GPR ölçüm düzeneği- soru

MendereS

Bilgili Üye
Katılım
11 May 2012
Mesajlar
350
Tepkime puanı
170
Puanları
7
Selam yer altı radarlarıyla alakalı bir kaç sorum olacaktı

Soru 1: Yer altı radarları dedektörler gibi toprak ayrımı yapar mı, yani mineralli zeminde yada iletken seviyesi yüksek olan ıslak vs. zeminlerde ölçüm zorlaşır yada kolaylaşır gibi değişiklikler gösterir mi ?

diğer soru: yer altı radarlarının birden çok amaca hizmet için tasarlandığını biliyoruz şimdi bunları saysam bitmez. bizi ilgilendiren nokta definedir sadece defineye odaklı veya biraz daha yatkın cihazlar üretilebilir mi. örnek frekans dalgalarındaki mhz benzer ölçü şekilleriniz var derine gittiğinizde çözünürlük derecesi düştüğünü normal yüzeysel aramalarda (örnek 5 metre) daha net görüntüler elde ettiğiniz doğrumu. kısacası daha derin arama yapabilir ama net görüntü vermez; normal ve yüzeysel alamalarda net görüntü verir bunu merak ediyorum.

Son olarak: Siz değerli üretici mühendislerin aramızda olması çok güzel; bu zamana kadar gerek dedektör gerek yer altı radarlarıyla alakalı gerçek bilgi veren isimlere rastlamadık hepsi kullanıcı tecrübelerine dayalı paylaşımlardı: oysaki bazı marka cihazlar bazı kullanıcılara hitab ederken diğer markada başka kullanıcılara hitab ettiği açıktır.. inşallah bundan sonra bu bilgiler kahvehane üslubuyla değil gerçek üretici mühendisin ağzından dinlenecek. şimdiden tşk ederim.

son olarak soruları bile doğru sorduğumdan emin değilim düzeltmekte yine size ait:)
 

tevfik

Aktif Üye
Katılım
30 Ara 2012
Mesajlar
139
Tepkime puanı
230
Puanları
9
Konum
Fethiye,,İzmir,,Manisa.
:227:S.a. Sayın Ustam

Son olarak: Siz değerli üretici mühendislerin aramızda olması çok güzel; bu zamana kadar gerek dedektör gerek yer altı radarlarıyla alakalı gerçek bilgi veren isimlere rastlamadık hepsi kullanıcı tecrübelerine dayalı paylaşımlardı: oysaki bazı marka cihazlar bazı kullanıcılara hitab ederken diğer markada başka kullanıcılara hitab ettiği açıktır.. inşallah bundan sonra bu bilgiler kahvehane üslubuyla değil gerçek üretici mühendisin ağzından dinlenecek. şimdiden tşk ederim.​
:227:
çok güzel hayırlısı olsun İnşallah.
bende sizlerin sayesinde öğrenmiş,ve bilgilendirilmiş olacağım için çok Mutluyum Teşekkürler.:227:
Saygılarımla.:244:


 
G

geomekatron

Misafir
S.a. Arkadaşlar Öncelikle burdan sizlere yazmam benlik değil doğru paylaşımda bulunmaktır.böyle anlaşılır bir ifadem olursa şimdiden hepinizden özür dileyerek başlıyorum.

Öncelikle menderesin sorularından başlıyorum.

1-Soru 1: Yer altı radarları dedektörler gibi toprak ayrımı yapar mı, yani mineralli zeminde yada iletken seviyesi yüksek olan ıslak vs. zeminlerde ölçüm zorlaşır yada kolaylaşır gibi değişiklikler gösterir mi ?

1-Cevap: Yeraltı radarları toprakta çeşitli herz yada khz de antenler kullanmak vasıtası ile anomali ölçümü yapar genellikle 0-40 metre arasında. Ancak anomalileri taş, kaya, metal, ağaç kökü v.b. ayrımını yapma yeteneğinden yoksun olarak sadece farklılık olarak ekranımıza yansıtır.Bu arada jeolojik ısı, Katmanlardaki element yoğunluğu farkları, nem oranı, iletkenlik v.b. jeo etkenler cihazın performansını etkiler ancak bu etkilenme kullanılan frekansın değiştirilerek uygulanması ile kolayca aşılır.Yeterki operatör cihazı ve jeolojik farklara uygun frekansları iyi tanısın. Türkçesi operatör bir elektrikçi ustasının pensesini kullandığı ustalıkla cihazını kullanabilsin.

2-Define amaçlı dünyanın hiçbir yerinde hiçbir cihaz üretilememektedir.Ancak jeolojik, madencilik amaçlı üretilmiş cihazlar define amaçlı yorumlanmaktadır. Üretilebilirmi evet. Misalen birçok tespit sinyalini aynı anda kullanabilen cihazlar bu işi yapabilir.Çünki her sinyal çeşidinin kesin algıladığı ama kesinlikle yanıldığı noktalar vardır.Bir çok sinyal aynı anda kullanılır ve hepsinin gördüğü değerlendirilip ve birinin dahi görmediği sinyaller sonuçtan çıkarılarak analiz yapıldığında %95 kesinlikle sığ jeofizik sonuçlara ulaşılıp 40 metre derinliğe kadar başarılı bir tünel ,oda ,metal v.b. tespitler yapılabilir.Derinlik (pulse ,vlf dedektörler haricinde) uygun watta sinyal gücü kullanılması ile çekim sonucunu etkilemez.Sorularınız gayet açıklanmaya ihtiyaç duyulan konulara parmak bastığından oldukça yerinde olmuş.

Son olarak arkadaşlar şunu unutmayın markası önemli değil her cihaz kendi çapında çalışmaktadır.Burda önemli olan satıcının cihazı hakkında tüketiciye doğru bilgi vermesidir.Eğer doğru eğitim , cihazın yanılma payları, yanılgıyı aşmanın yolları, ve pratik yöntemleri doğru öğretilirse inanın çin malı basit dedektörler dahi kendi çapında ve gücünde net sonuçlar verir.Ancak maalesef ülkemizde sadece cihazı satıp geçmeye çalışan satıcılar bu adımları kendileri dahi öğrenmediğinden genelde sonuçlar hüsrana dönüyor...
Hepinize selam ve saygılarımla...
 

MendereS

Bilgili Üye
Katılım
11 May 2012
Mesajlar
350
Tepkime puanı
170
Puanları
7
eyvallah hocam gayet aydınlatıcı olmuş. ayrıca ben verdiğiniz bilgileri tek pencereden değerlendirmiyorum, cin, tılsım, hoca, istihareye yatma, hatta horozla define bulma gibi fizik kurallarını hiçe sayar araştırmalarımız var bunlara olmaz demiyorum ama çağın jeofizik çağı olduğu kesin.
 
Üst