Kayaçlar, mineraller, taş işçiliği v.s.

dersu

Bilgili Üye
Katılım
25 Eyl 2018
Mesajlar
269
Tepkime puanı
235
Puanları
7
Yaş
53
Öncelikle tüm site sakinlerine hayırlı gün ve geceler dilerim.

Bu konu altında; “ kayaların oluşumundan, bozuşma sürecine, kayaç türlerinden mineral çeşitlerine ve özelliklerine, antik çağlarda taş ve kayaların kesilip taşınmasına, oradan da taş işçiliğine doğru uzanan, kısacası; taş, kaya ve minerallerle ilgili ve dahi birazcık da toprak ve madenlerle ilgili ” çeşitli açık kaynaklardan derlemeye çalıştığım bilgileri paylaşacağım.

Amacım “ yukarıda bahsettiğim konular temelinde bilgilerin “ derli toplu, tek bir başlıkta, kolay ulaşılabilir olarak el altında bulunmasıdır. Dursun bir kenarda belki birilerinin işine yarar ve umarım fayda sağlar.
Yine uzun bir konu olacak gibi görünüyor, her ne kadar sürçü lisan edersem şimdiden affola. Ayrıca konuya desteklerinizi beklerim. Sevgiler, saygılar.

YA ALLAH YA BİSMİLLAH.
 

dersu

Bilgili Üye
Katılım
25 Eyl 2018
Mesajlar
269
Tepkime puanı
235
Puanları
7
Yaş
53
KAYAÇLAR NEDİR

Bir veya birden fazla mineralden meydana gelen ve yerkabuğunu oluşturan katı kütlelere kayaç denir.

KAYAÇLARIN OLUŞUMU


Güneşe en yakın 3. gezegen olan dünya güneş sistemi içindeki kayalık gezegenler arasında en büyük ve en yoğun olandır.

Yaklaşık 70-100 km. kalınlığa sahip litosferin dış katmanı kabuk olarak adlandırılır. Kabuk kayalardan oluşmakla birlikte büyük bölümü denizlerle kaplı iken yalnızca yaklaşık % 29'u kara halindedir. Karasal kabuk kıtalarda ortalama 30-40 km. kalınlığa sahiptir. Karasal kabuğun kalınlığı yüksek dağlarda 65 km. ye kadar çıkabilmektedir.
Karasal kabuğun muhtemel yapısı 15-18 km. kalınlıkta granitik tabaka ve bunun altında yer alan 18-20 km. kalınlıkta bazaltik tabakadan oluşur.

Mantonun altında dünya merkezine kadar (6370 km. derinliğe) inen çekirdek yer alır. Çekirdeğin dış çekirdek adı verilen üst kısmı (yaklaşık 2900-5150 km derinlik arası) sıvı haldedir. Kristal formda demir ve nikelden oluştuğu düşünülen iç çekirdek ise katıdır. Dış çekirdeğin ısısı 4300 oC'ye ulaşırken, iç çekirdekte bu ısı 6300 oC'yi aşar.
Mantonun alt kısımlarında bulunan magma çekirdekten gelen yüksek ısı sonucunda ısınır ve yoğunluğu azalır, mantonun üst kısımlarındaki magma ise daha soğuk ve yoğun olduğundan magmanın sıcak ve daha düşük yoğunluktaki bölümü ile yer değiştirerek mantonun derinliklerine dalar. Mantonun bu hareketine konveksiyon akımı denir.

Mantoda gerçekleşen konveksiyon akımları kabuğu etkileyerek hareketlendirir. Bu etki sonucunda levhalar halinde bulunan kara parçaları birbirlerinden ayrılır veya çarpışır (levha tektoniği), okyanus tabanı yırtılarak açılır ve yeni kabuk oluşur. Birbirleri ile çarpışan levhalar yeni dağları oluştururken kimi zaman çarpışan levhalardan daha az yoğun olanı diğerinin altına doğru dalarak astenosfer içine doğru batar. Bu hareketler sonucunda yeryüzünde yeni kara parçaları, dağ ve volkanlar meydana gelir. Tüm bu güçler yeryüzünü şekillendiren dolayısı ile kayaları oluşturan iç güçlerdir.

Yeryüzünü şekillendiren bir diğer etken de dış güçlerdir. Bu güçler yağışlar, rüzgar gibi atmosferik hareketler ile buzul, ırmak, göl ve deniz hareketlerinden oluşur. Bu etkenlerin yeryüzünü şekillendirme süreci aşındırma, taşıma ve biriktirme şeklinde gerçekleşir.


Yeryüzünün katmanları ile ilgili basit bir kesit
Ekli dosyayı görüntüle 249446

Biraz daha detaylı bir kesit

Ekli dosyayı görüntüle 249447
 

dersu

Bilgili Üye
Katılım
25 Eyl 2018
Mesajlar
269
Tepkime puanı
235
Puanları
7
Yaş
53
MİNERALLER

Kayaçlar mineral veya minerallerin bir araya gelmesi ile meydana gelir. Mineraller bir kimyasal formülle gösterilebilen, homojen, katı ve inorganik maddelerdir. Kayaçların içinde bol miktarda bulunan ve temel özelliklerini belirleyen minerallere esas mineraller denir. Silis, feldspat, nefelin, olivin vb. olan bu mineraller taşa isim verilmesinde rol oynarlar. Kayacın oluşumu sırasında kayaç kütlesine dahil olan, kayacın içinde sıkça rastlanmasına rağmen oran olarak esas minerallerden çok daha az miktarda bulunan minerallere de tali mineraller adı verilir. Turmalin, manyetit, zirkon vb. gibi tali mineraller kayaçların adlandırılmasında dikkate alınmazlar.


1) Silis Mineralleri: Bunlar arasında kuvars, kalsedon ve opal örnek olarak verilebilir. Kuvars
yeryuvarında en yaygın biçimde bulunan minerallerden biridir. Magmatik ve çökel kayaçlarda
ve başkalaşmış kayaçlarda bulunur.
2) Feldispat: (ortoklaz ve plajioklaz feldispatlar) Birçok magmatik ve başkalaşmış kayaçlarda
bulunur.
3) Mika: Başlıca iki gruba ayrılırlar. Koyu renkli, demir ve magnezyumca zengin mikalar (siyah
mika); beyaz, alüminyumca zengin mikalar (beyaz mika) olarak belirtilebilir.
4) Karbonatlar: Bunlar çökel kayaçlar (örneğin kireçtaşı) ve başkalaşmış kayaçların (örneğin
mermer) önemli bileşenlerindendirler.



Mineralin tanımlanmasında fiziksel, fizyolojik, kristal şekli, kimyasal ve optik özellikleri dikkate alınır. Minerallerin fiziksel özellikleri arasında dilinim, özgül ağırlık, sertlik, gönünüm, renk, çizgi rengi, kırık şekli, radyoaktivite, manyetik ve elektriksel özellikler sayılabilir. Bu özelliklerden bir bölümünü tespit etmek için mikroskobik incelemeler yapmak gerekir. Ancak sertlik, renk çizgi rengi gibi bazı özellikler makroskobik yöntemlerle tespit edilebilir.
Bu özelliklerden sertlik, minerallerin çizilmeye karşı gösterdikleri direnç olarak tanımlanır. Petrograflar bir mineralin sertlik derecesini belirlemek için faklı sertlik skalaları kullanırlar. Bu skalalardan en yaygın olarak kullanılanı Friedrich Mohs tarafından 1812 yılında hazırlanan ve 10 mineralin sertliğinin en yumuşaktan sert olana doğru sıralandığı "Mohs Sertlik Skalası" dır.


Mohs Sertlik Skalası

Ekli dosyayı görüntüle 249459
Ekli dosyayı görüntüle 249460

Metalik ve yarı metalik minerallerin sırsız porselen üzerine bıraktıkları çizgi rengi mineralleri sınıflandırmak için kullanılan bir diğer makro yöntemdir.

Ekli dosyayı görüntüle 249461

Sertlik dizisinde yer alan mineraller

Ekli dosyayı görüntüle 249462

Bir diğer tespit yöntemi

Ekli dosyayı görüntüle 249463
 

dersu

Bilgili Üye
Katılım
25 Eyl 2018
Mesajlar
269
Tepkime puanı
235
Puanları
7
Yaş
53
KAYAÇ TÜRLERİ VE TEMEL ÖZELLİKLERİ

kayaçlar oluşumlarına göre üç gruba ayrılarak incelenir

1.Magmatik (volkanik) kayaçlar

2. Tortul (sedimental) kayaçlar

3. Metamorfik (başkalaşım) kayaçları

Bu kayaç türleri milyon yıl veya yılları bulan bir süreç içinde iç ve dış güçlerin etkisi ile sürekli bir döngü içinde birbirlerine dönüşürler. Yerkabuğunun oluşumu ve şekillenmesi dolayısı ile kayaçların oluşumu dünyanın ilk günlerinden bugüne kadar kesintisiz bir süreç olup, günümüzde hala devam etmektedir.

1. MAGMATİK KAYAÇLAR

Magma zayıf noktalarından kendine bulduğu yollardan sızarak litosferin içine doğru hareket eder ve zaman zaman yeryüzüne doğru çıkarak yayılır. Magmanın litosfer içinde veya yüzeyinde içindeki su buharını ve gazları kaybederek soğuması ile içeriğindeki minerallerin kristalleşerek katılaşması sonucunda magmatik kayaçlar oluşur.
Magmatik kayaçların özelliklerini içeriğindeki minerallerin yanı sıra bu minerallerin katılaştıkları derinlik ve ortam belirler. Magma çevresinde katı halde bulunan kayaçlara göre yoğunluğu daha az olduğundan yukarı doğru hareket etme eğilimindedir. Yeryüzüne çıkmış akışkan haldeki magmaya lav adı verilir. Magmanın bir volkan ağzından yüzeye çıkarak akmasına lav akıntısı; gaz, toz ve lav parçalarından oluşan bir karışım halinde atmosfere püskürerek bir bulut halinde aktığında piroklastik akıntı adını alır.

Magmanın litosfer içinde soğuması ile meydana gelen kayaçlara derinlik kayaçları, magmanın lav şeklinde yeryüzüne çıkması ile oluşan kayaçlara volkanik ya da yüzey kayaçları denir. Derinlik kayaçları yavaş soğudukları için büyük kristalli bir yapıya sahiptirler. Yüzey kayaçları ise hızlı soğuduklarından küçük kristalli ya da camsı yapıda olurlar. Litosferin üst bölümlerinde sertleşen derinlik kayaçlarına yarı derinlik (damar) kayaçları denir. Bunların yapısında genellikle büyük ve küçük kristaller karışık halde bulunur.

Magmatik kayaçların genel özellikleri:

Kristalli veya yarı kristalli ya da camsı yapıya sahip olabilirler,
Tabakalı bir yapı göstermezler
Fosil içermezler,
Bazı kayaç türlerinde akıntı izlerine rastlanabilir,
Bazaltlar çokgen kesitli sütunlar şeklinde, kimi zaman de yastık formunda olabilir.
İri kristalli (faneretik), ince kristalli veya taneli (afanatik), iri kristallerle onları çevreleyen küçük tanelerin oluşturduğu porfirik ya da camsı dokuya sahiptirler.


Derinlik Kayaçları:

Granit:

Ekli dosyayı görüntüle 249490 Ekli dosyayı görüntüle 249491

Bir derinlik kayacı olan granitin yapısındaki ana mineraller kuvars, feldispat ve mikadır. Granitin içinde % 65-70 oranında silis bulunur. Porfirik dokuya sahip granitin özgül ağırlığı 2,5-2,7 arasındadır, aşınmaya, basınca ve ayrışmaya karşı dayanımı yüksek olup asitlerden kolay etkilenmez. Granit içindeki kuvarsın rengi süt beyazı, gri veya mavimsidir. Feldispat (ortoz) beyaz, kurşun rengi, kahverengi tonları veya pembemsidir. Granitlerin içinde bulunan mika, genellikle siyah renkli biyotittir.


Siyenit:

Ekli dosyayı görüntüle 249492

Granite benzeyen siyenit bir derinlik kayacıdır. Bünyesindeki silis oranı % 52-63 arasında olup, özgül ağırlığı 2,7-2,9’dur. Kayacı oluşturan ana mineraller alkali feldispat, mika ve hornblendedir.



Gabro:

Ekli dosyayı görüntüle 249503

Silis oranı yaklaşık %52 olan gabro taneli derinlik kayacıdır. Özgül ağırlığı 2,8-3,1 civarındadır. Ana mineralleri labrador ve diallajdır. Genellikle gri ve siyah renkli olmakla birlikte içinde yer yer yeşil renkli parçacıklar da görülür.



Yüzey Kayaçları:

Diyabaz:

Ekli dosyayı görüntüle 249493

Ana mineralleri plajiklas ve ojit olan diyabaz, yeşil veya soluk yeşil renkli porfirik dokulu eski yüzey kayacıdır.5 Günümüzde daha çok dekoratif amaçlı ve kaplama taşı olarak kullanılmaktadır.


Bazalt:

Ekli dosyayı görüntüle 249494

Yeni yüzey kayacı sınıfına giren bazalt plajioklas ve ojitten oluşmuştur. Sık yapılı ve porfirik dokuya sahip bazalt siyah ve koyu grimsi renktedir. İçinde % 48-50 oranında silis bulunduran kayacın özgül ağırlığı 2.8-3.3 arasındadır. Bazaltların büyük bir bölümü yüzeyde soğuduklarından cürufumsu bir görünüme sahiptir. Arazide altıgen sütunlar halinde görülebilirler.7



Andezit:

Ekli dosyayı görüntüle 249495

Diyoritin yüzeyde soğuyan türü olan andezit, hornblende ve plajioklasden oluşur. Kimi zaman içinde ojit, mika ve sanidin mineralleri de bulunabilir. Silis oranı %54-62 olan kayaç gri, kahverengimsi kırmızı, kırmızı, yeşil veya siyahımsı renklere sahiptir. Genelde porfirik dokulu olan andezit, kimi zaman gözle seçilemeyecek kadar küçük billurlar içerir ve saf yeşilimsi kayalar halinde görülebilir.

Obsidyen:

Ekli dosyayı görüntüle 249496 Ekli dosyayı görüntüle 249497

Volkanik cam olarak da bilinen obsidyen genellikle siyah renklidir. Ancak kırmızı, kahverengi, yeşil ve gri renkte olanları da vardır. Özgül ağırlığı 2,4-2,6 olan granitin yapısında % 75-80 oranında silis bulunur. Son derece serttir, camı dahi çizebilir.9 Kırıkları keskin kenarlıdır bu nedenle Neolitik Çağ'dan Tunç Çağ sonuna kadar alet yapımında kullanılmıştır.

Süngertaşı:

Ekli dosyayı görüntüle 249498

Ponza taşı ya da topuk taşı adı ile de bilinen süngertaşı, obsidyen köpüğünden meydana gelir. İçindeki gazların uçması sonucunda oluşan boşluklar nedeni ile oldukça gözeneklidir ve bu nedenle süngerimsi bir görünümü sahiptir. Bu gözenekler sayesinde son derece hafiftir öyle ki, bu taş türü suda kolayca yüzebilmektedir. Bünyesindeki silis miktarı çok olan bu taş açık gri, beyazımsı ya da kahverengimsi renktedir.10


Anglomera:

Volkandan katı halde püskürmüş taş parçaları, bomba ve lapillilerin yine volkanik bir bağlayıcı ile çimentolanmasından oluşur. Taş, kendisini oluşturan taş parçaları hangi magmatik kayaç türüne benziyorsa o adla isimlendirilir. Örneğin andezit anglomera.



Volkanik Breş:

Ekli dosyayı görüntüle 249499

Volkanik lav içinde yine volkanik köşeli taş parçalarının birlikte soğuması sonucunda oluşan kayaç türüdür.12 Bazen breşi oluşturan taş parçalarının türü ile birlikte de adlandırılırlar (andezit breşi gibi).

Tüf veya Yonutaşı:


Ekli dosyayı görüntüle 249500 Ekli dosyayı görüntüle 249501 Ekli dosyayı görüntüle 249502

Volkanlardan püsküren tozlar taşındıkları alanlarda çöktükten sonra ya basınç etkisi ile ya da kalsiyum karbonat vb. mineraller içeren suların etkisi ile kaynaşarak taşa dönüşürler.13 İçinde farklı boyutta ve renkte tüf parçacıkları taşıyan türleri porfirik dokuludur. Ocaktan çıkarıldığında yumuşaktır ve işlemesi son derece kolaydır. Yapıdaki yerine yerleştirildiğinde güneşin etkisi ile kuruyarak sertleşir bu sırada hafifleyerek sertleşir.
 
Son düzenleme:

dersu

Bilgili Üye
Katılım
25 Eyl 2018
Mesajlar
269
Tepkime puanı
235
Puanları
7
Yaş
53
2. TORTUL (SEDİMENTAL) KAYAÇLAR

Tortul kayaçlar dış güçlerin etkisiyle parçalanan kayaçlardan kopan farklı boyutlardaki parçaların su, dalga, buzul ve rüzgarların etkisi ile deniz, göl, akarsular, kanal ve yeryüzünün çevresine göre daha çukur olan bölümlerine taşınarak burada birikmesi ile oluşur. Söz konusu materyallerin bu şekilde toplanarak birikmesi olayına tortullaşma diğer adı ile sedimentasyon denir. Tortulların üst üste birikmesi olayına ise tabakalaşma ya da stratifikasyon adı verilir. Tortullaşma yerküreye paralel tabakalar oluşturacak biçimde gerçekleşir. Ancak zaman içerisinde litosferde meydana gelen tektonik hareketler sonucunda birikim yatakları deformasyona uğrar ve tabakaların yatay pozisyonları bozulur. Sonuçta başlangıçta yatay konumda olan bir tabaka, dikey, eğimli ya da kıvrımlı bir yüzey haline gelebilir.

Tortul kayaçların oluşum aşamaları


1. Ayrışma, parçalanma: Dış güçlerin etkisi sonucunda kayaçların fiziksel, mekanik ve kimyasal yollarla gerçekleşir,
2. Taşınma: Su, dalga, buzul ve rüzgârların etkisi ile gerçekleşir,
3. Tortullaşma (çökelme) ve birikme (depolanma): İki farklı ortamda gerçekleşir
Sulu ortamlarda: Göl, deniz, akarsu, haliç, lagün, bataklık, kıyı ve deltalar,
Susuz ortamlarda: Dağ, dağ etekleri ve yamaçları ile çöl.
4. Taşlaşma: Tortulu oluşturan parçacıkların silikat ya da kalsiyum karbonat gibi doğal çimentolarla, basınç altında sıkışma ve/veya kristallenme sonucunda birbirine tutturulması.

Tortul kayaçlar genellikle fosil içerirler. Fosiller kayaç oluşumu sırasında parçalanabilir veya çeşitli etkilerle eriyerek yok olabilir. Fosil parçalanmadan ya da yok olmadan hemen önce çevresindeki parçacıklar çimentolanarak taşlaşırsa fosilin şekli korunmuş olur. Fosilden geriye kalan kayaç içindeki bu boşluklara fosil kalıbı denir. Eğer bu boşlukların içi tortul içine sızan kalsiyum karbonat gibi erimiş mineraller taşınarak doldurulursa buna da fosil dolguları adı verilir.

Oluşumlarına göre tortul kayaçlar üç grup altında toplanırlar:


1. Klastik ya da kırıntılı kayaçlar,
2. Kimyasal kayaçlar,
3. Organik kayaçlar.

Tortul kayaçların genel özellikleri şöyle sıralanabilir:

Genellikle fosil içerirler,
Stratifikasyona (tabakalaşma) sahiptirler,
Kayacın taban ve tavan sınırı bellidir,
Genellikle yüzeyde bulunurlar,
Kırıklı ve kıvrımlı olabilirler,
Genellikle gözle görülebilir mineral kristalleri içermezler.
Yapıları kristalli taneli değildir
Asitten etkilenirler
Horasan harcı ve diğer yapay harçlar ile çokça benzerlik gösterirler !!!

1. Klastik ( kırıntılı/fiziksel ) Tortul Kayaçlar

Konglomera:
Klastik bir tortul kayaç olan konglomera, sivri köşe ve kenarları aşınmış, çapı 2 mm. den daha küçük olmayan kaba taneli çakılların, kil, kalsiyum karbonat, demir veya silis gibi maddelerle çimentolanması sonucunda meydana gelir.
Ekli dosyayı görüntüle 249965

Breş:
Bu kayaç türü de konglomeraya benzer. Ondan en önemli farkı içeriğindeki çakılların sivri köşe ve kenarlara sahip olmasıdır. Breşin en küçüğü 2 mm. boyunda olan tanecikleri birbirlerine genellikle killi bir çimento ile bağlanmıştır. Tabaka ya da masif halde bulunabilir.

Ekli dosyayı görüntüle 249966

Kumtaşı:
Gre adıyla da bilinen kumtaşı, kum tanelerinin doğal bir çimento ile birleştirilmesi ve basınç altında sıkıştırılması ile meydana gelirler. Birçok türü olan bu kayacın kuvars kumundan meydana geleni asıl kumtaşıdır. Bu türündeki kuvars oranı % 90’a kadar çıkabilir. Kumtaşının çimentosu silis olanı daha dayanıklı iken kalkerik kumtaşları nem etkisi ile kolay parçalanırlar.

Ekli dosyayı görüntüle 249967


2. Kimyasal Tortul Kayaçlar


Su içinde erimiş halde bulunan mineral ve tuzların kimyasal reaksiyonlar sonucunda çökelmesi ile oluşan kayaçlardır.

Traverten:
CO2 ‘ce zengin yeraltı sularında, özellik bunların volkanizma ile ısınmış olanlarında kalsiyum karbonat (CaCo3) gibi maddeler bolca çözünmüş halde bulunur. Suyun buharlaşması ve basınç azalması sonucunda su içindeki kalsiyum karbonat çökelerek travertenleri oluşturur. Gözenekli ve tabakalı bir görünüme sahip olan travertenler beyazdan sarının kırmızıya yakın tonlarına kadar birçok farklı renkte olabilir.

Sarkıt ve Dikitler:

Doğal mağaraların tavanından sızarak damlayan kalsiyum karbonat yüklü suyun buharlaşarak kalsiyum karbonatının tabakalar halinde çökelmesi ile oluşur. Mimaride yapı malzemesi olarak kullanılmayan sarkıt ve dikitler dekoratif eşya üretiminde kullanılmıştır

Kireçtaşı:

Suyun içinde eriyik haldeki kasiyum karbonatın diğer adı ile kalsitin (CaCO3) farklı ortamlarda, çeşitli şekillerde çökelmesi ile oluşur. İçerisinde % 10’dan fazla magnezyum karbonat (MgCO3) bulunan kalkerlere dolomitik kalker denir. Anadolu’da sıkça rastlanan bir kayaç türüdür. Anadolu mimarlık tarihi boyunca birçok yapıda yapı taşı olarak kullanılmıştır. Kireçtaşının ortalama özgül ağırlığı 2,3, sertlik derecesi işe 3 dür.

Sileks:

Halk arasında çakmak taşı olarak bilinen sileks kimyasal tortul kayaçlar sınıfından bir kayaçtır. Deniz suyundan ayrılan silisin kalker ve tebeşir tabakaları içinde çökelmesi ile oluşur. İnce taneli ve sık dokulu olan bu kayaç aşınmaya karşı dirençli oluşu nedeni ile taş alet yapımında kullanılmıştır.

Jips:

Levhalara ayrılabilen ve çok ince katmanlar halinde parçalanan jips alçının ham maddesidir, 120oC’nin üstünde ısıtıldığında alçıya dönüşür. Bu nedenle jipse halk arasında alçı taşı da denir.

Ekli dosyayı görüntüle 249968

3. Organik Tortul Kayaçlar


Organik tortul kayaçlar canlı organizmaların iskelet, kabuk ve benzeri parçalarının, mercan ve alglerin okyanuslarda veya sığ deniz ve göllerde çökelerek bir araya gelmesinden oluşur. Kimyasal içeriğine göre silisli, karbonatlı ve karbonlu olmak üzere üç farklı türü vardır.
Karbon miktarı % 94 ise antrasit adını alır
Karbon miktarı % 80 – 90 ise taş kömürüdür
Karbon miktarı % 70 ise linyit oluşur
Karbon miktarı % 60 ise turba oluşur.

Mercan iskeletlerinden oluşan türüne mercan kalkeri denir. Temiz, sıcak ve sığ denizlerde ada kıyılarında bulunurlar.

Ekli dosyayı görüntüle 249969
 
Son düzenleme:

dersu

Bilgili Üye
Katılım
25 Eyl 2018
Mesajlar
269
Tepkime puanı
235
Puanları
7
Yaş
53
3.METAMORFİK (BAŞKALAŞIM) KAYAÇLARI

Metamorfik kayaçlar yerkabuğunun derinliklerinde kayaçların yüksek ısı, basınç altında kimyasal aktivite halindeki sıvı ve gazların da etkisi ile mekanik, mineral ve kristal yapılarının değişerek yeni bir kayaç türüne dönüşmüş halidir.
Metamorfik kayaçların bünyesindeki esas mineraller kuvars, feldspat, biyotit, muskovit, horblend, epidor, grena, silimanit, andalusit, kalsit, serpantin, talk ve klorittir.

Bu kayaç türünün genel özellikleri şunlardır:

Yapıları kristallidir,
Tabakalı ve sert yapıdadırlar,
Bünyelerinde fosil bulunmaz,
Asitlere karşı dirençleri yüksektir.


Gnays:
Granitin başkalaşması sonucunda oluşan gnaysın yapısında kuvars, feldspat ve mika mineralleri bulunur.

Mermer:

Kalkerin başkalaşması sonucunda oluşan mermerin esas minerali (% 95 oranında) kalsiyum karbonattır. Mermerin içinde kalsiyum karbonat dışında demir, grafit, kuvars, granat, pirit, mika gibi maddeler de bulunur. Mermerin beyaz olmakla birlikte rengini içindeki özellikle metal oksitler belirler. Mermer içindeki metal oksitlere göre sarı, pembe, kırmızı, mavimtırak, gri, yeşil veya siyah renkte olabilir. Dolomitten başkalaşmış olan mermerler, diğer türlerine göre daha serttir ve işlenmesi zordur. Anadolu'da çok yaygın bir kayaç olan mermer, antik ve orta çağda yoğun olarak kullanılmış hatta deniz aşırı ticareti yapılmıştır. Efes Artemis, Didim Apollon ve Magnesia Artemis tapınakları gibi kült yapıları bu kayaç türünün yapı taşı olarak kullanıldığı dünyaca ünlü yapılardan yalnızca ilk akla gelenleridir.

Kuvarsit:

Kuvars kumtaşının metamorfik hareketler sonucunda başkalaşmış halidir. Kuvarsit içinde kimisi ezilmiş halde bulunan kuvars kristallerini birleştiren çimento silistir. Bu nedenle bu kayaç türü oldukça serttir ve asitlere karşı dayanımı yüksektir.

Mikaşist:

Şist diğer adıyla kil taşının metamorfik hareketler sonucunda başkalaşması sonucunda oluşan bir kayaçtır.Orta dereceden bir başkalaşmaya uğradığından diğer metamorfik kayaçlar kadar sert ve dayanıklı değildir. Yapraklanarak parçalanır. Açık kahverengimsi kırmızı, bej, yeşil ve mavi renkli olanları vardır.

Başkalaşım kayaçlara dönüşen kayaç türleri ve dönüştükleri kayaçlar

Ekli dosyayı görüntüle 249974
 

dersu

Bilgili Üye
Katılım
25 Eyl 2018
Mesajlar
269
Tepkime puanı
235
Puanları
7
Yaş
53
Bu konuyu böylece noktalayalım.
Konunun bu kısmı fazlaca bilgi içerdiği için, muhtemelen pek ilgi görmeyecek.

Taş işçiliği ile ilgili bölüm daha eğlenceli bu konunun altında karambolde kaybolup gitmesin.

Buradaki amaç horasan yada kasa v.s. sanılan fakat çoğu doğal olan kaya yapılarıyla ilgili küçük bir aydınlatma idi. Tekraren umarım ki birilerinin işine yarar.
Yeni konuda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.
 
Son düzenleme:
Üst