Tam olarak nerde ? ilginizi çekecek

 

Mal bulanındır

BELKIDE INSANLARIN ELINDE KALAN SON SEY UMUTLARIDI
Katılım
27 Nis 2018
Mesajlar
7,967
Tepkime puanı
9,650
Puanları
23
Konum
Yaşamın olduğu her yer
ymaağaç Höyüğü ( Kutsal Hitit Kenti : Nerik )

Hatti ve Hitit uygarlıklarının kutsal kenti Nerik, Vezirköprü’ye 8 km mesafedeki Oymaağaç Köyü’ndedir. Höyük 2007 yılında Alman Arkeolog Doç.Dr. Rainer Czichon tarafından kazılmaya başlanmıştır. Oymaağaç, Hititler’in kayıp şehridir. Kuzey Anadolu’daki Hitit varlığını kanıtlayan, Karadeniz Bölgesindeki ilk çivi yazılı tablet burada bulunmuştur.

Hititlerin ünlü kralı III. Hattuşili uzun süre bu kentte kalmıştır ve Kadeş Savaşı’na bu bölgeden asker toplayarak katılmıştır. Savaş dönüşünde evlendiği Puduhepa ile bu kente dönmüş ve burada doğan oğluna “Nerikli” anlamına gelen “Nerikkaili” adını vermiştir. M.Ö. 1275’te kral olan III. Hattuşili, dünyanın ilk yazılı anlaşması olan Kadeş Barışını ünlü kral II. Ramses ile imzalamıştır.

Esenköy Kaya Mezarı
Paflagon tipi kaya mezarlarının bölgedeki güzel bir örneğidir. M.Ö. 6 yy’da yapıldığı tahmin edilmektedir. Kuzey Anadolu’daki kaya mezarlarının genel özelliklerini taşımaktadır. Ulaşımı kolaydır.

Özyörük Kaya Mezarı

İlçenin kuzeybatısında ilçeye 2o km mesafedeki Özyörük köyündedir. Yöreye özgü Paflagonya tipi anıt kaya mezarları tipindedir. Bir doğal kale formunun üzerinde bulunan anıt mezara, antik bir merdivenle ulaşılabilmekle birlikte; oldukça tehlikeli bir tırmanış olduğundan, teçhizatsız denenmemesi önerilir. (Daha önce çok az kişinin bildiği kaya mezarı, elinizde tuttuğunuz rehber kitapla ilk kez literatürdeki yerini almış oldu.)

İnkaya

İlçeye 13 km mesafedeki İnkaya Köyü, Vezirköprü ilçesinde bulunan köyler içerisinde mimari dokusunu en iyi koruyan köydür. Bu özelliğini; sıkışık eski yapılar arasına yeni ev yapmak istemeyen köylülerin, bir yeni mahalle oluşturarak, eski mahalleye ev yapmamalarına borçludur.


KALELER

Tarih kitaplarında Vezirköprü’deki pek çok kaleden söz edilir. Ancak bunlardan ikisi Vezirköprü Ovasının heryerinden görülen ve görülmesi gereken kalelerdir.

Eğri Kale (Kocakaya Kalesi, Haydar Bey Kalesi)

Kocakaya Köyündedir. Köyden kimi kısımları zorlu, dik bir patikadan yaklaşık bir saat yürüyerek kaleye çıkılır. Kaleye patikayı kaybetmeden çıkmak için bölgeyi bilen birisinin yol göstermesi gereklidir. Köyden bu konuda yardım alınabilir.

Zorlu tırmanıştan sonra, bulutların üzerindeymiş hissi veren kaleden tüm Vezirköprü ovasını ve Altınkaya Baraj Gölü’nü izleyebilirsiniz. Kalede su sarnıcının yanı sıra, yer yer sağlam kalmış burçları ve yapı izleri bulunmaktadır.

Sagylion Kalesi

Büyükkale Köyündedir. Araçla yakınına gidilebilen kaleye bir çok noktadan çıkılabilir. Köyden sonra takip edilecek olan patikayla yarım saatlik bir yürüyüşle kaleye varılır.

Ünlü coğrafyacı Strabon’a göre “Kral Pharnakes’in oğlu Alyattes, krallığını ilan eder. Ordu peşini bırakmaz. Alyattes Sayglion kalesine sığınır; ancak ummadığı bir sürprizle karşılaşır. Alyattes’in buraya sığınabileceğini hesap eden Lykomedes, sarnıcı büyük taşlarla doldurtmuştur. Alyattes uzun süre dayanamaz ve burada öldürülür.”

Kalenin surlarının bir kısmı hala ayaktadır. Alyattes’i susuzluğa mahkûm eden sarnıç halâ taş doludur.
 

Mal bulanındır

BELKIDE INSANLARIN ELINDE KALAN SON SEY UMUTLARIDI
Katılım
27 Nis 2018
Mesajlar
7,967
Tepkime puanı
9,650
Puanları
23
Konum
Yaşamın olduğu her yer
yerleşimin Kalkolitik dönemde başlıyıp, Geç Demir Çağı’na kadar devam ettiği, Roma döneminde Höyüğün platosu mezarlık olarak kullanıldığı anlaşılmıştır.[3] Ayrıca Oymaağaç höyüğü dışında ilçe sınırları içerisinde Doğantepe Aşağı Narlı köyünde yer alan Doğantepe höyüğünde ilk ve Orta Tunç Çağı, Habibfakı köyünde Kurudere höyüğünde İlk Tunç Çağı, Yağınözü köyünde Çakmak höyünde İlk Tunç Çağı, Oymaağaç köyünde Çörlen tepe höyüğünde İlk Tunç Çağı, Doyran köyünde ilk ve Orta Tunç Çağı ile Demir Çağı yerleşmeleri tespit edilmiştir.

Çöğe köyünün okulu önünde, Ada tepe köyünde, Kızılcaören köyünde, Güder ve Boğazkoru köyleri arasında, Tepeören köyünde Roma ve Geç Antik Çağ yerleşmelerinin izlerine rastlanırken, Türkmen köyünde Antik Çağ’a tarihlenen bir mezarlık alanı tespit edilmiştir.

Romalı General Lucullus Mithridates’i yenilgiye uğratırken Vezirköprü’yü de içine alan bölgeyi ele geçirerek Roma topraklarına katmıştır. Strabon’a göre yerleşim Roma döneminde Neron tarafından Neapolis olarak adlandırılmışsa da MS 41-54 yılları arasında Roma İmparatoru olan Claudius tarafından yeniden planlanıp, adı Neoclaudiopolis olarak değiştirilmiştir.[4]Neoclaudiopolis, Helenopontus Eyaleti’ne dâhil edilmiş, Hristiyanlığın kabulünün ardından piskoposluk bölgesi yapılmış, Bizans döneminde ise Andrapa[5] adını almıştır. Vezirköprü’de Antik Çağ’a dair tek kalıntı kentin güneyinde yer alan kaya mezarı olup, ayrıca Lerdüge’de biri fresk ve zarif bronz işçiliğe sahip 5 tümülüs bulunmaktadır[6]. Roma imparatorları Trajan ile Septimus dönemleri arasında basılan sikkelerde kent adı ΝЄΟΚΛΑΥΔΙΟΠΟΛЄΙΤΩΝ yazısı ile Athena, Sarapis, Nike, Asklepeion tasvirleri yer almaktadır.

Phazemonitis Ovası’ndaki kaplıca yakınlarında yüksek bir tepede Mithridates tarafından askeri amaçlarla kullanılmışsa da Pompeius tarafından fethedilip, su kuyuları taşlarla doldurulmuştur. Bölgede bu dönemde Sagylium veya Sagulion (Σαγύλιον) adlı bir kalenin varlığı da bildirilmiştir ki[7] bu Kocakaya köyündeki “Eğrikale” olmalıdır
 

epy

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Katılım
15 Şub 2013
Mesajlar
666
Tepkime puanı
627
Puanları
14
olanlar oldu geçti artık sen ne dersen de.bülenti dinliyordumda yenilerine bakılacak . mezar ap açık ortada yanında üç basamağı ve zemindeki üçgen zula yeri yanlardaki yekbare taşlar baş yönünü gösterir ana taş ve mezar yapısının dikdörtgen görünüşü açılmış bir mezara örnek olmuş.yarı statü gibi görünüyor .çevresine gömülmek antik dönemde ölen kişilere onur kazandıracağından çevresinde kesin başka mezarlar vardır.
 
Üst