Değirmende Define Nerede Olur

MendereS

Bilgili Üye
Katılım
11 May 2012
Mesajlar
350
Tepkime puanı
170
Puanları
7
Milattan yüzyıllar öncesine dayanan değirmen tarihi 20 yüzyıla kadar işlevini sürdürmüş tesislerdir. Temel işlevi buğday, mısır gibi benzer besin kaynaklarını una çevirmek için kullanılan ticaret alanıdır.
Her değirmen de define olur diyemeyiz fakat definenin en çok olduğu belirgin noktalar diyebiliriz. Bir kuyu, kilise, köprü gibi definenin sıkça alındığı noktalar neyse değirmenlerde bunlara eş değer define bulunabilecek öne çıkmış define yerleridir.

Değirmen Taşları; Bir değirmene girdiğinizde ilk bakmanız gereken nokta değirmen taşının altıdır, dikkat edin 2 adet değirmen taşı vardır biri üst biri alt siz alt değirmen taşına bakacaksınız bu yere sabit olur bu taşın altında hakçının parası olur, hakçı demek değirmenci demektir bunuda belirtelim. diğer değirmen taşı ise ortası delik olup 120 cm çapında 25 cm kalınlığındadır. bu üste koyulan değirmen taşıdır seyyar olan.

Arklar Oluklar ve Savak: Arklar Suyu değirmene yönlendirmek için oluşturulan kanallardır, medeniyete göre isimler, hark, bağlak ve su kanalı olarak değişir, bunun hemen önünde oluk vardır, bu oluk ark ve değirmen taşı arasında kalan bölümdür, ana ve seğirgim oluğu şeklinde 2 bölümden oluşur dikkat edin ana oluğun altında sayısı belirsiz miktarda para mevcuttur. bu para savak yerinin hemen altındadır. Savak ise oluğun değirmene birleşen yerindedir istenildiği zaman su savaktan açılarak değirmene girmesi engellenir.

Ana oluk ise beton kanaldan yapılır, seğirdim oluğu bazen beton bazende tahtadan yapılan dörtgen şeklindedir, seğirdim oluğu tam olarak ana oluk ve değirmen taşı arasında kalıp suyu değirmene veren oluktur, bunun şu anda var olması mümkün değil büyük ihtimal çürümüştür siz yeri bulmak için kafanızı kullanın ana oluğu kafanızda canlandırın. son olarak seğirdim oluğu olmayan değirmenlerde vardır bu durumda ana oluğu takip etmeniz yeterli olur.

Domuzluk; Değirmendeki değirmen taşının çarktan geçen suyun giderine domuzluk denir. ortalama 100-200 cm genişliğindedir, çarktan çıktıktan sonra domuzluktan dökülen suyun alt arkasına iyi bakın bir miktar para buradadır. Allah hayırlı günlerde harcamak nasip etsin. Bu domuzluğun medeniyete göre isimleri farklıdır, bazı medeniyetler değirmen altı, su akamağı, karanlık oda, donuzluk, dovuzluk gibi farklı isimler kullanmıştır.

Çark Evi; Çark evinin uzunluğu ortalama 4 metredir, tesisteki görevi değirmenin dönmesini sağlar, Aşağı yukarı her değirmende çark evi bulunmaktadır, bir çok değirmen yıkıldığı için bunun yerini tam olarak kestirmek zordur. yukarıda anlatılan para yerleri tam olarak çark evi etrafındadır. kısacası değirmenlerdeki ana merkez çark evidir.

Tekne, Yüklük, Şeytan Teknesi; Öğütülecek arpa yada buğdayı koyulan yere denir, bu tekne biraz askıda olur tekneden akan tahıllar önce şeytan teknesine sonra değirmen taşına iner, evet bu teknenin tam altındaki zemin taşa bakın size yetecek kadar para buradadır.

Değirmen Odası ve Değirmen Gömmesi; Her değirmende değirmenci odası vardır, Değirmencinin kalmış parası varsa bu odada bulmak mümkündür, Değirmen gömmesi ise değirmendeki ocaktır, ocağın altında çember biçimde bir yassı taş vardır, evet bu taşın altına bakmayı unutmayın soygunlar için saklanmış değirmenci parası burada saklıdır.

Not: Her değirmenin mimari yapısı bir değirdir bu anlatılanlar çok eski zamanlardan kalma değirmenler içindir, yakın tarih değirmenler biraz daha gelişmiş olup onların definelerini bulmak için bentlerdeki yapı taşlarını kontrol edin. bu taşlar arasında kapak olanlar vardır. birde değirmen içi yada çevresindeki yerel taşlarda define işareti olup olmadığına mutlaka bakın , değirmen terk edildikten sonra başka biri tarafından saklanmış paralar bulmak olası ihtimaldir. okuduğunuz için tşk ederim. kaynak menderes izinsiz kopyalanamaz ve başka yerlerde yayınlanamaz.
 

ÖMER HATTAB

Editör
Katılım
23 May 2016
Mesajlar
826
Tepkime puanı
26
Puanları
0
@MendereS
üstad eline sağlık güzel konu
değirmen diyince aklıma
eşkiya volçanın değirmenleri geliyor
arkacık , dağarcık,emin ağa, şeytan değirmeni papaz andirevin değirmni
sizi bulmuşken soralım,bu değirmenlerden bulunan oldumu
bilginiz varmı acaba?
 
Üst