Hocam, suyun debisinin ve eğimin yüksek olduğu yerlerde sanat eseri gibi doğal yapıların ortaya çıkması olağandır. Aynı şey rüzgarı çok alan kayalık/çıplak yükseltilerde de görülebilir. Rüzgarın ve suyun aşındırmasıyla oluşan yüzeyleri anlamak için o şekillerin nasıl oluşabileceğine dair makul bir mantık yürütme yeterlidir. Doğu karadenizde kayayı delen suyun oluşturdğu doğal köprüleri ve halka taşları hatırlayınız. Sizin görselleriniz de bunlar gibi doğal oluşumlara benzemektedir. Şahsen ayrıca akarsu yataklarını her zaman için bir kat fazla şüpheyle yaklaşmak gerektiği görüşündeyim. Eski insanlar akarsuları bizden daha iyi gözlemleyen ve değerlendiren insanladı. Suyun zamanla yatağınu değiştirdiğini, çevresini değiştirsiğini, düzlükteyse tarım için uygun olduğunu iyi bilirlerdi. Bu sebeple akarsu yataklarına önemli gömüler veya mezarlar yapmazlardı.
Lakin akarsu yatakları yerine çoğu medeniyet için kutsiyet atfedilen pınarlara, su kaynaklarına, şelalelere çok dikkat etmek gerekir. Buralara yakın alanlarda define, mezar, ibadet alanı olma olaslığı daha yüksektir.
Sizin bölgenize yakın bir bölgede su kaynağını, değirmeni veya yukarda bahsettiğim türde sabit yapıları gösteren işaretler varsa oralara yönelmeniz daha hayırlı olabilir.