Nalbant oku kardeş kudret kale çiğerini biliyor bilenler. Kudret kalesi sarp bir yerde kuru bir dere üzerindedir. Kaleye sadece batıdan doğuya girilir. Bu kaleye çıkarken yerde ( yani boy hizasından aşağıda bir mağaranın önünden geçilir. Mağaranın sağında bir yarım kılıç solunda bri yarım kol kabartmadır. Mağara kapısının üzerinde deliklere sokulmuş iki bayyoza şişe içlerinde 40 ar adet beşi bir yerde ve bu mağaranın anlatıldığı bir harita vardır.
2- Mağara içine girdiğimizde oturan bir dervişe benzer taş kendi yatağına bakar haldedir. Bu taş yatağa gelirsek ortasındaki sıvalı bölüm içinde bir heybe fındık altını konulmuştur. Horasan sıva altındadır. Sol tarafta bir ocak yeri ateş yanmıştır. Ocak yerinin zemini altında bir miktar mal konulup üzerine bir taş kapatılmış kenarları sıvanmıştır. Mağara karşısında çır çır pınar denilen bir su kaynar bu sudan su içmek için ayağımızı bir yerım değirmen taşına dayarız bu taş altında bir bakraç para vardır.
3- Kale üzerine çıkarsak etrafı taş kaldırımla çevrilmiş bir mezar yeri görürüz. Bu mezarın ayak ucu kısmında ufak bir mal konmuştur. Ayrıca mezarın 4 ayrı köşesinde 4 ufak mal daha toprak içine dökme haldedir. Bu mezardan 72 basamak ile güneye su yoluna inilir.
4- Kudret kayanın güneyinde bir sahanlık su toplama yeri vardır. Burası mahsen kapağıdır.
5- Kudret kayanın doğusunda çıkıntı yapmış bir kayada 7 adet bir birine bağlı haç , kuş resimleri ve 3 adet mağara delikleri vardır. Bu deliklerden ikisine merdiven dayanabilir.
6- Kayanın güneyinde bir çerçeve içinde 3 adet kız resimleri vardır. Bu çerçeve olan kısımdanda ayrı bir yol mahsene iner ama zahmetli ve tehlikeli olan yollardandır.
7- Kayanın güney üst kısmında bir tuvalet kanalı kanalın ucu güneye dereye iner. Burda pislik içine dökülen bir miktar para vardır. Kanalın ucuna aşağı inersek bir insan boyu kadara aşağıda bir çıkıntı yer hamile bir kadın karnı gibidir. Bu horasan sıvadır. İçinde 28 okka fındık altını vardır.
8- Kayanın güney batı tarafında yan yan gelinerek girilen bir mağara vardır. Yaya mağarasıdır. Mağara içinde bir baca vardır. Kahve ocaklığıdır. Mağara ortası mahsene inen kapaktır. Ocak yerinin altında ufak bir parası vardır.
9 - Bu mağaranın 35 adım güney batısında dervişe benzeyen bir taş vardır. Taşı tanımamız için altında 3 adet burgu deliği vardır. Bu taşın altı kuyudur. Burada üst üste konmuş 5 adet kazan vardır. Bunlar kaldırılırsa altından ana mahsene gidilir. Bu mahsen içinde eskilerden kalan 366 adet heykel vardır.
10- Kalenin doğusunda kel bir tepenin üzerinde 3 adet mezar yanyanadır. Orta mezar içerisine bir miktar külçe altın konulmuştur. Bu paraya aldanmayıp inmeye devam edilirse bir tünele çıkılır.
Horasan kapaklıdır. Buradaki tünelde külçeler tuğla gibi dizilmiştir. 72 tonluk variyettir. Kudret kalesinin tüm mahsenlerine bu tünelden gidilir. Tuzaksızdır. Karbonla zehirlenmiştir. Havalandırılmalıdır.
11- Kudret kalesinin doğu kısmında büyükçe bir yığma vardır. Bu yığma kaleye gelen kervanların mallarını kaleye soktukları mürettebat cümle kapısıdır. Bu yığma taş yığmadır altında demir kapılar vardır. Çok tuzaklıdır.
12- Bu taş yığmanın altında yan giden bir tünel vardır. Çok zehirlidir. 780 kişinin zehirlendiği horasan duvarlı ranzalı mürettabat yatakhanelerine gider. her biri 170 er heybe para alan büyük küpler buradadır.
13- Demir kapılar önünde yerde bir sofra üzerinde 9 kilo altın alan bir tuzluk vardır. Buranın tavanında bir çöreklenmiş yılan vardır. Bu değirmen taşıdır. Bu yılan tuzaktır.
14 - Bu sofraya 3 basamak merdiven ile çıkılır. Birinci basamak sökülüp altındaki mekanik tuzak kendine doğru çekilerek yılanın tuzağı iptal olacaktır.
15- Demir kapı üzerinde bir anahtar vardır. Anahtar ile kalı açılıp içeri girilecektir. Girince hemen sağda bir çerçeve ziftlidir. Bu çerçeve içindeki manivela hariket ettirilerek demir kapının tuzağı iptal olur.yanlız bu olay 10 dakika içinde olmalı yoksa kapı kendini kilitler ve içerdekiler ölür.
16- Burda bir arap elinde kılıç karışında kız bunlar alibey ve kızının heykelleridir. Büyük variyet burada saklıdır. Heykeller ve külçe altınlardan oluşur.
17- Kudret kalenin doğusundan gelen dere kurudur. Güney batıdan gelen sulu dere ile çatak yapar. Bu çatakta emin ağaya ait bir değirmen vardır. Bu çataktan az aşağıda derenin suyu mavi gölet dediğimiz bir gölete dökülür.
18- Burda su birikir bu su kuruderenin ikinci katından gelen gizli su ile birleşir. Doğudan batıya uzanan tarihi bende arazinin suyu emdirilip verilmiştir. Bu kuru dere içinde 31 adet odalar bir birine bakar haldedir. Bunların içinde heykeller vardır.
19- Sulu dere çatağa gelmeden önce kudret kalenin güneyini yalayıp geçer dere burada Z çizer bu Z çizen noktanın ortasından bir kaldırım yol geçer. Bu kaldırımın yanında 4 köşe sarı bir taşın 4 tarafındaki deliklerde 20 şer adet para vardır. Bu taş çift katlı derenin alt katına inen kapak taşıdır. Bu taşın ortasında bir tuz fincanı içinde alt derenin haritası vardır. Buradaki kaldırım yol iki kayanın arasında biter.
20- Kaldırımın bittiği yerde sol tarafta siyah bir taşa domuz resmi yapılmıştır. Bu taş içinde Kudret kalesinin 18 adet planlı krokisi vardır. Domuz altında takyanus parası kaldırımın bittiği yerde mahsen vardır.