Ustalar firin mi mezar odası mi

 

ragıp

Uzman
Katılım
19 Kas 2016
Mesajlar
2,844
Tepkime puanı
245
Puanları
12
Konum
ÇANAKKALE
@sinan140
ustam, soru cevap şeklinde sonuca gitmeye çalışalım.

muhtemelen ev sizin, atalardan kalma mı?
bazı ustaların mezar, bazısının fırın dediği, bu tuğla örgülü alan gibi çevre koşuların bahçesinde de yapılar var mı?
ekmek fırını olma olasılığı nedir?
bu araziyi açma sebebiniz, burada boşluk tesbiti bulmanıza vesile olan nedir?
3 tane demişsiniz, diğerlerinde de boşluk var ı?
var ise aldığınız boşlukların derinlikleri değişken mi?
çubuk ile değerli tesbiti, mineral testi yapıldı mı?
şahsi görüşüdür; bu yapılamr yıllar evvelinden yapılmış,
kişisel mezarlar. siz şuan mezarı geçm,is,n,z iz diye düşünyoru

selametle

 

Şirvan

Operatör
Katılım
6 Şub 2016
Mesajlar
1,569
Tepkime puanı
14
Puanları
7
Yaş
54
Konum
Adana
sinan140 bu avluda bundan 3 tanemi var. 2si actiğıniz yerde kemikler çiktı demişsiniz demekki oda orasi eğer diğer odalarda buna yakin ise mesafe olarak en uzaktakine bak derim biri 2 mt mesafe demişsin hepsini adimla hangisi bir diğerinden uzak ise oraya bir bak
 

sinan140

Yeni Üye
Katılım
3 Nis 2016
Mesajlar
20
Tepkime puanı
0
Puanları
2
Ustlr bunlar ne olabilir diger 2 sini bulamadik yanıldık ama 3 tane var bu kuyudan 1 tanesini bulduk 2 tanesini bulamadik acil yardim edermisinjz
 

kazama

İnanıyorsan denemeye değer !
Katılım
19 Ara 2016
Mesajlar
2,355
Tepkime puanı
1,297
Puanları
23
Konum
꧁꧂ ❝Çorum/Province❝
Eski zamanda pişmiş toprağı elde etmek için açılan Fırın olabilir .Zaten yapıyı geçmişsiniz örülü taşlar bitmiş .Evin ve köyün tarihini araştımak lazım ,bu evi yaparken baska seylerde ortaya çıkmıştır .Duvardaki taşlar ile ,bu açtıgınız yerdeki taslar çok benzerlik gösteriyor .Dedem sökmüş galiba heryeri duvar yapmış .
Tehlike arz edebilir Allah korusun .
Bu örnekler keşfedilen antik Çini fırınları .
Ama bu yapı sadece burayla sınırlı değilse ,antik kent veya bir fabrikanın üstünde oturuyor olabilirsiniz .
 

kazama

İnanıyorsan denemeye değer !
Katılım
19 Ara 2016
Mesajlar
2,355
Tepkime puanı
1,297
Puanları
23
Konum
꧁꧂ ❝Çorum/Province❝
ESKİ TÜRK ÇİNİ FIRINLARI

1963 yılındanberi İznik'te yaptığımız kazılar Türk çini ve keramik sanatının geniş ölçüde yeniden aydınlanmasına yol açmıştır. Bu yaz Temmuz ayındaki kazılarda birbirinden farklı üç çini fırınının yerini bulup bunları meydana çıkarmak kabil olmuştur. Fırınlardan ikisi İznik Ayasofya kilisesi arkasında Lâle Sokak'ta bulunmuştur. Bunlar ortalama 2 metre derinliği ve 2 metre genişliği olan silindirik birer kuyu halinde küçük fırınlardır. Bunların açılan bir gözden ısıtıldığı anlaşılıyor. Her iki fırında da üstten daire biçiminde, bir insan girebilecek kadar açıklık bırakılmıştır. Fırınların içini temizlemek için yandan ve üstten açılmaları lâzım geldi, iki fırın arasında mermerden bir yarım sütun göze çarpmaktadır (Şekil 1-2, Resim 1-3).
Üçüncü çini farını da bitişikteki Hamam Sokağı No. 9 da bir marangoz atölyesinin arkasındaki arsada 3.50 m. derinlikte bulundu. Diğerlerinden farklı olarak bu fırın dikdörtgen biçiminde takriben 2.50 metre derinlik ve 1.80 x 1.50 metre genişlikte bir kuyudur. Ayrıca bu fırında raf yerleri de tuğla duvarların içine doğru oyularak belirtilmiştir. Bu fırında yandan bir giriş yeri olduğu anlaşılıyor. Üstü çökmüştür (Şekil 3, Resim 4-5). Her üç fırın ateşe dayanıklı çok kalın ve büyük kırmızı tuğladan yapılmıştır.
Fırınlar temizlenirken bol fırın malzemesi ve sgrafito (kazıma, çizme) tekniğinde parçalar ile kırmızı hamurlu ve ilk Osmanlı keramiğî olarak iznik'te yapılan, evvelce «Milet işi» diye tanınan parçalar, mavi-beyaz ve çok renkli keramikler ele geçirilmiştir. Bunlara göre fırınların XV. yüzyıl başlarından beri kullanılmış olması lâzım gelir.Bundan başka üçüncü fırın temizlenirken bugüne kadar tanımadığımız yeni bir teknikle yapılmış keramik parçaları da bulunmuştur. Bunda astarlanmış ham keramik üzerine beyaz renkli ikinci bir astarla hafifçe kabarık olarak dekorlar hazırlanıyor, sonra keramikler renkli sırla sırlanıp fırınlanıyordu. Renkli sır örnekler üzerinde alt kısmı beyaz kabarık astarlı olduğundan, daha ince açık ve parlak renkli bir sır hajine geliyor, zemine Taslayan kısımlarda ise daha kalın ve koyu renkli bir surla koyu bir zemin üzerinde örnek-lerin açık ve parlak renklerle belirtilmesi kabil oluyordu. Ayrı ayrı yeşil, mavi koyu ve açık kahverengi olarak dört çeşit ve daima bir tek renkle sırlanmış keramik parçalan bulunmuştur. Aynı teknikte sırlanmamış halde ve çeşitli hazırlık safhaları gösteren kırıklar ve bozuk parçalar da bol sayıda ele geçirilmiştir.Dekorlar kıvrık dallarla palmet ve rumîler, büyük rozetler ve stilize bitki motifleridir. Anlaşıldığına göre bu kırmızı hamurlu keramik İznik'te ilk olarak Osmanlı ustaları tarafından yapılmış ve hemen bunun arkasından evvelce «Milet işi» denilen diğer kırmızı hamurlu keramikler gelmiştir, İznik'te ele geçirdiğimiz bu kırmızı hamurlu ve tek renkli sırla yapılmış keramiklere Kalehisar'da daha sonraki kazılarımızda onüçüncü yüzyıl başından kalma Selçuklu keramikleri arasında da raslanmıştır. Böylece sgrafito tekniği ile birlikte bu renkli sır tekniğindeki keramiklerin de Selçuklulardan Osmanlılara geçtiği ve İznik keramik ve çini sanatının parlak gelişmesine temel olduğu anlaşılıyor.Çorum'un Alaca kazasının Mahmudiye köyünün 1 km. kadar kuzeyinde Selçukluların eski kültür merkezlerinden Kalehisar'da Selçuklulardan kalma iki fırın meydana çıkarılmıştır. Bunlar ortalama biri 1.25 m. derinlik uzun çapı 2.40, kısa çapı 1.35 m. genişlikte, diğeri 0.75 sm. derinlik 1.50x1.20 genişlikte oval birer kuyu şeklindedir. Büyük hnnda 4, diğerinde iki raf yeri tuğla] duvarın içine doğru oyulmuştur (Şekil 4-5, Resim 6-7).Aynı şekilde kırmızı tuğladan yapılmış olan Selçuklu fırınlan Osmanlı fırınlarından biraz daha küçük ölçüdedir. Fırınların temizlenmesinde bol sayıda fırın malzemesi, üç ayak ve destekler yanında sgrafito (kazıma, çizme) tekniğinde keramik parçalariyle sonradan İznik'te devam eden kırmızı hamurdan ve astarlanmış keramiklere ikinci defa beyaz astarla hazırlanan dekorların tek renkli sırla canlandınlmasını gösteren keramik parçalan da bulunmuştur.
Bu durumda Selçuklu keramik sanatı ile Osmanlı keramik sanatı bir defa daha sıkı sıkıya birbirine bağlanmış olmaktadır.
 

kazama

İnanıyorsan denemeye değer !
Katılım
19 Ara 2016
Mesajlar
2,355
Tepkime puanı
1,297
Puanları
23
Konum
꧁꧂ ❝Çorum/Province❝
@kazama ustam napmam gerekiyo yardimci olurmusum
Biraz araştırma yapmalısın ,köyün ve evin geçmişi hakkında güvenilir ,sağlam kaynaklardan bilgi toplayıp bu doğrultuda kendi kararlarını kendin vermelisin .
Şimdi ben sana evi yık , altını delik deşik et diyemem ve aklımın ucundan da geçmez .
Burda yüklenen resim ve aktarılan bilgi ışığında ilerlenir .Dağlık alan değilki hani şurayı burayı resimle diyelim ve herşey zemin altında .Benim söylediğim de kesin değildir ben görünen resim itibarı ile katılırım konulara en yakın tahmini yapmaya çalışırım .
Allah yolunu açık etsin kardesim ..
-Sevgiler .
 

Mektup

Yeni Üye
Katılım
29 Haz 2016
Mesajlar
15
Tepkime puanı
0
Puanları
2
kazama hocam arkadaş ilk başta yazdiginda kemik çıktı demiş o zmn fırın olamaz digilmi
 

sinan140

Yeni Üye
Katılım
3 Nis 2016
Mesajlar
20
Tepkime puanı
0
Puanları
2
Ustalar burası suya yakin kaleye yakin ustalar acil yardim
 

Pastacı49

Yeni Üye
Katılım
20 Nis 2018
Mesajlar
7
Tepkime puanı
0
Puanları
1
3 tane boyle varsa bence birinde vardir tahminim yani hersey oyle define isinde
 
Üst