Son Hafta İstanbul da Yasanan Depremler

 

Gönül_Eri

Moderatör
Moderatör
Katılım
24 Kas 2018
Mesajlar
2,951
Tepkime puanı
3,851
Puanları
23
Konum
Galatia
Araştırmacı-yazar Talha Uğurluel, 2. Beyazıd'ın, depreme karşı önlem olarak, yerin altında biriken gazı yerin üstüne vermek amacıyla, şehrin muhtelif yerlerine 2 bin deprem kuyusu açtırdığını belirterek, ''Osmanlı'da ahşap ev, fay hattı üzerinde bulunan İstanbul için bilerek tercih edilmiş. Osmanlı'nın ahşap eve yönelmesi gelenek ve görenekten değil, depremdendir'' dedi.
Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in 1453'te İstanbul'un fethinden sonra meydana gelen iki büyük deprem, 2. Bayazıd'ın hükümdarlığı dönemine denk geldi. Kentte 10 Eylül 1509 günü, gece saat 04.00'te meydana gelen deprem, İstanbul için çok yıkıcı oldu. ''Kıyamet-i Sugra'' yani ''Küçük Kıyamet'' olarak adlandırılan depremden sonra padişah Edirne'ye gitti.

İnsanlar ne olduğunu anlayamadan bütün şehir harap oldu. 1509 İstanbul Depremi, ''1000 yılından sonraki dönemde Doğu Akdeniz'de meydana gelen en büyük deprem'' olarak nitelendirildi. Bolu'dan Edirne'ye kadar kendini hissettiren depremde şehir halkının yaklaşık yüzde 10'u deprem sonucu ya öldü ya da yaralandı.

Deprem en büyük hasarı camilere verdi. 109 cami tamamen yıkılırken ayakta kalanların da tümünün minaresi tahrip oldu. 1070 ev yıkıldı, surlar zarar gördü, burçlardan 49'u yıkıldı ya da ağır hasar gördü. Ayasofya Camisi'nin ise fetihten sonra yapılan minaresi yıkıldı. 2. Bayazıd'ın Topkapı Sarayı'ndaki yatak odası da depremden çöktü, ancak padişah birkaç saat önce odadan ayrıldığı için zarar görmedi. Depremden sonra toplanan Divan-ı Hümayun, depremin izlerini silebilmek için her evden 22 akçe ek vergi toplanmasına karar verdi.

Şehrin yeniden imar edilmesi için imparatorluk çapında harekete geçildi. Anadolu'dan 37 bin, Rumeli'den 29 bin işçi ve usta İstanbul'a getirildi. Şehrin imarı için işçi ve malzeme temini zaman aldığından İstanbullular 1509 kışını derme çatma yapılarda büyük zorluklar içinde geçirdi. İstanbul'daki imar faaliyetlerine 29 Mart 1510'da başlandı ve çok kısa bir sürede 1 Haziran 1510'da bitirildi. ALINTIDIR....
 

Trakyalı81

Yorumlarım 2863 sayılı kanun çerçevesindedir.
Katılım
18 Ocak 2019
Mesajlar
1,332
Tepkime puanı
2,815
Puanları
23
Konum
Tekirdağ
Ustam şuan paylaşmış olduğunuz veriler benim yıllar önce İstanbulla alakalı tarihi depremler araştırmamda'ki veriler ile bire bir ölçüşüyor ve bu beni biraz korkuttu doğrusu.. Çünkü edindiğim bilgilerde roma ve bizans dönemide kayıtlarda olmak üzere 500 yılda bir şehrin 3/1 yıkıp geçen depremler olmuş. Hatta osmanlı padişahlarından 2. Beyazıt şehrin muhtelif yerlerine 2.000 kuyu açtırmış yer altında biriken gazları yer üstüne çıkarmak için. Yani demem o ki korkutucu bir his var yıllardır içimde. .
Bilimsel veriler herkesin gözüne giriyor ustam.
Sonuç olarak bir döngü var ortada.
Mevcut durumda belli. Yani etimiz de butumuz da belli..
Japonya da 7,3 şiddetinde deprem olduğun da metrodaki insanlar birbirleriyle sohbetine devam ediyorlar. Ilgilenmiyorlar bile.
Ona göre yapıları oluşturuyorlar.

Şu an ki otoritelerin napsak falan ki çabaları gerçekçi olmadığı gibi aynı zamanda beyhude..

Klişe laf var ya ;
"Deprem insanları öldürmez, binalar öldürür diye."
Bence insanları binalardan önce öldüren başka bir şey var.. Kanlı, canlılar hem de..
 

Mushap

Editör
Katılım
26 Eyl 2018
Mesajlar
719
Tepkime puanı
484
Puanları
9
99 depreminde alt kat komşumuz balkondan atlayıp belini ve iki bacağını kırmıştı o depremden herkes çok şey öğrendi ama deprem denilince ilk aklıma gelen deprem gecesinin ardından gelen ilk sabah namazıdır çünkü camide hiç boşluk yoktu bayram namazı gibi sıkışarak namaz kılmıştık .
 

kaynak

Yorumlarım resmi kazılar için geçerlidir.
Katılım
17 Kas 2018
Mesajlar
4,579
Tepkime puanı
6,060
Puanları
24
Yaş
55
Ekli dosyayı görüntüle 257796

İst / Maltepe açıklarında işaretle gösterilen adacık yaşanan depremler sonrası deniz seviyesinin altına inmiştir.
Zamanında üzerinde ruhban okulu mevcutmuştu.
 

dogoz3

Member
Katılım
1 Ağu 2019
Mesajlar
97
Tepkime puanı
187
Puanları
7
Yaş
44
Mevla esirgesin hepimizi.
Dünya Ticaret Merkezinde 16. katta müşteride iken oldu deprem.
Binanın özelliğinden ötürü oldukça sallandık.
Çalışan bayanlar sinir krizi geçirdi. Dolaplar devrildi.
Telkinde bulunmak oldukça zordu.
 

Apollon01

Moderatör
Moderatör
Katılım
7 Ara 2017
Mesajlar
1,562
Tepkime puanı
1,143
Puanları
20
Sivil Savunma uzmanı (emekli) olarak bende diyorum ki ustalar Allah ın dediği olur, gerisi size kalmış tedbir alırsınız almazsınız, ama artçılar düşük olur diyen ustalarıma saygım sonsuz, ama devamı bir gelirse Allah muhafaza tsunami olur, iki defa gördük bunu, Japonya depremi ve güneydoğu asya depremi, önce deprem oldu her ikisinde de arkasından daha büyük geldi ve tsunami oldu, depreme en iyi hazırlıklı olan Japonya belki dünya da ama onlar da çookk zarar gördüler, söyleyecek şey çok ustalar, özellikle depremde uyulacak altın kurallar vardır, bunlar deprem anında evimizde neresi güvenli, nerde korunuruz konusunu çokça konuşmalıyız, saklanacak yerimizi belirlemeliyiz, bu da neresi öncelikle evde büyük kolonlar vardır, iki duvar arası birleşim yerleri oranın altı ustalar, en güvensizolanı yüksekkatlı binalardan merdiven veya asansörle kaçmak (en güvensiz yerler binalarda merdiven ve asannsörlerdir), veya kaçmaya çalışmak, yüksekçe katlardan penccere veya balkondan atlamak, ev içerisinde en güvenli yeri tespit edip deprem olursa orda tüm aile toplanmak, deprem çantası olmalı, tavsiyelerim bunlar sizlerde tabii ki, Allah korusun, ibadet edip dua dua istemek, herkese geçmiş olsun
 
Üst