Son haline bakmak lazım ne durumda ? ?@tunay_5454 dur ben bi parmak bal çaliyiim
@vakko ustam guzel harita var
Aziz (Surp) Sarkis Kilisesi :
Kilise hakkında Tarihçi M. Kassabian ve Kıncılar yerlisi olan Dr. Navassart Deirmendjian’ın kitapları ile Surp Sarkis Kilisesi hakkında değerli bilgilere ulaşılmaktadır.
Ibadet için 3.000-2.000 kişinin dua etmek için buluşduğu Ermeni Köyü’nün merkesinde bulunan, çok büyük, geniş ve etkileyici Surp Sarkis Kilisesi, 1832 yılnda, Nikomedia (Izmit) Ermeni ruhani lideri Stepannos Aghavni Zatarian süresi sırasında inşa edilmiştir. 1920 sonrası yaşanan mübadeleler sonrasında kilise ile çevreleyen Ermeni köyü birlikte yıkılır. O günlerden bugünlere Kiliseden günümüze ancak molozlar ve kilisenin etrafındaki 3 taş duvarlardan oluşan kalıntılar gelebilmiştir.
Haç için buluşulan kilise, Geyve kayalıkları yamaçlarında bulunmaktadır. Erzurum (Garin) civarından, Eğin’den göç eden Ermeniler tarafından inşa edilmiş ve Tvnig (Tvnik, Dvrig)’ li Aziz Sarkis’in anısına bu isimle anılmaktadır. Her köyde olduğu gibi, bu kiliseye de bağlı bir okul ve Protestanlar için de başka bir kilise bulunmaktaydı.
Kilise iki kat olup 8-10 m lik kalın kesme taş duvarlarla çevrili, çatısı ise kiremit kaplıydı. Cephedeki pencereler iki sıra halinde olup parmaklıklarla korunmaktaydı.
Kilisenin içinde ortada büyük bir ve her iki tarafında da birer küçük sunak bulunmaktaydı; üçü de altın kaplamalıydı. Merkezdeki sunak seviyesi Ermeni Kiliselerinde olduğu gibi yüksek seviyede ve Meryem Ana’ta adanmıştı. Sağdaki sunak Aziz Garabet’e soldaki ise Aziz Sarkis’e adanmıştı.
Kilisede papazların giyim eşyaları için ayrılan iki oda (sacristie) bulunmaktaydı. Sağdakinde altın kaplamalı bir sunak ve her yıl Kutsal Haç Kutsaması’nın ikinci gününde gösterilen Hazreti Isa’nın çarmıha gerilişini gösteren bir tablo bulunmaktaydı. Ayrıca bir vaftiz çanağı ve duvarda da Hazreti Isa’ın vaftiz edilişini tasvir eden bir tablo vardı. Vaftiz hurnasının karşısında Ermeni Kralı Dırtad’ın Hristiyanlığa geçişini tasvir eden bir yağlı boya asılıydı.
Kilisenin yüksek tavanı sarıya boyanmış ahşap bir yapıydı ve sekiz sütun üzerine oturmaktaydı. Kilisenin giriş zemini taşla kaplı olup kalın bir duvarla ayrılmaktaydı. Üst galeri kadınlara ayrılmıştı; kadın-erkek birlikte dua etmezlerdi.
Kilisenin demirden büyük ve ağır kapısı Kazaz Amira Harutyun tarafından bağışlanmıştı..
3 sunak altin diyi papaz odalari diyii yagliboya isa pottresi diyii temiz 2 milyon $ ediyiiSon haline bakmak lazım ne durumda ? ?
Sakarya da 1900 ler in başında hendek , taraklı geyve taraflarına ait resimleri inceleme şansım oldu. Şimdiler de o resimlerden ve görüntülerden eser yok. Iki büyük kilisenin kalıntıları az çok duruyor. Sakaryadayim ama bu üç bölgeye çok uğruyorum. Malûm biraz sıkıntılı ?selamun aleyküm dostlar sakarya ve kocaeli bölgesinde eski ermeni yerleşkesi bizans yerleşkesi kilise manastır han hamam geçiş yolları hakında elinde yerleşkeleri gösteren gecerli kayıt yada bilgisi olan dostlar yorumlarınızı bekliyorum sevgi saygılar
MAL BULANINDIR USTAM özellikle sizden.
Seninn istediğin akyazı da bir abi de var. Her türlü harita ve geçiş yollarını güzergahını biliyor. 4 5 sene önce bi tanidik vasitasiyla görüştüm. Lâkin ben pek dinlemedim. Biraz devlet düşmanı izlenimi verdi. Ciddi anlamda bir çok orjin emare de gösterdi ama ben daha ilk dk da kendisinden soğuduğum için fazla kalmak istemedim . Bir daha da görüşmedim. Kendisi maden mühendisiişe yarar mutlaka fakat baya karışık sakaryayı bulamadım bile kocaeli maşallah her taşın altında var benim işime rayaraçak belge aslında harita şeklinde olan yani geçiş yollarını hanları kaleleri gösteren çok şey mi istiyorum sanki
yer varda piyoncu çok orada + çok aşırı takip var
geyve taraklı işi benim işim piyoncu takipci sıkıntı olmaz
o eski halinden eser yok şimdi ızdırap içinde viranSon haline bakmak lazım ne durumda ? ?
hereke körfez arası pek bir şey kalmadı giden gitti ama mücadeleler dewam ediyor umut dünyası ya nasipBirisi soyledi;
Kocaeli
Darıca kilisenin malını aldılar çok değil 2. Yılı oldu hem de o kalabalıkta sessiz sakin gitti
Çayırova ve gebze çevresi sakıncalı güzel bi bölge vardı TOKİ girdi 3 değirmen kalıntısı gitti
Dilovası dil iskelesi orda diğerlerine göre saha sakin ancak tren yolu geçiyor sahilden biraz üst ileri güzel yerler oraya da silikon vadisi yapıldı yinede denize yakın yerler sakin ancak oradaki halk sakıncalı bağumlısı o raya gider ,hırsızı orda balığa gidenlerin araçlarını patlamaya ki bizim de öyle oldu dilovasından sonra körfez e giderken tepeler güzel ,kandıraya kadar böyle gidiyor .
Gebze de sanai bölgesi kurulurken dilovasının üst kısmında baya mal götüren oldu bilgisi gelmişti
Kirazpınar ,perlitli arası hala arayanlar var TOKİ de buranın Kirazpınar başlangıcında evler inşaa etti . birde metro yapımı var tabi ilk kazılar hep halka kapalı yapılıyor ne hikmetse ilk kazı bitince görmek mümkün oluyor ....
Sakarya da 1900 ler in başında hendek , taraklı geyve taraflarına ait resimleri inceleme şansım oldu. Şimdiler de o resimlerden ve görüntülerden eser yok. Iki büyük kilisenin kalıntıları az çok duruyor. Sakaryadayim ama bu üç bölgeye çok uğruyorum. Malûm biraz sıkıntılı ?
sıkıntı bizim işimiz sen gel ben seni götüreyim taraklıya orda bir kilise var bildiğim onun dışında yerleşim yerleri bol bol var ama hepsi fakir bu namuszuzların