Erzurum’da heyecanlandıran gelişme! ‘Sultan Alaaddin’ yazılı sanduka bulundu

Gcguess

Aktif Üye
Katılım
3 Eyl 2018
Mesajlar
161
Tepkime puanı
36
Puanları
5
Erzurum'un Pasinler ilçesinde, defineciler tarafından tahrip edilen tarihi kümbette yapılan kazıda, üzerinde "Sultan Alaaddin" yazısı olan sanduka bulundu.

İlçeye bağlı Ovaköy mahallesindeki tarihi kümbetin defineciler tarafından iş makinesiyle tahrip edildiğini gören vatandaşlar, durumu jandarma ekiplerine bildirdi.

Konunun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Müze Müdürlüğü yetkililerine bildirilmesi üzerine bölgede kazı çalışması başlatıldı.

Büyük bölümü toprak altında olan kümbetin gün yüzüne çıkarılması için 12 kişilik kazı ekibinin bölgede yaptığı çalışmada, sandukalar, kitabeler ve insan kemiklerine rastlandı.

SANDUKALARIN BİRİNDE "SULTAN ALAADDİN" YAZISI TESPİT EDİLDİ

Ekiplerin ayrıntılı çalışmasında, sandukaların birinde "Sultan Alaaddin" yazısı olduğu belirlendi. Kazıdan çıkan 8 mezardan birinin Selçuklu Sultanı 2. Alaaddin Keykubat'a ait olabileceği belirtildi.

Kazı ekibini heyecanlandıran bu bulgu, Selçuklu Sultanı Keykubat'ın Erzurum civarında hayatını kaybettiği bilgisini de destekliyor.

Mezarlardan çıkan insan kemikleri İstanbul'da DNA testine tabi tutulup, Konya'da bulunan Selçuklu sultanlarının DNA sonuçlarıyla karşılaştırılacak.
DNA TESTİYLE MEZARLARIN KİMLERE AİT OLDUĞU BELİRLENECEK

DNA sonuçlarına göre mezarın Keykubat'a ait olup olmadığı ve diğer mezarların kimlere ait olduğu belirlenecek.

Tarihi kaynaklardan aktarılan Sultan Keykubat'ın zehirlenerek hayatını kaybettiği bilgisi de DNA testiyle kesinleşecek.

Öte yandan tarihi kümbetten çıkan sandukalar ve kitabeler, İl Müze Müdürlüğünde muhafaza altına alındı.

"GEREKLİ İZİNLERİ ALARAK KAZI ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK"

Kazının bilimsel danışmanlığını yapan Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dönemin çağdaş kaynaklarına göre Anadolu Selçuklu Sultanı 2. Alaaddin Keykubat'ın, Moğol Hanı'nı ziyaret için diğer devlet yetkilileriyle birlikte Moğolistan'a giderken Erzurum'da dinlenmeye çekildiğini söyledi.

Keykubat'ın, akşam kendisi için verilen ziyafete katıldıktan sonra uyumaya geçtiğini ve aynı gecenin sabahında ölü bulunduğunu ifade eden Arslan, şöyle konuştu:

"Bazı çağdaş kaynaklar ölümün nedenine değinmezken, bazıları da zehirlenmiş olabileceğini ima ederler. Bir diğer çağdaş kaynak ise annesi Gürcü Hatun'un da öldükten sonra Erzurum'daki oğlunun yanına defnedildiğini söyler. İbn-i Bibi, Kerimüddin Mahmud Aksarayi ve Niğdeli Kadı Ahmet gibi çağdaş vakanüvislerin verdikleri bu bilgi, bizi 2. Alaaddin Keykubat'ın türbesini aramaya yönlendirdi. Yaptığımız araştırmalar ve diğer çeşitli veriler sonucunda, köy halkının "Sultan Alaaddin Türbesi" olarak nitelendirilen bu yerde kazı yapmaya karar verdik. Erzurum Müze Müdürlüğü Başkanlığında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden gerekli izinleri alarak kazımıza başladık."
Arslan, kazı sonucunda kümbetin cenazelik katına ulaşarak mezar odalarından kemik ve diş örneklerini topladıklarını belirterek, ayrıca hafriyat içerisinde kalan taş sandukaları da gün yüzüne çıkardıklarını dile getirdi.

"KEYKUBAT'IN ZEHİRLENİP ÖLDÜRÜLDÜĞÜNE DAİR İDDİALAR KESİNLEŞECEK"

Sandukaların etrafını temizleyerek kısmi koruma altına aldıklarını aktaran Arslan, "Bundan sonra ortaya çıkardığımız bulguları teste tabi tutarak kümbetin 2. Alaaddin Keykubat ve annesi Gürcü Hatun'a ait olup olmadığını kesinleştirmiş olacağız. Aynı zamanda Sultan 2. Alaaddin Keykubat'ın zehirlenip öldürüldüğüne dair iddiaları da kesin biçimde ortaya koymuş olacağız." diye konuştu.

Arslan, Erzurum Müze Müdürü Arkeolog Hüsnü Genç'e ve kazı çalışmalarında yer alan arkeologlara teşekkür etti.

Anadolu Selçuklu Devleti'ne Sultanlık etmiş 2. Alaaddin Keykubat ve yine Orta Çağ dünyasının en güçlü kadın karakterlerinden olan Gürcü Hatun Tamara'nın kümbeti olabilecek bir alandaki kazı çalışmalarını 10 gün boyunca sürdürerek tamamladıklarını anlatan Genç, "Kazılarda elde ettiğimiz bulgulara uygulanacak tıbbi testlerle kümbetin kime ait olduğunu kesin olarak ortaya koymuş olacağız." ifadesini kullandı. (AA)

Kümbet kazısında "Sultan Alaaddin" yazılı sanduka bulundu
 

kaynak

Yorumlarım resmi kazılar için geçerlidir.
Katılım
17 Kas 2018
Mesajlar
4,579
Tepkime puanı
6,057
Puanları
24
Yaş
54
Benzeri konuları okudukça aklıma ilk gelen hissiyat, toprağın üstündekinden ziyade altındakine daha fazla değer veriliyor :)
 

Kamhi Leonard

PiSaGoR
Katılım
15 Ağu 2018
Mesajlar
3,860
Tepkime puanı
3,697
Puanları
23
Konum
♨️TATVAN♨️
Hüsnü genc teşekkürü hak edecek ne yapmış?
Yakutiye müzesinde gözle görünür ne var ?
Adam demir atmış orya işi kebap anasını satim

Cumhuriyet caddesinde
Çay kara iş merkezinin önündeki
Alt geciti yaparken
3 ton büyüklüğünde altın kaya kütlesine denk geldi kepçe operatörü
Jet hızıyla orayı silip süpürüp erzuruma ne yaptılar allah rızası için?
 

GencKoleksiyone

Aktif Üye
Katılım
8 Nis 2019
Mesajlar
154
Tepkime puanı
20
Puanları
4
Konum
Muğla
Birşey diyecem bugün forumda bir konuda Erzurum Pasinlerde bulunan bir Bizans sikkesi ortaya çıktı, arka yüzünde ise İslamî yazılar mevcut. Kimsenin üstüne suç atmıyorum lâkin bir bağlantısı olabilirmi bunun :D @ıYı ustam hatta daha önce böyle birşeyi görmediğini dahi söyledi???
 

Gcguess

Aktif Üye
Katılım
3 Eyl 2018
Mesajlar
161
Tepkime puanı
36
Puanları
5
Birşey diyecem bugün forumda bir konuda Erzurum Pasinlerde bulunan bir Bizans sikkesi ortaya çıktı, arka yüzünde ise İslamî yazılar mevcut. Kimsenin üstüne suç atmıyorum lâkin bir bağlantısı olabilirmi bunun :D @ıYı ustam hatta daha önce böyle birşeyi görmediğini dahi söyledi???
Yok ustam hiç birbağlantısı
Konuyu ben açtım
Iki yer çok farklı yerler
Haberi görünce paylaşmak istedim tesadüf olmuş iki yerde pasinler olunca
 

Cadde

Member
Katılım
3 Eyl 2017
Mesajlar
44
Tepkime puanı
20
Puanları
3
Kaçak kazı yapılmasına tabiki karşıyız ama arkadaşlar bi teşekkürü haketmişler bence?
 

BulursamKader25

Yaptigim Yorumlar; Resmi Kazilar İcin Gecerlidir.
Katılım
27 Ocak 2016
Mesajlar
6,666
Tepkime puanı
9,203
Puanları
24
Kazan herkese defineci diyorlar.
Bu cok yanlis.
Definecinin "hakiki" musluman mezarinda isi olmaz.
 

Mal bulanındır

BELKIDE INSANLARIN ELINDE KALAN SON SEY UMUTLARIDI
Katılım
27 Nis 2018
Mesajlar
7,967
Tepkime puanı
9,648
Puanları
23
Konum
Yaşamın olduğu her yer
Kazan herkese defineci diyorlar.
Bu cok yanlis.
Definecinin "hakiki" musluman mezarinda isi olmaz.
Ustam öyle olması gerekir tarifiniz doğrudaa..elinoglu koyde komşusunu.akrabasını ispitliyii utanmadan.bide yabanci koleksiyoncu ucbeskurus verince koy meydanindaki yada turbedeki belli modelli kavuklari calip yabanciya veriyi...Altın vs demiyim bak mezar başındaki kavuklari
 

sandalci14

Operatör
Katılım
8 Ocak 2019
Mesajlar
1,253
Tepkime puanı
1,158
Puanları
17
Yaş
48
Konum
ankara
yanında bide bu haber vardı..

GÖKTÜRK KAĞANLIĞINI KURAN ASENA BOYUNA AİT ESERLER BULUNDU
Moğolistan'ın Şivet Ulan bölgesindeki arkeolojik kazılarda, Göktürk Kağanlığı'nın kurucu boyu olduğuna inanılan Aşina Kağan boyuna ait damgalar, balballar ve arslan heykelleri bulundu. Uluslararası Türk Akademisi (TWESCO) Başkanı Darhan Kıdırali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014'ten beri Moğolistan'da kazı çalışması yaptıklarını, Şivet Ulan bölgesinde bazıları Aşina (Asena / Asen ve Açina olarak da telaffuz ediliyor) sülalesine ait birçok arkeolojik buluntunun ortaya çıktığını söyledi.



(yerüstündeki taştaki işaret vermiş yeri
 
Üst