Kale önü kazi sistemi

nik

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
22 Şub 2015
Mesajlar
2,352
Tepkime puanı
1,328
Puanları
17
Yaş
64
[h=2]Kale Önü Kazı Sistemi[/h]



Paralı asker sistemi; Güçlü olan hükümdarlar, padişahlar, devletler savaşlarda para karşılığı savaşan askerler bulundururlardı. Şehir savunmalarının kale denilen yüksek surlarla yapıldığı dönemlerde kale önleri savaşlara sahne olmuştur, Her kuşatma kale önlerinde ve çevresinde bir katman oluşturmuş, bulunan her katman o kalenin kaç kez ve kimler tarafında kuşatıldığı hakkında gerçek bilgileri sunmaktadır. Anadoluğ#8217;da en az bir kale 5 ve 6 kez kuşatmalara, savaşlara maruz kalındığı arkeolojik kazılarla gün ışığına kavuşmaktadır.

Kale kuşatmasına katılan paralı askerler bulunmaktaydı.para karşılığı savaşan askerler anlaştıkları ücretleri savaşa çok az bir zaman kala ödenirdi Ücreti ödenen asker kale önünde savaşa katılmak zorundaydı, savaş girerken aldığı para üzerinde bulunur, kale surlarında atılan taşlar, dökülen yağlar, kaynar sular, akan kanlar çamurlarla bir katman tabakası oluşturur, İnançlara göre kan içinde kalan para uğursuz sayılır ve kimse bu paralara ve cesetlere dokunmakta korkar ve çekinirdi, bu tür şeyler ganimet olarak kabul edilmezdi, uğursuz olarak kabul edilirdi. Durum böyle olunca da kuşatmada ölen paralı askerin parası kale önünde meydana gelen tabaka içinde kalmıştır. Bu kalıntılar tabaklar bu gün tarihe ışık tutan gerçek belgeler halindedir. Arkeologların zevkle çalıştıkları kazı alanlarındandır.

Kale önlerinin ne kadar önemli ve bu önemi nasıl kazandığını kısaca anlattık. Şimdi kazı sistemi hakkında bilgi verelim. Duvar yada duvar temelleri belli eden kesin kale olduğu yüzeysel bulgularla saptanan duvarların dış bölgesinde yüzeysel araştırma yapılmalı, bulgu ve bitki örtüsünün farklılaştığı alan iyice tespit edilmeli, tespit edilen bu alan; 50 cm yüksekliğinde 5x5 kalınlığında kazıklar çakılarak ip çerçeve içine alınmalıdır. Metal detektörle bu çerçevenin içi itinalı olarak taranmaya başlanmalı, (bu alanda teknoloji olarak sadece detektör kullanılır, GPR gibi yüksek teknoloji kullanılmaz) detektörün sinyal verdiği noktaya hemen bir kazık çakılacak, alanın bu şekilde taranması tamamlanmalı, tarama bittikten sonra tespit ettiğimiz noktalar kazılarak bulunan metal (kılıç, kalkan,ok, kolye, paralı askerlerin parası… vb. gibi) çıkartılmalı, bu şekilde tespit ettiğimiz noktalar bir bir kazılacak, bu işlem bittikten sonra alandaki toprak temizlenmeli ip çerçevenin dışına taşınmalıdır. Toprak temizliği bittikten sonra tekrar ilk işlem gibi detektörle ikinci katman taranarak, birinci katmandaki işlem aynen uygulanacaktır. Bu kazı işlemi ta ki detektörün çalışmadığı sinyal vermediği ana tabakaya kadar devam edilecektir, yani burada katman katman çalışma yapılacaktır, Burada bulunan her katman bu kale önünde kaç kez savaşıldığını, her katmandaki bulunan kılıç, kalkan, ok, para gibi unsurlar savaşın kimler tarafından yapıldığını belgeleyecektir.​
 

SelçuK

DogacıyıZ
Katılım
9 Şub 2015
Mesajlar
416
Tepkime puanı
14
Puanları
4
Yaş
51
Emeğine sağlık ustam :4:
 

tatar26

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
2 May 2015
Mesajlar
2,475
Tepkime puanı
788
Puanları
17
Yaş
42
emeğine sağlık
 
Üst