Tümülüs yönü

Geldiyine

Yeni Üye
Bilindiği üzere çoğu tümülüs yönleri güneydoğu-kuzeybatı yönlerine bakmaktadır. Bu ise güneybatı-kuzeydoğu yönlerindedir. Yer höyük olarak geçmektedir ve birçok küçük kaçak kazıya uğramıştır. Bu tümülüsü nasıl yorumlayabiliriz, girişi ne yöndedir ve giriş yönüne göre bir tarihi veya hangi uygarlığa ait olduğu hakkında..

(Fotoğraf haritadan çekilmiştir.)
Fotoğrafta sağ tarafta bulunan pusuladan yönünü tespit edebilirsiniz.

Ekli dosyalar

Geldiyine

Yeni Üye
Tümülüsten ziyade bütün özellikleri höyüğe benziyor zaten ve tümülüs değil höyük bence de.
Bazı kaynaklarda höyük bazı kaynaklarda tümülüs diye geçiyor. Haklısınız özellik olarak höyüğe benziyor.. Giriş yönü ne taraf olabilir. Kendim ayrıca hobi olarak antikacılık yapıyorum, höyüğün herhangi sit alanı yada koruması yok. Araştırma yapıp kayda değer bir şey bulursam bu bölgede izinli kazı yapmayı istiyorum. Her tarafından kazdırmak, deldirmek istemiyorum bu yüzden giriş yönü hakkında bilgim olsun istiyorum. Açıldıktan sonra açık bırakıp devlete emanet etmek istiyorum..

APOLLONUS

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Bazı kaynaklarda höyük bazı kaynaklarda tümülüs diye geçiyor. Haklısınız özellik olarak höyüğe benziyor.. Giriş yönü ne taraf olabilir. Kendim ayrıca hobi olarak antikacılık yapıyorum, höyüğün herhangi sit alanı yada koruması yok. Araştırma yapıp kayda değer bir şey bulursam bu bölgede izinli kazı yapmayı istiyorum. Her tarafından kazdırmak, deldirmek istemiyorum bu yüzden giriş yönü hakkında bilgim olsun istiyorum. Açıldıktan sonra açık bırakıp devlete emanet etmek istiyorum..
:) :):)
Höyüklerin girişi olmaz ve girilecek bir yeri de olmaz zaten. En üst katmandan toprak açılarak zamanın da ora da yaşayanların evleri falan açığa çıkarılır.
Höyük, tümülüs, mezar vb... taşınamaz kültür varlıklarına da kazı izni verilmez verilemez.
Normal bir arazi de bile kazı izni alsanız ve kazı da arkeolojik bir yapı ile karşılaşılırsa devlet kazıyı sonlandırıp el koyar. Konunuzda ki bu yer için de yapabileceğiniz hiçbir şey yok il kültür varlıkları birimine bildirmekten başka. Arkeolojik kazı çalışma başlatsalar bile ömrün yetmez kazının sonuçlanıp bitirildiğini görmeye.
Ama güzel di tümülüsü izinle açıp sonra devlete teslim etme fikri, bu fikri müze müdürlüğü ile paylaştığı da suratlarında ki ifadeyi görmek isterdim😁

Geldiyine

Yeni Üye
:) :):)
Höyüklerin girişi olmaz ve girilecek bir yeri de olmaz zaten. En üst katmandan toprak açılarak zamanın da ora da yaşayanların evleri falan açığa çıkarılır.
Höyük, tümülüs, mezar vb... taşınamaz kültür varlıklarına da kazı izni verilmez verilemez.
Normal bir arazi de bile kazı izni alsanız ve kazı da arkeolojik bir yapı ile karşılaşılırsa devlet kazıyı sonlandırıp el koyar. Konunuzda ki bu yer için de yapabileceğiniz hiçbir şey yok il kültür varlıkları birimine bildirmekten başka. Arkeolojik kazı çalışma başlatsalar bile ömrün yetmez kazının sonuçlanıp bitirildiğini görmeye.
Ama güzel di tümülüsü izinle açıp sonra devlete teslim etme fikri, bu fikri müze müdürlüğü ile paylaştığı da suratlarında ki ifadeyi görmek isterdim😁
Bulunduğum bölgede 15km çapı içinde 8 adet höyük mevcut sadece 2004 yılında bir tanesine birinci derece sit alanı verildi, 7 tanesi işin yeterli kaynak bulunamadığı için sit alanı kapsamına alınmadı. Geçtiğimiz 2020 yılında izinli olarak 2 adet höyük jandarma eşliğinde açıldı. Çıkan malzeme elbet gizli tutuldu. Açıldıktan sonra kültür bakanlığına teslim edildi, şuan yerler temizlenip restore edilip halka açık, geleni gideni çok yok orası ayrı.. Bu kanunlar biz yapmak istediğimizde mi karşı, yoksa bilinmedik bir yolu mu var.. 🙂 Bildiğim yoldan dönmeyeceğim, kültür bakanlığı ve ve bağlı olan jandarmalığa önümüzdeki hafta izin işlemleri için dilekçemi başvuruyorum.. Sağlıklı günlerde kalın..

kaplumbaga

Member
Yüzün güney arkan kuzeyde kalmalı
Pusulayla bak.. bitip höyükler üst girişidir

Geldiyine

Yeni Üye
Yüzün güney arkan kuzeyde kalmalı
Pusulayla bak.. bitip höyükler üst girişidir
Teşekkür ederim, resmi kazı için dilekçelerim hazır sadece gerekli makamlara göndermesi kaldı. Bir müzeye gidip konuyu danıştım, bölgenin analizi için ücretsiz arkeolog temin edecekler, kazıdan önce analiz edip kazı sırasında da yanımızda bulunacak, çalışmayı o yönlendirecek. Müze ile anlaşıp şahsa verilecek %50 payın %15i müzeye olarak anlaşmış bulunmaktayız..
Herkesin şansı bol olsun..