve değerli taşları simgeler. Kadın mezarı anlamında da kullanılır.



İkinci Yorum :
Çok ilgi çeken bir define işaretidir. Bizans ve daha eski kültürlere aittir. Üzüm salkımı zenginliği işaret eder. Bu işaretler tahrip edilmemeli. Yakınlarda zengin veya önemli bir insanın mezarı bulunmaktadır. Üzüm salkımında her üzümün bir altını işaret ettiği veya bir adım işaret ettiği söylense de çok kayda değer bir görüş değildir.

Üçüncü Yorum :
Yunan Mitolojisinde Dionysos tanrısını simgeler. Bereket sembolüdür. Hristiyanlık döneminde de bu inanışlar devam etmiştir. Çok geniş bir kullanım alanı vardır. Define olacak diye bir kural yoktur. Çoğu zaman süsleme sanatında kullanılmıştır. Mezar stelleri ve sabit kayada olanlar define anlamında değerlidir.

Üçgen
Üçgenler karşımıza tek başına oyulmuş, etrafında diğer şekiller oyulmuş, üçgen veya üçgenler oyulmuş şekilde olabilir. Üçgenle ilgili görüşlerimiz şunlardır.



Birinci Görüş :
Üçgenin açıları birbirinden farklı olabilir. Açılar ölçülmeli farklı olan açı yönünde araştırma derinleştirilmeli.



İkinci Görüş :
Allah, Cebrail ve Hz.İsa ya emanet edilen birşeydir. Bir defineye işaret ediyor olabileceği gibi bir mezara da işaret ediyor olabilir. Üçgen üç adet farklı malı değil üç adet farklı mezarı işaret eder. Eğer lahit mezar üzeri yapılmışsa dini bir anlamı vardır. Yada eşkiya veya Ermeni gömüsü ifade eder. Çoğunlukla şaşırtıcı bir işaret olup iki sahte bir hakiki defineyi gösterir.
Üçgenin üç nokrası illede mezar anlatmayabilir. Üç kaya, üç ağaç da şifre olarak kullanılmış olabilir.



Üçüncü Görüş :
Üçgen işareti malın kapalı bir mekanda olguğunu anlatır. Zor bir gömüdür. Eğer üçgenin dar olan bir açısı varsa onun istikametinde araştırma yapılır. Değilse çevrede farklı yapılar aranmalı veya yardımcı işaretlere başvurulmalıdır. Ayrıca üçgen şeklinde bir kapak bulunma olasılığıda yüksektir. 50 cm. büyüklüğünde horasan kapaklar define açısından önemlidir. Bazı uygarlıklarda üçgen giriş kapısı olarak kullanılmıştır. Sivri uç yönünde araştırma yapmakta fayda vardır.



Dördüncü Görüş :
Birkaç üçgen yan yana sıralı ise her üçgen bir odayı temsil eder.

Çiçek
Definecilikte çiçek değişik şekillerde karşımıza çıkabilmektedir. Çiçeği duruma göre şu şekillerde değerlendirebiliriz



-Saksılı Çiçek :
İşaretin altına bakılması şeklinde yorumlanır.



-Çiçek :
Çiçeğin eksik olan bölümünün bulunması ve eksik bölümün bulunduğu yerde dikkatlice araştırma yapılması önerilir.



-Papatya :
Asil bir bayan mezarıdır. Dikkat edilirse sert figürler erkek, yumuşak ve süslü çiçekli figürler bayan mezarını izah eder. İşaretin çevresinde yığma aranmalıdır. İşaret yerde olmalıdır. 15-20 metre içinde küçük bir yığma olmalıdır. İyi bir hazinesi vardır.

-4 Yapraklı Gonca :
4 Rakamı mezara işaret eder. Muhtemelen 4 kadın mezarını işaret ediyor. Yakınlarda tümülüs veya mezar odası aranmalıdır. Önemli bir mezardır.

Çoban
Birinci Yorum:
Semboller dünyasının bir öğesi olarak çoban; Sevgi yüklü, yumuşak huylu ve gezdiği yerleri dikkatle takip eden, uyanık ve sürüsüne şefkatle muamelede bulunan.”koruyan” bir imajın insanıdır. Sırtında heybesi ve elindeki asası (değnek) ile kendisine teslim edilen emanetin/sürünün mutlak anlamda koruyuculuğunu yapmaktadır.



Definecilik ya da geçmiş zamanların saklama mantığı penceresinden bakılınca çoban motifinde iki ana özellik bulunacaktır. Bunların birincisi çobanın asası, diğeri ise onun sırtındaki heybesidir.
Bu iki ana unsurdan anlaşılacaktır ki çobanın heybesi gömü, asası ise yön ve mesafe verecek olan figürlerdir. Bununla beraber; bazen de sürüsünü gütmekte olan heybeli/heybesiz bir çoban motifi, elindeki asasıyla baktığı noktalarda bir veya birkaç koyunu korumaktadır. Bu bakımdan çobanın baktığı, yöneldiği ya da asası ile işaretlediği yön önemlidir.

İkinci Yorum:
Önemli bir işarettir. Bu işaretteki mantık yaklaşık tavuk ve civcivleri veya domuz ve yavruları konularındaki ile benzerlik gösterir. Çoban sürüsüne merhamet eden fiziki bir varlıktır. Çobanı asası ve heybesi ile tanımlamak mümkündür. Bundan dolayı asanın yönü çok ama çok önemlidir. Heybe ise gömüye veya defineye işarettir. Çobanın dinlendiği veya yemek yediği anda koyunları da dinleniyor olması lazım. Koyunun herbirinin yatan bir ölüyü temsil ettiği söylenir. Yani çobanın sürüsü bir aile mezarına işarettir.
Bu işarete yakın biryerde yine koyun gibi yatan taşlar vardır. Fakat bu taşlar doğal değildir. Elektronik cihazlarla bu taşların iyice incelenmesi gerekir.
Çoban şayet oturur vaziyette kayaya resmedilmiş ise saklı malzeme çoban resminin altındadır. Fakat bu kayanın arka tarafona da bakılmalıdır.
Çoban motifi daha çok Ermeni Halkı tarafından kullanıldığı için asası cm. olarak ölçülüp 68-72 cm ile çarpılıp araştırma yapılmalısır.

Örnek :
80 cm. olan bir çoban asası yaklaşık 5-6 metre ilerisini işaret eder.​
 
Son düzenleme:

ÜstaD1

Bilgili Üye
Katılım
12 Mar 2015
Mesajlar
386
Tepkime puanı
15
Puanları
0
Yaş
47
Devamı

Çıplak Kadın
Bir resim topluluğu içinde bulunan çıplak kadın resmi kesin definedir. Dikkat edilecek unsurlar, kadının baktığı yer ile ellerinin şeklidir duruşudur. Kraliçe yada statüsü yüksek bayanın mezarıdır, takıları ayrı bir oda içinde bulunabilir mezar bulunduktan sonra takılar yoksa mutlaka mezar odasının yan duvarları iyice kontrol edilmeli.



Bazı yorumlarda hamile kadının göbeğinden kırın derler. Sakın bu işlemi yapmayın. Çünkü yanlıştır. İşaret yönlerini ve de definenin yerini belirsiz hale getirirsiniz. Böyle bir hata yapmayınız. Anlamı şudur; Kadının baktığı yerde, bir çocuğun doğumunda ölümüne kadar yetecek kadar define vardır. Kadının baktığı yön çok önemlidir. Kadının baktığı yönde işaretli kaya, tümsek ya da çukur gibi bir şeyler ara.

Resim ve figürler arasında veya tek başına çıplak kadın resmi ve bir yılanın kadının belinden başlayıp omuz başına çıkması veya hareket edip omuz başında başının olması bu bölgede çok önemli bir kral veya kraliçe mezarları olduğunu simgeler. Bu figürler diğer figürlerle tamamlanıp mezarın yönünü veya yerini işaret eder.



Çekiç
Bu işaret taş oymacılığı ile uğraşanların el aletlerini simgeler. Genellikle döv, vur, kır anlamına gelir. Bazen bu işaret için kırılacak bir işaret denilse de sakın bunlara inanmayınız ve işareti yok etmeyiniz.



Siz defineyi bulamazsanız dahi mutlaka bir başkası gelip bulacaktır. Bu nedenle nişaneleri yok etmekten kaçınınız. Bencilliğe kapılmayınız. Çekicin sap kısmını ölçünüz ve aynı istikamete doğru adımla 1 santim bir adım, bir adım ise 72 ya da 78 cm.ye isabet eder. Buna göre ölçümünüzü yapınız.

Çarık İşareti
Definecilikte Çarıkla ilgili bir kaç görüş vardır. Bunlar aşagıda verilmiştir.



Birinci Görüş:
Çarık veya ayakkabı şekli. Ayak uçunun baktığı yönde 10 – 20 metre kare kadar bir alan içinde ikinci bir işaret daha aranır. Eğer yoksa çarığın bulunduğu kayanın altında ucun baktığı yönde çalışınız.

İkinci Görüş:
Bilindiği gibi eskiden ayakkabıya çarık denilirdi. Bazen ayakkabılı ayak olarak da tabir edilir. Yani beş parmak belli değildir. Hazinesi işaretin bulunduğu kayanın altındadır. Kayanın 60 cm. önünü kırınız. Genellikle definesi vardır. Ancak boş olma ihtimali de vardır.

Üçüncü Görüş :

Çarıklı Ayak İzi :
Çarıklı ayak izi derin oymadır. Arka taraf daha da derin olabileceği gibi bazen uc kısmı ile de aynı derinlikte olabilmektedir. Çarıklı ayak izi arazide yine çarıklı ayak izinin şekli benzeri düz arazide hafif tümsek arazi de tek mezar vermektedir. Şayet ayak izinin içinde herhangi bir yerinde nokta yoksa orta merkez de nokta varsa; nokta olan yer ölçülmeli bir köşe ya da orta merkez esas alınarak noktaya mesafe alınır ve yapılan hesaplamalar arazide tatbik edilir.

Şayet topuk kısmı daha derinse arazinin işaretten itiberen noktaya kadar katedilecek yolun biraz rampa olduğunu ve para noktasının işaret noktasından rakım itibarı ile yüksekte olduğunu şifrelemektedir.

Çakıl Yığını
Genelde mezardır. Gömü olma ihtimali neredeyse yoktur. Büyük çakıl yığınları Roma dönemine ait tümülüslerdir, ufak olanları yine mezarlardır, bir çoğunda mezar hediyesi bulunmamaktadır.



Önerilen bu tür mezarlara karışmamanızdır. Ancak bir kısmı göçler sırasında çok acele ile yapılan gömülerdir. Bunlara bazen Roma Tümülüsü de denir. Derinlik önemlidir.

Ayı - Topal Ayı
Eşkiya işareti olarak bilinmektedir. Aslında bu işaret net olarak çözülmemiştir. Aşağıda yazacaklarımız net yorumlar değildir. Define mağaranın içindedir. Önce ayının topal olan ayağını bulunuz ayak yakınlarından mağara mahzen işareti arayınız. Tüm uzuvları varsa ayının bulunduğu kaya giriştir.



Eksik uzuv varsa eksik uzuv aranmalıdır. Hedef kapalı mağaradır ve 50 mt. den uzak olamaz. Malzemesi içeride açıktadır. Uzuvlar eksikse ayının eksik uzvu aranmalıdır. Civarda 50 metrelik bir alanda mağara arayınız. Bulursanız zaten parayı da buldunuz demektir. Eğer ayı tam ise resmin olduğu kayada çalışmalısınız. Ayının baktığı yön de önemli. Mağarayı bulmanız yeterli olup hazinesi ise mağaranın duvarında kabartma olan taşların arasındadır. Topal ayının ayağını dereye yakın kayalık yerlerde arayın ayrıca karşı taraf ve hizalarına bakmanız tavsiye edilir.

Başka Bir Yorum :
Ayı pençesi orman muhafızı veya orman gözetleyici kavramlarıyla ilişkilendirilir. Bu motif cesurluğu, bilgeliği, gücü ve bereketi de simgeler. Bu pençe bulunduğunda çevrede topal bir ayı aramak gerektiği söylemi defineciler arasında sürekli konuluşagelen bir söylemdir.

Başka Bir Söylem :
Çok değerli ve çok aranılan bir işarettir. Size bakan bir kayada ve normal ayı büyüklüğünde tasarlanmış olmalıdır. İki hazinesi olduğu söylenir. Birincisi eksik sağ ayağın bulunduğu kayanın altında. İkincisi ise yakınlarda 7-8 basamaklı bir merdiven varsa üzerinde ok işareti olan basamağın altında.​
 
Son düzenleme:

ÜstaD1

Bilgili Üye
Katılım
12 Mar 2015
Mesajlar
386
Tepkime puanı
15
Puanları
0
Yaş
47
Devamı

Ayak İşareti
Ayak durmak ya da yürümek anlamına gelir. Durmak ve olduğun istikamete bakmak anlamına da delir. Ayağın parmak uçları yön verir. Yerde sabit kayada ise, ayağımızı bu işaretin içine koyarız. Sağ ayak ise sağımıza, sol ise solumuza bakarız, ufak bir yığma yada çukurlaşmış bir yer bulmaya çalışırız.







Çift ayak : Varsa ön işaret bitmiş, okunacak son işaret bitmiştir, okunacak son işaret budur. Durulur 26-27 adımdan daha yakın ayak yönünde emanet aranır.

Sağ ayak resmi ise ayak parmakları istikametinde sağ taraf araştırılır. Sol ayak resmi ise ayak parmakları istikametinde sol taraf araştırılır. Hem sağ hem sol ayak izi yan yana ise ayak izlerinin istikametinde bakılır, ileride farklılık gösteren yerler araştırılır. İddiaya göre tek ayak resmi varsa gömü yakında, iki ayak izi varsa gömü uzaktadır.

Mağara taban, tavan veya duvarındaki oyulmuş veya çizilmiş ayak izinin herhangi bir yere basıldığında mekanik olarak çalışan bir tuzağın olduğunu ve çalıştıktan sonra durdurulamayacağını simgeler. Basılan yer tuzakları bir tane olabileceği gibi bir kaç tane değişik tuzakta olabilir.
Başka Bir Yorum : Tek ayağın olduğu istikamette hemen 3-7 veya 10 adım mesafede define olabilir. Ancak 111 adım diyenler de vardır. Başparmak üzerinde küçük bir kabartma varsa bu 40-70 veya 111 metredeki gömüye işarettir.
Ayak işareti aynı zamanda genelev anlamında da kullanılmıştır.
Mermer üzerinde ise veya kabartma ise ölüye ait bir bilgidir. Defineyi anlatmaz.

Başka Bir Yorum :
Tek ayak yön gösterir. Tek ayak yerdeki sabit kayada ise durulur. Ayak parmakları istikametinde dikkatlice çukur veya tümsek bir yer aranır. Tamamlayıcı ikinci bir işaret vardır. Tamamlayıcı işarete Sani denir. Bu işaret 3 adımdan daha yakın değildir.Tek ayak hassas ölçülür. Her santimetresi 72-78 ile çarpılır.
Başka bir ölçüme göre 12 metre ileri bakılır.

Başka Bir Yorum :
Ayak İşaretleri:
Ayak işaretleri (insan Ayakları) parmaklı, parmaksız, tek parmak, parmaklı veya 5 parmaklı, çarıklı ya da çıplak ayak ne anlama gelir anlatmaya çalışalım. Bu arada bu konuyu okuyan arkadaşlarımızın arazide ya da herhangi bir site de gördüğü ayaz izlerini göz önüne aldığında neyin ne olduğunu daha kolay anlayacağını ümit ediyorum. Arkadaşlar imla hatası olabilir, düşük cümle yapısı olabilir. Burada yazdıklarım kitap bilgisi değil tamamen tecrübe ve tespitlerime dayalı şahsi fikirlerim olup, doğruluğu her zaman tartışılabilir.
Ayak işaretleri : her şeyden önce yol verir ve yürümeyi tavsiye eder. Ayak işaretlerinin olduğu yerde define aramak anlamsızdır. Ayak işaretleri topuk yapısı yapısını, uzaklığı verir.

Parmak yapısı, şayet 3 ya da 5 parmak var ise; mutlaka merdivenleri verir.Parmaksız ya da tek parmaklı ayak bizi yine hedefe götürür ama öncelikli aranacak noktanın merdiven olmadığını bilmemiz gerekir.

1- Topuk kısmı 2 cm. sert ve oyuk parmak kısmı (Ön bölümü) 5 mm. Olan 5 parmaklı ayak işareti; Arazinin tatlı rampa yukarı olduğunu ve ayağın istikameti yönünde (Bu yönde bir, iki istisnası hariç güney ya da güney batıdır) mutlaka kayadan kesme merdiveni olan bir mevkiye geleceğimizin işaretidir. Merdivenli alana geldiğimizde ise nihai işarette merdivendir. Merdiven genelde yapı yerlerinde olmakla beraber bazen da çok anlamsız yerlerde de olabiliyo bunun örnekleri de olmakla beraber istisna olduğunu unutmamak gerekir.

5 parmaklı ayak olduğundan bulunan merdivende 3 basamağa bakılmalıdır. Bu basamakta mutlaka bir ayrıcalık fark bulunacaktır. Belki diğer basamaklara göre biraz daha kaba traşlanmış, çatlak, uçlarda kırıklık vb. para bu basamağın altında olup, volcan çete parasıdır. Ve en az paralardan birisidir. Hatta yakın yerlerdeki farklı işarete bağlı büyük paranın müjdesi gibidir. Zaten merdivenler genelde ya değirmenlerde ya da kale yerlerinde bulunmaktadır.

2- 3 Parmaklı Ayak : Topuk kısmı derin ön kısım normal olan ayak: yine rampa araziye merdivenli alama götürür ne var ki; merdiven basamak sayısı 3 olup, ortadaki merdiven basamağında işlem vardır.

3- Tek parmaklı Ayak : Topuk kısmı derin ayak işareti yine topuğun yaptığı (U) açısı istikametine yine (U) açısından alacağımız ölçüden de bulacağımız metre cinsinden veriye göre gidildiğinde arazide hafif uzunlamasına yığma bir alan aramalıyız. Yığma derken höyük, Tümülüs ya da küçük tepeler algılanmasın. Üzerinden traktörün rahatlıkla geçebileceği kabartılmış bir arazi diyelim tabii şekil parmak gibi uzunlamasına bi arazi olacaktır. Bu tür arazi bulunduğunda orta merkezinde mezar aramalıyız. Mezar Normal mezar olup 2. katlı olduğunu unutmamak gerekir.Üstte ceset altında kapak taşı ve altında mal.

4- Parmaksız Ayak İzi: – P Bunda sadece topuk kısmının verdiği açı ve ölçü iskametinde gidilir ve gidilen yerde nihai işaret aranmalıdır. Bu tür ayak bizi direk noktaya götürmez.

5- Mağara İçinde Parmaklı Ayak İzi ; Bir tarafı 4 cm. bir tarafı 2 cm. oyulmuş topuklu ve 5 parmaklı bir ayak izinin topuğunun mağara içinde aşağıya zemine açı yaptığını ve (U) olarak verilen açının istikametine yere bakıldığında bir altta da mağara (Oda) olabileceğini ve merdivenle inileceğini unutmamak gerekir. Tabii bu şekilde olan ayak izinde parmakların olduğu ön kısımda aşağıya yön ve istikamet verebilmesi için parmakların olduğu yerde en az 5-6 metre oyulmuş durumdadır. Arkadaşlar konuları birleştirirseniz Volçanın işaretlerini çözememek elde değil. Farkındaysanız hep aynı sistem de birini anladınız mı şifreyi çözdünüz mü tabiri caizse çorap söküğü gibi değer işaretlerde çözülür.

6 – Çarıklı Ayak İzi : Çarıklı ayak izi derin oymadır. Arka taraf daha da derin olabileceği gibi bazen uc kısmı ile de aynı derinlikte olabilmektedir. Çarıklı ayak izi arazide yine çarıklı ayak izinin şekli benzeri düz arazide hafif tümsek arazi de tek mezar vermektedir. Şayet ayak izinin içinde herhangi bir yerinde nokta yoksa orta merkez de nokta varsa; nokta olan yer ölçülmeli bir köşe ya da orta merkez esas alınarak noktaya mesafe alınır ve yapılan hesaplamalar arazide tatbik edilir.

Şayet topuk kısmı daha derinse arazinin işaretten itiberen noktaya kadar katedilecek yolun biraz rampa olduğunu ve para noktasının işaret noktasından rakım itibarı ile yüksekte olduğunu şifrelemektedir.

Başka Bir Yorum :
Ayak işareti define anlamındadır. Sağ-Sol farketmemektedir. Yani define mesafeleri aynıdır. Sol ayakta çarpı işareti olabilir. Bu durumda 9,10 veya 12 metre ön tarafta define ihtimali vardır. Karşınıza mezar veya dikili taş çıkabilir. Mağaranın taban, tavan veya herhangi bir yerine çizilmiş veya oyulmuş ayak işaretiHerhangi bir yere basıldığında mekanik olarak çalışan bir tuzağın olduğunu ve çalışyıktan sonra durdurulamayacağını simgeler. Bir veya birkaç tuzak aynı anda olabilir.

Kaya üzerinde ÇIPLAK İNSAN AYAĞI figürü gördüğünüz zaman yapmanız gereken ilk şey bu ayağın sol ayak mı yoksa sağ ayak mı olduğunu saptamaktır. Tespit ettikten sonra bu ayak sol ayak ise sağ tarafa doğru 9-12 adım, sağ ayak ise sol tarafa doğru 9-12 adım gidiniz. Bu mesafede bir tümsek yada bir çukur yada düzgün yapılmış bir taş bulacaksınız. Bundan sonrada orayı kazmak kalıyor sizlere. Çıplak ayak işaretinin hazinesi 55Kg. altın olarak bildirilmektedir.
Bu işaretin bir tuzağı yada tehlikesi yoktur. Fakat hedefe ulaştığınız zaman hemen hazineye el sürmeyiniz, bir müddet bekleyiniz.

At - Binilmiş At
Atın ya da binicinin baktığı yön önemlidir. Binenin elinde bulunan malzemenin yönü de önemlidir. Bakılan yönde binek taşı aranmalıdır. Define taşın altındadır. Atın kuyruğu kalkık ise kuyruk yönüne doğru değişik bir şey aranmalı, müjdesi kolay bir yerdedir.





Ata binmiş insan figürün elindeki eşya define için bir nişanedir dikkatlice incelenmesi gerekir. Çevresinde mezar olma ihtimali vardır. Atın baktığı yönde at binmeye yarayan bir taş, bu taşın yanında da gömü olabilir. Yakınlarında at eyeri varsa gömü ve tuzak bir arada olabilir.

Başka Bir Yorum :
At sembolü güneşin tarihi bir imi olarak görülür. Bu motif zenginliği, refahı, bolluğu ve hızı simgeler. Atın sadakat yönünü de vurgulamak gerekir. Yakınında bir mezar olma olasılığı vardır.

Başka Bir Yorum :
Arazide at çizimi oyma ya da kabartma olabilir. Fakat bugüne kadar görülen at çizimleri hep büyükçe işlenmiş olarak görülmüştür. Dikkat edilecek husus at paraya işaret midir, değil midir?
Yer yüzeyinde bir taşa yatay olarak çizilmiş ve başka ilave hiçbir figürü yoksa bu, yakındaki bir mezarın simgesidir. Para olarak da mezarda ne varsa odur.

Başka Bir Yorum :
At eğerli ise ve üzerinde haç, çarpı veya murç izi aranır. Ayrıca çevresinde at nalı veya tay ayağı da aranır. Eğer bir gömü varsa bu 10 metreden uzak olamaz. Eğer ikincil olarak bir işaret bulunmuşsa bu işaretin çözümü araştırılır.​
 
Son düzenleme:

ÜstaD1

Bilgili Üye
Katılım
12 Mar 2015
Mesajlar
386
Tepkime puanı
15
Puanları
0
Yaş
47
Devamı

Arslan
Birinci Görüş :
Ortaçağ Sembolizminin bir öğesidir. Aslan Hz. İsa’yı simgeleyen bir sembol olarak karşımıza çıkar. İsa peygamber sık sık resim ve heykel sanatında soylu aslan, aslan gibi insan düşüncesi ile betimlenirdi. Tanrının oğlu olarak nitelendirildiği için cesaret, güç ve krallık anlayışlarına dayalı bir düşünce ile betimleme yapılırdı.



Aslan heykeli antik dönemin saray benzeri yapılarda giriş veya yürüme bantlarında görülmektedir. Böyle bir işaret görürseniz (Aslanlı yol) sarayın giriş kapısındasınız demektir. Ayrıca genellikle karşı karşıya olmak üzere iki adet olurlar. Buradan da eğer birini bulduysanız diğerini de arayıp bulabileceğiniz sonucunu çıkartabiliriz.

İkinci Görüş:
Aslan figürü ilk çağlardan beri, her kültürde ve bu arada Orta Asya ve Anadolu Türk Mitolojisinde kuvvet, kudret, hükümdarlık sembolü olarak kullanılmıştır. Anadolu’da taş, mermer, ahşap, halı, kilim, minyatür vb. her tür malzeme üzerinde görülür. Günümüzde de hemen hemen aynı amaçlarla kullanılmaya devam etmektedir. Ancak, çift gövdeli aslan figürü, kaynakların da işaret ettiği gibi, kuvvetin iki katına çıkışını ifade ediyor. Ayrıca Ermeni kültürünün önemli bir bileşenidir.

Üçüncü Görüş:
Aslan kaya heykel halinde olanlar mutlaka kral mezarlarında kullanılmştır. Çitf olanları höyük önlerinde tek olanları yüksek kaya mezarlarının altı veya üstündedir. Define 30 metreden uzak değildir. Saklantı çok değerlidir.




Akrep İşareti
İşaret çözümünde yapılan figüranın özelliklerini iyi tespit etmemiz gerekir. Akrebin özelliklerinden biri zehirli ve tehlikeli oluşudur. Bu nedenle bulacağımız definede ya tuzak var ya da gömünün üstüne zehir dökülmüştür.





Bu tür kazılarda dikkatli olmak gerekir. Çok zor ve büyük iş gücü ile bulunabilecek definelerdendir. Definesi yakınlarında bulunan gölet, su kuyularının veya yeraltı mahzenlerin içindedir. Eğer akrep mağara içinde ise gömüsü mağaranın en kuytu ve dip yerlerinde olur. Akrep yuvası olabilecek bir taş aranır, bu taşın altında gömü olabilir. Civarda yerin altında bir odacık ta olabilir. Akrep resimleri veya figürleri çok çeşitli anlamlarda kullanıldığı görülmüştür. Zor ve zahmetli işlerde görülen akrep resmi burada çok büyük bir tehlikenin varlığına işaret eder. Özellikle değirmen, havuz, mağara, kuyu, yeraltı mahzenlerinde çok sık karşılaşılır. Bütün olaylar iz, işaret ve semboller bir bütün halinde incelenmeli tuzak mutlaka bertaraf edildikten sonra aramalar yapılmalıdır. Akrep tek başına yapılmışsa hem tehlikeyi hem hazineyi işaret eder.​
 

ÜstaD1

Bilgili Üye
Katılım
12 Mar 2015
Mesajlar
386
Tepkime puanı
15
Puanları
0
Yaş
47
Şimdilik bu kadar en kısa zamanda diğer işaretlerde eklenerek konu güncel tutulacaktır.
 

ÜstaD1

Bilgili Üye
Katılım
12 Mar 2015
Mesajlar
386
Tepkime puanı
15
Puanları
0
Yaş
47
Devamı

Terazi İşareti


Terazi işareti Ender bulunan işaretlerdendir ve gömüsü oldukça değerli bir işarettir bu terazi işareti dünyadaki hayatında zengin bir tüccarı simgelemektedir bu tüccar öldüğünde bu işaretle simgelenmiştir ve zenginliğine göre belli bir miktar serveti de onunla birlikte mezara konmuştur. Böyle bir terazi işareti bulursanız emek ve zaman harcamaya değer bir işarettir. Ayrıca gömüsü oldukça zordur bunu da bilmekte fayda var.

Terazi İşaretinin Çözümü
Definede terazi işaretinde dikkat etmeniz gereken en önemli şey terazinin kollarıdır biri muhakkak ağır gelmektedir yani bir taraf daha aşağıdadır bunu anlamak için varsa terazi diline bakın hangisi biraz daha aşağıdaysa o taraf ağırdır demektir işte o taraf yani ağır gelen taraf malın olduğu yerdir ana paranın desek daha doğru olur hafif gelen tarafta da bir miktar para vardır o yönü de araştırmayı ihmal etmeyiniz. ağır gelen taraf yönünde ilerleyerek sonuca ulaştıracak işareti arayınız gerekirse milim milim inceleyin ama size bir tüyo olarak vereyim kefe ile terazi arasındaki ip yani bağlantı kadar bir mesafe yol almalısınız yani ölçün kaç cm geldi ise o kadar metre ilerleyin vardığınız noktada işareti bulun o işaret size ana paranın yerini verecektir bu işaret bazen köprü veya o civarda bir yerlere götürür iyice inceleyin dediğim gibi zor bir gömüdür ama parası yüklüdür uğraşmaya değer. ayrıca eğer ki terazi işaretinin yanında herhangi bir başka işaret varsa onuda dikkate alın çalışmalarınızı ona göre yapın bu arada hafif kalan kefe tarafındaki parayı bulmayı eslemeyin o daha kolaydadır muhtemelen son nokta işaretinin oradadır parası.


Çarık İşareti


Definede çarık işareti ayak işaretine benzemektedir ama unutmayın ayak işareti ile çarık işareti farklıdır çarık işareti şimdiki adı ile ayakkabı işaretidir eskiden ayakkabı yerine çarık kullanılırdı. Çarık işareti ayak işaretinin çözümü ile benzerlik gösterse de gittiği yerler çok farklı alanlardır yine çarık işaretinde de tek yada çift işaret bulunabilir.



Çarık İşaretinin Çözümü
Definede çarık işareti iyi analiz edilmelidir bu işaret çoğu zaman kapalı alanı temsil etmektedir yani mağara yada kapalı mağaralar olabilir mahzenleride temsil edebilmektedir bunlar zemine yakın kapalı mağara oyuklardır. Bir yerde çarık işareti gördüğünüz zaman etrafı güzelce inceleyin kesinlikle 6 – 7 metre yakınlarında ikinci bir işaret olacaktı kare oyma olabilir dikdörtgen oyma olabilir yada farklı işaretler olabilir böyle işaretleri bulduğunuz zaman nasıl bir işaretse ona göre çözümünü yapın sitemizde diğer işaretler hakkında çözüm bilgileri bulunmakta yoksa özel iletişimle bizden bilgi destek isteyebilirsiniz. Bunun haricinde eğer kesme bir blok kayanın üzerinde ise bu çarık işareti o zaman kesme taşın altında parası olacaktır güzelce inceleyin cihaz yada çubuk kullanabiliyorsanız imkanlar dahilinde parayı tespit etmeye bakın gördüğüm böyle çarık işaretinden para alınmışlığı var kayanın alt tarafını oymuşlar kasa yapmışlar sıvayıp o yeri de toprak kısma yani alta getirmişler iş ehli definecilerde çaprazdan toprağı eşerek kesme bloğun altına gelip parayı almışlardı. Yani uyanık olun ayrıca tek çarık işareti bulursanız yakın mesafede çakıl yığma olmalı aradığınız nokta orasıdır bazen ikili üçlü yürüme izi gibi çarık işaretleride olmakta sizde o doğrultuda ilerleyin ek işaretler varsa inceleyin yoksa çarık işaretinin bitim yönünde toprakta kaya altında giriş olabilir bunları unutmayın. Çarık işareti duvarda mağara tavanında gibi yerlerde görürseniz dikkatli olun bunlar genelde tuzak işareti olmaktadır ve mekanik tuzakları simgelerler.


Haç İşareti


Haç işareti çok eski zamanlardan bu güne kadar kullanılmış bir işarettir hristiyanlık öncesinde de olan bir işarettir ama en yaygın kullanım hristiyanlıkla birlikte gelmiştir. Temel olarak haç işareti mezarları ve kutsal mekanlar için kullanılmıştır yani kilise manastır gibi yerler için kullanılmıştır ayrıca mezarlık alanlar içinde kullanılmıştır. Çok farklı çeşitlerde haç işareti bulunmaktadır çatallı haçlar, aile putları, normal bildiğiniz haçlar gibi çeşidi oldukça boldur. Haçın çözümünde işi kolaylaştıracak olan haçın mahiyetini anlamaktadır bazen haça baktığınızda neyi ifade ettiğini anlarken bazen yanında herhangi bir yardımcı işaret yardımı ile neyi ifade ettiğini anlarsınız. Haçın kalitesi çoğu zaman mezarında statüsünü vermektedir. Bizans işi haçlarda belirgin olan dönemliğidir geç dönem bizans işçiliğine sahip haçların mezarları pekte değerli olmamakta haç işaretini ermeniler gömü işlemlerinde kullanmışlardır yine eşkiya gömülerinde de sıkça kullanılmıştır bunun haricinde din adamlarının mezarları içinde istavrozlar kullanılmıştır.

Haç İşaretinin Çözümü
Haç işaretleri çok farklılık göstermekte ama çoğunlukla mantıkları aynıdır. Haç işaretinin iyi incelenmesi gerekir eğer bir kolu uzun ise bu yönde bir araştırma yapılmalı mezar o yöndedir.çatallı haçlar var bunlarda sadece bir tarafında çatal yapılmış ise o yönlü araştırma yapılmalı yalnız çatalın içemi yoksa dışamı yapıldığını dikkat etmeli yani haçın sağ kolu çatallıdır ama çatalı ” > ” bu şekilde ise o zaman sol tarafta inceleme yapılmalıdır çünkü V işareti kullanılarak yön verilmiştir V işareti çözümününe de bakmanız gerekir, onun haricinde haç işaretinin 4 kolu da çatallı ise muhakkak bir kolu uzundur yada yanında yardımcı bir işaret vardır yine uzun kolun olduğu yönde araştırma yapıyoruz.



Birde Bizans aile putları vardır bunlarda geneli itibari ile mezar işaretidir aile putu adı üstünde aile mezarını temsil eder genelde oda mezarlardır toprak altına yada dikey kayalara oyularak yapılan kaya mezarlarındadır aslında bizans kaya ve oda mezarlarında tek sedirli olur daha çok roma mezarları 3 sedirli yada daha fazlasını barındırır ne ise aile putunun olduğu yerde mezarı çok uzakta değildir hemen oralarda biryerlerdedir en üstte vermiş olduğumuz resim bir aile putudur aile putlarındada girişi ele veren emareler olabilir aile putunda haçların uç kısımları üçgenimsi şekilde kapatılmıştır bu üçgenlere dikkat edin biri yüksek ihtimal diğerlerinden biraz farklıdır o yönde girişi arayın yada yardımcı bir işareti vardır verilen işarete göre değerlendirmede bulunmanız gerekir ama genel olarak Bir kayada aile putunu görürseniz mezarı ve girişi çok yakınlarındadır mesela yine en üstteki aile putuna bakın haçın bir üçgen kısmı daha büyük ve aşağı biraz eğimli açıyı koruyarak göz hizasında bakarsanız girişi sizde görebilirsiniz. Buradan anladığımız eğer diğer iki kalitesiz haç işareti sahte değilse yakında sonradan iki adet daha mezar olduğunu gösterir.



Bir diğeri de çoklu haçlar bazen 10 - 15 adet haç bir arada bazen 100 tane haçı bile bir arada görebilirsiniz, bu haçlar kesinlikle mezarlığı temsil etmektedir yani bu işaretlerin bulunduğu alan mezarlık alanıdır bazen bu mezarlık alanlar kilise mezarlığı da olabilmekte ama genel anlamda hristiyan mezarlığıdır çokta değerli bir şey çıkmaz kendinizi yormayın ama tabi profeyonel tespitte bulunabiliyorsanız mezarlık alanda değerli mezar olup olmadığını tespit etmeden de geçmeyin derim aşağıda çoklu haç işaretlerinin olduğu bir kayanın resmi.




Birde haç işareti ve yanında küçük oyma veya oymalar olabilir burda oyma mezarın yerini temsil eder haçın merkezi ile oyma arası ölçülür ve oyma yönünde ilerlenir vardığınız noktada mezar aranır. Bunların haricinde bir çok farklı haç çeşidi mevcut ama bu haçların çözümü için her zaman haçın uç kollarının uç kısımlarını kol uzunluklarına vede yardımcı işaretleri olup olmadığına bakmak gerekir ben burada en sık karşılaşılan haç çeşitlerini ve çözümünü size aktardım yoksa daha fazla haç çeşidi var ama çok nadir rastlanmakta örneğin mağara içerisinde rastlanan çok nadir olan üçgen içerisinde haç var içerisinde aynı zamanda bir veya bir kaç tane murç oyması olan buda mağara içerisinde oda mezarlar olduğunu kaç oyma varsa o kadar oda mezar olduğunu ve girişlerinin kapalı olduğunu söyler ama dediğim gibi böyle bir işareti çok ama çok nadir görürsünüz.​
 
Üst