Dipsiz Gölünde dibi çıktı.

Mal bulanındır

BELKIDE INSANLARIN ELINDE KALAN SON SEY UMUTLARIDI
Katılım
27 Nis 2018
Mesajlar
7,967
Tepkime puanı
9,648
Puanları
23
Konum
Yaşamın olduğu her yer
@The Thing ben sana demedimmi ilk konu actiginda .orayi Sit ilan ederler milletide sit tir ederler diye.gene suclu tabiat ana oldu diimi
çevre sakinlerinin "bu gölde çocuklar boğuluyordu,yıkılması iyi oldu"beyanıyla gündeme gelen ilginç hadise.ülkemiz o kadar özeleştiri yapabilen bir ülke ki...depremde bina yıkılır,suçlusu tabiat olur.selde yollar göçer suçlusu yine tabiat olur.gölde çocuklar boğulur suçlusu yine tabiat olur.halbuki yöneticilerin ve anne babaların suçu olabilir mi?tabii ki hayır.hatta denizde yüzerken insanlar boğulduğu için denizlerin kurutulması lazım.
 

The Thing

C*
Süper Moderatör
Katılım
27 May 2017
Mesajlar
4,609
Tepkime puanı
6,935
Puanları
24
Dipsiz Göl'e su verilmeye başlandı


Gümüşhane'nin Taşköprü Yaylası'nda yasal izinle yapılan define kazısı sonucu yok olan, Dipsiz Göl'ün eski haline dönüştürülmesi için başlatılan çalışma sürdürülüyor. Göl alanına, yanındaki dereden su verilmeye başlandı.

Ekli dosyayı görüntüle 263689

Gümüşhane merkeze 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2140 metre yükseklikte olan, manzarasıyla ilgi çeken Taşköprü Yaylası'ndaki kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl'de 'define' söylentisi üzerine ismi açıklanmayan 2 kişi, kazı için başvuruda bulundu.

Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün olumlu görüşleri üzerine Gümüşhane Müze Müdürlüğü'nce ilgili kişilere define arama ruhsatı verildi. Bölgede, 6 Kasım'da jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleri ile kazıldı.

Ekli dosyayı görüntüle 263690

Jandarmalar, kazı alanına kimsenin yaklaşmasına izin vermedi. Dipsiz Göl'de, 4 gündür sürdürülen kazı çalışmaları, define bulunamayınca sonlandırıldı. Kaynağı ve akarı olmayan, Buzul Çağı'ndan kalma, 12 bin yıllık Dipsiz Göl'de tamamlanan kazı çalışmalarının ardından ekipler, alandan ayrıldı. Yol seviyesi ile birleştirilen göl alanı taş ve toprak yığını haline döndü.

2 müdür, 1 memur açığa alındı

Tepki çeken kazıyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gümüşhane Valiliği tarafından başlatılan çifte soruşturma kapsamında; Kültür ve Turizm İl Müdürü Hüseyin Ateş, Müze Müdürü Elif Öktem ile müze müdürlüğü çalışanı Yunus Ağa, açığa alındı. Gümüşhane Valiliği'nce de kazı izni raporunun özensiz hazırlandığı açıklandı.

Dereden su veriliyor

Kazı sonrası toprak doldurularak, kapatılan Dipsiz Göl'ün eski haline dönüştürülmesi için harekete geçildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca doğal sit alanı ilan edilmesi yönünde çalışma başlatılan göl için alana dökülen, dayanıksız toprak çıkarıldı. Yerine ise suya dayanıklı kireçli ve killi toprak döküldü. Silindirle tabanı hazırlanan göl alanına, yandaki dereden su verilmeye başlandı. Göl alanı doldurulduktan sonra suyun alanda kalıp, kalmayacağı gözlenecek.

(DHA)
 

The Thing

C*
Süper Moderatör
Katılım
27 May 2017
Mesajlar
4,609
Tepkime puanı
6,935
Puanları
24
Hayırlı olsun.

28 Kasım 2019 PERŞEMBE​
Resmî Gazete
Sayı : 30962​
YÖNETMELİK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından:
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YÖNETMELİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1 – 25/11/2014 tarihli ve 29186 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin Ek-2 Listesine aşağıdaki madde eklenmiştir.
“57- Define arama projeleri.”
MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.​
Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
Tarihi
Sayısı
25/11/2014​
29186​
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete'nin
Tarihi
Sayısı
1-​
9/2/2016​
29619​
2-​
26/5/2017​
30077​
3-​
14/6/2018​
30451​
4-​
19/4/2019​
30750​
5-​
8/7/2019​
30825 (Mükerrer)​
 

The Thing

C*
Süper Moderatör
Katılım
27 May 2017
Mesajlar
4,609
Tepkime puanı
6,935
Puanları
24
Ekli dosyayı görüntüle 265472

Gümüşhane'de 12 bin yıllık Dipsiz Göl'ün define arama adı altında kurutulmasının ardından çeşitli önlemler alınmıştı. Bir önlem de Devlet Su İşleri'nden geldi. Bundan böyle su kaynaklarının tahsisi, kiralanması gibi işlerde DSİ'den de görüş alınacak.

12 bin yıllık Dipsiz Göl'de define arayanların gölü kurutması çok tartışılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir dizi önlem almış, bundan sonraki olası durumlara karşı da yeni adımlar atmıştı.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü de su kaynaklarının kullanımı, kiralanması ruhsatlandırması gibi işlemlerde devrede olacak. Görüş alınmamış su kaynaklarının kullanılması durumunda DSİ tedbir alacak.
DSİ, su kaynaklarının tahsisinde suyun kalite ve miktarının korunması, tahsis edilen suların kullanılmasında suyun kirletilmemesini esas alacak.
Tahsis amacı dışında veya tahsis edilen miktarın üzerinde su kullanımının tespiti halinde DSİ’ye bildirilecek. Tahsis izni verilen miktardan daha fazla ve amacın dışında su kullanılamayacak, üçüncü şahıslara devredilemeyecek, kiralanamayacak ve satılamayacak.
 

The Thing

C*
Süper Moderatör
Katılım
27 May 2017
Mesajlar
4,609
Tepkime puanı
6,935
Puanları
24
Balçıkla kaplanan Dipsiz Göl, tel örgüyle çevrildi

Gümüşhane'nin Taşköprü Yaylası'nda define kazısı sonucu yok olan ve eski haline dönüştürülmesi için su takviyesi yapılan Dipsiz Göl'ün tabanı balçıkla kaplandı. Gölün tehlike oluşturması üzerine çevresi tel örgüyle çevrildi. Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Erüz, "Gölün altı balçık olduğu için göle giren birinin çıkamama riski var" dedi.

Balçıkla kaplanan Dipsiz Göl, tel örgüyle çevrildi - 1

Kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 2 bin 140 metre yükseklikte olan, manzarasıyla ilgi çeken Taşköprü Yaylası'ndaki Dipsiz Göl'de, 'define' söylentisi üzerine 2 kişi, kazı için başvuruda bulundu. Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün olumlu görüşleri üzerine Gümüşhane Müze Müdürlüğü'nce ilgili kişilere define arama ruhsatı verildi. Bölgede, geçen yıl 6 Kasım'da jandarma yetkililerinin eşlik ettiği kazıda suyu tahliye edilen göl alanı, iş makineleri ile kazıldı. Jandarma ekipleri, kazı alanına kimsenin yaklaşmasına izin vermedi. Kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl'de, 4 gün sürdürülen kazı çalışmaları, define bulunamayınca sonlandırıldı. Buzul Çağı'ndan kalma, 12 bin yıllık Dipsiz Göl'de tamamlanan kazı çalışmalarının ardından ekipler, alandan ayrıldı. Yol seviyesi ile birleştirilen göl alanı taş ve toprak yığını haline döndü.

Balçıkla kaplanan Dipsiz Göl, tel örgüyle çevrildi - 2


EYLEM PLANI HAZIRLANDI
Kazı sonrası toprak doldurularak kapatılan Dipsiz Göl'ün eski haline döndürülmesi için çalışma başlatıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca hazırlanan 4 maddelik Eylem Planı kapsamında göl için alana dökülen, dayanıksız toprak çıkarıldı. Yerine ise suya dayanıklı kireçli ve killi toprak döküldü. Silindirle tabanı hazırlanan göl alanına, yandaki dereden boru hatlarıyla doğal kaynak suyu verilmeye başlandı. Çalışmalar, Gümüşhane Valiliği'nin koordinesinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce akademisyen ve jeologların nezaretinde yürütüldü. Göl çevresinin flora ve endemik türlerinin korunmasına yönelik de çalışma gerçekleştirildi.

Balçıkla kaplanan Dipsiz Göl, tel örgüyle çevrildi - 3


TEL ÖRGÜLÜ ÖNLEM ALINDI
Define kazısı sonucu yok olan ve eski haline dönüştürülmesi için su takviye edilen Dipsiz Göl, kış aylarında biriken ve buz tutan karın erimesi ile su tutmaya başladı. Yayladaki doğal kaynaktan 200 metre uzunluğundaki borularla su takviyesi yapılan gölde, su seviyesi 2 metreye ulaştı. Canlı yaşamın geri dönmeye başladığı gölün tabanı balçıkla kaplandı. Bunun üzerine tehlike oluşturan gölün çevresi tel örgüyle çevrildi. Gölün yaklaşık 1 ay daha takviye su verilerek dolması bekleniyor.

Balçıkla kaplanan Dipsiz Göl, tel örgüyle çevrildi - 4


"SU TAKVİYESİ OLMAZSA GÖL KURUYABİLİR"
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Eruz, define kazısıyla boşaltılan Dipsiz Göl'ün yaşı itibarıyla ekolojik anlamda çok önemli bir göl olduğunu belirterek, "Kapalı ve teması olmayan özel bir göldü. Bilim insanları orayı ciddi bir şekilde inceleyemeden kayboldu. Bir tahribat yedi ve bu saatten sonra gölün ekolojik sisteminden daha çok peyzaj güzelliğiyle oradaki halkın gözündeki değerini korumak gerekiyor. Gümüşhane Valiliği şu anda bunu yapmaya çalışıyor" dedi.
 

The Thing

C*
Süper Moderatör
Katılım
27 May 2017
Mesajlar
4,609
Tepkime puanı
6,935
Puanları
24
Balçıkla kaplanan Dipsiz Göl, tel örgüyle çevrildi - 5


"GÖLE GİREN KİŞİNİN ÇIKAMAMA RİSKİ VAR"
Valiliğin başlattığı peyzaj çalışmasının sürdüğünü anlatan Erüz, "Gölün su tutması ve su sızdırmaz hale getirmek için killi toprak kullanıldı. İnsanlar girmesin diye gölün etrafı tel örgüyle çevrildi. Gölün altı balçık olduğu için göle giren birinin çıkamama riski var. Yeni bir oluşum olduğu için su tutmama riski var. Çünkü kil henüz daha oturup zemindeki gözenekleri kapatmadığından sızdırma oluyor. Bu nedenle de yakın çevreden su desteği vermek suretiyle gölün devamlılığı sağlanmaya çalışılıyor. Göl doğal su tutmaya başladığında kendi sistemini oluşturacak. Şu anda bir desteğe ihtiyacı var, eğer destek olmazsa kuruma riski var" diye konuştu.

Balçıkla kaplanan Dipsiz Göl, tel örgüyle çevrildi - 6


Gümüşhane'den gelen Tuba Saraç, gölü haberlerden çok sık duyduğu için merak edip geldiğini anlatarak, "Sis olmasına rağmen muhteşem bir manzara var. Doğasıyla havasıyla çok güzel, gölün etrafı tel örgülerle çevrilmiş. Koruma amaçlı yapıldığını düşünüyorum. Göl umarım turizme kazandırılır" dedi.

Balçıkla kaplanan Dipsiz Göl, tel örgüyle çevrildi - 7


"TURİZME KAZANDIRILMALI"
Yöre sakini Cemil Ural ise Dipsiz Göl'ün akarı olmadığını, doğal yollarla beslendiğini belirterek, "Gölün kıyılarında piknik yapan birçok vatandaş olurdu. Define kazısıyla gölün tahrip olması kötü bir olaydı. Biz sonbaharda göç ettikten sonra kazı başladı. Gölün eski haline gelmesi için çalışmaların devam ettiğini biliyoruz, inşallah göl eski haline gelir" diye konuştu.

Hayati Koç da, "Bozulan bir şeyi eski haline getirmek zor. Eski haline geleceğini tahmin etmiyorum. Eğer eski haline gelirse orası turizme kazandırılmalıdır. Göl turizme kazandırılırsa bölgemiz için çok güzel olur" dedi.



Ekli dosyayı görüntüle 281703
 

hepastios

Editör
Katılım
27 Kas 2018
Mesajlar
623
Tepkime puanı
321
Puanları
9
Yaş
51
Konum
Elazığ
Bu tür göller özellikle doğu coğrafyası nda bolca rastlanan yerlerdir mesela bizim köyde var üçtane yan yana bayağıda derin göller yaşlılarımız söylerdi ermeniler kaçarken ellerinde olanları hep bu göllere atmışlar bu zamana kadarda hiç bir çalışma girişimi olmadı ilerde olursada bilemeyiz ama şu bi gerçek ateş olmayan yerden duman çıkmaz
 

The Thing

C*
Süper Moderatör
Katılım
27 May 2017
Mesajlar
4,609
Tepkime puanı
6,935
Puanları
24
Maalesef işin bu kısıma gelmesi üzücü,
ha burada bir şey çıkmışmı oda muaama,
diyenler bir şey yok diyor, fakat gerçek olan bir şey şu;
bir şey çıkmasada dipsiz gölün dibi çıktı maalesef.
 
Üst