vakko
Çok sevipte Taptığımız Başlara Taç Yaptığımız....
- Katılım
- 29 Nis 2015
- Mesajlar
- 2,306
- Tepkime puanı
- 7,313
- Puanları
- 23
İsmail Efe : Aydın Danişment Köyü’nde 1878 tarihinde dünyaya gelmiştir. Ailesi Yörük’tür ve aslen Konyalıdır.Aydın bölgesinde işgal kuvvetlerine karşı yapılan baskınlarda kahramanca savaşan İsmail Efe, iç isyanların bastırılması için oluşturulan Zeybek Ordusunda, Akıncı Komutanı olarak görevlendirilmiştir.Bolu, Düzce, Anzavur isyanlarında ve Konya isyanlarının bastırılmasında görev yapmıştır.Aynı zamanda İsmail Efe Aydın’ın düşman işgalinden kurtarılmasında çok büyük katkı sağlamıştır.
Yörük Ali Efe: Kurtuluş Savaşı sırasında 16 Haziran 1919'da Malgaç Baskını ile düşmana ilk darbeyi vurmak suretiyle Aydın yöresinde düşman kuvvetlerinin ilerlemesini durdurmuş olan efe. Babası Sarıtekeli aşiretinden İbrahim oğlu Abdi, annesi yine Yörüklerin Atmaca Aşireti'nden Fatma'dır.
Demirci Mehmet Efe: Kurtuluş Savaşı'nda Kuva-yi Milliye önderi. 1883 yılında Pirlibey, Nazilli'de doğdu. Babasının mesleğinden dolayı Demirci lakabını aldı. Askerlik görevini İzmir 5. Depo Alayı'nda demirci olarak yaparken Ermeni bir yüzbaşıdan yediği dayak üzerine firar etti.
Erzurumlu Kara Fatma (Fatma Seher Erden)
: 1888’de Erzurum'da dünyaya gelen Fatma Seher, Balkan Harbi yıllarında asker olan eşiyle Edirne'ye yerleşir. Sarıkamış'a gönderilen eşiyle bu defa Doğu Cephesi'nde çeşitli görevler üstlenir. Eşinin şehit düşmesinden sonra Fatma Seher'in savaş sahnesine çıktığı görülür. Akrabalarından oluşan bir müfreze oluşturur.
Fatma Seher, Sivas Kongresi sırasında Mustafa Kemal Paşa ile görüşerek savaşa katılmak için izin ister. "Kara" lakabını da ve üsteğmen rütbesini de Mustafa Kemal'den alan Fatma Seher, aşçılık, hasta bakıcılık, hemşirelik gibi pek çok görevin yanında İstiklal Harbi'nde 300 kişilik birliği komuta etmiştir.