Yuregine saglik bizimle PAYLASTIGIN için bunu bilmiyordum doğruya doğru teşekkür ederim
Rica ederim kamhi
Konu kıssa'dan açılmışken kurban bayramı olması hasabiylede aklımda olanlardan bir kaç tane adet daha paylaşayım inşallah..
Bir hadisi kudside mevlamız buyuruyor; Ben var idim hiç bir şey yok idi,bilinmekliğimi istedim bana ibadet edilmesini,sevgi sıfatımdan zuhur etti habibimin nuru,o nurdan yarattım kainatı.
İlk yaratılan..! Sevgili peygamberimizin nurudur...
Cenabı hak, sevgili peygamgamberimiz s.a v nurunu dört bölüme ayırdı, misal; güneş, ay, yıldızı yarattı, kalan teki tekrar böldü ve tüm kainat böyle şekillenirken kalan son nur'dan insanı yarattı.
Bu nur Adem aley vücudunda aşikar görülmekteydi.
Şeytan melun babamıza can verilmeden önce onunla çok oynardı, adem aley kırk gün kadar köşeye atılmış bir ceset gibiydi.
Can verildiği vakit, can henüz beline kadar gelmiştiki...kalkmaya çalıştı (acele etti) insanın sabırsız ve aceleci oluşu buradan gelir
Adem aley cennetdeki yasaklı olan yiyeceği hemen yememiştir
" bir an düşündü " ilk yiyen havva anamız idi ve yemesi içinde teşfik eden yine havva anamız oldu
kadının kocasına olan hıyaneti burdan gelir
Tabi cennetden dünyaya indirildiklerindede aynı bölge indirilmemiş ve birbirlerine 300 küsür sene sonra kavuşmuşlardır yine mevlamızın rahmetiyle, bu arada adem aley işlenen bu söz dinlememe hatası günahından dolayı utangacından başını kaldırıp semaya bakamıyordu...
Hemen yeri gelmişken , dünyada cıplak olması hasabi ile örtünmek istedi fakat hiç bir ağaç bunu kabul etmedi biri hariç..Bu ağacın hangi cins olduğu yolunda çeşitli rivayetler varsada muhtemelen öd ağacı olduğu düşünüyorum.Doğrusunu rabbim bilir.Ağaç adem aley örtünmesi için yardımcı olunca , cenabı hak ağacın bu hareketinin nedenini sordu...(bildiği halde) Ağaç ; Ya rabbi gördümki habibinin nuru adem üzerinde aşikar görünüyordu bende haya ettim deyince cenabı hak bunun üzerine o ağaca bir mis kokusu ihsan etti
Bu arada şeytanın cennete girerek, adem aley nasıl fenalık yaptığı hususunda belki merak edeniniz olabilir...
Yılan, evvelinde dört bacaklı tüylü çok güzel bir hayvanmıştı.
Şeytan buna bir teklifle gelir,yılanda kabul eder ve melun yılanın azı dişleri arasında cennete girmiştir.
Yılanın bu ihaneti hasabiyle cenabı hak yılanı karın üstü sürünmeye mahkum etmiştir.
Bazen yorum arasına mecaz anlamda eklerim yılan yılanlığını yapar
Kıssaları bir derleme çercevesinde paylaşmaya çalıştım ara bölümleri tabiki vardır çokda uzun tutmak istemedim.
Netice itibari ile ; Allah için yapılan her hareketi mevlamız görmektedir ve mükafatı ona aittir...
Her kötülüğünde cezası mutlak olarak karşılığı vericektir.
Kısaca boş yok