Dedektorburada Banner Mobile

Kudret kale denilen o bir türlü bulunamayan yer

Dedektorburada Banner Mobile

paytoncu

Aktif Üye
Cümleten selamün aleyküm.
Tekrar yeni konuya geçme gereği duydum. Bazı arkadaşlar alanda her yeri gördüysen neden kudret kaleyi yazmadın diye sitem eder oldu. Bizde kısasa anlatalım . Umuyorum yararlı olur. Buarı uzun olan tarafı doğu batı eksenli güneyi inilmez çıkılmaz yüksek bir dağdır doğudan batıya giderek keskin bir şekilde dağ hemen güneye viraj alarak güneyi kavisli şekilde güney batılı sonra Batı hafif kuzeyli olarak zeminle düzlenen bir dağlık yerdir kuzeyi çok olmasada güneyi çokça dik bir yamaçtır. Güneyden çıkılması mümkün olmayan bir kanuondur. Bu kanyonun kimi yerlerinde dik kayalıklar mevcuttur kimi yerinde ise kayalık yoktur bazı yerlerinde ise iki 3 katman sedir yapar şekilde kayalıkları mevcuttur doğudan başlayarak batıya yürüdüğümüzde bu kanyonun kayalığına yapılan işaretlerden bahsedecek olursak taki keskin viraja kadar olan alana kadar . Kuzey doğulu başlangıcından itibaren başlangıç noktasının güney doğu kısmında bir kayalık mevcut bu kayalıkta bir çok medeniyet işaretleri mevcut. Burası bir yığma yığmanın olduğu yer dere başlangıcı burda dağın güney kısımları virajlı şekilde devam ediyor kayalık çok az yok denilecek kadar batıya doğru devam ediyoruz neredeyse tepenin dik yerleri Z şeklinde batıya doğru gidince tepeden tam düzlenen sırta geldiğimizde yönümüz tam batıdır buradan sonrası keskin viraja kadar neredeyse düzdür kanyon uzantısı. Burdaki ilk virajda iki adam resmi yapılmış tepenin güney yamacındaki sedirlerin olduğu yerde hemen bir kaya ötesinde kuş resmi virajı geçip düz yere gelince burda sıralı şekilde hayvan fügürleri mevcut bir kaç tane ve Kaya'nın üstüne 95 rakamı vurulmuş olarak gördük devam ediyoruz kayalığın bir noktasında ayakta duran yarım insan resmi az daha ilerde kilise haçı yapılmış olarak gördük. Daha ilerde tekrar insan kafası bir kaya batısı kurt başı. Ve burda bir kayayı uçmak üzere bir kartala benzetmişlerdi. Bir sonraki kayayı ise başınde minfer olan bir asker bu asker belden yukarı ve yönü batı diğer işarerlerin tamamıda yönleri batılıdır. Bu askeri geçtikten sonra bir adam işareti daha yapılmış olduğunu görüyoruz. Bu saydıklarım bu dağlık alanın sadece güney yönüdür kuzeyinden bahsetmedim hiç . Viraja yakın bir noktada ise çok büyük çatallı haç yapılmış olarak karşımıza çıktı az ileride zaten tepe keskin viraj yaparak aniden güneye dönüyor ve bu alanlarda olan ikinci kademedeki işaretlerden bahsetmiyorum gerçi tamamı medeniyetlere aittir. Buraya kadar olan kısımlarda kuzeydeki dereler doğu batı eksenli dereye akıyor lakin batılı akarak karışıyor direk kuzeye akmıyor ve çok sayıda dere gördük hemsi neredeyse batılı akarak kuzey batılı akarak kuzeydeki buyuk dereye karışıyor lakin dereler kuru deredir. Viraja gelince viraj hafif kuzey batıdan C harfi gibi güneye doğru ordanda batıya batıdan kuzey batıya dönerek zeminle sıfır hale gelerek kanyon gibi tepeler düzleşiyor. Burda C harfi oluşan yerin doğuya bakan güney köşeye yakın bir yerde kanyonun 80 MT karadar üstten az aşağısına doğru iki ayrı krem rengi kaya var biri 7 m boyunda biri ise 14 MT burda 7 MT olana bir haç yapılmış büyük olanda ise başka bir işaret var onu söyleme gereği duymuyorum . Bu kayalıklar üst üste koyularak yapılmış bir yer olmakla birlikte bir alt kademesinde bir domuz mevcut domuz güneye bakıyor. Bu taş krem rengi değil biraz gri ye yakın renkteydi. Yine burdada bir haçla başka işaret mevcut idi. Bir alt kademesinde ise sanki dağı dikine değilde enlemesine yarmışlar gibi bi alan vardı ben inmedim orda olan işaretleri görmediğim için yazamıyorum. Lakin dereye yakın güney doğu veya tam doğuda dene bilinir burda cinsini çözemediğim 3 adet kuş resmi mevcuttu. Biri kıbleye ikisi kuzey batıya bakıyordu. Krem rengi kayaların aynı seviyesinden kuzeye gelindiğinde burda kurt resimleri vardı adetini hatırlamıyorum 2 yada 3= gibiydi. Burdaki taşlar siyaha yakın renkteydi bunların hemen altında başka şeyler de mevcuttu bunlardan bahsetmiycem. Batı üstüne gelince batı üstü çok engebeli bir şekli olan çok dalgalı bir yer di kart postallarda kışın karlı çam yaparlar gibi bir durumu vardı her yer dere gibi her yer engelli gibi bir durum her yer sanki dere batıya meyilli bir alandı batısında zaten ana nehir vardı birde batısından bu alana doğru akan bir nehir var oda burda birleşerek güneye akıyordu. Kimi belgelerde kuzeyinde hemen at ahırları falan yazıyor olsada ben kuzeyinde pek birşey göremedim bu kale denilen yerin yani C gibi yerin tam doğusunda 3 çeşme mevcut bu çeşmelerin üzerinde eskiden ağaçlarla kapadıkları ahırlar mevcutmuş şuan toprak sevşyesinde sadece temelleri mevcut ve bu alan batıya yamaç burda çok şeyler yapılmış lakin fazlasına gerek yok . Batı üstünde basamaklardan bahsedenler olmuş okuyup gördüm. Lakin merdivenden çok daha fazlası var kabartma olanıda oyma olanıda mevcut olan haç işaretleri var zaten bu alanda kayalık neredeyse yok denilenecek kadar . Bir kaldırım gibi yer var dere gibi olan yerde orasıda zaten açıkta üstüne çok sayıda işaretler mevcut idi harf rakam ve haçlarla yapılmış bir yerdi. Burdan doğuya bakıldığı zaman bu alan içerisinde 7 adet büyük yığma höyük veya tümülüs gibi yıpmalar mevcuttu. Okuma nezaketinizden dolayı çok teşekkür ediyorum saygılarımla. Umuyorum ustalarımız yorumlarını esirgemez

paytoncu

Aktif Üye
Bu arada ilk başlangıcı olan tepenin güney kısmında bir kayalıktan bahsetmiştik o kayalık kıbleden kuzeye tepeyi ikiye bölen yol ve yığma tepe dediğimiz o meşhur yerdir.

paytoncu

Aktif Üye
ben ceneviz kalesi dedikleri yer hakkında bilgim yok sizler yer ve yön hakkında bilgi verirseniz memnun olurum