Kaya mezari,tümülüs nasil açilir.

nik

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
22 Şub 2015
Mesajlar
2,352
Tepkime puanı
1,327
Puanları
17
Yaş
64
KAYA MEZARI NASIL AÇILIR


Kaya mezarları Anadolu'da muhtemeldirki halkın soylu zümresi için yapılmış bir mezar türüdür. Bulunması ve ulaşılması kolay olduğu içinde hemen hemen hepsi açılmış veya soyulmuştur.Bu gün kaya mezarlarından bize kalan onları olduğu gibi koruyup geleceğe aktarmak.Kaya mezarları kayanın içine tek bir odalı veya birden fazla oda şeklinde oyularak yapılır. Odanın içerisine ölünün yatırıldığı bir seki yapılır, yanınada özel eşyaları konulur.Yer seçimi yapılırkende genelde yüksek kayalıklara ve cepheden bakıldığında dikkat çekmeyen bölgelere yapılır. Bu ölü gömme geleneği en sık Urartular'da görülmekle beraber Anadolu'nun diğer bölgelerinde de eski uygarlıklar tarafından kullanılmıştır.Kaya mezarlarının girişleri genelde bat tarafındandır.güney batı girişleri de görülmüştür.

TÜMÜLÜS NASIL AÇILIR//TÜMÜLÜS YAPILARDA KAZI SİSTEMİ

Tümülüs Yapılarda Kazı Sistemi :
Tümlüs yapılara bilimsel olarak 2 sistem kullanılmaktadır.

1- Çeyrek dilim sistemi. Bu sistem küçük boy Tümülüslerde uygulanır. tümülüs 4 eşit dilime bölünerek güney-batı cephesindeki dilim alınırak temizlenir.

2- Tünel açma sistemi. Bu sistem büyük boy Tümülüslere uygulanır batı yönünde başlanır. dikkat edilmesi gereken şey merkeze doğru giderken yön kaybetmemek. Önce dar , merkeze yaklaşıldığından genişletilmesi gerekir

Üçüncü bir sistemi de biz ilave ediyoruz ve bu sistemin isminde Osmanlı Dalışı ismini koyuyoruz.

3- Osmanlı Biçimi . Bu sitem küçük boy Tümülüslerde batı-doğu eksenine derin yarma, büyük boy Tümülüslerde ise yine çeyrek dilime yakın güney-batı cephesini kucaklayan geniş yarma .
Tümülüs yapılarda kepçe gibi kazıcı makineleri kullanmak bir katliamdır. bundan sakınınız .

Dikkat ! Tümülüs yapılar birinci derecede sit alanıdır. yasal olmayan kazılara başvurmak yasalarımız gereği suçtur sitemizdeki bilgiler sadece paylaşım, bilgi ve tanıtım amaçlıdır. Sitemiz, kaçak kazılardan oluşacak suçlardan mesul değildir.
 

nik

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
22 Şub 2015
Mesajlar
2,352
Tepkime puanı
1,327
Puanları
17
Yaş
64
TÜMÜLÜS MEZAR İŞARETLERİ

Bir tepenin Tümülüs olup olmadığına aşağıdaki genel bilgiler kullanılarak kesin karar verilmelidir.
1- Yakınında su kaynağı varsa.

2- Hakim bir tepe,vadiye bakan yamaç yüzeyinde yada düz yerde her tarafta rahat gözüküyorsa

3- Yakın mesafe içerisinde yerleşim yeri yada ibadet edilen mekan varsa.

4- Yüzeyinde küp, çanak, çömlek, kül, kiremit ve tuğla gibi malzemeler yoksa,

5- Huni şeklinde tepe açısı dar ise.

Bu beş koşulu taşıyan yapay tepecikler Tümülüs yapılardır. bunlardan bir eksiği oranın Tümülüs anıt mezar olmayacağı kesindir.

Dikkat ! Tümülüs yapılar birinci derecede sit alanıdır. yasal olmayan kazılara başvurmak yasalarımız gereği suçtur..
 

Amisos

Bilgili Üye
Katılım
1 Şub 2017
Mesajlar
484
Tepkime puanı
217
Puanları
7
abi sen arkeolog musun cok biliyosun ama boş biliyorsun kusura kalma ama abim benim kaya mezarının kapısı olmaz senin bahsettiğin oda mezar dır veya zemin altı oda mezar olur burdan nasıl resim atılır bilmiyorum ama birazdan forumdan atacağım konu başlıgida kaya mezarlarına bir ornek olsun bakarsın yanlışsam duzeltirsin beni senin bahsettiğin kaya mezarı zor olur birazcık benim bahsettiğim kaya mezarı basit bi çekiç bi murç ile alırsın saygılar..
 

mayhem

Co Admin
Co Admin
Katılım
18 Eki 2015
Mesajlar
5,762
Tepkime puanı
5,311
Puanları
24
Amisos hala tabletden bakıyorsun galiba :200: kaya mezarı başka tümülüs başka ayrı ayrı anlatmış nik arkadaş oda senin gibi kolay açılır demiş kapısı yoksa bacası kapağı var demiş aynı şeyleri yazmışsınız herkez birşeyler bilir ön yargılı yaklaşma bi sor daaa :3:
 

Amisos

Bilgili Üye
Katılım
1 Şub 2017
Mesajlar
484
Tepkime puanı
217
Puanları
7
aynen abi bende dandik bir tablet var çocuk bilgisayarı maaf etti bende ellemiyorum ön yargıyla hiç bir alakası yok belki anlatımdaki hatalarını düzeltmek diyebiliriz bende de hata yanlış varsa beni de düzeltin ben bildiğimi söylerim yanlışsa düzelteceksiniz beni ben daha kendi bölgemin şifresini çözemedim her şeyi bilen olsam kendi derdime derman olurum değil mi abi kaya mezarı farklı kayaya yapılmış oda mezarı farklı bunun bütün örnekleri samsunda mevcuttur abi oda mezarı kaya mezarı ulaşamayacağımız yüksekliklerdeki kayalarda kaya oda mezarı zemin altı mezar lar hepsi mevcut dur abi ben hiç timülüsün işareti oldunu ne duydum nede gördüm timülüsün kendisi zaten başlıca bir işarettir benim gözümün önünde en az 8 timülüs görüyom sadece evin çatısından saygılar abi ( karlar erisin çete yeri diye düşündüğüm yerin yeniden fotolayacam kazdığımız yerleride paylaşacam abi)
 
Üst