Dedektorburada Banner Mobile

Hiç umulmayan ve yeri bilinmeyen 7 kazanlı define

Dedektorburada Banner Mobile

pangeo

Member
Kozmik ışının yeraltında ne işi var ustam. Ayrıca altın kaplama uzay araçlarında dış yüzey kaplaması olarak o ışımalardan korunmak için kullanılıyor. Yazdıklarınızın bilimsel kaynağını yazarsanız inceleyelim, yanlış biliyorsak düzeltelim
Bunu yıllar önce bir makalede okumuştum. Nerede olduğunu bile hatırlamıyorum. Sorunuza cevaben deepseek'e bir soru sordum ve bana kozmik ışınların altını Fraggio dönüştüremediğini, ancak çok küçük miktarlarda altını 6,2 günlük yarı ömre sahip radyoaktif altına dönüştürdüğünü söyledi. Dolayısıyla radyoaktivite çok küçük miktarlarda bile mevcuttur.

atasdibi

Bilgili Üye
Bunu yıllar önce bir makalede okumuştum. Nerede olduğunu bile hatırlamıyorum. Sorunuza cevaben deepseek'e bir soru sordum ve bana kozmik ışınların altını Fraggio dönüştüremediğini, ancak çok küçük miktarlarda altını 6,2 günlük yarı ömre sahip radyoaktif altına dönüştürdüğünü söyledi. Dolayısıyla radyoaktivite çok küçük miktarlarda bile mevcuttur.
Konu ilgimi çektiği için bende sordum aldığım cevap şöyle

kozmik ışınlar dünyada toprağın 30 cm derininde altın madenini etkilermi

Edit

Kozmik ışınların toprağın 30 cm derinliğindeki altın madeni üzerinde doğrudan bir etkisi olması pek mümkün değildir. Ancak, bazı dolaylı etkileri ve bilimsel açıdan ilginç noktaları şöyle özetleyebiliriz:
1. Kozmik Işınların Toprağa Nüfuzu
  • Atmosferdeki Etkileşim: Birincil kozmik ışınlar (yüksek enerjili protonlar) atmosferde çarpışarak ikincil parçacıklar (müonlar, nötronlar, elektronlar) oluşturur.
  • Müonların Derinliğe Etkisi: Müonlar, toprağa birkaç metreye kadar nüfuz edebilir, ancak 30 cm gibi bir derinlikte yoğunlukları hâlâ ölçülebilir seviyededir.
  • Nötronların Etkisi: Termal nötronlar, toprakta bulunan elementlerle (altın dahil) etkileşime girerek radyoaktif izotoplar oluşturabilir.
2. Altın ile Kozmik Işın Etkileşimi
  • Nötron Aktivasyonu: Altın (Au-197) doğal olarak kararlıdır, ancak kozmik ışınların ürettiği nötronlarla etkileşirse:
    Au-197+n→Au-198+γAu-197+n→Au-198+γ
    Au-198 (2.7 gün yarı ömürlü) gibi radyoaktif bir izotop oluşabilir. Ancak bu etki çok zayıftır, çünkü:
    • Topraktaki nötron akısı düşüktür.
    • 30 cm toprak, kozmik nötronların çoğunu zaten emer.
  • Müonların Etkisi: Müonlar altın atomlarıyla çarpışabilir, ancak bu etki çok küçük ölçekli ve pratikte tespit edilemez düzeydedir.
3. Pratikte Bir Etki Var mı?
  • Radyoaktivite Açısından: Toprağın 30 cm altındaki altın madeninde kozmik ışınlar nedeniyle ölçülebilir bir radyoaktivite artışı beklenmez.
  • Kimyasal Değişim: Kozmik ışınlar, altının kimyasal yapısını bozacak kadar enerji transfer etmez.
  • Madencilik Açısından: Altın çıkarma süreçlerinde kozmik ışınların hiçbir pratik etkisi yoktur.
Sonuç
Kozmik ışınların 30 cm toprak altındaki altın madenini doğrudan etkilemesi veya radyoaktif hale getirmesi mümkün değildir. Ancak, çok hassas ölçümlerle Au-198 gibi izotopların eser miktarda oluşumu teorik olarak mümkündür, fakat bu durum madencilik veya altının kullanımı açısından önemsizdir.

• Bana göre çıkan sonuç şu şekilde oluyor kozmik ışınların yerin 30 cm altında bulunacak altının üzerinde bize zarar verebilecek bir etkisi olmaz.
  • Ben toprak altına nüfuz etmez diye düşünmüştüm ama edebiliyormuş bunu öğrenmiş olduk :)

Son düzenleme:

pangeo

Member
Atasdibi Peki sorum şu: Mezarda bulduğunuz altını bol suyla mı yıkıyorsunuz, yoksa durulamıyor musunuz?

atasdibi

Bilgili Üye
Atasdibi Peki sorum şu: Mezarda bulduğunuz altını bol suyla mı yıkıyorsunuz, yoksa durulamıyor musunuz?
Mezarda bulunan her ne olursa olsun çıplak dokunmamakta fayda var. Suyla ve yumuşak bir fırça ile temizlenebilir ancak bu radyasyondan korunmak için değil genel temizlik amaçlıdır. Zaman içerisinde organizmalara bağlı olarak insana zarar verebilecek bakteri-virüs tarzı yaşam formlarından kurtulmak için bu kadarı yeterlidir.

sanal defineci

Bilgili Üye
ustalar konuya açıklık getireyim...mezarda genellikle çürümeye bağlı metan gazı birikir.bu zehirlidir.yeterince havalandırılmazsa öldürür.ikincisi ,cesede siyano bakteriler bulaşmış olabilir.buda odada siyanür gazı birikimine yol açar.üçüncü olasılık antik mikrop ve bakteriler...binlerce yıl önce varolan bakteriler ve virüsler bazı ortamlarda günümüze kadar gelebilir..nemli bi mezar odası gibi.tıp bunları tanımlayamaz..başka bi mesele ise mezarın özel zehirlerle korumaya alınmasıdır..civa ,siyanür,zincifre,arsenik ve ya hidrokarbonlar,sülfat tuzları...vs...hazine ,definede dikkat edilecek husus ise rafine edilememiş metallerde yoğun miktarda zehirli elementler kalabilmesidir.özellikle arsenik,civa ve ya kurşun kalıntıları elle temas halinde ve ya havayla taşınım suretiyle alınabiliyor.bunlar haricinde elliye yakın zehirli metal bileşikleri böyle ortamlarda doğal oksidasyonla oluşabilir..örneğin metal tuzları..altın dahi olsa içinde zehirli element kalıntısı bulunabilir..zira eski usül kuyumculukta zehirli maddeler bolca kullanılırdı.zira kimse zehirli olduklarını bilmezdi..bunlara kirli metal denir.elle temas edilmemelidir.mümkünse aynı alanda uzun muddet durmak bile tehlikeli olabilir..dikkat edilmesi gereken hususlar ..kapalı alanın yeterince havalandırılmasıdır.gerekirse hava ölçerle kontrol edilmelidir.eldiven ve cerrahi maske ..çıplak elle temastan kaçınmak gerekli..bulunan obje bol suyla yıkanmalıdır..ortam müsait değilse bi beze sarın.teninize temas etmemesine dikkat edin...ancak toprak içinde bulunan nesnelerde pek bi tehlike yoktur.zira toprakta kalan metaldeki her türlü zehir abzorbe olur.ancak toprakta tetanoz ve ya tehlikeli mikroplar bulunabilir.gene bol suyla yıkamanız önerilir.. ,definecilerin ölümüne en çok neden olan şey metan gazıdır..

Hazineci16

Yeni Üye
ustalar konuya açıklık getireyim...mezarda genellikle çürümeye bağlı metan gazı birikir.bu zehirlidir.yeterince havalandırılmazsa öldürür.ikincisi ,cesede siyano bakteriler bulaşmış olabilir.buda odada siyanür gazı birikimine yol açar.üçüncü olasılık antik mikrop ve bakteriler...binlerce yıl önce varolan bakteriler ve virüsler bazı ortamlarda günümüze kadar gelebilir..nemli bi mezar odası gibi.tıp bunları tanımlayamaz..başka bi mesele ise mezarın özel zehirlerle korumaya alınmasıdır..civa ,siyanür,zincifre,arsenik ve ya hidrokarbonlar,sülfat tuzları...vs...hazine ,definede dikkat edilecek husus ise rafine edilememiş metallerde yoğun miktarda zehirli elementler kalabilmesidir.özellikle arsenik,civa ve ya kurşun kalıntıları elle temas halinde ve ya havayla taşınım suretiyle alınabiliyor.bunlar haricinde elliye yakın zehirli metal bileşikleri böyle ortamlarda doğal oksidasyonla oluşabilir..örneğin metal tuzları..altın dahi olsa içinde zehirli element kalıntısı bulunabilir..zira eski usül kuyumculukta zehirli maddeler bolca kullanılırdı.zira kimse zehirli olduklarını bilmezdi..bunlara kirli metal denir.elle temas edilmemelidir.mümkünse aynı alanda uzun muddet durmak bile tehlikeli olabilir..dikkat edilmesi gereken hususlar ..kapalı alanın yeterince havalandırılmasıdır.gerekirse hava ölçerle kontrol edilmelidir.eldiven ve cerrahi maske ..çıplak elle temastan kaçınmak gerekli..bulunan obje bol suyla yıkanmalıdır..ortam müsait değilse bi beze sarın.teninize temas etmemesine dikkat edin...ancak toprak içinde bulunan nesnelerde pek bi tehlike yoktur.zira toprakta kalan metaldeki her türlü zehir abzorbe olur.ancak toprakta tetanoz ve ya tehlikeli mikroplar bulunabilir.gene bol suyla yıkamanız önerilir.. ,definecilerin ölümüne en çok neden olan şey metan gazıdır..
Benim bu anlattım yerde mezar yok sadece bir çocuk girebilecek kadar taşın deliğinden içeri giriyorsun dehlizden mahzene ulasiyorsun içeride 7 kazan para varmış deniliyor bus sağıroğlu küçükken giriyor buraya 7 kazan para sayıyor sırayla büyüğünde paranın sadece yarısını alıyor biz burayı bulduk ama metan gazı korkumuz var

sanal defineci

Bilgili Üye
usta mahsen,tünel,mezar farketmiyor...boşluk olan her yerde bu tehlikeler olabilir..biraz dikkatli davranın.mümkünse bi hava ölçer alın öyle girin.şu madencilerin kullandıklarından

Hazineci16

Yeni Üye
Yani sıkıntı metan gazı değil tünel göçer mi bilmem ama parayı şeytan bağlarsa sıkıntı büyük bize anlatılan küçük bir taşın içinden tünele ordan emekleyerek gidicen virajı döndükten sonra bi daha ayağa kalkacak kadar yükseklik varmış ama tünel darmış insan zor girer yani bi de yanında hediyesi var tünelin girişinde taşlarda para var

sanal defineci

Bilgili Üye
aziz dostum bu işler hep sıkıntı zaten.ben bazen yüz tonluk kayanın altından geçiyordum en ufak kaymada işin biter.kurtuluşun olmaz.bu işler kelle koltukta işlerdir.içerde yılan çıyan olabilir ve ya hayvan..riski çok sıkışabilirsin..çökebilir..zaten gazı falan es geçiorum.bin türlü riski var..

sanal defineci

Bilgili Üye
tırmandığımız yerleri görsen bunlar kafayı bozmuş derdin..avcıyı,köylüyü,çobanı,polisi,jandarmayı saymadım bile...dünyanın en tehlikeli işlerinden biridir.her bakımdan tehlikeli..bulsan bile rizki çok.elden çıkarmak bile mesele..bakma internette atıp tutanlara..

sanal defineci

Bilgili Üye
hele türkiyede bu işi yapmak deliliktir..bakma bizimkisi adrenalin bağımlılığı..